Dzisiaj jest 18 lis 2017, 19:31

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 29 lut 2012, 13:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
ok extroot przez zasilanego zewnetrznie huba na pendrivie dzialal jak nalezy i instalacja wszystkich pakietow ok
niestety pod hubem nie zasilanym prawdopodobnie nie wyrabia zasilanie na pena i modem jednoczesnie
takze pokusilo mnie o zrobienie extroota na karcie zamontowanej w modemie i powiem ze na poczatku bylo ok ale potem cos zaczelo sie sypac - system wykrywal tylko sda (bez sda1) a jak juz wykryl po jakis 15 minutach to przelaczal na sdb1

obsy czy orientujesz sie czy sierra 307 nadaje sie wogole na extroota ?
czytalem o przelaczaniu na forum 3220 ale tam jest komenda do hyuawei -a
czy jest jakas do sierry i ew jaka i czy ta komenda + odinstalowanie usb modeswitcha mogą pomoc ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 29 lut 2012, 13:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Modem MUSI być przełączony. Inaczej extroot się wykrzaczy i nie ma sensu.

Do Sierry coś jest, na forum bez-kabli.pl poszukaj.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 29 lut 2012, 18:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sie 2010, 18:21
Posty: 93
Lokalizacja: Beskid Mały
307 działa bardzo dobrze jako nośnik extroota - trzeba tylko usb_modeswitch wkompilować w obraz.

_________________
TL-WR1043NDv2 + Banana Pi M1 + wiele innych :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 29 lut 2012, 20:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
zdaje sie ze najnowszy trunk ma usb modeswitch wkompilowany a mimo to cos nie tak...
chyba ze "Patryk" czegos nie zrozumialem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 03:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
obsy mam do ciebie jeszcze jedno pytanie odnośnie portów na firewallu do transmission niby wszystko ustawilem jak nalezy ale caly czas transmission wyswietla ze port zablokowany
walcze z tym juz dluzszy czas ale bez skutku , pls podpowiedz mi co moze byc nie tak
mam tak w /etc/config/firewall

config 'defaults'
option 'syn_flood' '1'
option 'input' 'ACCEPT'
option 'output' 'ACCEPT'
option 'forward' 'REJECT'

config 'zone'
option 'name' 'lan'
option 'network' 'lan'
option 'input' 'ACCEPT'
option 'output' 'ACCEPT'
option 'forward' 'REJECT'

config 'zone'
option 'name' 'wan'
option 'network' 'wan'
option 'input' 'REJECT'
option 'output' 'ACCEPT'
option 'forward' 'REJECT'
option 'masq' '1'
option 'mtu_fix' '1'

config 'forwarding'
option 'src' 'lan'
option 'dest' 'wan'
config 'rule'
option 'name' 'Allow-DHCP-Renew'
option 'src' 'wan'
option 'proto' 'udp'
option 'dest_port' '68'
option 'target' 'ACCEPT'
option 'family' 'ipv4'

config 'rule'
option 'name' 'Allow-Ping'
option 'src' 'wan'
option 'proto' 'icmp'
option 'icmp_type' 'echo-request'
option 'family' 'ipv4'
option 'target' 'ACCEPT'

config 'rule'
option 'name' 'Allow-DHCPv6'
option 'src' 'wan'
option 'proto' 'udp'
option 'src_ip' 'fe80::/10'
option 'src_port' '547'
option 'dest_ip' 'fe80::/10'
option 'dest_port' '546'
option 'family' 'ipv6'
option 'target' 'ACCEPT'
config 'rule'
option 'name' 'Allow-ICMPv6-Input'
option 'src' 'wan'
option 'proto' 'icmp'
list 'icmp_type' 'echo-request'
list 'icmp_type' 'destination-unreachable'
list 'icmp_type' 'packet-too-big'
list 'icmp_type' 'time-exceeded'
list 'icmp_type' 'bad-header'
list 'icmp_type' 'unknown-header-type'
list 'icmp_type' 'router-solicitation'
list 'icmp_type' 'neighbour-solicitation'
option 'limit' '1000/sec'
option 'family' 'ipv6'
option 'target' 'ACCEPT'

config 'rule'
option 'name' 'Allow-ICMPv6-Forward'
option 'src' 'wan'
option 'dest' '*'
option 'proto' 'icmp'
list 'icmp_type' 'echo-request'
list 'icmp_type' 'destination-unreachable'
list 'icmp_type' 'packet-too-big'
list 'icmp_type' 'time-exceeded'
list 'icmp_type' 'bad-header'
list 'icmp_type' 'unknown-header-type'
option 'limit' '1000/sec'
option 'family' 'ipv6'
option 'target' 'ACCEPT'
config 'include'
option 'path' '/etc/firewall.user'

config 'rule'
option '_name' 'transmission'
option 'src' 'wan'
option 'target' 'ACCEPT'
option 'proto' 'tcp'
option 'dest_port' '51413'

ps. wgralem najnowszego trunka i widze zamiast przepisu na drinka... Cezarego :)
byles najbardziej kojarzaca za mi sie osoba z openwrt ale teraz jestes czescia openwrt :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 09:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
O banerze mówisz?'

Otworzenie jest poprawne (o ile transmission słucha na 51413), więc ze strony firewalla jest wszystko tak jak powinno.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 13:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
tak o banerze mowie
a propo transmission niby wszystko ok a jednak gui transmission informuje ze port zamkniety i zeby sprawdzic ustawienia firewalla - co trzeba sciaga ale juz nie seeduje...
porty probowalem rozne ustawiac taki nawet na ktorym chodzi utorrent pod windowesem bez problemow zeby wykluczyc blokowanie przez isp ale nadal to samo
slowem powoli sie poddaje...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 13:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
iptables -I INPUT 1 -p tcp --dport 51413 -j ACCEPT

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 14:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
niestety nie pomoglo..


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 14:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
To masz gdzieś indziej problem. W/w odblokowuje port bezapelacyjnie, więc musi działać. Nie jesteś czasami za drugim natem?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 14:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
mam net od aero2 tak jak pisalem utorrent pod windą smiga jak trzeba
takze sam juz nie wiem


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 14:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
No weź. Przecież żaden operator nie umożliwia dostępu, jak specjalnie tego nie wykupisz. Więc zapomnij - w aero2 porty wejściowe są zamknięte, więc otwieranie nic nie da. Tak samo jak nie dostaniesz się przez ssh czy www.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 19:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
... to dlaczego nie chce mi seedowac w takim razie tylko w transmission ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 21:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Tego już nie wiem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 3 mar 2012, 21:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
sprobuje zainstalowac jeszcze jakas starsza wersje moze jakis bug..

Tak czy inaczej dzieki wielkie za pomoc obsy
Szacunek dla Ciebie i twoich umiejetnosci


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 22 mar 2012, 00:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 09:32
Posty: 141
@obsy ile wolnego miejsca zostaje w Twoim obrazie? zmieszczę tam jeszcze motion oraz mc?

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 22 mar 2012, 07:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Obraz liczy ok 3.4MB, po wgraniu zostaje ok 300KB wolnego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 22 mar 2012, 15:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 09:32
Posty: 141
Czy wymieniał już ktoś kość flash na większą?

Jakie kości będą pasowały do tego? i czym to zaprogramować?

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 22 mar 2012, 15:22 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Dudzio pisze:
Czy wymieniał już ktoś kość flash na większą?

Jakie kości będą pasowały do tego? i czym to zaprogramować?


Ja czekam na kostki 64Mbit (Farnell -> S25FL064K0SMFI011), zamówiłem więcej więc może kilka oddam po kosztach (mogę nawet zaprogramować). Większych w takiej obudowie niestety nie znalazłem.

Zaprogramować można programatorem do pamięci szeregowych flash lub czymkolwiek co ma interfejs SPI :) Zamienniki innych producentów możesz znaleźć m.in. na stronie producenta: http://www.spansion.com/Products/Pages/ ... inder.aspx

Generalnie: SPI 3V, 64Mbit, organizacja w sektorach po 64KB.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 22 mar 2012, 15:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 09:32
Posty: 141
Ok dzięki za info to bym się pisał na zaprogramowaną sztukę więc jak coś to proszę o info na priv.

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info