Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 05:05

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 21 lis 2011, 14:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 sty 2011, 21:32
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Mozna jeszcze podpiac sie do pinow na minipcie i zobaczyc czy system cos wykryje, jest szansa 50 na 50...bez demontazu proca.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 21 lis 2011, 18:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 sty 2011, 21:32
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Na filozofa sie nadajesz ;)

Kontroler w sobie ma marvell, gniazdo standard trzymac musi dla kart wifi, pasuja inne karty(sprawdzalem oparte o atheros 5)
Podlaczajac sate trudno uwalic sprzet...chyba ze zware zrobisz.

Napiecie do dysku mozna podac zewnetrzne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 21 lis 2011, 19:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Widać to wyraźnie na spodzie płytki - do A+/A-/B+/B- są poprowadzone ścieżki które giną w okolicach CPU.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 21 lis 2011, 19:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 sty 2011, 21:32
Posty: 116
Lokalizacja: Poznań
Niestety nie mam pod reka dysku SATA, ostatni jaki kupilem okazal sie zintegrowany z usb na stale(samsung)
Jezeli wpadnie mi dysk sata to obiecuje podlaczyc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 22 lis 2011, 15:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 kwie 2010, 00:07
Posty: 33
Lokalizacja: Dublin
lulo pisze:
...Czy można zastosować ten sam tani kabelek CA-42 i wykorzystać z niego sygnały tx,rx,gnd tak jak w przypadku 1043 ...
Tak 3.3V tx,rx,gnd :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 28 lis 2011, 09:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lis 2011, 09:07
Posty: 37
@obsy
Cytuj:
- mój egzemplarz okazał się być taktowany 800MHz a nie 1GHz!


Mam prośbę o dokładne zdjęcia twojej płyty. Może uda się zrobić overclocking iConnecta na podstawie różnic.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 28 lis 2011, 09:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Robiłem porównania ze zdjęciami arteq - na razie wszystko się zgada, co go elementu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 28 lis 2011, 09:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lis 2011, 09:07
Posty: 37
Hmm to ciekawe.

Na 800 mamy
Cytuj:
Soc: 88F6281 A0 (DDR2)
CPU running @ 800Mhz L2 running @ 266Mhz
SysClock = 266Mhz , TClock = 200Mhz

a na 1000

Cytuj:
Soc: 88F6281 A0 (DDR2)
CPU running @ 1000Mhz L2 running @ 333Mhz
SysClock = 333Mhz , TClock = 200Mhz


Widać różnicę na sammym taktowaniu procesora (możnik zostaje ten sam). Może faktycznie te ustawienia nie sią wyprowadzone "na zewnątrz". A sam procek to c100 czy c080?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 28 lis 2011, 10:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
c100 (też sprawdzałem czy słabszego procka nie dali). Nawet pokusiłem się o analizę bootloadera żeby to sprawdzić, a czytane to jest w rejestrów układu. Czeka mnie jeszcze analiza dokumentacji samego socu żeby dowiedzieć się czy to jest programowo czy czy to ma odbicie w zworkach fizycznych.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 28 lis 2011, 10:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lis 2011, 09:07
Posty: 37
Zostaje jeszcze jedna możliwość. Uszkodzenie któregoś elementu/ścieżki. Jakiś "bit" jest źle ustawiony i dostajesz mniejsze taktowanie :(


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 28 lis 2011, 10:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Powiem tak - różnicy i tak nie ma w sumie. USB leci mi całą możliwą przepustowością, wifi i tak ogranicza, gigabit jest szybszy (po 50MB/s dochodzi - sprawdzałem). Więc z moim przypadku zagadnienie jest tylko dla sportu.

Kusi mnie jeszcze żeby sprawdzić jak ten hub alcora jest wydajny i zrobić raid0 na 4 nośnikach. Ale muszę wytrzasnąć 4 szybkie dyski lub pendrive na to (a nie mam takowych).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 5 gru 2011, 13:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lis 2011, 09:07
Posty: 37
Mała informacja odnośnie bootowania z usb.
Jak ktoś ma problemy z penami na usb (kingston, patriot) oraz "zimnym" startem, to jest obejście. Proponowane na różnych forach zabawy z usb start/stop niestety nie działają poprawnie z firmowym ubootem. Rozwiązaniem jest restart po błędnej inicjalizacji pena. Coś takiego w uboocie:
setenv bootcmd 'run bootcmd_usb; reset'
saveenv

Nie jest to może idealne rozwiązanie (wydłuża się czas samego startu), ale dla mnie gdzie używam archa działa świetnie. Zawsze po resecie system ładuje się już bezproblemowo.

PS: Testuję teraz Patriot RAGE QUAD 16G i różnica w porównaniu z Kingston DataTravel G3 16GB jest kolosalna. Oba miały problemy z cold startem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 27 sty 2012, 15:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Mam pytanko.
Czy to szloby zainstalowac na Iomega Iconnect?
http://www.openmediavault.org/about.html
Abstrahujac od celowosci tego. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 27 sty 2012, 15:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
tak, jak sobie skompilujesz na kirkwood'a

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 11:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Na poczatku chcialem podziekowac obsy'emu za cierpliwosc w pomocy z ustawianiem Iconnecta. :)

Poniewaz ogolnie lubie grzebac w sofcie, a najczesciej nie mam pojecia co robie (przynajmniej jesli idzie o linuxy), wiec udalo mi sie pare razy doprowadzic Iconnecta do bezuzytecznosci. I raz trza bylo ponownie kabelkiem.
Moze sie pojawi taki "specjalista" na tym forum jak ja, ktory jak namiesza.
Znalazlem sposob, jak podniesc Iconnecta bez kabelka szeregowego w przypadku, gdy rozwalimy network, a z klucza USB nie chce wgrac zadnego softu (w moim przypadku z tajemniczych przyczyn nie moglem ani razu), a dzisiejszej nocy zrobilem to kilkukrotnie (na szczescie zrobilem backup /etc).
Moze to jest dla wiekszosci tu oczywiste, ja nie wiedzialem. :)

Podpialem Iconnecta bezposrednio do wejscia eth w kompie, w miejscach sieciowych otworzylem odpowiednie polaczenie (Windows XP) i nacisnalem napraw polaczenie. Komp sie odlaczyl od sieci, ale za to polaczyl z Iconnectem nadajac mu numer. Nie zmienialem ustawien samego PC. Nie wiem czy mialo wplyw, ze Iconnecta wczesniej mialem po lanie ustawionego na inna klase: zamiast 192.168.1.x mialem: 192.168.2.x

Teraz mam jak zwykle pytanie.
Udalo mi sie w koncu uruchomic minidlna i zaczalem testowac na roznych urzadzeniach w domu.
Mam ustawione tak.
Nie uzywam teraz lan. Wifi jest bridgem (chyba) i propaguje sygnal z routera. Iconnect jest przezorczysty.
Podlaczam dysk do Iconnecta i widze w sieci po wifi dysk z plikami.
Gdy ogladam jakis film po wifi to mi zaczyna router chamrac. Wydaje dzwieki takie same, gdy sciagam z sieci jakis duzy plik.
Wyglada to tak, jabky film szedl: Dysk-USB-Iconnect-WiFi-router-WiFi-urzadzenie do ogladania.
Moim celem zas byl taki uklad: Dysk-USB-Iconnect-WiFi-urzadzenie do ogladania. :)
Z ominieciem routera.
Niektore filmy troche sie przycinaja nawet jesli wszystkie urzadzenia komunikujace sie po wifi znajduje sie w odleglosci metra od siebie. I slychac prace routera.
Aktualnie (maly remoncik w czesci domu) router przynioslem tymczasowo na pietro. Docelowo bedzie poza czescia mieszkalna, stad koniecznosc uzywania WiFi.
Czy mozna jakos ustawic WiFi, by nie tworzylo wlasnej sieci i jednoczesnie by mozna bylo np. ogladac filmy z pominieciem routera, czy po prostu poczekac na koniec malowania i przestawic router na tyle daleko by urzadzenia majac lepszy sygnal z Iconnecta same zaczna sie z laczyc bez uzycia routera? Uff...

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 11:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Jak chcesz tak to podłącz się bezpośrednio do iconnecta. Tak cała transmisja idzie przez ap, bo właśnie tak masz podłączone to wszystko.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 11:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
Dla mnie to za duzy skrot myslowy: "Jak chcesz tak to podłącz się bezpośrednio do iconnecta" :)
Chodzi o to, ze Iconnext musi byc AP zamiast klientem?
Czyli, ze musza byc niejako dwie sieci widoczne?
Lopatologicznie poprosze.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 11:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Tak dokładnie. Teraz iconnect jest podłączony do ap, klient też. Wszystko przez ap idzi, bo on za pośrednika robi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 12:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 paź 2011, 12:43
Posty: 308
OK. Nie jest to estetyczne rozwiazanie. Zona nie bedzie zadowolona, zeby sie przelaczac pomiedzy sieciami. :)
1. Rozumiem, ze Iconnect bedac AP w sieci lokalnej dla innych urzadzen, sam nie bedzie odciety od Internetu?
2. Czy podlaczajac sie do siecie stworzonej przez Iconnecta, mozna bedzie korzystac z Internetu jednoczesnie w ramach jego sieci?

Umyslilem cos takiego. Chcialbym by glowny HTPC korzystal z dyskow po kablu, a reszta po WiFi.
3. Czyli dysk podpiety do Iconnecta. HTPC podpiety po kablu (ethernet czy USB?) do Iconnecta widzi dyski i odtwarza filmy. Inne urzadzenia widza jednoczesnie po wifi Iconnecta i tez moga korzystac z zasobow tych smych dyskow w tym samym czasie?
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Iomega IConnect - Wireless Data Station
Post: 1 lut 2012, 12:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
1. Jak go podłączysz do internetu to będzie podłączony
2. patrz punkt 1
3. tak, dlaczego nie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info