Dzisiaj jest 23 lut 2018, 08:13

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NSA310 a wielkość dysku.
Post: 17 gru 2017, 14:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 gru 2017, 14:40
Posty: 2
Mam takie pytanie czy ktoś się spotkał z tak dziwnym zjawiskiem a mianowicie padł mi dysk (chyba - choć czuć że chodzi) seagate 1TB (pipeline) żona mnie zabije za zdjęcia z wakacji.
Podłączyłem go pod kompa stacjonarnego niestety nie widzi partycji ale spodziewałem się tego (bios wykrywa dysk) czy jest jakaś możliwość reanimacji tego dysku ?
Włożony do NASa nie widzi menadżer urządzeń, NAS Starter Utility też go już nie widzi, kontrolka SYS się świeci a HDD nie mimo włożonego dysku.
Sprawa druga.
Zakupiłem drugi dysk WD z serii RED 2TB włożyłem go w serwer zrobiłem wszystko tak jak powinno być od początku krok po kroku, a w menedżerze urządzeń po zmapowaniu dysku widzi mi dysk o pojemności 10MB dodam że w NAS Starter Utility widzi ~1835MB.
W routerze przypisany stały adres IP po MAC
Serwer podłączony po kablu do routera. Laptop łączy się przez WiFi
Czy ktoś mi może pomóc w tych sprawach.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: NSA310 a wielkość dysku.
Post: 17 gru 2017, 14:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13040
Lokalizacja: Warszawa
Mały OT zrobię: jeżeli te zdjęcia są naprawdę ważne to nie wkładaj/nie podłączaj dysku do niczego więcej tylko oddaj go do odzyskania danych (tak, to kosztuje...)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: NSA310 a wielkość dysku.
Post: 17 gru 2017, 15:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 gru 2017, 14:40
Posty: 2
A jeśli chodzi o drugą część pytania.
Jak sprawić aby w Mój Komputer po zmapowaniu pokazywał faktyczną ilość danych na dysku a nie 10 MB.
Usunąłem wolumin odinstalowałem NAS starter utility, usunąłem z routera adres MAC przypisany do IP czyli zrobiłem wszystko na czysto. Zainstalowałem wszystko od nowa i dalej bryndza ponownie widzi mi 10MB a co gorsze w przeglądarce nie chce się pokazać strona ZyXela.
Ot teraz to chyba nabroiłem. Jak zresetować serwer do ustawień fabrycznych. Tym przyciskiem na tylnej obudowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info