Dzisiaj jest 25 mar 2017, 12:35

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 704 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja OpenWrt
Post: 19 lis 2011, 11:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Pierwsza część artykułu dotycząca opisu urządzenia znajduje się w wątku viewtopic.php?f=39&t=1219
Druga część artykułu dotycząca instalacji Debiana znajduje się w wątku viewtopic.php?f=39&t=1223
Czwarta część artykułu dotycząca instalacji ArchLinuxa znajduje się w wątku viewtopic.php?f=39&t=1232

Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja OpenWrt

Do instalacji OpenWrt niezbędne są następujące elementy:
- serwer tftpd
- kabel szeregowy
- połączenie ethernet z serwerem tftpd.

Instalacja odbywa się dwustopniowo: najpierw wczytujemy kernel, zapisujemy go we flash, następnie uruchamiamy system w pamięci ram i przenosimy go do pamięci flash. W stosunku do "normalnego" OpenWrt tak zrobiony system ma inaczej zorganizowany system plików: nie ma tu podziału na squashfs i jffs, nie ma pojęcia overlay. Cały system plików jest zapisywalny bo został zrealizowany na podstawie systemu UBIFS, każdy plik i pakiet można usunąć. Do dyspozycji jest cała przestrzeń flash (500MB).

Instalacja OpenWrt nie sprawia większego kłopotu, należy jednak pamiętać że pochodzą one z trunka - gdzie co chwilę się coś zmienia, więc niektóre element mogą działać inaczej.
Prezentowane poniżej pliki to moje (obsy) obrazy, przygotowane z aktualnego trunka. Zawierają obsługą systemu, LED, RTC, system plików vfat/ext4, block-mount, sambę, ftp oraz umożliwiają uruchomienie interfejsu radiowego (zarówno w trybie AP jak i AP Klient). Szczegółowa zawartość obrazu dostępna jest pod adresem: http://eko.one.pl/?p=openwrt-iconnect

1. Ustawiamy na stałe adres komputera na 192.168.1.100
2. Uruchamiamy serwer tftp (pod linuksem np. atftpd), umieszczany w nim dwa pliki: uImage oraz system plików.
3. Podłączamy kabel szeregowy i sieciowy do iConnect, uruchamiamy go i przerywamy bootloader przez naciśnięcie dowolnego przycisku.
4. Upewniamy się, że mamy ustawione zmienne środowiskowe:
- arcNumber na 1682
- mainlineLinux na yes
Powinny być domyślnie, jeżeli nie to wystarczy po prostu je wprowadzić:
setenv mainlineLinux yes
setenv arcNumber 1682
saveenv
reset

i ponowić punkt 3.
4. w bootloaderze należy wpisać polecenia:
setenv ipaddr 192.168.1.1; setenv serverip 192.168.1.100
setenv loadaddr 0x2000000; setenv console 'console=ttyS0,115200 panic=30'
setenv bootargs_root 'ubi.mtd=2 root=ubi0:rootfs rootfstype=ubifs rw'
setenv image_name openwrt-kirkwood-uImage
setenv root_name openwrt-kirkwood-Iconnect-squashfs.uimg
setenv update_image 'tftpboot $(loadaddr) $(image_name); nand erase 0x100000 0x200000; nand write $(loadaddr) 0x100000 0x200000'
setenv load_firmware 'tftpboot $(loadaddr) $(root_name); setenv bootargs $(console) root=/dev/ram0 rw; bootm $(loadaddr)'
setenv bootcmd 'setenv bootargs $(console) $(bootargs_root); nand read $(loadaddr) 0x100000 0x200000; bootm $(loadaddr)'
saveenv

Jeżeli ktoś ma problem z łamaniem linii to wszystkie polecenia są zapisane w pliku http://ecco.selfip.net/kirkwood/iconnec ... penwrt.txt
5. W bootloaderze należy wpisać polecenie
run update_image

Wczyta to z serwera tftp obraz kernela i zapisze go do pamięci flash
6. W bootloaderze należy wpisać polecenie
run load_firmware

Uruchomi to OpenWrt w pamięci urządzenia.
7. Ostatni krok - zainstalowanie obrazu w pamięci urządzenia, w systemie plików UBIFS. Aby ułatwić zadanie, został przygotowany odpowiedni skrypt, który wykonuje to za nas, czyli w uruchomionym poprzednio systemie należy po prostu wpisać polecenie:
# install2ubi

Po udzieleniu odpowiedzi "y" na pytanie o instalacje we flash zostaniemy zapytani o adres IP interfejsu RJ45. Naciskamy enter jeżeli zostawiamy domyślny (192.168.1.1) lub podajemy swój własny. Uwaga: skrypt nie sprawdza poprawności adresu. Jeżeli wpiszemy niepoprawny adres może być później problem z zalogowaniem się do urządzenia.

Update obrazu wykonuje się w podobny sposób: należy odpowiednie pliki umieścić na serwerze tftp, a następnie ponowić operacje od kroku 5 (załadowanie kernela i później systemu plików).

Samodzielna kompilacja
UWAGA: O ile instalacja w/w sposobem jest nadal możliwa, o tyle proces samodzielnej kompilacji jest już nieaktualny z powodu zmian w trunku. Poniższe informacje zostały zachowane dla celów informacyjnych.

Zmiany dla iConnect dostępne są na liście deweloperskiej OpenWrt: https://lists.openwrt.org/pipermail/openwrt-devel/2011-August/012098.html. Tam też zawarty jest skrypt install2ubi który robi podobną czynność jak skrypty dla debiana:
#!/bin/sh
read -p "Do you want to install currently running firmware to NAND flash using UBI, [y/n]?" input

if [ "${input}" == "y" ]; then
 echo "Performing install into NAND flash using UBI..."
 ubiformat /dev/mtd2 -s 512 && ubiattach /dev/ubi_ctrl -m 2 && ubimkvol /dev/ubi0 -N rootfs -m && mount -t ubifs ubi0:rootfs /mnt
 cd /; ls -1 | grep -vE "proc|sys|tmp|mnt" | awk '{print "cp -a "$1" /mnt/"}' | sh; mkdir -p /mnt/proc /mnt/sys /mnt/tmp /mnt/mnt; cd -
 echo "Performed install into NAND flash using UBI, you may reboot into new system."
else
 echo "Skipping install into NAND flash."
fi

Czyli po prostu przenoszą działający system na pamięci flash, formatując wcześniej ją na ubifs.

Ważna informacja: łatki z OpenWrt spodziewają się, że arcNumber dla iConnect to 2870 a nie 1682 jak jest standardowo (na podstawie tego numeru rozróżniane są platformy). Więc przed samodzielną instalacją należy albo zmienić to w źródłach kernela (plik arch/arm/tools/mach-types, tak jest zrobione to w moich obrazach) albo ustawić zmienną środowiskową na arcNumber na 2870.

Aktualizacja
Powyższy opis dotyczy wgrania jednego z pierwszych obrazów jakie powstały przed oficjalnym wsparciem OpenWrt. Obecnie można posłużyć się standardowymi obrazami z OpenWrt, proces instalacji przedstawiony jest na wiki OpenWrt.org.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 11:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
udostępnij z łaski swojej ten skrypt install2ubi, aby osoby budujące obrazy(nie wie ile ich bedzie)mogły go dodać. Dla ujednolicenia obrazów.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 12:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Za chwilę, wraz z linkami do łatek nowszych.

----- Dodano ----- 19 lis 2011, o 12:55 -----

Znalazłem gdzie ona była :), dodałem do poradnika.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 13:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
A przeczytaj pierwszy artykuł, masz to tam opisane już.

Łata nałożyła się na bieżącego trunka (zmian od wieków dla kirkwooda nie było). Najpierw zobacz na jakim chipsecie są te karty żeby wiedział co znaczyć.

PS. Ten wbudowany sparklan działa z openwrt z trybie AP, więc zanim wymienisz po prostu przetestuj :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 14:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Droga dedukcji dochodzę ze skoro działa Atheros(obsy sprawdzał) to każda inna na miniPCIe pujdze...

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 14:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
to patch zamieszczony w pierwszym poście, nic odkrywczego...

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 14:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
pacz nie ma nic wspołnego z tym kartami... Jak pisał obsy, sprawdz chipset potem dumaj co zaznaczać.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 14:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
ehh, jak karta wifi jest w standardzie miniPCIe to to czemu ma nie działać(jak masz driver). Inaczej sprawa wyglądała by z innymi kartami miniPCIe, tu miałbym wątpliwości.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 14:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
ath5k lib ath9k w zależności od chipu (g lub n).

Minipcie to standard, więc znajdziesz to w sieci. Pytanie CZY są inne sygnały wyprowadzone (np. usb) żeby też coś innego podłączyć. Nie ma ktoś modemu 3G na minipci wolnego.

----- Dodano ----- 19 lis 2011, o 14:45 -----

Aha - to nie jest żaden mod, po prostu wkładasz inna kartę. Mod będzie jak jak ktoś znajdzie wyprowadzenia do karty SD i SATA :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 15:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
To trunk jest, wiec - telnet. kmod-crypto-mv-cesa jest, samba/ftp nie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 15:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 08:32
Posty: 141
@lulo

Czy możesz zmienić awojego avatara na nie animowanego? Strasznie mnie denerwuje czytanie postów jak się coś telepie.

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 15:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
I jeszcze saveenv i koniecznie reset po tym, tak.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 16:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Dudzio pisze:
@lulo

Czy możesz zmienić awojego avatara na nie animowanego? Strasznie mnie denerwuje czytanie postów jak się coś telepie.


Post roku :)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 16:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Po małych poszukiwaniach wyszło że kirkwood nie implementuje polled keys, tak jak np. jest to zrobione dla ar71xx. Więc o ile przyciski działają o tyle nie powodują one akcji hotpluga.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 16:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 08:32
Posty: 141
lulo pisze:
Cytuj:
nie...nie mogę...chyba, że ten avatar jakoś narusza regulamin to wtedy zmienię...na nerwy polecam...np....nervosol
:D


Tak coś przeczuwałem że będziesz miał opory. To sobie go miej.

Już sobie poradziłem.

@arteq
Sorry.
Można usunąć te śmieci.

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 17:16 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Tu jest: http://ecco.selfip.net/kirkwood/iconnect/openwrt/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 17:36 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Bo opis dotyczy mojego obrazu. Ja w sumie jadę zawsze na zasadzie - minimum zmian jakie są wymagane.

Jeżeli robisz go sam to sam decydujesz jak jest. Jeżeli zostawiasz na 2870 to taki masz mieć numer. Łatek innych nie ma.

A teraz ciekawostka: developerzy OpenWrt jako iConnect oznaczyli 2870. Numer 1682 ma RD-88F6281 Reference Board, czyli dokładnie to co mi się wyświetliło (mimo że moje też ma iconnect w oznaczeniu). Więc albo są dwie wersje (pamiętajcie że ja mam inny zegar) albo ktoś tu robi w konia wszystkich.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 20:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Tak sie zastanawiam. Mam sobie kernel(własny) skompilowany pod płytę referencyjną i iconnect(dwa rózne mach numery) i jak ustawie w env uboota 2780 to wisi na "Uncompressing Linux... done, booting the kernel." Jak ustawie referencyjną wartość w env odpala.... Niby definicje platform są podobne(http://pastebin.com/pPt1CahJ)


EDIT: Poradziłem sobie. Definicje platformy z OpenWrt wymagają lekkich korekt, aby działały pod nowym kernelem 3.1.1

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 20:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
A ja właśnie popsułem sobie źródła :)

Wracając do problemu z przyciskami - dwa buttony są zdefiniowane jak switch a nie key i dlatego nie są obsługiwane. Podobny problem był na platformie oriona i tam wystarczyła prosta zmiana z EV_SW an EV_KEY i teoretycznie miało by działać. Niestety nie działa i rezultatem tego jest roz*.* moich źródeł :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Ope
Post: 19 lis 2011, 20:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Szczerze - za 170zł mam routero-nas z wydajnym usb. Może być i spiskowo, i tak jestem zadowolony bo mam całą masę zabawy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 704 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info