Dzisiaj jest 18 lis 2017, 02:46

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 23 maja 2013, 11:54 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
TP-LINK TL-MR10U (działa tak z 50% dłużej na baterii niż 3040).

Tutaj moje zdjęcia: http://galeria.tech-blog.pl/TP-Link_TL-MR10U/.
Może jeszcze dzisiaj wrzucę małe porównanie czasu pracy na baterii: TL-MR10U vs. TL-MR3040.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 17 cze 2013, 10:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 25
Mam ten routerek w wersji 2.0. Jak rozumiem nie powinienem próbować instalować na nim paczki
gargoyle-1.5.10.3-ar71xx-tl-mr3040-v1-squashfs-factory.bin?

Czy jest w planach przygotowanie paczki dla wersji 2.0?

krokodyl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 17 cze 2013, 10:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Nie wiem czym się różni v2, ale strzelam że jest taki sam. Muszę dorwać oryginalny firmware i mogę przygotować taki do testów.

----- Dodano ----- 17 cze 2013, 10:58 -----

PS. Identyfikator wygląda na to że tylko jest inny. Co chcesz, gargoyle na to?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 17 cze 2013, 11:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 25
Może mogę jakoś pomóc w tym zbożnym dziele?
Niestety nie dysponuję kablem szeregowym...

krokodyl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 17 cze 2013, 11:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Ja skompiluję. Jak wgrasz to już pomożesz :)

----- Dodano ----- 17 cze 2013, 11:49 -----

PS. Skompilowane. Wgrywaj i trzymaj kciuki żeby w kosmos nie wyleciał.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 18 cze 2013, 15:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 25
Chciałem poinformować, że gargoyle na wersji HW 2.0 działa

Pozdrawiam
krokodyl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 18 cze 2013, 15:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdź ledy i usb.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 18 cze 2013, 15:14 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Tam chyba doszedł wyłącznie sprzętowy przełącznik trybu pracy.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 18 cze 2013, 23:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 25
obsy pisze:
Sprawdź ledy i usb.


Ledy działają. Natomiast co do usb:
zrobiłem extroota na modemie Huawei E1750. Modem działa. Udało mi się zainstalować kilka dodatkowych pakiektów ale teraz każda próba instalacji kończy się komunikatem. Restart nie pomaga

ERROR: Specified install destination is not writable, exiting

mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=14580k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/mtdblock3 on /overlay type jffs2 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda1 on /overlay type ext3 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,nodelalloc,data=ordered)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 18 cze 2013, 23:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Nie zrobiłeś extroota. Masz tylko katalog zamontowany w /overlay (drugi raz), ale extroot to nie jest.

I teraz pytanie: czemu napisałeś "Natomiast co do usb"? Usb działa, extroota po prostu nie zrobiłeś.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 18 cze 2013, 23:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 25
Dzięki za wskazówki. Już wszystko działa. Thx

krokodyl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 14 sie 2013, 14:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 25
Mam wersje 2.0 tego routerka i potrzebuję wrócić do oryfinalnego firmware ale nie mogę znaleźć na stronie tp-linka wersji bez "boot" w nazwie. Co robic?
Ryzykować i próbować firmware z HW 1.0 - jest taki na stronie tp-linka (bez "boot")?

krokodyl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 14 sie 2013, 14:21 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
krokodyl pisze:
Ryzykować i próbować firmware z HW 1.0 - jest taki na stronie tp-linka (bez "boot")?

Wersje v1 i v2 niewiele się różnią, powinno pójść, ale chyba bezpieczniej będzie wyciąć po prostu z obrazu fragment z U-Boot.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 14 sie 2013, 15:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Proszę: http://ecco.selfip.net/orig/tl-mr3040v2/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 16 sie 2013, 13:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 cze 2013, 10:19
Posty: 25
obsy: wielkie dzięki za pomoc.

Wróciłem do oryginalnego firmware bo z openwrt miałem problem z połączeniem 2G. Z modemem Huawei E173 lub E1750 urządzenie po kilkunastu próbach połączenia przestawało widzieć modem i pomagało wyłącznie ponowne uruchomienie. Przy połączeniu 3G działało prawidłowo.
Niestety na oryginalnym firmware routerek zachowuje się identycznie. Może mam taki walnięty egzemplarz.

krokodyl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 16 sie 2013, 15:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Miałem chyba podobnie. Wczoraj wziąłem pożyczonego od znajomego mr 3040 z modemem e3131 i karta ajero na pokładzie. Na tel odpalone radio internetowe no i sobie pojechałem na przejażdżkę rowerową. W czasie drogi był moment kiedy przez około 1 godziny nie było zasięgu aero2 ale router cały czas chodził lampka migała oczywiście na zielono. Potem znów się znalazłem w zasięgu tego operatora i lampka zaczęła migać na niebiesko ale nie było nawiązania połączenia. Pomyślałem że może trzeba mu dać trochę czasu. No to pojechałem dalej w miedzy czasie obserwując modem i kolor lampki. Niestety pomimo, ze było potem już cały czas w zasięgu gagruś nie chciał wznowić połączenia. Reset ruterka i znowu działało. Coś chyba jest na rzeczy.... Może gdzieś z openwrt jest jakiś limit po upływie którego nie podejmuje już prób połączenia...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 16 sie 2013, 15:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Nie ma, cyklicznie próbuje nawiązać połączenie jak go nie ma. Co więcej - masz ping watchdog gdzie możesz jeszcze wymusić restart wanu lub urządzenia.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 16 sie 2013, 15:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Na TL-MR3040 mam zrobiony własny firmware openwrt dedykowany do e3131 i śmiga na aero bez zastrzeżeń.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 00:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Przymierzam się do kupna mr3040. Zanim to jednak zrobię dzięki uprzejmości kolegi mam okazję testować te ustrojstwo i.... O ile na oryginalnym sofcie wisp działa dobrze tzn znajduje sieci i nadaje także swoje ssid o tyle już na gargusiu nie działa. Jak ustawiam dhcp(wifi) to nie sieje swojego ssid. Zauważyłem, że tylko w momencie restartu na kilka sekund się pojawia a potem znika. Natomiast skanowanie sieci przez port RJ45 działa. Mógłby ktoś to sprawdzić. Może mam felerny egzemplarz. Moja wersja to mr 3040 v1 z najnowszym, gargusiem obsego.Zależy mi na gargusiu bo ten ichni soft to wiecie... Z modem 3g oczywiście sieje sygnał dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3040
Post: 25 lis 2013, 08:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
W sensie jako klient? Mi tam działa...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info