Dzisiaj jest 24 maja 2017, 09:05

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 19 lis 2011, 11:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12839
Lokalizacja: Warszawa
Pierwsza część arykułu dotycząca opisu urządzenia znajduje się w wątku viewtopic.php?f=39&t=1219
Druga część artykułu dotycząca instalacji Debiana znajduje się w wątku viewtopic.php?f=39&t=1223
Trzecia część artykułu dotycząca instalacji OpenWrt znajduje się w wątku viewtopic.php?f=39&t=1231

Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja ArchLinux

Tym razem coś dla osób które nie chcą rozbierać urządzenia i/lub nie mają kabla szeregowego. Deweloperzy ArchLinuxa popisali się, ponieważ przygotowali gotowy skypt instalujacy ten system operacyjny z poziomu oryginalnego oprogramowania. Wystarczy nośnik o pojemności 1GB i można się cieszyć uruchomionym linuksem na tym urządzeniu. Niestety ma to też jedną wadę - port nie jest do końca przygotowany do obsługi iConnect, co objawia się np. dalszym miganiem LED po instalacji systemu.

1. Należy włączyć ssh w oryginalnym oprogramowaniu. Dla przypomnienia: wykonuje się na specjalnej zakładce w firmware http://ip-urzadzenia/support.html. Należy zaznaczyć opcję "Allow remote access for support" i zatwierdzić zmiany.
2. Logujemy się przez ssh (pod windows: putty) do urządzenia (jako użytkownk root. Jeżeli hasło nie zostało ustawione to jest ono "soho", jeżeli zostało ustawione np. na admin to hasło jest "sohoadmin" - zawsze jest przedrostek "soho"
3. Wykonujemy polecenia
cd /tmp
wget --no-check-certificate https://raw.github.com/igors/iconnect_usb_boot/master/iconnect_install.sh
chmod +x iconnect_install.sh
./iconnect_install.sh


Zostaniemy zapytani o:
- modyfikację bootloadera - należy wcisnąć y lub enter
- czy chcemy zainstalować ArchLinuxa - należy wcisnąć y lub enter
- zostaniemy poproszeni o podłączenie ponowne nośnika
- czy chcemy formatować nośnik - należy wcisnąć y lub enter

Po udzieleniu tych odpowiedzi skrypt samodzielnie ściągnie system (spakowane 136MB), zainstaluje system i ustawi wszystko co niezbędne. Po restarcie mamy już ArchLinuxa.

System plików na nośniku to ext2, jeżeli chcemy ext3 - należy do skryptu podać opcję "--ext3", czyli
./iconnect_install.sh --ext3


Należy zauważyć, że w ten sposób po podmianie nośnika na dowolny inny z kernelem o nazwie uImage i systemem plików na pierwszej partycji (sda1) można uruchomić dowolny system. Więc w ten sposób można także zainstalować i uruchomić debiana bez potrzeby posiadania kabla szeregowego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 19 lis 2011, 11:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
ehh, opis bedzie pewnie do poprawienia bo pracuje nad lepszym supportem iconnecta dla archa :)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 19 lis 2011, 12:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12839
Lokalizacja: Warszawa
Ten skrypt ledwo ledwo chodzi - jak zrobisz lepszy to super, bo ten jest taki sobie w sumie. Działa, ale...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 22 lis 2011, 18:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Pełne wsprarcie dla iConnect już w kernelu dla ArchlinuX ARM (https://github.com/archlinuxarm/PKGBUIL ... 35a23d3bd9)

----- Dodano ----- 22 lis 2011, o 18:53 -----

Kernel(pakiet linux-3.1.1-2) z pełnym wsparciem już w repo Archlinux ARM!

Archlinux ARM wymaga ustawienia

setenv arcNumber 2870
saveenv
reset

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 14:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12839
Lokalizacja: Warszawa
W sumie - skrypt iconnect_install.sh sam ustawia zmienne, wiec mógłby ustawić i arcNumber. Po restarcie (lub jeszcze jednym) wczyta się ten co powinien i uruchomi się dobrze.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 15:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12839
Lokalizacja: Warszawa
No przez telnet :) lub rs'em - enter klepnij.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 15:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
root

na dniach "wydam" własną modyfikacje :)

zrób pacman -Suy i masz nowy kernel po rebocie :p

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 16:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
lol,

wałkujesz na dwie strony w watku o openwrt o zmienych srodowiskowych!

podałem co trzeba ustawić w bootloadarze by kernel był własciwy a co za tym idzie, aby działało wszystko poprawnie :)

dla ciebie temat wyczerpany do końca do podanie ze szczególami, np.:
1) podłacz kabel w port usb
2) upewnij sie ze na na pewno usb !
itd

nie róbmy wiochy!

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 16:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
z poziomu bootloadera tak samo jak to robisz(albo próbujesz robić ) od kilku dni w OpenWrt lol

na githubie sa pliki "Makefile" pakietów. Dla Ciebie nie potrzebne absolutnie bo zakopiesz sie problemach jeszcze bardziej :) Dałem to jako info - dowód.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 16:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Jak to co dalej. Uzywaj archlinuxa. Poprawnie ci sie uruchomił i działa po prostu.

Pytane co oczekujesz ?

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 17:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12839
Lokalizacja: Warszawa
telnet lub ssh. Super narzędzia, serio. A ile możliwości...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 17:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12839
Lokalizacja: Warszawa
(w domyśle - zainstaluj sobie teraz po prostu co chcesz. webmina w szczególności).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 17:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
@lulo to nie gargoyle tylko duzy linux.

Archlinux ARM to nie odłam Debiana na ARMy ze jest masa paczek... To raczkująca dystrybucja na ARMy(bo "normalny" arch ma mase pakietów). Generalnie masz ABS(http://archlinuxarm.org/developers/abs) i mozesz sobie skompilowac na iconnecie :)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 17:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
http://archlinuxarm.org/developers/building-packages

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 17:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
domyślenie masz dhcp... pozatym wszystko masz w /etc/rc.conf i wiki archlinuxa

ifconfig masz w pakiecie net-tools

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 23 lis 2011, 17:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
to se go uruchom... jest w /etc/rc.d/

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 25 lis 2011, 21:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
ad1) Tylko właczyć ? To musisz ustawić poprawnie hostapd - ja robiłem tak = https://wiki.archlinux.org/index.php/So ... cess_Point (sory nie ma co powielać rzeczy)
ad3) WiP(Work In Progress) Mam taka kartę, mam niby źródła it913x, ale po skompilowaniu mam dziwny bład przy ładowaniu modułu (dvb_usb_it913x: no symbol version for module_layout) Dziwne bo na debianie idze od strzału...

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 25 lis 2011, 21:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
na lubuntu 32-bit na netboku Asus u mnie śmiga ta karta ale to juz OT (trzeba skompilować moduły z linuxtv)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 26 lis 2011, 11:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
masz go w aur, zainstaluj yaourt aby miec dostep. korzystasz jak z pacmana

yaourt -S <pakiet>

2) firmware bierzesz ze sterów z Windy, masz opis na linuxtv - on naprawde działa

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - ArchLinux
Post: 26 lis 2011, 12:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Ja wszystko pisałem w odniesieniu do 32bit bo tylko na tym udało mi sie odpalić jak narazie...

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info