Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 17:51

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Shaperd dla ar71xx/tomato
Post: 20 maja 2010, 13:03 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 537
Shaperd jest "konfiguratorem HTB" umożliwiającym efektywniejsze dzielenie pasma niż z wykorzystaniem tradycyjnej, statycznej konfiguracji. Dynamicznie w zależności od zmieniającego się obciążenia i ilości aktywnych uzytkowników dostosowuje przepustowość klas do poziomu umożliwiającego możliwie najpełniejsze wykorzystanie łącza, jednocześnie nie dopuszczając do powstania przeciążeń by zagwarantować także wygodę użytkowania usług interaktywnych.

To tak w skrócie.

Opis i konfiguracja: http://sp9wun.republika.pl/linux/shaperd_cbq.html

Paczka dla openwrt: http://openwrt.groov.pl/projekty/shaper ... ar71xx.ipk
Paczka dla tomato: http://tomato.groov.pl/repo/shaperd_2.2.50-1_mipsel.ipk


Paczka nie testowana! Jeżeli ktoś jest chętny sprawdzić poprawność jej działania to zapraszam.
Sugestie mile widziane.

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, 21:02 przez belliash, łącznie zmieniany 8 razy
Wystarczy raz w odpowiednim dziale.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 14:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Sugestia: Zrobić paczkę niezależna od architektury dodając w "define Package/xxxxx"

PKGARCH:=all

Dotyczy to OpenWrt rzecz jasna.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 15:14 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 537
Cytuj:
Sugestia: Zrobić paczkę niezależna


zrobione, poprawione

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 21 maja 2010, 16:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 23:43
Posty: 139
Lokalizacja: Grodzisk Maz.
Czy mi się zdaje czy jest w nim możliwość podziału pasma pomiędzy różne podsieci ? :D

_________________
  • Denon AVC-A11XV&STX&Tesla Home Theater
  • TP-Link TD-WR1043ND@Gargoyle 1.5.6PL by Obsy
  • Intel BLKDQ67SWB3+Intel Core i5 2400+12GB ram+WD 500GB OS +WD Green 3TB VM + Seagate 1TB Rest + Server 2012(AD,HyperV,WDS)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 10:49 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 537
tak, jest taka mozliwosc.

Dużą zaletą shaperda jest jego dynamiczność. To jest to czego statyczny skrypt HTB nie potrafi, a co wielu by chciało.

Mam na mysli, taki podział łącza, gdy w przypadku aktywności jednego z nich otrzymuje on full lacze. Shaperd robi to w jeszcze lepszy sposob.
Analizuje kto w jakim stopniu wykorzystuje swoje lacze i dzieli je jak najefektywniej. Np jest sobie dwoch userow z czego jeden chodzi po stronkach a drugi sciaga sterowniki nvidii. Przy statycznym podziale dostana po równo. Przy shaperdzie ten co sciagnie dostanie 75% lacza a drugiemu do ogladania stron 25% to az za duzo. W przypadku zwiekszenia aktywnosci serfujacego usera, shaperd automatycznie zabierze drugiemu 25% i odda je jego wlascicielowi.

Zalet shaperda jest wiecej. Trzeba go tylko przetestowac czy dziala i bedzie to najlepszy sposob podzialu lacza zarowno dla openwrt jak i tomato.

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 14:16 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Niespodzianka :(

root@OpenWrt:~# shaperd start
/sbin/shaperd: line 1: syntax error: unexpected "("
root@OpenWrt:~#


?

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Shaperd dla ar71xx/tomato
Post: 22 maja 2010, 14:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 23:43
Posty: 139
Lokalizacja: Grodzisk Maz.
Faktycznie mam to samo co Tytan. Wynika to z faktu, że musi być on wpierw skonfigurowany by można go było odpalić ?

_________________
  • Denon AVC-A11XV&STX&Tesla Home Theater
  • TP-Link TD-WR1043ND@Gargoyle 1.5.6PL by Obsy
  • Intel BLKDQ67SWB3+Intel Core i5 2400+12GB ram+WD 500GB OS +WD Green 3TB VM + Seagate 1TB Rest + Server 2012(AD,HyperV,WDS)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 14:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Config mam domyślny skorygowany pod router.
Zmienione interfejsy, poprawione przepływności.
Mimo to taki zonk.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 17:12 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 537
Jeżeli ktoś chciałby powalczyć z problemem pod openwrt to zamieszczam makefile

Cytuj:
#
# Copyright (C) 2006-2009 shibby
#
# This is free software, licensed under the GNU General Public License v2.
# See /LICENSE for more information.
#

include $(TOPDIR)/rules.mk

PKG_NAME:=shaperd
PKG_VERSION:=2.2.50
PKG_RELEASE:=1

PKG_SOURCE:=$(PKG_NAME).$(PKG_VERSION).tar.gz
PKG_SOURCE_URL:=http://sp9wun.republika.pl/prg/

PKG_BUILD_DIR := $(BUILD_DIR)/$(PKG_NAME)

include $(INCLUDE_DIR)/package.mk

define Package/shaperd
SECTION:=net
CATEGORY:=Network
DEPENDS:=+tc +ip +kmod-sched +iptables-mod-conntrack +iptables-mod-filter +iptables-mod-imq +iptables-mod-conntrack-extra
TITLE:=HTB based traffic shapper.
URL:=http://sp9wun.republika.pl/linux/shaperd_cbq.html
PKGARCH:=all
endef

define Package/shaperd/description
HTB based traffic shapper.
endef

define Build/Prepare
endef

define Build/Configure
endef

define Build/Compile
tar -zxvf $(DL_DIR)/$(PKG_SOURCE) -C $(BUILD_DIR)/
$(MAKE) -C $(PKG_BUILD_DIR)/src/ shaperd
endef

define Package/shaperd/install
$(INSTALL_DIR) $(1)/sbin
$(INSTALL_BIN) $(PKG_BUILD_DIR)/src/shaperd $(1)/sbin/shaperd
$(INSTALL_DIR) $(1)/etc/init.d
$(INSTALL_BIN) $(PKG_BUILD_DIR)/scripts/init.d-shaperd $(1)/etc/init.d/shaperd.rc
$(INSTALL_DIR) $(1)/etc/shaper
$(CP) $(PKG_BUILD_DIR)/config/* $(1)/etc/shaper/
endef
$(eval $(call BuildPackage,shaperd))


ja poki co walcze pod tomato (bo pod tym systemem mam jak testowac)

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Ostatnio zmieniony 22 maja 2010, 17:32 przez belliash, łącznie zmieniany 1 raz
Sklejone 2 posty


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 21:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
root@OpenWrt:~# shaperd start
/sbin/shaperd: line 1: syntax error: unexpected "("
root@OpenWrt:~#



chwila, moze tam sa jakies binarki (kod c,c++) poza skryptami bashowymi, wiec w takim razie trzeba robic paczki na architekture :-)


EDIT: Przejrzałem źródła i faktyczne jest kod w C, więc moja sugestia odpada, dlatego nie działa. Shibby sory.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 21:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
shibby pokaż tą paczkę na ar71xx

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 00:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 537
tytan przeciez masz wyzej makefile na wszystkie architektury.

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 00:50 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
nie kompiluje mis ię :( a widziałem że miałeś wczesniej

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 08:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
shibby w tym sęk ze nie moze byc na wszystkie bo zawiera kod w C. Trzeba wywalić PKGARCH:=all

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 10:30 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 537
ok, to samo tylko bez PKGARCH, z dedykacja dla ar71xx

http://openwrt.groov.pl/projekty/shaperd/shaperd_2.2.50-1_ar71xx.ipk

ale warpie zeby to to bylo winą, poniewaz pod tomato kompiluje tylko dla jednej architektury a mam taki sam blad :/
Pewnie tak jak arteq zauwazyl trzeba zrobic patcha na zrodla, tylko C/C++ to juz nie moj rejon wiedzy :/

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 10:45 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
bez zmian:
 shaperd start
/sbin/shaperd: line 1: syntax error: unexpected "("

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 11:14 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 658
Lokalizacja: Wrocław
przeciez ten blad to chyba w skrypcie basha a nie kodzie C/C++... bo tak jak zacytowal tytan, wystepuje przy uruchamianiu
Bez sensu ten blad troche jest /bin/shaperd jest skonsolidowana binarka...

Sciagnalem paczuszke na dysk, tam jest skrypt w bashu do uruchamiania tego, powinien byc w (/opt)/etc/init.d/ - przez niego uruchamiacie shaperd?

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 11:30 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/shaperd.rc
Usage: shaperd {start|stop|restart|reload|status}
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/shaperd.rc start
Starting shaperd:
shaperd.0 /sbin/shaperd: line 1: syntax error: unexpected "("

oraz
root@OpenWrt:~# /sbin/shaperd     
/sbin/shaperd: line 1: syntax error: unexpected "("
root@OpenWrt:~# /sbin/shaperd start
/sbin/shaperd: line 1: syntax error: unexpected "("

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Shaperd dla ar71xx/tomato
Post: 23 maja 2010, 12:11 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:03
Posty: 658
Lokalizacja: Wrocław
Moze chodzi o plik konfiguracyjny?
Pozniej bede na linuksie to zerkne ;)

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 23 maja 2010, 12:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 537
polecenie shaperd --help powinno pokazac liste opcji jednak wywala ten sam blad. To samo mam z binarka pod tomato. Poprostu zle skompilowana jest binarka.
Sek w tym ze kompilacja w tym przypadku to zadna filozofia. Zwykly make i calosc kompiluje sie bez bledu identycznie jak na debianie z ta roznica ze uzycie gcc z debiana = dzialajaca binarka a uzycie gcc z toolchaina tomato lub openwrt = zwalona binarka.

Rozwiazania jak narazie nie znalazlem, dlatego zamiescilem makefile, bo byc moze ktos znajdzie "brakujacy element". Za to skompilowalem niceshapera, ktory jest blizniaczym projektem i potrafi prawie wszystko to co shaperd. Niceshaper jest tez prostrzy w konfiguracji. Skompilowalem tez paczke pod openwrt tak wiec w oczekiwaniu na dzialajacego shaperda mozecie przetestowac niceshapera :)

Zauwazylem tez jedna rzecz w zrodlach. Skompilowany niceshaper 0.5.2 dziala poprawnie gdyz zrodla dostarczone sa w pojedynczym pliku *.cpp. Natomiast najnowszy niceshaper 0.6rc6 dostarczany jest juz w postaci 3 plikow *.c *.o *.h i w pliku *.o pierwsza linia to
ELF 64-bit LSB relocatable, x86-64, version 1 (SYSV), not stripped

Po kompilacji pierwsza linia w binarce to:
shaperd: ELF 64-bit LSB executable, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.8, not stripped

czy to czasem nie to jest problemem? Tak jak pisalem na C/C++ sie nie znam ale moze ktos tak :)

Patrzac na inne zrodla dostarczane jako pliki *.o *.h i *.c pierwsza linia wyglada nastepujaco
ELF 32-bit LSB relocatable, MIPS, MIPS-I version 1 (SYSV), not stripped

Strzelam ze dlatego po kompilacji dziala.

No dobra, zasiegnalem troche informacji i dowiedzialem sie ze kompulijac plik *.c otrzymuje sie plik wynikowy *.o ktory sluzy do kompilacji pliku wykonywalnego. Problem w tym, że jak probuje skompilowac jakis przykladowy plik np
mipsel-linux-gcc shaperd.c

to dostaje bledy. Podobnie zreszta jak probuje to zrobic korzystajac z gcc z debiana :/ jakies pomysly?

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, 14:23 przez shibby, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info