Dzisiaj jest 25 mar 2017, 12:42

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 3 lip 2011, 15:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
QoS to prawie jak magia, ale dzięki konfiguratorowi można go łatwo okiełznać.

Zadanie: ograniczyć jednemu z użytkowników pasmo do przepustowości max 10KB/s

Trzeba włączyć QoS i ograniczyć całe pasmo do planowanych 10KB/s. Osobno ustawiamy pobieranie i wysyłanie.

Wysyłanie

Dążymy do zrobienia takiej konfiguracji:

Obrazek

1. Wejść do Firewall / QoS (wysyłanie), zaznaczyć "Włącz QoS" oraz ustawić "Całkowie pasmo". W tym przypadku upload łącza wynosił ok 1Mbps, realnie osiągalne to ok 900kbps i tyle należy ustawić. Zapisać zmiany.
2. Tworzymy nową klasę usługi. Odpowiada ona za przydzielenie określonego pasma. Nazywamy ją - "10KB" w tym przypadku, określamy "procent pojemności pasma" oraz minimalne i maksymalne pasmo - 80kb w tym przypadku. Znaczenie poszczególnych pól jest opisane.

Obrazek

3. Tworzymy nową regułę klasyfikacji. Odpowiada ona za skojarzenie różnych czynników (adres IP, port, protokół itd) z danym pasmem. W tym przypadku kojarzymy adres IP z wcześniej zrobioną klasą usługi o nazwie "10KB". Uwaga: dla wysyłania adres IP jest adresem źródłowym, który wysyła pakiety.

Obrazek

Zapisujmy ponownie całość.

Pobieranie

Dążymy do zrobienia takiej konfiguracji:

Obrazek

1. Wejść do Firewall / QoS (pobieranie), zaznaczyć "Włącz QoS" oraz ustawić "Całkowie pasmo". W tym przypadku download łącza wynosił ok 8Mbps, realnie osiągalne to ok 7,5Mbps i tyle należy ustawić (oczywiście w kbps, czyli 7500kbps). Zapisać zmiany.
2. Tworzymy nową klasę usługi. Odpowiada ona za przydzielenie określonego pasma. Nazywamy ją - "10KB" w tym przypadku, określamy "procent pojemności pasma" oraz minimalne i maksymalne pasmo - 80kb w tym przypadku. Znaczenie poszczególnych pól jest opisane.

Obrazek

3. Tworzymy nową regułę klasyfikacji. Odpowiada ona za skojarzenie różnych czynników (adres IP, port, protokół itd) z danym pasmem. W tym przypadku kojarzymy adres IP z wcześniej zrobioną klasą usługi o nazwie "10KB". Uwaga: dla pobierania adres IP jest adresem docelowym, który będzie pobierał pakiety.

Obrazek

Zapisujmy ponownie całość.

I to wszystko. Mamy dwie klasy usług na pobieranie i wysyłanie, zrobiliśmy nowe reguły klasyfikacji na dany IP. Jeżeli chcemy dodać następny adres IP wystarczy zrobić nowe reguły klasyfikacji; klasy usług robi się tylko raz. W tym przykładzie zostało to podzielone na IP (tak jak robi to np. simpleshaper), ale można także na dany port (np. 80 czy 22), usługę i parę innych kryteriów.

Sprawdzenie? Wystarczy pobrać plik np. z noc.gts.pl. Żeby sprawdzić czy faktycznie to działa można kierować się do Status/Podział QoS:

Obrazek

Podczas pobierania pliku z danego hosta wyraźnie widać, że wpada w klasę "10KB". Jeszcze dobitniej widać to w Status/Zużycie pasma:

Obrazek

W momencie pobierania nie przekracza 10KB.

Mam nadzieję że wyjaśni to przynajmniej minimalnie "jak ustawić pasmo" w Gargoyle.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 3 lip 2011, 17:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 cze 2011, 13:21
Posty: 25
A co z ilością połączeń dla danego użytkownika ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 3 lip 2011, 17:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Jak widzisz na obrazkach, gui nie implementuje tego.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 13 lis 2011, 22:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2011, 22:30
Posty: 3
Przeglądam to forum od jakiegoś czasu, ale to mój pierwszy post - tak więc dzień dobry...

Ale do rzeczy:

Zastanawia mnie czy (jak) ustanowić regułę aby ograniczyć łącze dla wszystkich numerów ip poza ustawionymi na sztywno w dhcp np do 1 Mb/s.

Fajnie byłoby gdyby taka opcja było dostępna poprzez GUI - ja np dopiero zaczynam przygodę z open WRT a linux w postaci tekstowej to dla mnie czarna magia.

Czy jest to wykonalne?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 13 lis 2011, 22:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Po prostu robisz klasę domyślną, gdzie wpada wszystko co nie jest zdefiniowane.

Gui jest jaki jest i możesz przez niego zrobić to na co Ci pozwala. Jak napiszesz własny skrypt to w sumie może działać jak chcesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 16 lut 2013, 19:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 01:57
Posty: 121
Witam!
Potrzebuję zagwarantować jednemu serwerowi w sieci określoną przepustowość na wysyłanie (6000 kbps). Rozumiem, że muszę w QOS wysyłanie stworzyć nową regułę klasyfikacji i wpisać w adres źódłowy adres IP tego serwera wybierając utworzoną klasę usługi, w której wpisuję 6000 kbps jako minimalne pasmo. Na serwerze jest skonfigurowany serwer www i mam na niego przekierowane porty 80 i 443. Pytanie może tendencyjne, ale czy po utworzeniu swojej reguły i klasy usłgi mogę pousuwać domyślne reguły i klasy usług w gargoyle (voip, fast, slow, normal), czy jednak musi to być?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 16 lut 2013, 20:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Nie, one są przykładowe więc możesz je wywalić o ile nie potrzebujesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 16 lut 2013, 21:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 01:57
Posty: 121
Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 28 paź 2013, 21:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 sty 2013, 21:32
Posty: 17
Witam.
Posiadam urządzenie wr1043nd z oprogramowaniem gargoyle-1.5.11.1-ar71xx-tl-wr1043nd-v1 pobranego ze strony http://eko.one.pl/, który będzie pracował z modemem gsm.
Zastanawiam się czy można ustawić QoS dla potrzeb monitoringu wizyjnego w taki sposób aby:

Opcja 1:
- osoby logujące się do routera w sieci lokalnej mogą zobaczyć obrazy z rejestratora (rejestrator posiada statyczne IP) lecz bez dostępu do internetu
- osoby logujące się z zewnątrz mają priorytet maksymalnego transferu wysyłania

Opcja 2:
- osoby logujące się do routera w sieci lokalnej mogą zobaczyć obrazy z rejestratora z ograniczonym dostępem do internetu
- osoby logujące się z zewnątrz mają priorytet transferu wysyłania z ograniczeniem np 80% a reszta transferu będzie dla użytkowników lokalnych.

Pozdrawiam
Maciej


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 28 paź 2013, 21:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
1. Wiesz że dla gsm musisz sobie u operatora publiczne ip wykupić?
2. QoS w tym wykonaniu (gui) dotyczy pakietów przekazywanych routerów. A ty piszesz o danych z routera.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 28 paź 2013, 22:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 sty 2013, 21:32
Posty: 17
1. Tak, wiem że trzeba wykupić publiczne IP od operatora
2. Nie do końca rozumiem co masz na myśli. Przedstawię instalację jaka będzie, będzie tylko jedno urządzenie wr1043nd z modemem gsm, do którego poprzez port LAN będzie podłączony rejestrator. Użytkownicy poprzez wifi będą się logować na rejestrator jak i zdalnie. Czy jest możliwość ustawienia QoS dla wyższej instalacji o której wspomniałem wyżej?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 28 paź 2013, 22:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Z gui nie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 28 paź 2013, 22:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 sty 2013, 21:32
Posty: 17
Dobrze. Chciałbym Ciebie poprosić o wskazówki lub materiały na których mogę się bazować by tego dokonać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 29 paź 2013, 06:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Google, szukasz "kształtowanie pasma", qos, lartc

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 9 lis 2013, 23:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 lis 2013, 23:14
Posty: 2
Witam

mam małe pytanko( właśnie zainstalowałem gargoyle) co zrobić gdy mój parametr "download" zmienia sie od 8 do 0:00 mam powiedzmy 3000kb/s ,a w nocy 6000 kb/s ...

jak ustawić całkowite pasmo pobierania ??
dodam ze łącze sie przez pppoe i jest to siec radiowa

co to jest ACC?? czy jak to odpale bedzie automatycznie sprawdzać download niezależnie od tego co wpisalem w " Całkowite pasmo pobierania:"???
QoS (pobieranie) - aktywna kontrola zatorów
Włącz aktywną kontrolę zatorów (kierunek - pobieranie) Włączyć ?
Użyj niestandardowego celu ping: Włączyć ?
Ręczna kontrola celu ping: Włączyć ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 10 lis 2013, 08:16 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Wtedy musisz w cronie zmieniać parametry połączenia i restartować qos.

Jak ustawić? Wejdź na noc.gts.pl, kilka razy ściągnij plik w dzień i w nocy i będziesz wiedział jakie pasmo masz. Choć jeżeli dostawca już to robi to włączenie u Ciebie nie wiele może przynieść.

Na dole w gui znajdziesz mały opis co to jest ACC. Przeczytaj go.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 10 lis 2013, 11:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 lis 2013, 23:14
Posty: 2
nieda sie zrobic jakokiegos skryptu lub czego co by robilo to z automatu ? slaba opcjia logowac sie co dzien po 2 razy i recznie klepac


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 10 lis 2013, 11:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Ależ tak, do crona wrzucasz skrypt. Jak inaczej...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 15 gru 2013, 17:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 cze 2011, 13:21
Posty: 25
Witam
dłuugo mam już gargulca na tp linku 1043
ale dopiero tteraz obczaiłem ten topic

wcześniej qosa miałem jako tako ustawionego, wydawało mi się że poprawnie
po przeczytaniu tego topicu mam pewne wątpliwości
1. Najpierw upload, mam ok 1 mb, ustawione jest na 850 kbitów/s
Port docelowy: 80 Fast
Port docelowy: 443 Fast
Port docelowy: 53 Fast
Adres IP docelowy: 62.233.233.233 Fast
Adres IP docelowy: 87.204.204.204 Fast
Adres IP źródłowy: 192.168.1.103 Slow_103
Adres IP źródłowy: 192.168.1.104 Slow_104
Adres IP źródłowy: 192.168.1.105 Slow_105
Adres IP źródłowy: 192.168.1.106 Slow_105
Adres IP źródłowy: 192.168.1.107 Slow_104
Adres IP źródłowy: 192.168.1.108 Slow_Satki
Adres IP źródłowy: 192.168.1.109 Slow_Satki
Adres IP źródłowy: 192.168.1.110 Slow_Satki
Adres IP źródłowy: 192.168.1.111 Slow_Satki
Adres IP źródłowy: 192.168.1.112 Slow_105
Adres IP źródłowy: 192.168.1.113 Slow_105
i reguły
............ procent ... min ... max
Fast ........ 40% 420 750
Normal ........ 25% 320 756
Slow_103 ........10% zero 350
Slow_104 .........10% zero 300
Slow_105 .........10% zero 300
Slow_Satki ..........5% zero 200

2. Pobieranie mam koło 21MB ustawione na 18000 kbitów/s
Port docelowy: 80 Fast
Port docelowy: 443 Fast
Port docelowy: 53 Fast
Adres IP docelowy: 62.233.233.233 Fast
Adres IP docelowy: 87.204.204.204 Fast
Adres IP docelowy: 192.168.1.108 Slow_Satki
Adres IP docelowy: 192.168.1.109 Slow_Satki
Adres IP docelowy: 192.168.1.110 Slow_Satki
Adres IP docelowy: 192.168.1.111 Slow_Satki
reguły
provent min max
Fast 45% 5120 nolimit
Normal 45% 5120 15360
Slow_Satki 9% 512 1024
Obcięte 1% zero 150


teraz pytania
a. czy serwery netii 62.233.233.233, 87.204.204.204 warto w obu przypadkach umieszczać w qosie jak u mnie ?
b. czy na uploadzie chcąc by szybciej przeglądanie neta port 80 powinien być na "Port docelowy" czy "Port źródłowy" ? Czodzi o to że jak włącze torrenty na 3 kompach by przeglądanie było ok...
c. analogicznie jak wyżej tylko dla dolowad
d. czy coś się Wam się w regułach i klasach nie podoba ?

Ogólnie chcę aby cały ruch na przeglądarce czyli HTTP, jak i Video chodziły zawsze najszybciej jak się da, na końcu są torrenty oraz ruch sieciowy na satelity ( bo też je mam podłączone do sieci)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: ograniczenie pasma dla użytkownika
Post: 15 gru 2013, 17:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Jak masz pobieranie to przecież ani port docelowy ani ip docelowe jest taki jak masz w regułach.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info