Dzisiaj jest 23 wrz 2017, 00:34

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 lut 2012, 11:04
Posty: 4
Witam, na wstępie przepraszam że zadam laickie pytanie ale jak udostępnić dysk w sieci pod tym ruterem. Wgrałem open-wrt zgodnie z instrukcją i podmontowałem extra-root-a zgodnie z tą instrukcją: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=21214#p21214. Dograłem sobie też serwer wydruku super sprawa ale gdy podłączam dodatkowy dysk sformatowany w ext2 router wykrywa dysk ale nie mam do niego dostepu. Wykrywa go np. jako sdb1 (jedna partyucja). po odpaleniu opery próbuje się do niego dostać przez adres router tj. file://192.168.1.1, lub file://192.168.1.1/sdb1 lub file://192.168.1.1/sdb1/ i nic chwilowe zacięcie przeglądarki około 20 sekund i koniec. O ile pamiętam to opera powinna dostać sie do tego routera w ten sposób svn-a ładnie przegląda. Możecie pomóc krok po kroku jak to zrobić taki tutorial dla totalnego laika ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba

Dysk zamontowałeś, ale zainstaluj coś co ten dysk udostępni w sieci. Albo samba (i wtedy otoczenie sieciowe) albo ftp albo http czy coś innego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 lut 2012, 11:04
Posty: 4
Co oprócz samby i ftp jest dostępne jak odpalić dostęp http. Chciałbym się do niego dobierać z poziomu dekodera dm-500 podmontować mu ten dysk i na nim zapisywać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
No to nie po http :), nie do tego służy ten protokół. Pewnie po prostu sambę musisz zainstalować.

Jak chcesz http to serwer potrzebujesz: apache, lighthttpd, uhttpd itd. http://eko.one.pl/?p=openwrt-http . Czytać, czytać, czytać...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 lut 2012, 11:04
Posty: 4
No czytam masz rację ale samba może okazać się zbyt wolna zastanawiam się nad tym NFS dekoder też jest na linuksie zaoszczędze na zabawie linux->sambe a pod windą coś na pewno znajdę co by potrafiło odczytać to po sieci jak nie to zawsze można odpiąć dysk i odpalic pod windą. Niestety w7 wiec dodatkowe problemy w przypadku samby. Dziękuję za pomoc w weekend będę walczył w razie czego będę pytał.

A pytanie z innej beczki czy istnieje jakiś nGrab dla open-wrt ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Z sambą z win7 nie ma problemu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 lut 2012, 11:04
Posty: 4
Pisząc o problemach kierowałem się tym "Samba 3.0.37
W moim repozytorium dostępna jest także nowsza wersja samby. Nie ma ona żadnych problemów z Windows 7 (testowane w Windows 7 Home Premium 64bit) i umożliwia dostęp do zasobów, zarówno anonimowy jak i wymagający logowania, bez żadnych modyfikacji systemu Windows. W tej wersji należy dodatkowo zainstalować pakiet samba3-nmbd, jeżeli samba ma się rozgłaszać po nazwie w sieci. W przeciwnym przypadku można z niego zrezygnować, co pozwoli na zaoszczędzenie zasobów routera (a samej do samby można dostać się podając ip routera)." ze stronki którą podałeś. Dodatkowo na forach o dm-500 piszą że zapis na sambę jest wolniejszy przynajmniej z dekoderów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3420 i dysk sieciowy
Post: 29 lut 2012, 11:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Więc widzisz że nie ma problemu. Po prostu zainstaluj odpowiednią wersję.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info