Dzisiaj jest 18 lis 2017, 02:48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 12:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
1 i 2: czyli w taki wypadku musi byc podpiety kablem do routera? WiFI jest AP dla innych urzadzen, ale zeby miec Intgernet, musi byc po kablu podpiety np. do routera, bo wifi juz zajete jest?
3. Skoro w/g punktow 1 i 2 (jesli tak musi byc) Iconnect bedzie podpiety po lanie do routera, to rozumiem, ze podlaczenie Iconnect HTPC po USB (dysk-USB-Iconnect-USB (nie eth)-HTPC) bedzie dzialac?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 12:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Może być po kablu, może być po wifi. Możesz zobić VAP (dwa różne na jednym radiu) coś to nie jest polecany sposób

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 13:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
OK. Czyli tak. Iconnect bedzie udostepnial pliki po: lanie, wifi i USB jednoczesnie. :) Super.

Po wifi moze jednoczesnie udostepniac zasoby i byc podlaczony do Internetu na jednym radiu, jesli zrobi sie jakowyś VAP. Ale, ze to bedzie jedna karta wifi, wiec pewnie moga byc jakies klopoty gdy jednoczesnie np. ogladamy filmy na jednym urzadzeniu i jednoczesnie przeglada ktos Internetu na innym?

1. Rozumiem, ze skoro Iconnect bedzie tworzyl nowa, inna siec w domu, wiec trzeba zastanowic nad takimi ustawieniami (czestotliwosc, kanal) aby wifi z routera i wifi z Iconnecta sie nawzajem nie zaklocaly (gdy podlacze iconnecta kablem do routera)?

----- Dodano ----- 1 lut 2012, o 12:29 -----

Chyba, ze zamiast VAP dolozyc karte wifi USB? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 13:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Możesz dołożyć kolejną na USB, tak by było nawet lepiej.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 13:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Czyli to wifi co sie laczy z routerem/internetem bedzie klientem (dhcp lub static), a drugie co bedzie udostepniac bedzie AP? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 15:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Tak.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 19:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 lut 2012, 19:16
Posty: 1
Witam
Mam standardowe oprogramowanie i chciałbym zablokować użytkownika anonimowego FTP jak to zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 4 lut 2012, 20:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
No dobra.
No wiec mam tak.
Mam wbudowane WiFi i dziala jako klient.
Dodalem druga karte WiFi, ma byc AP i po wifi udostepniac zawartosc dyskow podpietych do Iomega.
1. Chcialbym, aby obecnie dzialajaca karta nie zmieniala przy restarcie IP. Czyli chcialbym by byla static, a nie DHCP.
2. Jak ma skonfigurowac druga karte by byla AP?

Wklejam network i wireless.
Prosze podajcie jak maja wygladac zmodyfikowane network i wireless, aby zadzialalo to co wyszczegolnilem w dwoch punktach.

root@OpenWrt:/etc/config$ cat network

config 'interface' 'loopback'
        option 'ifname' 'lo'
        option 'proto' 'static'
        option 'ipaddr' '127.0.0.1'
        option 'netmask' '255.0.0.0'

config 'interface' 'lan'
        option 'type' 'bridge'
        option 'proto' 'static'
        option 'netmask' '255.255.255.0'
        option 'gateway' '192.168.1.1'
        option 'ifname' 'eth0'
        option 'ipaddr' '192.168.2.107'

config 'interface' 'wan'
        option 'proto' 'dhcp'

root@OpenWrt:/etc/config$ cat wireless

config 'wifi-device' 'radio0'
        option 'type' 'mac80211'
        option 'channel' '11'
        option 'macaddr' 'XXX'
        option 'hwmode' '11ng'
        list 'ht_capab' 'SHORT-GI-20'
        list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
        list 'ht_capab' 'TX-STBC'
        list 'ht_capab' 'RX-STBC1'
        list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
        option 'disabled' '0'
        option 'country' '00'
        option 'txpower' '0'
        option 'htmode' 'HT40-'

config 'wifi-iface'
        option 'device' 'radio0'
        option 'network' 'wan'
        option 'mode' 'sta'
        option 'ssid' 'Home'
        option 'encryption' 'psk2'
        option 'key' 'XXX'


Oczywiscie XXX to nie prawdziwe dane. :)

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 4 lut 2012, 21:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
wifi detect >> /etc/config/wireless o ile masz sterowniki do wifi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 4 lut 2012, 21:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
obsy pisze:
wifi detect >> /etc/config/wireless o ile masz sterowniki do wifi.


Rozumiem, ze to do drugiego punktu?
Polaczylem sie z Iomega po ssh i wpisalem w konsole. I co dalej?
Sterowniki chyba mam, bo to ath9.

A co z punktem 1.?

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 4 lut 2012, 21:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Co dalej - zobacz czy Ci dodało do configa.

I raczej nie jest to ath9k, bo to nie pci. ath9k-htc jak juz. W /proc/bus/usb/devices sobie zobacz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 4 lut 2012, 22:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
tak, to ath9k-htc... :) O ile pamietam, bo taK pokazywal kiedys Ubuntu jak tej karty uzywalem.

Po wpisaniu: wifi detect >> /etc/config/wireless
/etc/config/wireless jest bez zmian
Nie robilem reboota.

----- Dodano ----- 4 lut 2012, o 21:20 -----

Moze to cos pomoze.
Wiec dziala mi wifi wbudowane.
Poniewaz nie mialem kabla USB to podpialed Iconnecta do HTPC poprzez port LAN.
HTPC dostal IP od Iconnecta z puli LAN.
Karta w USB wydaje sie nawet nie wystartopwala.
Moze recznie cos?
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 4 lut 2012, 22:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Zainstalowałeś w końcu kmod-ath9k-htc?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 4 lut 2012, 23:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Zainstalowalem i wciaz bez zmian.

To ta karta:
http://www.dipol.com.pl/karta_802_11n_t ... _N2922.htm

----- Dodano ----- 4 lut 2012, o 22:16 -----

to mam w /proc/bus/usb/devices:
root@OpenWrt:/proc/bus/usb$ cat devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480  MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  1, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 3.00
S:  Manufacturer=Linux 3.0.17 ehci_hcd
S:  Product=Marvell Orion EHCI
S:  SerialNumber=orion-ehci.0
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=  0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   4 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480  MxCh= 4
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=058f ProdID=6254 Rev= 1.00
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=100mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   1 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=00 Cnt=01 Dev#=  3 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0cf3 ProdID=9271 Rev= 1.08
S:  Manufacturer=ATHEROS
S:  Product=USB2.0 WLAN
S:  SerialNumber=12345
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 6 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=(none)
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=01 Cnt=02 Dev#=  4 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1058 ProdID=1021 Rev=20.02
S:  Manufacturer=Western Digital
S:  Product=Ext HDD 1021
S:  SerialNumber=57434156354E353330343231
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=  2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=02 Cnt=03 Dev#=  5 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1058 ProdID=1021 Rev=20.21
S:  Manufacturer=Western Digital
S:  Product=Ext HDD 1021
S:  SerialNumber=574341563550343233363133
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=  2mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 5 lut 2012, 00:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 sie 2011, 09:32
Posty: 20
To daj:

rm /etc/config/wireless
wifi detect > /etc/config/wireless


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 5 lut 2012, 00:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Dalem.
i co dalej?

----- Dodano ----- 4 lut 2012, o 23:44 -----

Wyglada jakby mi zmienilo ustawienia dzialajacej juz dobrze karty;
root@OpenWrt:~$ cat /etc/config/wireless
config wifi-device  radio0
        option type     mac80211
        option channel  11
        option macaddr  b4:82:fe:5e:59:8a
        option hwmode   11ng
        option htmode   HT20
        list ht_capab   SHORT-GI-20
        list ht_capab   SHORT-GI-40
        list ht_capab   TX-STBC
        list ht_capab   RX-STBC1
        list ht_capab   DSSS_CCK-40
        # REMOVE THIS LINE TO ENABLE WIFI:
        option disabled 1

config wifi-iface
        option device   radio0
        option network  lan
        option mode     ap
        option ssid     OpenWrt
        option encryption none


----- Dodano ----- 4 lut 2012, o 23:51 -----

Zresetowalo mi radio0, a nie dodalo radio1. Czy tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 5 lut 2012, 08:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Sposób który podał Ci @Zontar to wyczyszczenie konfiguracji, i tak straciłeś ustawiania.

A jak widzisz - karty Ci nie wykrył bo nie masz sterownika który ją obsługuje.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 5 lut 2012, 13:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Mialem backup systemu i sobie odzyskalem. :)
Wiec nie ma bolu.

@obsy
Ale sprawdzilem w sieci, ze do mojej karty TL-WN722N wlasciwe drivery to ath9k_htc.
root@OpenWrt:~$ opkg update
Downloading http://ecco.selfip.net/trunk/kirkwood/packages/Packages.gz.
Inflating http://ecco.selfip.net/trunk/kirkwood/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/eko1.
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/kirkwood/packages/Packages.gz.
Inflating http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/kirkwood/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/snapshots.
root@OpenWrt:~$ opkg install kmod-ath9k-htc
Package kmod-ath9k-htc (3.0.17+2011-12-01-2) installed in root is up to date.
root@OpenWrt:~$


----- Dodano ----- 5 lut 2012, o 12:57 -----

Tutaj potwierdzenie driverow do karty TL-WN722N
http://linuxwireless.org/en/users/Drive ... tc/devices
I mimo to nie dziala. Ta karta jest sprawna, do tej pory byla podlaczona do linuxowego HTPC i dzialala out of box.
Jakis pomysl?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 5 lut 2012, 13:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Że masz zainstalowane. Ważne że /proc/bus/usb/devices nie przyznaje się że tą kartę obsługuje jakikolwiek driver.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 5 lut 2012, 14:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Czyli mam o niej zapomniec?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info