Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 05:04

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 08:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
No tylko jak?
Bo co niby mam zrobić gdy iconnect nie startuje z podpietymi dyskami usb?
A jeśli podepne do już chodzacego to co mam zrobić by byle widoczne w sieci?
Sam iconnect jest widoczny w WORKGROUP. Tylko dyski nie.
Jak mam ręcznie zamontować? Od biedy może tak tymczasowo zostać, ze po restarcie podłączyć dyski i montuje ręcznie.

----- Dodano ----- 16 maja 2012, o 08:59 -----

Coś w ten deseń:
http://www.debianadmin.com/mount-networ ... buntu.html
lub ten
http://www.debianadmin.com/file-server- ... samba.html
?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 09:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
To są dwie różne sprawy.

1. Dysk musisz zamontować. Samo "podpięcie" nie wystarczy a już na pewno standardowo w debianie "nie graficznym" nie ma mechanizmów automatycznego montowania nośników. Albo zrób sobie skrypt w udev, albo stosuj gotowe rozwiązania typu udisks
2. W sambie trzeba udostępnić katalog. Z pewnością ten, w którym będzie zamontowany dysk...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 09:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
No to cudnie. Zasadę działania rozumiem.
Teraz konkrety. Znalazłem w sieci taka komendę do montowania dysków w smb:
sudo mount -v -t cifs -o mount /mnt //sambaserver/share user=<username>,password=<password>
Pisze trochę z pamięci, bo tak montowalem dyski w htpc.
Tym razem (chyba tak robiłem wczoraj z debianem) dostałem info, ze dyski są read only i nie zostaną zamontowane. I stad moja "rozpacz"wczorajsza. Może coś pominalem, albo zła komenda.
Czy dobrym tropem idę?

I taka uwaga ogólna. Ten webmin może niezłe zniechęcić do do GUI. Opisy funkcji są tak zawiłe, ze kompletnie nie dotykać ustawień sieciowych i samby. Udało mi sie podnieść interes wlan0 i na razie nie ruszam.
Nie wiem co mam wpisać w /etc/network/interface.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 09:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Czekaj, czekaj. To ty w końcu chcesz udostępniać przez sambę dyski czy montować zasób udpstępniony z komputera?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 09:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Dyski podpiete do iconnecta, a iconnecta do switcha razem z htpc. I te dyski maja być widoczne i dla htpc i przez wifi. I tak działało (bez wifi) na oficjalnym sofcie. I chciałem te dyski udostępnić przez sambę.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 10:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
No to nie chcesz montować dysków ze zdalnego komputera, tylko udostępnić przez sambę. W/w polecenie nie dotyczy tego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 10:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
No tak. Ale chcialem to zrobic ze zdalnego komputera.
Znaczy robilem cos takiego na htpc, ale komendy wpisywalem po ssh z innego komputera.
Ale juz kumam chyba roznice. Teraz chce zamontowac dyski na tym samym sprzecie. Wtedy montowalem dyski na htpc, ktore byly podpiete do innego urzadzenia.
Myslalem, ze tak samo zrobie i teraz. Troche namieszalem.
Generalnie, webmin widzi te dyski. Czyli sam sprzet tez. Problem jest z innymi sprzetami. One dyskow nie widza, mimo, ze iconnect po smb jest widoczny.
Troche mi sie miesza.
1. Co mam zrobic (jakies komendy) by dyski widoczne po podpieciu mozna bylo dodac tez na innych sprzetach?
2. Bo rozumiem, ze jesli z podpietymi dyskami iconnect nie startuje to tego nie omine?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 11:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
2. w sumie to... musi startować. Nie ma powodu dla którego nie miał by startować, chyba że np. szczytową wartość zasilacza przekraczasz.
1. Zamontuj dyski w iconnecie. Masz? To teraz te katalogi udostępnij w sambie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 13:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
2. Nie wiem co jest powodem. Startuje, bo miga dioda glowna. Ale wyglada, jakby w momencie skanowania portow usb w celu znalezienia systemu zatrzymuje sie. Moj pen wlozony jest w tylne pojedyncze gniazdo USB, bo to niby USB1.
Kazdy dysk ma swoj wlasny zasilator.

1. Po podlaczeniu dyskow w iconnect, webmin je widzi. Ale mam wlasnie problem z obsluzeniem samby. Nie bardzo wiem co robic, aby dyski byly widoczne w sieci.

3. O Wifi bede meczyl, gdy dyski beda widoczne w sieci.

----- Dodano ----- 16 maja 2012, o 13:20 -----

Czy to sa wlasciwe rozwiazania?
http://www.unixmen.com/standalone-samba ... n-squeeze/
http://www.debianadmin.com/file-server- ... samba.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 13:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
A ja chyba wiem. Masz system na pendrive. Jak sie bootloader uruchamia, to bierze nie ten pendrive co trzeba jako startowy i głupieje.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 14:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
To tak jak ja.
Ale czy mozna miec ten system nie na pendrive bez uzycia kabelka?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 14:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Pewnie tak - format, skopiować cały system do flasha, odpowiednio ustawić bootloader.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 15:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Poprowadzisz za raczke? Bo jesli mam to robic szukajac znowu w necie to i miesiac za dlugo. :)
Ale wersja z penem tez bylaby spoko, gdyby to ruszalo z dyskami.
A juz bylem tak blisko. :D

----- Dodano ----- 16 maja 2012, o 15:28 -----
A moze tylko dodanie dyskow USB.
http://linuxcommando.blogspot.com/2007/ ... -from.html
Czy to do kazdego dysku USB?
Albo to:
http://okomestudio.net/biboroku/?p=1402
?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 16:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
To nie jest kwestia prowadzenia za rączkę. Metoda instalacji we flash masz przy okazji instalacji openwrt, tam też jest namiastka skryptu który to robi. Dużo prób Cię czeka jeżeli chcesz to zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 16:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Najchetniej to bym to ominal.
W sumie jestem juz na koncu drogi. Zostalo mi tylko udostepnienie dyskow po sambie i AP w wifi. Wiec wolalbym tego uniknac.
Daj mi wskazowke, czy ktorys z linkow jakie ostatnio wkleilem pomoga mi w rozwiazaniu problemu udostepniania dyskow po sambie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 16:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Po prostu skonfiguruj sambę... Tyle tego w sieci jest. Do smb.conf dodaj
[dysk]
   comment = dysk
       path = /mnt/dysk
   public = yes
   locking = no
   share modes = no
       writeable = yes
   printable = no
       browseable = yes
   guest ok = yes

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 20:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Probuje w webminie dostac sie do Zarzadzania Plikami.
Obsluguje to Java. I od wczoraj mialem co jakis czas error.
Teraz nie moge sie polaczyc przez webmina i caly czas mam taka informacje:
Failed to get language list : javax.net.ssl.SSLHandshakeException : java.security.cert.CertifiedException: Java couldn't trust Server.
A probujac sie polaczyc prez SSH mam:
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@    WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!     @
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!
Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!
It is also possible that the RSA host key has just been changed.
The fingerprint for the RSA key sent by the remote host is
1d:27:92:53:f5:71:77:e6:23:fa:2f:a3:1d:d9:06:af.
Please contact your system administrator.
Add correct host key in /Users/kamil/.ssh/known_hosts to get rid of this message.
Offending key in /Users/kamil/.ssh/known_hosts:11
RSA host key for 192.168.1.106 has changed and you have requested strict checking.
Host key verification failed.

To terminal na macu. Rozumiem, ze to inny komputer i dlatego. Na kompie na ktorym sie wczesniej laczylem nie ma problemow.
Czy to sie da jakos zmienic w Debianie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 20:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Ale to nie jest kwestia debiana tylko twojega maca. Odcisk klucza się zmienił i ssh jak się łączy pluje się o to. Usuń /Users/kamil/.ssh/known_hosts i po sprawie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 11:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
No więc po kolejnej nocne jestem ciut mądrzejszy.
Ponieważ po zmianach w smb.conf nie mogłem dostać sie do iconnecta na nowo wygrałem na pena debiana i szukając w sieci o sambie doszedłem do pewnego znowu momentu.
Otóż stworzylem samba share, którego (przynajmniej w teorii) każdy w sieci może zobaczyć.
Teraz jak rozumiem muszę zrobić coś by w tym miejscu (zrobiłem: /mnt/dyski) pojawiały sie dyski, które wspinam w usb. Póki co wpisałem jakiegoś pena i on sie tam nie pojawił. Wiec zaistalowalem udisks.
Ale za chiny ludowe nie moge zrobic tak by w /mnt/dyski pojawil sie jakikolwiek dysk.
Jakas rada?

No i moze sie przyda dokleic na poczatku watku. Znalazlem inna strone, po angielsku, ktora opisuje dokladnie co robic.:
http://www.kroonen.eu/wiki/Install%20Debian%202
Jest tam nawet jak zrobic AP. :)
Za cholere tylko nie moge zamontowac dyskow w punkcie montowania. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 17 maja 2012, 13:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Zobacz ile masz możliwości: http://awesome.naquadah.org/wiki/Automounting

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info