Dzisiaj jest 20 wrz 2017, 20:23

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 08:24 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki uprzejmości forumowicza lulo mam możliwość zabawy z produktem Netgear'a oznaczonym symbolem WNDR3800.

Obrazek

Jak łatwo zauważyć, sprzęt jest następcą WNDR3700/v2. Prawie - z wyglądu jest prawie identyczny (oprócz przedniego panelu - był czarny teraz jest czerwony) i pamięci RAM: mamy do dyspozycji 128MB.

Sprzętowo:
- procesor: Atheros AR7161 rev 2 taktowany 680MHz
- flash: 16MB
- ram: 128MB
- wifi 1x 2.4GHz oraz 1x 5GHz
- 4+1 ethernet 10/100/1000
- 1x USB 2.0

Zachowanie sprzętu, działanie systemu, ledy, przyciski itd identyczne jak dla wspomnianego już WNDR3700. Najważniejsze - bez problemu działa na nim OpenWrt czy Gargoyle, choć oczywiście wymaga nowych obrazów (inny identyfikator sprzętu jest).

Parę szczegółów:
root@Gargoyle:~$ cat /proc/cpuinfo
system type                : Atheros AR7161 rev 2
machine                      : NETGEAR WNDR3700v2
processor                   : 0
cpu model                   : MIPS 24Kc V7.4
BogoMIPS                   : 452.19
wait instruction           : yes
microsecond timers       : yes
tlb_entries                  : 16
extra interrupt vector   : yes
hardware watchpoint    : yes, count: 4, address/irw mask: [0x0000, 0x07f8, 0x0ac8, 0x0dd8]
ASEs implemented        : mips16
shadow register sets     : 1
core                           : 0
VCED exceptions          : not available
VCEI exceptions           : not available


root@Gargoyle:~$ free
              total         used         free       shared      buffers
  Mem:       126844        25728       101116            0         2732
 Swap:            0            0            0
Total:       126844        25728       101116

Jeżeli chcecie dowiedzieć się jakiś konkretnych rzeczy na temat sprzętu - pytajcie.

Aktualizacja #1: Wydajność.

CPU
CPUBench, czyli sprawdzenie możliwości obliczeniowej samego procesora wykazał identyczne wyniki jak w przypadku WNDR3700v2. Tu więc także nic się nie zmieniło

USB
Szybki test przeprowadzony standardowo - ten sam dysk na ext2, połączony kablem do karty gigabitowej, ftp anonimowy i próba ściągania dużego pliku:
$ wget -O /dev/null ftp://192.168.1.1/test/00218.MTS
--2011-11-11 07:14:30--  ftp://192.168.1.1/test/00218.MTS
           => `/dev/null'
Łączenie się z 192.168.1.1:21... połączono.
Logowanie się jako anonymous ... Zalogowano się!
==> SYST ... zrobiono.    ==> PWD ... zrobiono.
==> TYPE I ... zrobiono.  ==> CWD (1) /test ... zrobiono.
==> SIZE 00218.MTS ... 818454528
==> PASV ... zrobiono.    ==> RETR 00218.MTS ... zrobiono.
Długość: 818454528 (781M) (nie autorytatywne)

100%[===============================================================>] 818.454.528 16,2M/s   w  48s     

2011-11-11 07:15:18 (16,2 MB/s) - zapisano `/dev/null' [818454528]

Plik 781MB, wynik: 16.2 MB/s średnia. Identycznie jak dla WNDR3700v2.

Aktualizacja #2
Po krótkich namowach dostałem zgodę na rozkręcenie urządzenia, więc:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/h ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/X ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Y ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/3 ... directlink

Zastosowana pamięć to 2x Hynix H5DU5162ETR-E3C.

Zdjęcia poprzedniego routera można zobaczyć chociaż by na wiki openwrt.org: http://wiki.openwrt.org/toh/netgear/wndr3700#hardware . Jeżeli to urządzenie ma rzekome końcówki mocy to schowane są pod metalową osłoną (której nie będę otwierać). Po za tym - i z ułożenia elementów i z wyglądu znów przypomina WNDR3700v2.

Aktualizacja #3 - wgrywanie oprogramowania
WNDR3800 potrzebuje innych obrazów ze względu na większą ilość pamięci ram (nie przyjmuje starych obrazów od WNDR3700, bo ma inny identyfikator). Standardowo wsparcie istnieje w trunku (http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/), są obrazy trunka arokh'a (http://enduser.subsignal.org/~trondah/), będą też dostępne moje backfire/gargoyle

Wgrywanie wykonuje się identycznie jak dla WNDR3700
1. Z oryginalnego softu - wybrać obraz *img i wgrać go przez gui jako aktualizację oprogramowania
2. Przez tftp. Należy wyłączyć router, wcisną czerwony przycisk na dole obudowy (oznaczony "Restore factory settings") i trzymając go włączyć zasilanie. Po kilku sekundach zacznie migać na pomarańczowo dioda Power, po kilku następnych zmieni kolor na zielony. Można już puścić przycisk i po podłączeniu kablem RJ45 wgrać mu obraz (img) po tftp na adres 192.168.1.1 (pod linuksem: atftp -p -l plik_dla_3800.img 192.168.1.1, pod windowsem można skorzystać z dowolnego klienta tftp).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 08:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Z tego wynika ze nie warto kupowac nowej wersji.

Sent from my HTC Hero using Tapatalk

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 09:09 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Znalazłem różnicę: cena :)

Za 3800 chcą ok 550zł.
Za 3700v2: już od 310.

extra 200pln za 64MB pamięci więcej...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 09:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
te extra to pewnie każdy z HOTairem zrobi za czteropak :)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 10:26 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:31
Posty: 225
Lokalizacja: Wrocław
powiedzmy ze za 6ciopak.. i musisz miec sito jeszcze, bo z tego co kojarze tam byla pamiec w opakowaniu BGA

_________________
Gdy trwoga to do LOG'a
TP-Link TL-WDR3600 OpenWrt/TP-Link W8970/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 13:28 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Na allegro. To że można kupić taniej to inna sprawa. Cena alegrowa jest dobrą wytyczną.

Nie wiem po co chcesz dokładny przepis, bo jak pisałem - jest identycznie jak w wndr3700 - przez gui się wgrywa i jest, działa po prostu. Ma inne HD_ID, tak - ze względu na większą pamięć, więc mając obraz od 3700 zamiast +64 na końcu dodaje się +128 i działa. Znów - tak po prostu.

O karcie jeszcze nie pisałem. Kompatybilna jest tak samo jak inne - bo to v2 a w niej... broadcom.

Ps. dodałem zdjęcia płytki

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 13:41 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Który chcesz. Jeden ma system squashfs, drugi jffs. To już akurat właściwość openwrt. Ale squashfs chcesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 13:52 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Poczytaj o systemach plików squashfs i jffs. Zależy czy chcesz mieć pozostałą część flasha zapusywalną i dużą kompresję plików (squashfs) czy cały flash zapisywalny i kiepską kompresję (jffs).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 13:58 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Nie. squashfs nie jest zapisywalny. Wiec masz super kompresję a zmiany są przechowywane w pozostałym obszarze flashu który jest na jffs przerabiany. W drugim obrazie masz po prostu cały flash na jffs.

Ale różnica jest znaczna, bo obraz np. 6MB w squashfs ma 12 na jffs.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 14:12 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Jak obraz będzie za duży to się nie utworzy. Soft wie do jakiej wielkości może zrobić obrazy.

Przez www możesz. Oryginalny soft da się tak wgrać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 11 lis 2011, 14:14 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Flash masz do 16MB, więc do tylu pozwoli zbudować (- wielkość bootloadera).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 12 lis 2011, 11:48 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Ja tam nie widzę różnic. Pewnie ślepy już jestem ze starości, ale dla mnie to po prostu zwykły WNDR3700 z większą ilością ramu. Może coś faktycznie przy radiu robili, ale w domowych warunkach nie ma specjalnie jakieś większej różnicy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 12 lis 2011, 13:27 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
W domowych warunkach 128MB ramu w routerze to zbytek.
Tydzień temu stałem przed tą decyzją i wybrałem WNDR3700v2. Mój super stabilny router wrt160nl ma 30M i tylko czasem przy minidlna zużycie pamięci dochodziło do 90% . Usług mam odpalonych sporo.
Jak komuś zależy na 128 to jego wola - ja bym kupił wtedy 3800 z odbiorem w lokalnym sklepie.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Netgear WNDR3800
Post: 12 lis 2011, 21:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 428
Co do ilości pamięci RAM i jego zużycia to zależy z jakich funkcji softu się korzysta-spodziewam się że w 2012r. 64MB to już będzie standard i pojawią się routery do użytku domowego z zainstalowanym RAM rzędu 512-1024 MB. Streaming DLNA i torrenty łykną wszystko, jak i rozbudowane możliwości softu routera-np. przy instalacji DUAL-WAN Tomato na Asusie WL-500gp v2 na dłuższą perspektywę czasową nie dało się z niego korzystać z powodu zbyt małej ilości RAM-gdy router wykorzystywał ją na maxa to z obciążenia zbliżonego wokół 0% był gwałtowny skok do 100% i zwiecha :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info