Dzisiaj jest 19 paź 2017, 18:14

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 10:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
Witajcie!

Ktoś na innym forum zarzucił w związku z moim problemem, kluczowe słowo - gargoyle. Zagłębiając się w sieci trafiłem tu :)

A zagadnienie jest takie: okazuje się że nielimitowany internet z Orange jednak ma limit i zdarza się, że na koniec miesiąca lejek strasznie daje znać o sobie. I nie można ustalić jak to się dzieje, że jest lejek, nikt nie ogląda filmów i nie ściąga dużych plików.

Dostęp do internetu jest za pośrednictwem routera Huawei B593s-22.
Użytkowników jest kilku a każdy z nich ma co najmniej kilka urządzeń. Więc robi się prawie 30 urządzeń...

Chodzi o to, żeby było jasne kto ile tego netu zużywa, kiedy i na czym. Ruch wewnątrz sieci też fajnie było by widzieć, aczkolwiek najważniejsze jest to, co wychodzi i przychodzi ze świata, czyli to co zlicza bramka orange. Gdyby dało się zrobić limity na użytkownika po dodaniu jego urządzeń do stosownej grupy byłoby po prostu malinowo. Powiedzmy konfiguruję użytkownika, podaję macadresy jego urządzeń i podaję wspólny limit dla tego usera.

Coś już gdzieś słyszałem, że można to zrobić z Rapsberry Pi... Moje poszukiwania w sieci nie przyniosły oczekiwanego skutku.

Nie pękam przed wyzwaniem mimo, że temat jest mi na razie obcy. Potrzeba matką wynalazku :)

Jeżeli ktoś pomoże będę ogromnie zobowiązany.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 10:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli za Huawei postawisz dodatkowy router z gargoyle, to wszystko to możesz sobie wyklikać:
- zużycie pasma na wan jest
- podział zużycia na userów jest
- możliwość limitowania pasma jest (viewtopic.php?f=22&t=987)
- możliwość ograniczenia usera jest (viewtopic.php?f=22&t=977)
- blokady są (viewtopic.php?f=22&t=976)

Problem jest w sumie jeden - na sieci komórkowej nie wiadomo ile masz tego pasma więc za dobrze qos nie da się ustawić. Ale - resztę możesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 10:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
Dzięki za odpowiedź!

A jaki proponujesz router? Zależy mi sporej sieci...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 10:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Najmocniejszy na jaki Cię stać. Skoro B593s sobie radzi to za dużo tych wymagań nie masz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 10:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
B593s nie robi roboty sam. Są jeszcze Ubiquiti UniFi Long Range i bullet 2hp.

Już czuję, że zapowiada się poważna zmiana sprzętowa...

No to jaki jest ten najmocniejszy?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 11:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli już chcesz gargoyle to jesteś ograniczony do tego co ono wspiera. Więc np. tp-link archer c5/c7 lub w ogóle zwykły mały pc na x86.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 13:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
No widzisz, mój problem polega na tym, że jeszcze nie wiem czego chcę. Cenowo te tp-linki nie wyglądają źle. Coś kupię, coś sprzedam jakoś to będzie ;)

Aczkolwiek, myślę nadal o rozwiązaniu z rapsberry, gdyż co mnie trochę martwi, musiałbym trochę wymienić sprzętu w sieci stawiając na Gargoyle.

Autor wpisu z innego forum niestety się nie odzywa a opisał temat tak:

Cytuj:
- instalujesz środowisko opartę na debianie (najprościej)
- instalujesz squida
- instalujesz i konfigurujesz serwer dhcp
- konfigurujesz interfejsy sieciowe (potrzebujesz dwóch), jeden możesz wpiąć na USB.
- konfigurujesz squida jako transparent, info na ten temat znajdziesz w internecie
- instalujesz sarga i go konfigurujesz (proste)


może ktoś będzie w stanie jeszcze mi coś podpowiedzieć...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 16:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Masz tu info żebyś zainstalował po prostu router z serwerem proxy i systemem monitoringu. I tyle tyle. Z tym że squid to proxy www, więc jak ktoś np. będzie ciągnął pocztę czy strumieniował po innym porcie to squid tego nie pokaże. Możesz oczywiście zrobić tak jak miałeś napisane, własnie to jest sprawa tego co potrzebujesz. Ty to musisz wiedzieć.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 16:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
obsy dzięki za cierpliwość. Ot widzisz... Wiem czego potrzebuję (od strony funkcjonalnej) i mam nadzieję, że w miarę umiejętnie to opisałem. Tyle, że niekoniecznie wiem jakimi środkami ten cel osiągnąć. Stąd wpis o rapsberry.

Cieszę się, że trafiłem na Twoje forum. Jak na razie wszystko wskazuje, że będę działał wg Twojego schematu. [THUMBS UP SIGN]


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 16:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Na początek wystarczyły by chyba zwykłe statystyki jaki IP ile zużyło transferu w cyklu miesięcznym.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 17:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
A da się te statystki skleić z Macadresem a nie z IP? Na chwilę obecną mam DHCP... kilka lat temu miałem statyczne IP ale odpuściłem. Ciągle nowe sprzęty, ciągłe zmiany... W każdym razie rozumiem, że kupuję tp linka c5 czy c7 i jestem na dobrej drodze do osiągnięcia celu ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 1 paź 2016, 17:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Możesz mieć z czego chcesz te statystyki. Choć od razu uprzedzę - trzeba je sobie zrobić :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 3 paź 2016, 19:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
Obsy, idę na zakupy i chciałbym wrócić z tym co jest mi potrzebne. Pisząc o C7 miałeś na myśli AC1750, a C5 zapewne AC1200... chcę się upewnić bo tp-link ma dla mnie niejasną politykę oznaczania modeli.
Rozumiem, że z tych dwóch mocniejszy jest C7
(Nie chciałem zawracać głowy w niedzielę)



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 3 paź 2016, 19:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Oba to to samo :) nawet soft możesz wgrać do c5 od c7. Uważaj na wersję, bo nie wszystkie chodzą pod openwrt.

Archer C7: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... er-C7.html
Archer C5: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... er-C5.html

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 4 paź 2016, 00:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
Niezłe ;)
Niczym się nie różni? Anteny czy coś?

Jak poznać co jest co? Pewnie jeszcze dziś coś wezmę w Allegro...



Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 4 paź 2016, 06:39 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Jak nie zapytasz sprzedawcy co jest napisanego na pudełku to się nie dowiesz inaczej.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 4 paź 2016, 08:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
Widzę, że coś nie gra na lini tapatalk.
Cytuj:
Oba to to samo :) nawet soft możesz wgrać do c5 od c7. Uważaj na wersję, bo nie wszystkie chodzą pod openwrt.

Archer C7:

Tak przez tapatakla widać Twój przedostatni wpis.

Dobra, zaraz będę działał w temacie zakupów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 4 paź 2016, 13:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 paź 2016, 09:50
Posty: 32
obsy, proszę potwierdź...
zgodnie z tym wykazem:
https://www.gargoyle-router.com/wiki/do ... ed_routers
należy brać C7 v2
Właściwie już mam wszystko dogadane, ale już dmucham na zimne :mrgreen:

Mam zamówić C7 w wersji 2.0 prawda?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 4 paź 2016, 13:40 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Tak jest!

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monitorowanie zużycia sieci
Post: 4 paź 2016, 14:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12942
Lokalizacja: Warszawa
Tylko się upewnij że jest to faktycznie v2...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info