Dzisiaj jest 18 lis 2017, 15:53

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 20 lis 2014, 21:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
Dobry wieczór,


Mam pacjenta (Buffalo WZR-HP-AG300H) na ostatnim BB od Cezarego, któremu po restarcie nie wstaje radio 5GHz.

Przed restartem:
Cytuj:
Generic 802.11an Wireless Controller (radio1)
[Sygnał: 0 dBm / Szum: -95 dBm]
0% SSID: [nazwa sieci]
Tryb: Master
Kanał: 44 (5.220 GHz)
Przepływność: ? Mbit/s
BSSID: [MAC adres]
Szyfrowanie: WPA2 PSK (CCMP)


Po restarcie:
Cytuj:
Generic 802.11an Wireless Controller (radio1)
[Sygnał: 0 dBm / Szum: -95 dBm]
0% SSID: [Nazwa sieci]
Tryb: Client
Kanał: 0 (0.000 GHz)
Przepływność: ? Mbit/s
Sieć bezprzewodowa jest wyłączona lub niepołączona


2,4GHz działa normalnie, 5GHz po odkliknięciu wyłącz/włącz też, ale po restarcie takie coś jak wyżej. Co się skaszaniło? Jak jakieś logi trzeba, proszę pisać co, wyślę.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 20 lis 2014, 21:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Bądź dobry i nigdy nie patrz na luci jeżeli chcesz jakiejkolwiek diagnozy

uci show wireless
wifi up
ifconfig

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 12 gru 2014, 19:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
root@OpenWrt:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.hwmode=11g
wireless.radio0.path=pci0000:00/0000:00:11.0
wireless.radio0.country=PL
wireless.radio0.channel=auto
wireless.radio0.txpower=17
wireless.radio0.htmode=HT40
wireless.radio0.distance=7
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device=radio0
wireless.@wifi-iface[0].network=lan
wireless.@wifi-iface[0].mode=ap
wireless.@wifi-iface[0].ssid=NazwaSieci
wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2+ccmp
wireless.@wifi-iface[0].key=SuperTajneHaslo
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type=mac80211
wireless.radio1.hwmode=11a
wireless.radio1.path=pci0000:00/0000:00:12.0
wireless.radio1.country=PL
wireless.radio1.channel=auto
wireless.radio1.txpower=15
wireless.radio1.distance=7
wireless.radio1.htmode=HT40
wireless.@wifi-iface[1]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[1].device=radio1
wireless.@wifi-iface[1].mode=ap
wireless.@wifi-iface[1].ssid=NazwaSieci
wireless.@wifi-iface[1].network=lan
wireless.@wifi-iface[1].encryption=psk2+ccmp
wireless.@wifi-iface[1].key=SuperTajneHaslo
root@OpenWrt:~# wifi up
root@OpenWrt:~# ifconfig
br-lan    Link encap:Ethernet  HWaddr [adres MAC]
          inet addr:192.168.83.56  Bcast:192.168.83.63  Mask:255.255.255.224
          inet6 addr: fe80::126f:3fff:fee7:bb04/64 Scope:Link
          inet6 addr: fde9:2873:5367::1/60 Scope:Global
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:142811 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:309976 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:13730314 (13.0 MiB)  TX bytes:287141824 (273.8 MiB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr [adres MAC]
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2552 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:246462 (240.6 KiB)
          Interrupt:4

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr [adres MAC]
          inet addr:[adres IP]  Bcast:[adres IP]  Mask:255.255.252.0
          inet6 addr: [adres IP]/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1976869 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:199563 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:349841560 (333.6 MiB)  TX bytes:18341340 (17.4 MiB)
          Interrupt:5

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:440 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:440 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:35924 (35.0 KiB)  TX bytes:35924 (35.0 KiB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr [adres MAC]
          inet6 addr: fe80::126f:3fff:fee7:bb04/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:555 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:564 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:86701 (84.6 KiB)  TX bytes:183677 (179.3 KiB)

wlan1     Link encap:Ethernet  HWaddr [adres MAC]
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)


...a luci jak pokazywało, tak pokazuje to samo nawet po ifup. Widzę, że w sekcji wlan0 jest ipv6, a w wlan1 tego brakuje. Mam pomysł jak to wszystko ugryźć, ale to na niedzielę dopiero. Jakby ktoś miał pomysły, to chętnie wysłucham.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 12 gru 2014, 20:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Obra radia masz przecież włączone. To że luci jest zwalone i czasami dziwne rzeczy pokazuje to juz inna sprawa.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 21 gru 2014, 12:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
Śmiem wątpić. WiFi Analyzer na Galaxy Note nie pokazuje mi mojej sieci na 5GHz. Próbowałem też wyłączyć tryb HT - nic. Teraz - po aktualizacji do wersji eko z 13 grudnia - radio 5 GHz w ogóle nie chce działać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 21 gru 2014, 13:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Ale w co wątpisz? Oba interfejsy masz podniesione przecież, sam to pokazałeś.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 21 gru 2014, 23:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
Wątpię w to, czy są wykrywane. Może i interfejsy są dobrze pokonfigurowane, niemniej ruter uparcie nie chce włączać radia 5GHz.

root@koziolku-AG300H:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.hwmode=11g
wireless.radio0.path=pci0000:00/0000:00:11.0
wireless.radio0.country=PL
wireless.radio0.channel=auto
wireless.radio0.txpower=17
wireless.radio0.htmode=HT40
wireless.radio0.distance=7
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device=radio0
wireless.@wifi-iface[0].network=lan
wireless.@wifi-iface[0].mode=ap
wireless.@wifi-iface[0].ssid=koziolku-wifi
wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2+ccmp
wireless.@wifi-iface[0].key=[hasło]
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type=mac80211
wireless.radio1.hwmode=11a
wireless.radio1.path=pci0000:00/0000:00:12.0
wireless.radio1.country=PL
wireless.radio1.channel=auto
wireless.radio1.txpower=15
wireless.radio1.distance=7
wireless.radio1.htmode=HT40
wireless.@wifi-iface[1]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[1].device=radio1
wireless.@wifi-iface[1].mode=ap
wireless.@wifi-iface[1].ssid=koziolku-wifi
wireless.@wifi-iface[1].network=lan
wireless.@wifi-iface[1].encryption=psk2+ccmp
wireless.@wifi-iface[1].key=[hasło]
root@koziolku-AG300H:~# wifi up
root@koziolku-AG300H:~# ifconfig
br-lan    Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          inet addr:[ipv4]  Bcast:[ipv4]  Mask:255.255.255.224
          inet6 addr: [ipv6]/64 Scope:Link
          inet6 addr: [ipv6]/60 Scope:Global
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:530239 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1773043 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:47954604 (45.7 MiB)  TX bytes:2435017612 (2.2 GiB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2537 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:216608 (211.5 KiB)
          Interrupt:4

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          inet addr:[ipv4]  Bcast:[ipv4]  Mask:255.255.252.0
          inet6 addr: [ipv6]/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2723007 errors:0 dropped:0 overruns:1 frame:0
          TX packets:548984 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:2469084148 (2.2 GiB)  TX bytes:55268420 (52.7 MiB)
          Interrupt:5

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:283 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:283 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:25968 (25.3 KiB)  TX bytes:25968 (25.3 KiB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          inet6 addr: [ipv6]/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2238 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2831 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:262419 (256.2 KiB)  TX bytes:1883550 (1.7 MiB)

root@koziolku-AG300H:~#

Po aktualizacji wlan1 już nie wstaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 22 gru 2014, 00:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Wywal to auto i wpisz na stałe np. 36. Wywal też wireless.radio1.htmode=HT40 jako że nie będzie działać przy DFS.
A radio 5GHz działa i ma się dobrze, sprawdzałem dziś.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 22 gru 2014, 00:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
root@koziolku-AG300H:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type=mac80211
wireless.radio0.hwmode=11g
wireless.radio0.path=pci0000:00/0000:00:11.0
wireless.radio0.country=PL
wireless.radio0.channel=auto
wireless.radio0.txpower=17
wireless.radio0.htmode=HT40
wireless.radio0.distance=7
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device=radio0
wireless.@wifi-iface[0].network=lan
wireless.@wifi-iface[0].mode=ap
wireless.@wifi-iface[0].ssid=koziolku-wifi
wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2+ccmp
wireless.@wifi-iface[0].key=[hasło]
wireless.radio1=wifi-device
wireless.radio1.type=mac80211
wireless.radio1.hwmode=11a
wireless.radio1.path=pci0000:00/0000:00:12.0
wireless.radio1.country=PL
wireless.radio1.txpower=15
wireless.radio1.distance=7
wireless.radio1.channel=36
wireless.@wifi-iface[1]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[1].device=radio1
wireless.@wifi-iface[1].mode=ap
wireless.@wifi-iface[1].ssid=koziolku-wifi
wireless.@wifi-iface[1].network=lan
wireless.@wifi-iface[1].encryption=psk2+ccmp
wireless.@wifi-iface[1].key=[hasło]
root@koziolku-AG300H:~# wifi up
root@koziolku-AG300H:~# ifconfig
br-lan    Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          inet addr:192.168.[...]  Bcast:192.168.[...]  Mask:255.255.[...]
          inet6 addr: [ipv6]/64 Scope:Link
          inet6 addr: [ipv6]/60 Scope:Global
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:603396 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2081541 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:52347839 (49.9 MiB)  TX bytes:2885765677 (2.6 GiB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2625 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:224752 (219.4 KiB)
          Interrupt:4

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          inet addr:[ipv4]  Bcast:[ipv4]  Mask:255.[...]
          inet6 addr: [ipv6]/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:3121588 errors:0 dropped:0 overruns:1 frame:0
          TX packets:622025 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:2922705279 (2.7 GiB)  TX bytes:60482972 (57.6 MiB)
          Interrupt:5

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:343 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:343 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:31458 (30.7 KiB)  TX bytes:31458 (30.7 KiB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr [mac]
          inet6 addr: [ipv6]/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:101 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:97 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:14319 (13.9 KiB)  TX bytes:15059 (14.7 KiB)

root@koziolku-AG300H:~#

:-|

//edit: Wróć, po restarcie działa.


Ostatnio zmieniony 22 gru 2014, 00:42 przez koziolku, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 22 gru 2014, 00:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
A zrób wifi up i pokaż co wypisał.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 22 gru 2014, 01:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
Jak pisałem w edytowanym poście wyżej, po restarcie działa. Sprawdzałem co i jak, wydaje się że zawiniła opcja "Zawsze używaj kanał 40MHz nawet jeśli drugi kanał pokrywa się", choć pojęcia nie mam jak to zostało zaznaczone (mówisz, obsy, że luci jest do du...;) bani? najwyraźniej albo masz trochę racji, albo ja coś przeoczyłem). W każdym razie odznaczyłem, zaś po uci show wireless dostaję i tak:
wireless.radio1.htmode=HT40

Kanał na auto i działa (aktualnie 44). Popatrzę, poeksperymentuję, gdyby coś było nie tak, dam znać.

Dziękuję za pomoc.


Ostatnio zmieniony 22 gru 2014, 01:15 przez koziolku, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 22 gru 2014, 01:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Ta opcja to noscan. Nadal twierdzę że HT40 nie działa z DFS, a ustawiając auto wcale mu z tym nie pomogłeś.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 22 gru 2014, 21:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
Jak mam to rozumieć?

a) Załączenie HT40 (+ ew. noscan) powoduje wymuszenie tegoż, co powoduje że DFS działa źle lub wcale;
b) Załączenie HT40 sprawia, że radio mimo wszystko przełączy się na któryś ze "słabszych" trybów, jeśłi zajdzie taka konieczność?

Pierwszej opcji w ogóle nie zamierzam wprowadzać w życie; druga - ponieważ HT40 i tak ma wykorzystywać sąsiednie kanały - z założenia, w moim rozumieniu, jest w UE trochę bez sensu (?), bo z listy w luci (tak, wiem...) i tak można wybrać tylko cztery podstawowe kanały (te, do których DFS/TPC nie potrzeba), zaś cała reszta jest wyłączona, jakby programiści chcieli powiedzieć "nie zrobiliśmy tego jeszcze".

Nie wiem, czy sterownik ma zaimplementowane wszystkie funkcje potrzebne do obsługi DFS/TPC, jeśli nie to powinien teoretycznie wyłączać pewne funkcje i przełączać tryb działania na bardziej "podstawowy". Ale tak jak mówię, ja pewnych rzeczy mogę nie widzieć, jestem zaślepiony przez luci. :P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 22 gru 2014, 21:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Po prostu przy aktywnym HT40 i dfs wifi nie wstanie. Możesz się przekonać ustawiać ht40 i jeden z kanałów dfs - zobaczysz jak wali komunikatami o tym.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z radiem 5GHz po restarcie
Post: 29 gru 2014, 01:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 lis 2013, 22:07
Posty: 20
Zmieniłem w końcu na HT20, bo po jakimś czasie (chyba przy zmianie kanału?) 5GHz padło. -.-' Trudno, jak będzie to będzie, może kiedyś...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Baidu [Spider], Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info