Dzisiaj jest 23 wrz 2017, 05:57

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 12 lut 2012, 23:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
No to jutro trzeba będzie wrzucić Twoją wersję.

A pytanie z innej beczki - extroot i w trakcie uruchamiania mam 20 sekundową przerwę (wnioskuję po dmesg) pomiędzy wykryciem, a zamontowaniem partycji z pendrive'a. Czy to extroot_settle_time odpowiada za ten czas?

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 12 lut 2012, 23:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Tak dokładnie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 12 lut 2012, 23:15 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2038
Lokalizacja: Warszawa
obsy pisze:
Tak dokładnie.


Co bym tam nie ustawił, to czas bootowanie wciąż taki sam.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 12 lut 2012, 23:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
To jest maksymalny czas oczekiwana na dostępność nośnika. Jak się wykryje wcześniej to jest wcześniej, jak nie to max ten czas właśnie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 27 lut 2012, 02:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
Mam wielką prośbę w pomocy konfiguracji modemu 3g (sierra 307) w tp 3020- spedzilem juz dzisiaj kilka godzin probujac go uruchomic razem z aero2 - fakt dopiero raczkuje w openwrt ale zdaje sie ze robie wszystko wedlug instrukcji z eko.one.pl (temat OpenWrt jako router 3G) obraz rowniez pobrany z wczoraj z tej samej stronki - ma zainstalowane wszystkie pakiety usb. konfiguracja raczej dobra w pliku network:

config 'interface' 'wan'
option 'proto' '3g'
option 'service' 'umts'
option 'device' '/dev/ttyUSB0'
option 'apn' 'darmowy'

a wywala:

Sep 8 18:04:16 OpenWrt daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Sep 8 18:04:18 OpenWrt daemon.notice pppd[5248]: pppd 2.4.5 started by root, uid 0
Sep 8 18:04:19 OpenWrt local2.info chat[5252]: abort on (BUSY)
Sep 8 18:04:19 OpenWrt local2.info chat[5252]: abort on (NO CARRIER)
Sep 8 18:04:19 OpenWrt local2.info chat[5252]: abort on (ERROR)
Sep 8 18:04:19 OpenWrt local2.info chat[5252]: report (CONNECT)
Sep 8 18:04:19 OpenWrt local2.info chat[5252]: timeout set to 10 seconds
Sep 8 18:04:19 OpenWrt local2.info chat[5252]: send (AT&F^M)
Sep 8 18:04:19 OpenWrt local2.info chat[5252]: expect (OK)
Sep 8 18:04:29 OpenWrt local2.info chat[5252]: alarm
Sep 8 18:04:29 OpenWrt local2.info chat[5252]: Failed
Sep 8 18:04:29 OpenWrt daemon.err pppd[5248]: Connect script failed
Sep 8 18:04:30 OpenWrt daemon.info pppd[5248]: Exit.

Prosze o pomoc bo brak mi juz pomyslow


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 27 lut 2012, 07:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Raczej proste - dla sierry jest to /dev/ttyUSB3 a nie ttyUSB0. Zmień interfejs.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 27 lut 2012, 12:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
Dzieki pomoglo - laczy ale niestety nie chce podawac netu dalej:

sys log:
Sep 8 17:47:22 OpenWrt local2.info chat[2061]: ^M
Sep 8 17:47:22 OpenWrt local2.info chat[2061]: CONNECT
Sep 8 17:47:22 OpenWrt local2.info chat[2061]: -- got it
Sep 8 17:47:22 OpenWrt local2.info chat[2061]: send ( ^M)
Sep 8 17:47:22 OpenWrt daemon.info pppd[2057]: Serial connection established.
Sep 8 17:47:22 OpenWrt daemon.info pppd[2057]: Using interface 3g-wan
Sep 8 17:47:22 OpenWrt daemon.notice pppd[2057]: Connect: 3g-wan <--> /dev/ttyUSB3
Sep 8 17:47:25 OpenWrt daemon.warn pppd[2057]: Could not determine remote IP address: defaulting to 10.64.64.64
Sep 8 17:47:25 OpenWrt daemon.notice pppd[2057]: local IP address 78.30.102.251
Sep 8 17:47:25 OpenWrt daemon.notice pppd[2057]: remote IP address 10.64.64.64
Sep 8 17:47:25 OpenWrt daemon.notice pppd[2057]: primary DNS address 193.41.112.14
Sep 8 17:47:25 OpenWrt daemon.notice pppd[2057]: secondary DNS address 193.41.112.18
Sep 8 17:47:26 OpenWrt kern.info kernel: [ 239.540000] eth0: link up (100Mbps/Full duplex)
Sep 8 17:47:26 OpenWrt kern.info kernel: [ 239.540000] br-lan: port 1(eth0) entering listening state
Sep 8 17:47:26 OpenWrt kern.info kernel: [ 239.540000] br-lan: port 1(eth0) entering listening state
Sep 8 17:47:26 OpenWrt daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now up
Sep 8 17:47:27 OpenWrt user.info firewall: adding wan (3g-wan) to zone wan
Sep 8 17:47:41 OpenWrt kern.info kernel: [ 254.560000] br-lan: port 1(eth0) entering learning state
Sep 8 17:47:56 OpenWrt kern.info kernel: [ 269.600000] br-lan: topology change detected, propagating
Sep 8 17:47:56 OpenWrt kern.info kernel: [ 269.600000] br-lan: port 1(eth0) entering forwarding state

a to logi z konsoli:


root@OpenWrt:~# ifconfig
3g-wan Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:78.30.102.251 P-t-P:10.64.64.64 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:14 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:14 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:770 (770.0 B) TX bytes:1034 (1.0 KiB)

root@OpenWrt:~# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
default 10.64.64.64 0.0.0.0 UG 0 0 0 3g-wan
10.64.64.64 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 3g-wan
192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 br-lan
root@OpenWrt:~# ping -c 10 eko.one.pl
ping: bad address 'eko.one.pl'
root@OpenWrt:~# ping -c 10 wp.pl
ping: bad address 'wp.pl'

Moze mala podpowiedz co trzeba ustawic ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 27 lut 2012, 13:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
echo "nameserver 8.8.8.8' > /tmp/resolv.conf

ustaw w gui wymuszenie dnsów na kliencie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 27 lut 2012, 13:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
obsy pisze:
echo "nameserver 8.8.8.8' > /tmp/resolv.conf

ustaw w gui wymuszenie dnsów na kliencie.


obsy a moglbys mi lo lopatologocznie wytlumaczyc
wiem wiem, zawracam gitare ale jak pisalem dopiero zaczynam przygode i z linuxem i z openwrt...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 27 lut 2012, 18:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Jak wrócę do domu to zrobię Ci screenshot ekranu.

----- Dodano ----- 27 lut 2012, 17:37 -----

Tu masz linki jak to ustawić:


https://lh4.googleusercontent.com/-zm-2 ... 20LuCI.png
https://lh3.googleusercontent.com/-EiDB ... 1%2529.png
https://lh4.googleusercontent.com/-QP_N ... 2%2529.png
https://lh3.googleusercontent.com/-GWQg ... 20LuCI.png

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 01:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
wszystko smiga jak nalezy teraz :D
w screenie jest ttyUSB0 - wiec oczywiscie zmiana na ttyUSB3 i wszystko hula jak trzeba

skoro mam juz net moge brac sie za odkrywanie reszty... :)

WIELKIE DZIEKI obsy za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 07:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Tak, to zależy od modemu jaki masz, ja akurat mam ttyUSB0

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 13:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
Podczas kikukrotnej proby instalacji extroota ma cos takiego:

root@OpenWrt:~# uci set fstab.@mount[0].target='/overlay'
uci: Invalid argument

O co moze mu chodzic ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 13:27 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
O to że nie masz sekcji mount w fstabie. Najpierw ją dodaj.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 15:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
a mozesz podpowiedziec jaka to bedzie komenda przez uci ?
bo wchodzac przez vi pokazuje ze mozna edytowac tylko przez uci


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 16:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
uci add fstab mount

http://eko.one.pl/?p=openwrt-uci polecam.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 16:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc

powiedz mi tylko czy jeszcze cos niespodziewanego moze mnie czekac co nie jest opisane w "how to" po powrocie z pracy i ponownej probie wlaczenia extroota ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 16:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Mówisz o 3020? nie, wszystko tam jest.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 16:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 lut 2012, 02:43
Posty: 16
tak chodzi o 3020 i instrukcje z http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

# opkg update
# opkg install block-mount
# uci set fstab.@mount[0].target='/overlay'
# uci set fstab.@mount[0].device=/dev/sda1
# uci set fstab.@mount[0].fstype=ext4
# uci set fstab.@mount[0].options=rw,noatime
# uci set fstab.@mount[0].enabled=1
# uci commit fstab
# reset


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-Link TL-MR3020
Post: 28 lut 2012, 16:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Nie, to tyle co trzeba. Oczywiście bez # wpisujesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info