Dzisiaj jest 18 lis 2017, 02:48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 16:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
No wiec tak. :)
Zeby nie bylo prosto.
O ile automontowanie jest, to wciaz trzeba startowac iconnecta bez dysjkow podpietych.
No ale przynajmniej widzi dyski w /media.
Windows nie widzi jeszcze, ale zawsze jakis postep.
Tylko chcialem ustawic wifi jako AP i sie zrobi,l problem.
Najpierw zastosowalem to:
http://www.kroonen.eu/wiki/iConnect%20AccessPoint
Po reboocie, iconnect wstal, ale nie moge sie z nim polaczyc nijak.
Szukalem innych rozwiazan, bo plik interfaces nadpisalem niestety.
Znalazlem to:
http://firsthost.nazwa.pl/wordpress/200 ... anie-cz-1/
I zmieniam ten /etc/network/interfaces w te i nazad i wciaz nie moge sie po kablu polaczyc. Oczywiscie o wifi to na razie moge zapomniec. :)
Za cholere teraz nie wiem jakie powinno byc domyslne ustawienie, zebym mogl znowu po kablu sie polaczyc.
Oczywiscie probowalem nie tylko z tych dwoch stron. :)
WYlaczam iconnecta, wyciagam pena i robie edycje na windowsie. Mam nadzieje, ze to nie kwestia na czym te edycje robilem. :)
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 16:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Tak, bo zmieniłeś końce linii. Chyba że robisz to "właściwym" edytorem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 18:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Czyli jak mam to naprawić?
Co to końce linii? :)
Zrobilem pecetowym.
Teraz sprawdziłem w kilku innych edytorach.
Wszystko wyglada tak samo.
Wyglada to teraz tak:
# Used by ifup(8) and ifdown(8). See the interfaces(5) manpage or
# /usr/share/doc/ifupdown/examples for more information.
auto lo eth0 wlan0
iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp # pobieramy IPki z serwera DHCP dostawcy
iface wlan0 inet static
   address 192.168.0.1 # ip w sieci bezprzewodowej
   netmask 255.255.255.0
   pre-up /etc/init.d/wlan0_preup # skrypt konfigurujπcy wifi


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 18:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Czyli nie edytuj pod windowsem lub rób to notepadem ++ który potrafi zapisać plik z uniksowymi końcami linii.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 19:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
No zrobilem to teraz Notepadem++.
Ale pewnie juz za pozno, bo nie mam oryginalnego pliku.
A nie wiem jako co zapisywac, gdybym chcial nowy zrobic.
W sensie wciaz nie dziala. :/

----- Dodano ----- 17 maja 2012, o 19:40 -----

Pewnie sie skonczy na tym, ze 4. nocke zawale i po raz trzeci zaisnatluje, bo nie mam pojecia jak teraz to powinno wygladac w tym pliku. :/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 20:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Podałeś link gdzie gość wszystko po kolei wypisał. Po co masz cały czas reinstalować i kombinować po swojemu? Nie możesz po prostu zrobić krok po kroku jak tam jest to opisane?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 20:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Zrobilem i dzialalo dopoki nie zmienilem tego interfaces/hostapd w/g strony i od tej pory nie moge sie zalogowac do iconnecta.
Wiec poki nie znajde "domyslnego" ustawienia to jakby tego nei mial zrobionego.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 18 maja 2012, 09:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 maja 2012, 09:55
Posty: 3
Czy ktoś z mających problemy z zainstalowaniem na flashu zdołał je rozwiązać? Ja na razie wiem, że problem leży w kernelu, albo jego ustawieniach, gdyż kernel < 2.6.31.1 działa zawsze dobrze i nie sprawia problemów na warstwie UBI.

Dodatkowo zauważyłem, że czasami pendrive przestaje być czytany przez u-boot'a i przy komendzie usb start zawisa na literce T, a po 5-10 minutach pojawia się DEVICE is no ready. Spotkaliście się z tym?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 18 maja 2012, 10:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Nie wiem cy wypowiadam sie na temat, ale zauwazylem, ze u mnie instalowanie na pendrive dziala wylacznie na 2 GB penie. 1 GB (za maly), 4 GB i 8 GB zawsze konczyly sie niepomyslnie. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 20 maja 2012, 22:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
obsy pisze:
A ja chyba wiem. Masz system na pendrive. Jak sie bootloader uruchamia, to bierze nie ten pendrive co trzeba jako startowy i głupieje.

Jak to zmienic? Bo 2GB sie male robi.

Samba poszla, automontowanie tez, Netlogon tez, wifi wstalo choc nie daje sie na razie zrobic AP.
Generalnie jest swietnie.

P.S.
Na razie okazuje sie, ze 2GB to moze byc malo na wszystko chce instalowac. A z drugiej strony na wiekszego nie chce.
Z braku miejsca wywala mi sie sabnsbd/sickbeard/couchpotatoe (zaczal pisac, ze nie ma miejsca na baze danych).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 11:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Czyli nie ma szans zainstalowac Debiana na np. 4GB penie?
Mi sie po prostu biblioteki sabnzbd/sickbeard/couchpotatoe nie mieszcza. Torrentow nie uwazam.
Moze to webmin mi zjada miejsce, ale bez niego nie jestem na razie w stanie sobie ustawic rzeczy.
Choc teraz robie tak, ze jak cos dziala to kopiuje pliki konfiguracyjne i potem tylko podmieniam.
Ale na bank nie ustawie na razie samby bez webmina.
Nie wiem czy jest jakis inny GUI webowy mniejszy, ale z duza iloscia opcji.
Ajenti nie zadzialal.

No i co zmienic by bootloader prawidlowo dzialal?
obsy pisze:
A ja chyba wiem. Masz system na pendrive. Jak sie bootloader uruchamia, to bierze nie ten pendrive co trzeba jako startowy i głupieje.

Czy zmiany w fstab cos pomoga?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 14:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
To nie kwestia fstaba tylko uboota. Zainstaluj system we flash to nie będzie problemu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 15:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Ale jak zainstalowac we flash?
I skoro 2GB pendrive to malo to czy Pamięć flash: 512MB (Hynix nand) wystarczy?
Moze znajde jakis 4GB pendrive, ktory bedzie pasowal.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 16:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Dziwne pytanie, biorąc pod uwagę że to w pierwszym poście tego wątku jest.

Na sam podstawowy system starczy. Zewnętrzny nośnik jako /usr możesz zamontować i wtedy możesz sobie instalować co chcesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 16:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Kurde. Ja po prostu tego nie kumam.
Z tego co widze, ze moze moglbym zrobic to ta czesc pierwszego postu: Dostęp do danych w pamięci flash
To znaczy, ze majac debiana na penie, moge zrobic:
ubiattach /dev/ubi_ctrl -m 4
potem montuje flasha
mount -t ubifs ubi0:boot /mnt
I co teraz? Mam dodatkowe 500MB
Moge tam zainstalowac debiana po uprzednim skopiowaniu zawartosci instalacyjnego pena?
Wyjac pena i wtedy zacznie sie instalowac z flasha?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 16:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Nie, przecież masz wyraźnie opisane jak przenieść działający system z pendrive do wewnętrznej pamięci (Uruchomienie debiana z wewnętrznej pamięci flash). Czemu zawsze na około szukacie rozwiązań?

Mała uwaga: nie używasz mojego debiana tylko innego. Nie mam pojęcia czy on ma już wkompilowaną obsługę ubifs żebyś mógł to właśnie w taki sposób zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 16:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Ale czy Twojego debiana idzie zainstalowac bez kabelka?????
Moze zrobilbys taka mozliwosc?

Ja sie po prostu kompletnie nie znam. I tak z mojego punktu widzenia to sobie jakos radze nie majac o tym zielonego pojecia. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 16:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Kabelek był potrzebny tylko do zmiany bootloadera. Zarówno z oryginalnego softu jak i teraz z poziomu debiana możesz dowolnie programowo modyfikować zmienne uboota.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 16:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
obsy pisze:
Kabelek był potrzebny tylko do zmiany bootloadera. Zarówno z oryginalnego softu jak i teraz z poziomu debiana możesz dowolnie programowo modyfikować zmienne uboota.

I znowu. Nie mam pojecia o czym do mnie rozmawiasz. :)
Jakos lopatologicznie? Jakie zmienne uboota? Taka lodz podwodna?
Moze jaks wskazowka mniej ogolnikowa? Zamiast opisuywac co moge i gdzie po prostu powiedz np.
Majac na penie zainstalowany debian, musze teraz zrobic kilka krokow.
I tak: ...
Cos w podobie tego manuala:
http://www.kroonen.eu/wiki/Install%20Debian%202

Poprosze?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 21 maja 2012, 16:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
No naprawdę potrafisz dobić człowieka do samego dna. Podałem że w pierwszym poście tego wątku masz to opisane. Nawet podałem tytuł akapitu w którym jest to opisane. Mam go tu przekleić? Opisane jest krok po kroku przecież.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info