Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 07:00

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: simpleshaper
Post: 26 maja 2010, 21:12 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
arteq pisze:
http://artekw.net/openwrt/simpleshaper/
http://openwrt.pl/doku.php/zastosowania:pasmo

Dokumentacja jest ciut nie aktualna ;-), jednak myślę ze plik /etc/config/simpleshaper jest czytelnie opisany

Paczka dla wszystkich platform
ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/routers ... 40_all.ipk

[ dlatego w routerstation, bo to sprzęt "do psucia", niedługo przeniosę paczkę do innego folderu ]


Dzięki arteq. SS działa na systemie gdzie na razie shaperd nie ruszył.

Czy są jakieś opcje nie użyte w tym linku w przykładowej konfiguracji?
Trochę ubogie możliwości a przydało by się chociaż domyślne widełki dla określonej puli IP.
No i co znaczą opcje:
option prio 0
option queue 11

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, 00:03 przez tytan, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 26 maja 2010, 21:27 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Priorytet i numer w kolejce. Nadal dopraszam się o jego usunięcie.

A do arteq - czy oprócz samego pakietu mógłbyś produkować taki sam o nazwie -latest , bez numeru? Lub rób samego linka lub zrob osobny katalog gdzie będziesz aktualne pakiety umieszczał dzięki czemu nie będę musiał zmieniać linków do chwilę.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 26 maja 2010, 21:48 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
obsy pisze:
Priorytet i numer w kolejce


Tyle to sam przeczytałem i skojarzyłem.
Jakie mają te dwie opcje znaczenie w praktyce w ss? Czy pisanie ręczne numeru w kolejce jest potrzebny ...

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Ostatnio zmieniony 26 maja 2010, 21:55 przez tytan, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 26 maja 2010, 21:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Jak dodajesz klasę o określa się priorytet, numerowane są od zera. Pakiety z tych o niższych numerach w pierwszej kolejności idą.

queue to numer określony w classid przy klasach, kolejkach itd.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 26 maja 2010, 23:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
@obsy ok, zrobię taki pakiet "latest"

co do kolejki to muszę wymyślić stosowna pętle

dzięki za uwagi, postaram się to naprawić

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 12 paź 2010, 23:35 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Melduje, że dziś zainstalowany simpleshaper spowodował mi samoistne restarty routera.
Restarty zaczęły się kilka sekund po włączeniu simpleshaperda. Szczęście że mam extroot więc obyło się zupełnie bez stresów ;)
W konfigu raczej nic nie zepsułem wygląda dokładnie tak:
config settings
        option line_download 6144
        option line_upload 2560
        option subnet 192.168.1.0/24

config shape
        option ip_addr 192.168.1.10
        option guaranted_dl 256
        option max_dl 1024
        option guaranted_ul 256
        option max_ul 1024
        option prio 1
        option queue 12

config shape
        option ip_addr 192.168.1.30
        option guaranted_dl 256
        option max_dl 512
        option guaranted_ul 256
        option max_ul 512
        option prio 1
        option queue 13

config shape
        option ip_addr 192.168.1.20
        option guaranted_dl 256
        option max_dl 512
        option guaranted_ul 256
        option max_ul 512
        option prio 1
        option queue 14

config shape
        option ip_addr 192.168.1.130
        option guaranted_dl 256
        option max_dl 512
        option guaranted_ul 256
        option max_ul 512
        option prio 1
        option queue 15

config shape
        option ip_addr 192.168.1.150
        option guaranted_dl 256
        option max_dl 512
        option guaranted_ul 256
        option max_ul 512
        option prio 1
        option queue 16

Wiem, że nie jest do końca sensowny ale to było uruchomienie próbne.
Firmware jeden z ostatnich obsego (bez Luci).
Coś przegapiłem?

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 12 paź 2010, 23:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
jaka to wersja programu ?

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 13 paź 2010, 07:48 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
pobrałem od Ciebie latest

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 26 paź 2010, 08:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 maja 2010, 22:16
Posty: 89
@arteq a kiedy wydasz wersje która będzie limitowała ilość połączeń na dane IP?.Myślę że było by to bardzo przydatne bo co niektórzy nie mają opamiętania w przypadku p2p .Jeden ściągający potrafi zamulić całą sieć mimo że ma przycięte pasmo .

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 26 paź 2010, 08:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
jak ukończę parę innych projektów i artykułów na stronę firmową to zobaczę te limitowanie. Nie jest to łatwe bo nie ma tego w OpenWrt by default. Już raz do tego podchodziłem, po części się udało :D Jak zrobię na pewno nie omieszkam poinformować.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 18:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lis 2010, 18:35
Posty: 4
Mam to samo co tytan. Po komendzie ss-start WR1043ND się resetuje. Mam backfire-10.3.1-RC4 config simpleshapera domyślny.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 19:05 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Słuchajcie - zainstalujcie sobie moduły z tego samego źródła co obraz był. Jeżeli jest on ode mnie lub od arteq - to z tego samego źródła pozostałe moduły. Nie z repo openwrt. Tak dla testu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 19:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 lis 2010, 18:35
Posty: 4
Zależności simpleshapera i to co sie dało mam od Ciebie. Nadal bez zmian.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 21:36 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Potwierdzam. Restartuje się, gdyż następuje crash kernela przez imq. Nawet jest ticket na dev.openwrt.org. Postaram się to wyeliminować.

----- Dodano ----- 30 lis 2010, o 20:22 -----

@xarlith masz czyiś mod czy czyste 10.03.1-RC4 ?

Uprzejmie proszę o wgranie:
ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfir ... pgrade.bin
lub
ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfir ... actory.bin

potem wyedytuj /etc/opkg.conf, domyslne repo wyrzucic, dodać moje
src/gz artek ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages

opkg update
opkg install simpleshaper
ss-start

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 22:18 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Co prawda na innym firmware ale reszta według wskazówek:
:~# ss-stop
Stop Simpleshaper...
root@router:~# ss-start
Start Simpleshaper...
Delete old rules...
Reload settings...
RTNETLINK answers: No such file or directory
Cannot find device "imq0"
RTNETLINK answers: No such file or directory
Cannot find device "imq0"
Reload tc rules...
RTNETLINK answers: No such file or directory
RTNETLINK answers: Invalid argument
We have an error talking to the kernel
RTNETLINK answers: No such file or directory
Cannot find device "imq0"
Cannot find device "imq0"
Cannot find device "imq0"
RTNETLINK answers: No such file or directory
RTNETLINK answers: Invalid argument
We have an error talking to the kernel
RTNETLINK answers: No such file or directory
Cannot find device "imq0"
Cannot find device "imq0"
Cannot find device "imq0"
Reload iptables rules...
Cannot find device "imq0"
iptables: No chain/target/match by that name.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 22:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
nie masz interfejsu imq0, i to nie moja wina :-) Napisz czyj mod.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 22:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Tyle wiem ale czy ja to mogę gdzieś poprawić w plikach?
To firmware obsego na wrt160nl ale nie ostatni.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 22:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
To pytanie czy ma zainstalowany kmod-ipt-imq, a jeżeli tak to skąd i w której wersji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 23:05 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Proszę:
~# opkg install simpleshaper
Installing simpleshaper (0.4-40) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/simpleshaper_0.4-40_all.ipk.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-ipt-core and kmod-ipt-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-ipt-core and kmod-ipt-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-ipt-core and kmod-ipt-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-ipt-conntrack and kmod-ipt-conntrack) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Installing tc (2.6.29-1-2) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/tc_2.6.29-1-2_ar71xx.ipk.
Installing kmod-sched (2.6.32.25-1) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/kmod-sched_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk.
Upgrading kernel on root from 2.6.32.16-1 to 2.6.32.25-1...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/kernel_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk.
Installing iptables-mod-filter (1.4.6-2) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/iptables-mod-filter_1.4.6-2_ar71xx.ipk.
Installing kmod-ipt-filter (2.6.32.25-1) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/kmod-ipt-filter_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk.
Installing kmod-textsearch (2.6.32.25-1) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/kmod-textsearch_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk.
Installing iptables-mod-imq (1.4.6-2) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/iptables-mod-imq_1.4.6-2_ar71xx.ipk.
Installing kmod-ipt-imq (2.6.32.25-1) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/kmod-ipt-imq_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk.
Installing iptables-mod-conntrack-extra (1.4.6-2) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/iptables-mod-conntrack-extra_1.4.6-2_ar71xx.ipk.
Installing kmod-ipt-conntrack-extra (2.6.32.25-1) to root...
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfire-ar71xx/latest/packages/kmod-ipt-conntrack-extra_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk.
Configuring kernel.
Configuring kmod-textsearch.
Configuring kmod-ipt-imq.
Configuring kmod-ipt-filter.
Configuring kmod-sched.
Configuring tc.
Configuring iptables-mod-filter.
Configuring iptables-mod-imq.
Configuring kmod-ipt-conntrack-extra.
Configuring iptables-mod-conntrack-extra.
Configuring simpleshaper.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: simpleshaper
Post: 30 lis 2010, 23:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Downloading ftp://artekw.cerbero.pl/openwrt/backfir ... ar71xx.ipk.
Upgrading kernel on root from 2.6.32.16-1 to 2.6.32.25-1...

NIE MOŻESZ instalować nowych modułów na stary kernel. Jak masz jeszcze 2.6.32.16 to masz uzywać takiej wersji, nie nowych, 2.6.32.25. To nie działa, bo po prostu system ma inną wersję jądra i nie ładuje tych nowych modułów bo to nie jego wersja. Nie masz odpowiednich modułów załadowanych

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info