openrouter.info
http://openrouter.info/forum/

TP-Link Archer C2 vs WDR4300?
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=28&t=4140
Strona 1 z 1

Autor:  deejayluk [ 1 maja 2016, 11:09 ]
Tytuł:  TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

Hej.

Zastanawiam sie nad zmiana routera.
Aktualnie posiadam TP-Link WR741ND 150mbit/s oraz lacze 60 mbit/s. Jesli chodzi o lan to wyciagam max jesli chodzi o wifi to max 44 mbit/s.
Od wczoraj posiadam lacze 100 mbit/s i niestety router nie daje rady. Po lanie max 92 mbit/s wifi nadal 44 mbit/s.
Mieszkam w wiezowcu i troche sieci jest dlatego mysle o standardzie wifi w AC.


Zastanawiam sie nad Archer C2 lub kodelem WDR 4300.
Co polecacie? chyba ze cos w podobnej cenie jest warte uwagi do ceny max 300zl.

Dziekuje za pomoc.

Autor:  obsy [ 1 maja 2016, 19:22 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

A chcesz zmieniać na nim oprogramowanie czy nie?

Autor:  kafarowski [ 1 maja 2016, 21:24 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

WDR4300 nie ma AC jedynie N DualBand i ciężko go kupić, staje się powoli białym krukiem jak Archer C5 v1.x ale czasami na portalu aukcyjnym się pojawia, teraz jest nawet aukcja KT za 175zł. Mi się udało C5 v1.x za 300zł kupić, w kwietniu 3 takie sztuki na aukcje rzucili.

C2 masz od ręki w sklepach. Na fabrycznym sofcie te układy Mediateka jako tako działają. Jeśli o inne chodzi to uważaj na modele AC z WAN-em i przełącznikiem 100Mbps, potem mógłbyś do providera mieć pretensje, że masz łącze 120 a na wyjściu max 100.

Autor:  deejayluk [ 2 maja 2016, 11:21 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

na chwile obecna nie chce zmieniac oprogramowania, czyli wnioskuje, ze model C2 mam kupić ?

chodzi o ten model C5 ??

http://www.gral.pl/TP-Link+Archer+C5+AC+Dual+Band+GBLAN_993.html

Autor:  obsy [ 2 maja 2016, 11:32 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

W sumie jak nie chcesz zmieniać softu to bierz ten który ma najwięcej wymaganych przez Ciebie funkcji.

Autor:  deejayluk [ 3 maja 2016, 09:42 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

Ok a cos tanszego co ma gigabitowe porty Lan oraz wifi w standardzie AC?

Autor:  obsy [ 3 maja 2016, 09:48 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

Tylko sprzęt z drugiej ręki jak chcesz "taniej".

Autor:  deejayluk [ 4 maja 2016, 10:41 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

a jakies opinie na temat tego routera :

http://www.gral.pl/---+WF2780+AC1200+GBLAN_918.html

na stronach widze ze ma bardzo dobre opinie:

Router naprawdę bardzo dobry miałem do tej pory Asusa RT-AC56U i zasięg był na 5GHz fatalny szybkość Wi-Fi słabsza niż się spodziewałem no i cena prawie 500 zł a i tak się zepsuł. Zaryzykowałem z Netisem i jest o niebo lepszy od Asusa w całym domu na Wi-Fi 120 Mbps. Naprawdę polecam tylko po zakupie proponuje wgrać firmware co najmniej w wersji V2.1.35445.


Bardzo dobry produkt jeśli chodzi o stosunek możliwości do ceny. Porty LAN bardzo szybkie spokojnie wyciąga 1gbit/s. Zasięg zarówno 2,4Ghz jak i 5Ghz jest dobry. Porównywałem ten router z archerem C2 - produkt netisa jest o niebo wydajniejszy (może spokojnie walczyć z 2x droższym archerem C5). Rozczarować się można jedynie instrukcją obsługi - nic w niej nie ma. Po zakupie zalecam aktualizacje firmware do najnowszego.


Jak za tą cenę to rewelacja. Miałem wcześniej D-LINK i konfiguracja to nie była bułka z masłem. Tutaj może mniej jest wodotrysków jak w D-Link ale ...działa i to szybko. Póki co zero zwiechy i tak trzymać. Jedyny minusik .. no to ... wygląd raczej do piwnicy niż do salonu.

Autor:  obsy [ 4 maja 2016, 10:44 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

W życiu go nie widziałem na oczy, więc nie wiem.

Autor:  pepe2k [ 4 maja 2016, 10:48 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

Ten sprzęt jest na Realteku... w skrócie: nie ma i raczej nigdy nie będzie alternatywnego firmware więc jak kiedyś w przyszłości byś chciał, to ni dy rydy.

Autor:  deejayluk [ 4 maja 2016, 18:33 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

Dziekuje za pomoc, zakupilem TP-Link Archer C2 :) dam znac jak sie sprawuje :)

Autor:  deejayluk [ 5 maja 2016, 07:30 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

A wiec tak:
- prosta instalacja, zajelo mi z 2-3 minuty ustawienie wszystkiego
- po LANie wyciagam max, dzisiaj rano 192 mbit/s ponieważ w nocy provider przyspiesza internet, natomiast normalnie ok 99.6 mbit/s
- na WIFI 5GHz AC wyciagam ok 99 mbit/s, rano miałem 176.15 mbit
- po WIFI 2.4 Ghz wyciagam ok 99 mbit/s, w zaleznosci od zaklocen potrafi zejsc nawet w dol do 15 mbit/s, mieszkam w wiezowcu i widze ok 5 sieci dostepnych, zapewne to jest problemem, natomiast w 5GHz nie ma zadnych problemow :)

także router sprawuje się dobrze, powyższe wyniki robiłem ok 1 metr od routera oraz 5 metrów za ściąną i wyniki były takie same :) dobry zasięg, polecam

Autor:  Skubi [ 17 lis 2018, 17:47 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

A co polecicie w przedziale 150-200zł do alternatywnego oprogramowania ?
Sieć 100/25 Mbit

Obecnie mam wr1043nd v1 i słabo sobie daje rade po wifi.

Edit: Sorry dopiero teraz zobaczyłem jaki to odkop :roll:

Autor:  obsy [ 17 lis 2018, 18:24 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

1043 bez problemu sobie radzi z takim ruchem. A co do wifi to już indywidualna sprawa każdego użytkownika.

Autor:  Skubi [ 18 lis 2018, 15:22 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

na 1043nd mam gargoyle ostatnią możliwą i niestety nie działa to najlepiej :/

Obrazek

Autor:  obsy [ 18 lis 2018, 18:11 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

Ale wiesz dobrze że transfer po wifi nie ma się nie jak do możliwości routera?

Nawet bez żadnych łatek 1043v1 programowo spokojnie przenosi 200Mbps. A to czy na wifi masz tyle czy mniej zależy od ustawień, środowiska i klientów których podłączasz do niego.

Autor:  Skubi [ 18 lis 2018, 23:41 ]
Tytuł:  Re: TP-Link Archer C2 vs WDR4300?

Laptop leży obok. Środowisko - tu nie mam wyboru jest jakie jest. Sieci z 5GHz jest tylko 1 w okolicy, więc chyba warto..

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/