Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 05:05

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 12:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
OK. Duzy EDIT.
To pozostawiam zostaje:
Nie da rady zrobic aby Debian byl na urzadzeniu, a nie na penie?

Udalo sie zainstalowac sabnzbd/sickbeard/couchpotatoe na tym debianie.
Sab startuje z bootem do sickbeard i couchpotatoe trzeba skryptow. Zrodla z ktorych korzystalem dorzuce, gdy dotre do domu.

Zostaje kwestia karty sieciowej WiFI i trybu AP.
Uzywajac webmina nie jestem w stanie tego ustawic. Strasznie duzo opcji, ktore nie bardzo wiem do czego sluza. :)
Jesli by ktos mogl mi podpowiedziec jak ustawic WiFi AP na wlan0 czy to w webminie czy w samym Debianie to bylbym dzwieczny. :)

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 12:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=16&t=49136

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 13:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Czytalem to wczesniej, ale olalem, bo to jest jak zrobic bridge nie AP.
interface=wlan0
bridge=br0

Czy nie?

Czy to bedzie lepsiejsze:
http://firsthost.nazwa.pl/wordpress/200 ... anie-cz-1/
?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 13:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Nie :) Lan z ap też zwykle łączysz, w jeden bridge...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 13:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Ze nie zrozumialem co napisales. Moze to kwestia interpunkcji? :D
Mam po kablu Iconnecta podpiety do routera. WiFi ma byc AP i byc jako niezalezny SSID.
Choc po podpieciu do sieci utworzonej przez karte wifi w iconnect internet powinien byc tez dostepny.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 13:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Więc z tej całej konfiguracji bridge=br0 wywalasz, bo Ty bidge nie masz, rj45 jako wan pracuje.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 13:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
A haslo WPA2-PSK? Bo tam WEP chyba.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 13:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Nie czytałeś tego. Trzy linie poniżej tego wep masz wpa do włączenia.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 15:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Oczywiście, ze czytałem.
Chodzi mi o to, ze mam usunac # sprzed wpa, a dodać przed wep?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 17:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Tak, zakomentować...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 19:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
A propos http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=16&t=49136
Tam jest taka wskazowka:
"Edit /etc/init.d/hostapd/hostapd.conf to configure your ap, this is an example with bridge:"
No ale po zainstalowaniu:
sudo aptitude install hostapd
nie powstal zaden folder hostapd, a tym bardziej nie ma tam pliku: hostapd.conf.
Jakas radda?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 19:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Raczej o /etc/hostapd/hostapd.conf im chodziło.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 20:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
OK, dzieki.
Jest taki folder, ale w nim tylko plik: ifupdown.sh
Nie ma hostapd.conf


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 20:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Wszystko jedno. Plik możesz utworzyć i tak przy uruchamianiu możesz podać plik konfiguracyjny.

Rozpakuj paczkę którą zainstalowałeś i zobacz czy w ogóle dostarczają ten plik.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 20:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
obsy pisze:
Rozpakuj paczkę którą zainstalowałeś i zobacz czy w ogóle dostarczają ten plik.

Wiem, ze sie usmiejesz, ale nie mam pojecia gdzie takie rzeczy sie sciagaja i jak sie to rozpakowuje na linuxach. :/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 20:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
W /var/cache/apt. Żeby nie przedłużać agonii - zainstaluj sobie mc, klepnij enter na pliku i "wejdziesz" do niego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 15 maja 2012, 23:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Nie ma tego pliku.
Czyli zrobie plik hostapd.conf i wrzuce do etc/hostapd.
A co z : /etc/network/interfaces?
Tam w linku jest ustawiony na bridge, co mam zmienic by bylo AP?

----- Dodano ----- 15 maja 2012, o 20:41 -----

To mam w /etc/hostapd/hostapd.conf:
http://pastebin.com/NxGXeYtP

A to mam poki co w /etc/network/interfaces:
http://pastebin.com/cbnjRR9f

----- Dodano ----- 15 maja 2012, o 22:58 -----

WiFi nie idzie. Webmin pokazuje, ze interfejs podniesiony, ale nic poza tym. :/
To moze samba.
Zainstalowalem smb tak: apt-get install samba i poszlo.
Teraz HTPC widzi po adresie smb://192.itd.itd, Urzadzenie Iconnect widzi po smb. Gdy podepne dyski USB to ich juz nie widzi. :/
Na macu widac Iconnect, ale pyta o l/p. Gdy podaje root/congenio (nie zmienialem) to nie przyjmuje. :/
Gdy podepne dyski USB (debian na penie usb) i startuje iconnecta z podpietymi juz dyskami to urzadzenie niby startuje, ale w sieci go jakos nie widac (ani webmin, ani ssh).

Ja rozumiem, ze te linuxy sa takie zajebiste, bo widze, jakie maja mozliwosci. Ale czy to musi wszystko isc jak krew z nosa? Czy jednak ktos sie pochyli?
Pozdrawiam.

----- Dodano ----- 15 maja 2012, o 23:06 -----

To moze chociaz ktos powie co zrobic by gdy wlaczony jest iconnect, i po bootowaniu dopiero podepne dyski, by byly widoczne? Przeciez to jakas bzdura.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 07:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Instalujesz coś napotkanego w sieci a później się denerwujesz że coś nie działa. Zgadnij ile osób od nas to zainstalowało: 2? 3?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 08:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Ja nie mam do nikogo pretensji.
To była super opcja bo bez kabelka można instalke zrobić.
Tylko skoro to zwykły debian, to powinna chociaż samba działać.
A tu nawet to nie. Myślałem, ze to taki sam debian jak ten, z Twojego artykułu tylko różni się sposobem instalacji.
Ale uwaga była ogólna do linuksow, bo instalowalem ich jakoś wiele by się pozbyć windowsa, ale co dystrybucja czy tez wersja to zawsze pojawiały się problemy z siecią i grafika. Wiec się przyzwyczailem.
Troszkę mi wczoraj ręce opadły, bo nameczylem się noc wcześniej z sabnzbd, sickbeard, couchpotatoe i zaczęło wszystko ładnie pięknie grać, wifi sobie na pózniej zostawiłem, wziąłem iconnecta podlaczylem do htpc, a tu dysków albo nie widać, albo z dyskami nie startuje. :)
Wiesz, już witalem się z gaska, już lapalem króliczka. Stad ta frustracja.
Pytanie. Czy to jest rozwiazywalne z tym debianem? Mam się dalej szarpac czy lepiej zostawić i wziąć innego linuksa, którego się da zainstalować bez kabelka?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station - instalacja Deb
Post: 16 maja 2012, 08:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Samba to samba. Ma swój projekt, ma też konfigurator graficzny (:)), więc - skonfiguruj. I tu jest używany normalny konfig.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info