Dzisiaj jest 23 maja 2017, 17:51

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stacja Meteo na OWFS
Post: 17 maja 2010, 18:32 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Treść artykułu została przeniesiona i opublikowana w portalu OpenRouter.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, 15:50 przez tytan, łącznie zmieniany 63 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 17 maja 2010, 21:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 kwie 2010, 23:44
Posty: 65
A dało by się zamiast DS i HIH dać np SHT11 albo SHT10 ??

Generalnie świetna sprawa taka stacja meto od dłuższego czasu mam chęć coś takiego zrobić ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 17 maja 2010, 21:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Do tego układu wprost nie bardzo. SHT mają inny rodzaj komunikacji i trzeba by było pewnie konwerter USB/RS.
Pewnie można jedno i drugie HUB i drugi konwerter ;) SHT ma atut bo ma wyjście cyfrowe.
SHT oglądałem kiedyś ale zafascynowany prostotą połączeń wielu elementów na 1-Wire wybrałem tą drogę. Na wolnych dwóch wejściach DS2450 mogę jeszcze podłączyć jakieś czujki analogowe - myślę nad czujnikiem deszczu. Wiatr to łatwo - jakiś delikatny silniczek modelarski kondensatorek i łopatki :) ale nie mam warunków za oknem aby zainstalować.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 18 maja 2010, 11:10 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
może by kolega artykuł z tego zrobił bo temat jest bardzo ciekawy he ?

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 18 maja 2010, 12:22 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Jeśli na finale opis zasłuży na takie miano adminom dam wolną rękę czy przerzucą gdzie indziej.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 18 maja 2010, 12:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Według mnie już zasługuje, ale najpierw dokończ potem będziemy przenosić.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 19 maja 2010, 12:20 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:31
Posty: 225
Lokalizacja: Wrocław
no wlasnie! Tytan mowilem ci ze zrobiles kawal dobre roboty! :) i ze nalezy to opisac!

_________________
Gdy trwoga to do LOG'a
TP-Link TL-WDR3600 OpenWrt/TP-Link W8970/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 15:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
@bander obiecywałem więc proszę teraz ze schematem :arrow:
finito

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 20 maja 2010, 16:06 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:03
Posty: 644
Lokalizacja: Wrocław
A teraz wyobrazmy sobie sytuacje, ze co chwile bede odswierzal te strone: http://meteo.tytanos.pl
Z tego co widze przynajmniej zdjecie jest generowane na zadanie, czyli w chwili otworzenia strony.
Obciazenie CPU siega wtedy pewnie 100% na takim ruterze.
Wniosek? Dajac dostep z zewnatrz mozemy spotkac sie z sytuacja kiedy ruter przestanie odpowiadac na nasze zadania ;)

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 17:50 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Pisałem o tym zagadnieniu powyżej. Widać nie czytałeś :o

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 19:20 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
jak skończone to do artykułów niech kolega przepisze.

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 19:26 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Skończone. Nie widzę opcji abym mógł to sam zrobić.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 19:40 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:03
Posty: 644
Lokalizacja: Wrocław
Masz racje, nie czytalem, przegladnalem tylko pobieznie ;)

Pozdrawiam!

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 20 maja 2010, 21:28 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
na stronie głównej portalu po zalogowaniu masz moje artykuły i tam to robisz

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 00:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 kwie 2010, 19:14
Posty: 5
Może zadam laickie pytanie ale niech mi ktoś powie: skąd można pobrać taką ładna grafikę do barometru (tarcze i strzałke)? Szukam już trochę i nie mogę natrafić


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 11:07 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Odpowiedź jest prosta: Należy samemu zrobić.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 11:49 
Offline
Przyjaciel openrouter.info
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:03
Posty: 644
Lokalizacja: Wrocław
A ja kto mozliwe ze wczesnie rano miales 33* C? :P Komp Ci sie nagrzal? :lol:

_________________
Obrazek

Asus RT-N16: TomatoUSB 1.28 RT-N MIPSR2-109 K26 AIO
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 15.05.1
TpLink TL-WDR4300: OpenWrt 15.05
Ubiquiti RouterStation Pro: Kagera 2015.0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Post: 22 maja 2010, 12:05 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Normalnie tak jest.
Czujka zewnętrzna jest za oknem od strony wschodniej i o godzinach porannych pada na nią słońce.
Spójrz na wykres tygodniowy czujki zewnętrznej- pięknie widać tam powtarzalność efektu. Dodatkowo można zaobserwować czy poranek był słoneczny czy nie ;)

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 8 kwie 2012, 00:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 kwie 2010, 08:32
Posty: 141
@tytan

Do komunikacji wykorzystujesz układ Konwerter USB-1Wire MP00200A

Czy na Konwerter USB-1Wire MP00202 będzie to identycznie działało?

Sorry za głupie pytanie ale wolę się upewnić.

_________________
- Asus WL-600g
- Tplink 1043ND + Backfire 10.3.. -
- Netgear WNR3500L + Tomato
- TP-Link TL-MR3020 - ....


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stacja Meteo na OWFS
Post: 8 kwie 2012, 09:41 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 696
Pytanie nie jest głupie.
Powinno działać bo według owfs wspiera DS2480B a na tym salaku jest MP00202.
http://owfs.sourceforge.net/ow_table.html

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 253 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info