openrouter.info
http://openrouter.info/forum/

Stacja Meteo na OWFS
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=111
Strona 13 z 13

Autor:  obsy [ 7 sty 2017, 07:21 ]
Tytuł:  Re: Stacja Meteo na OWFS

Jak pisałem - nie. Musisz sam cyklicznie wołać update z danymi które chcesz dołożyć do bazy.

Autor:  kiton [ 7 sty 2017, 08:08 ]
Tytuł:  Re: Stacja Meteo na OWFS

No tak, ale teraz zapisuje się odczytana wartość z czujnika do pliku "odczyt", a następnie na podstawie tego pliku aktualizuje się baza danych. Pewnie można czytać bezpośrednio z czujnika co byłoby lepszym rozwiązaniem.

Autor:  obsy [ 7 sty 2017, 08:16 ]
Tytuł:  Re: Stacja Meteo na OWFS

W tym co zrobiłeś - wartość masz w zmiennej TEMPDOM, nie musisz jej odczytywać z pliku, możesz pod nią podstawić bezpośrednio. Coś w rodzaju TEMPDOM=$(cat /dev/ttyACM0 | grep -m1 "" | sed 's/^[ ]*//')

PS. Skoro już napisałeś coś w arduino to zrób tak żeby dane szły w gotowym formacie, żebyś mie musiał tego seda wołać.

Autor:  kiton [ 22 sty 2017, 17:12 ]
Tytuł:  Re: Stacja Meteo na OWFS

Zrobiłem jak napisałeś i działa. Cezary, naprawdę nie wiesz jak odczytać temperaturę na żądanie?
echo "odczyt" > /dev/ttyACM0
cat /dev/ttyACM0
pod ubuntu działa, pod openwrt nie :| .
Mógłbyś podpowiedzieć jak dodać do bazy rrd odczyty z kilku czujników? Czy grep także będzie dobrym rozwiązaniem?

Autor:  obsy [ 22 sty 2017, 17:51 ]
Tytuł:  Re: Stacja Meteo na OWFS

Musisz mieć zrobioną bazę która będzie umożliwiała trzymanie kilku źródeł. Wiele razy było o tym, przeczytaj np. http://openrouter.info/index.php?option ... &Itemid=61

Strona 13 z 13 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/