Dzisiaj jest 22 wrz 2017, 09:57

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 1 kwie 2013, 17:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Pokaż cały /export

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odp: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 1 kwie 2013, 17:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 sty 2011, 11:38
Posty: 44
Nie masz regułki puszczającej zapytania dns. Tcp i udp port 53

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odp: [howto] Sieć Wi-Fi
Post: 1 kwie 2013, 20:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 gru 2010, 15:25
Posty: 13
skoku pisze:
Nie masz regułki puszczającej zapytania dns. Tcp i udp port 53


Tak rozumie tylko nie mam pomysłu jak to obejść. Jak powinny być te regułki zbudowane.

Poniżej wynik /export
[admin@MikroTik] > export 
# jan/02/1970 22:30:21 by RouterOS 5.22
# software id = EPFB-FE90
#
/interface bridge
add admin-mac=00:00:00:00:00:00 ageing-time=5m arp=enabled auto-mac=yes disabled=no forward-delay=15s l2mtu=65535 \
    max-message-age=20s mtu=1500 name=bridge_LAN priority=0x8000 protocol-mode=none transmit-hold-count=6
add admin-mac=00:00:00:00:00:00 ageing-time=5m arp=enabled auto-mac=yes disabled=no forward-delay=15s l2mtu=1598 \
    max-message-age=20s mtu=1500 name=bridge_WAN priority=0x8000 protocol-mode=none transmit-hold-count=6
add admin-mac=00:00:00:00:00:00 ageing-time=5m arp=enabled auto-mac=yes disabled=no forward-delay=15s l2mtu=1598 \
    max-message-age=20s mtu=1500 name=bridge_GOSC priority=0x8000 protocol-mode=none transmit-hold-count=6
/interface ethernet switch
set 0 mirror-source=none mirror-target=none name=switch1
set 1 mirror-source=none mirror-target=none name=switch2
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] dns-name="" hotspot-address=0.0.0.0 html-directory=hotspot http-cookie-lifetime=3d http-proxy=\
    0.0.0.0:0 login-by=cookie,http-chap name=default rate-limit="" smtp-server=0.0.0.0 split-user-domain=no use-radius=no
/ip hotspot user profile
set [ find default=yes ] idle-timeout=none keepalive-timeout=2m name=default shared-users=1 status-autorefresh=1m \
    transparent-proxy=no
/ip ipsec proposal
set [ find default=yes ] auth-algorithms=sha1 disabled=no enc-algorithms=3des lifetime=30m name=default pfs-group=\
    modp1024
/ip pool
add name=pool_LAN ranges=192.168.66.100-192.168.66.200
add name=pool_GOSC ranges=192.168.77.50-192.168.77.200
/ip dhcp-server
add address-pool=pool_LAN authoritative=after-2sec-delay bootp-support=static disabled=no interface=bridge_LAN \
    lease-time=3d name=dhcp1
add address-pool=pool_GOSC authoritative=after-2sec-delay bootp-support=static disabled=no interface=bridge_GOSC \
    lease-time=3d name=dhcp2
/ppp profile
set 0 change-tcp-mss=yes name=default only-one=default use-compression=default use-encryption=default use-mpls=default \
    use-vj-compression=default
set 1 change-tcp-mss=yes name=default-encryption only-one=default use-compression=default use-encryption=yes use-mpls=\
    default use-vj-compression=default
/queue type
set 0 kind=pfifo name=default pfifo-limit=50
set 1 kind=pfifo name=ethernet-default pfifo-limit=50
set 2 kind=sfq name=wireless-default sfq-allot=1514 sfq-perturb=5
set 3 kind=red name=synchronous-default red-avg-packet=1000 red-burst=20 red-limit=60 red-max-threshold=50 \
    red-min-threshold=10
set 4 kind=sfq name=hotspot-default sfq-allot=1514 sfq-perturb=5
set 5 kind=none name=only-hardware-queue
set 6 kind=mq-pfifo mq-pfifo-limit=50 name=multi-queue-ethernet-default
set 7 kind=pfifo name=default-small pfifo-limit=10
/routing bgp instance
set default as=65530 client-to-client-reflection=yes disabled=no ignore-as-path-len=no name=default out-filter="" \
    redistribute-connected=no redistribute-ospf=no redistribute-other-bgp=no redistribute-rip=no redistribute-static=no \
    router-id=0.0.0.0 routing-table=""
/routing ospf instance
set [ find default=yes ] disabled=no distribute-default=never in-filter=ospf-in metric-bgp=auto metric-connected=20 \
    metric-default=1 metric-other-ospf=auto metric-rip=20 metric-static=20 name=default out-filter=ospf-out \
    redistribute-bgp=no redistribute-connected=no redistribute-other-ospf=no redistribute-rip=no redistribute-static=no \
    router-id=0.0.0.0
/routing ospf area
set [ find default=yes ] area-id=0.0.0.0 disabled=no instance=default name=backbone type=default
/snmp community
set [ find default=yes ] addresses=0.0.0.0/0 authentication-password="" authentication-protocol=MD5 encryption-password=\
    "" encryption-protocol=DES name=public read-access=yes security=none write-access=no
/system logging action
set 0 memory-lines=100 memory-stop-on-full=no name=memory target=memory
set 1 disk-file-count=2 disk-file-name=log disk-lines-per-file=100 disk-stop-on-full=no name=disk target=disk
set 2 name=echo remember=yes target=echo
set 3 bsd-syslog=no name=remote remote-port=514 src-address=0.0.0.0 syslog-facility=daemon syslog-severity=auto target=\
    remote
/user group
set read name=read policy=local,telnet,ssh,reboot,read,test,winbox,password,web,sniff,sensitive,api,!ftp,!write,!policy \
    skin=default
set write name=write policy=local,telnet,ssh,reboot,read,write,test,winbox,password,web,sniff,sensitive,api,!ftp,!policy \
    skin=default
set full name=full policy=local,telnet,ssh,ftp,reboot,read,write,policy,test,winbox,password,web,sniff,sensitive,api \
    skin=default
/interface bridge port
add bridge=bridge_WAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether1_WAN path-cost=10 \
    point-to-point=auto priority=0x80
add bridge=bridge_WAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether2_WAN2 path-cost=10 \
    point-to-point=auto priority=0x80
add bridge=bridge_LAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether3 path-cost=10 point-to-point=\
    auto priority=0x80
add bridge=bridge_LAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether4 path-cost=10 point-to-point=\
    auto priority=0x80
add bridge=bridge_LAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether5 path-cost=10 point-to-point=\
    auto priority=0x80
add bridge=bridge_LAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether6 path-cost=10 point-to-point=\
    auto priority=0x80
add bridge=bridge_LAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether7 path-cost=10 point-to-point=\
    auto priority=0x80
add bridge=bridge_LAN disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether8 path-cost=10 point-to-point=\
    auto priority=0x80
add bridge=bridge_GOSC disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether9_GOSC path-cost=10 \
    point-to-point=auto priority=0x80
add bridge=bridge_GOSC disabled=no edge=auto external-fdb=auto horizon=none interface=ether10_GOSC path-cost=10 \
    point-to-point=auto priority=0x80
/interface bridge settings
set use-ip-firewall=yes use-ip-firewall-for-pppoe=no use-ip-firewall-for-vlan=no
/interface ethernet switch port
set 0 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 1 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 2 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 3 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 4 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 5 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 6 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 7 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 8 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 9 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 10 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
set 11 vlan-header=leave-as-is vlan-mode=disabled
/interface l2tp-server server
set authentication=pap,chap,mschap1,mschap2 default-profile=default-encryption enabled=no keepalive-timeout=30 max-mru=\
    1460 max-mtu=1460 mrru=disabled
/interface ovpn-server server
set auth=sha1,md5 certificate=none cipher=blowfish128,aes128 default-profile=default enabled=no keepalive-timeout=60 \
    mac-address=FE:94:A8:6C:2C:45 max-mtu=1500 mode=ip netmask=24 port=1194 require-client-certificate=no
/interface pptp-server server
set authentication=mschap1,mschap2 default-profile=default-encryption enabled=no keepalive-timeout=30 max-mru=1460 \
    max-mtu=1460 mrru=disabled
/interface sstp-server server
set authentication=pap,chap,mschap1,mschap2 certificate=none default-profile=default enabled=no keepalive-timeout=60 \
    max-mru=1500 max-mtu=1500 mrru=disabled port=443 verify-client-certificate=no
/ip accounting
set account-local-traffic=no enabled=no threshold=256
/ip accounting web-access
set accessible-via-web=no address=0.0.0.0/0
/ip address
add address=192.168.66.1/24 disabled=no interface=bridge_LAN network=192.168.66.0
add address=192.168.77.1/24 disabled=no interface=bridge_GOSC network=192.168.77.0
/ip dhcp-client
add add-default-route=yes default-route-distance=1 disabled=no interface=bridge_WAN use-peer-dns=yes use-peer-ntp=yes
/ip dhcp-server config
set store-leases-disk=5m
/ip dhcp-server network
add address=192.168.66.0/24 dhcp-option="" dns-server=192.168.66.1 gateway=192.168.66.1 ntp-server="" wins-server=""
add address=192.168.77.0/24 dhcp-option="" dns-server=192.168.77.1 gateway=192.168.77.1 ntp-server="" wins-server=""
/ip dns
set allow-remote-requests=yes cache-max-ttl=1w cache-size=2048KiB max-udp-packet-size=4096 servers=8.8.8.8
/ip firewall address-list
add address=192.168.66.0/24 disabled=no list=LAN
add address=192.168.77.0/24 disabled=no list=GOSC
/ip firewall connection tracking
set enabled=yes generic-timeout=10m icmp-timeout=10s tcp-close-timeout=10s tcp-close-wait-timeout=10s \
    tcp-established-timeout=1d tcp-fin-wait-timeout=10s tcp-last-ack-timeout=10s tcp-syn-received-timeout=5s \
    tcp-syn-sent-timeout=5s tcp-syncookie=no tcp-time-wait-timeout=10s udp-stream-timeout=3m udp-timeout=10s
/ip firewall filter
add action=reject chain=input disabled=yes in-interface=bridge_GOSC reject-with=icmp-network-unreachable \
    src-address-list=GOSC
add action=accept chain=output disabled=yes out-interface=bridge_GOSC src-address-list=GOSC
add action=reject chain=forward disabled=yes in-interface=bridge_GOSC out-interface=bridge_GOSC reject-with=\
    icmp-network-unreachable src-address-list=GOSC
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat disabled=no
/ip firewall service-port
set ftp disabled=no ports=21
set tftp disabled=no ports=69
set irc disabled=no ports=6667
set h323 disabled=no
set sip disabled=no ports=5060,5061 sip-direct-media=yes
set pptp disabled=no
/ip hotspot service-port
set ftp disabled=no ports=21
/ip neighbor discovery
set ether1_WAN disabled=no
set ether2_WAN2 disabled=no
set ether3 disabled=no
set ether4 disabled=no
set ether5 disabled=no
set ether6 disabled=no
set ether7 disabled=no
set ether8 disabled=no
set ether9_GOSC disabled=no
set ether10_GOSC disabled=no
set bridge_LAN disabled=no
set bridge_WAN disabled=no
set bridge_GOSC disabled=no
/ip proxy
set always-from-cache=no cache-administrator=webmaster cache-hit-dscp=4 cache-on-disk=no enabled=no max-cache-size=\
    unlimited max-client-connections=600 max-fresh-time=3d max-server-connections=600 parent-proxy=0.0.0.0 \
    parent-proxy-port=0 port=8080 serialize-connections=no src-address=0.0.0.0
/ip service
set telnet address="" disabled=no port=23
set ftp address="" disabled=no port=21
set www address="" disabled=no port=80
set ssh address="" disabled=no port=22
set www-ssl address="" certificate=none disabled=yes port=443
set api address="" disabled=yes port=8728
set winbox address="" disabled=no port=8291
/ip smb
set allow-guests=yes comment=MikrotikSMB domain=MSHOME enabled=no interfaces=all
/ip smb shares
set [ find default=yes ] comment="default share" directory=/pub disabled=no max-sessions=10 name=pub
/ip smb users
set [ find default=yes ] disabled=no name=guest password="" read-only=yes
/ip socks
set connection-idle-timeout=2m enabled=no max-connections=200 port=1080
/ip traffic-flow
set active-flow-timeout=30m cache-entries=4k enabled=no inactive-flow-timeout=15s interfaces=all
/ip upnp
set allow-disable-external-interface=yes enabled=no show-dummy-rule=yes
/lcd
set backlight-timeout=30m enabled=no
/mpls
set dynamic-label-range=16-1048575 propagate-ttl=yes
/mpls interface
set [ find default=yes ] disabled=no interface=all mpls-mtu=1508
/mpls ldp
set distribute-for-default-route=no enabled=no hop-limit=255 loop-detect=no lsr-id=0.0.0.0 path-vector-limit=255 \
    transport-address=0.0.0.0 use-explicit-null=no
/port firmware
set directory=firmware ignore-directip-modem=no
/ppp aaa
set accounting=yes interim-update=0s use-radius=no
/queue interface
set ether1_WAN queue=only-hardware-queue
set ether2_WAN2 queue=only-hardware-queue
set ether3 queue=only-hardware-queue
set ether4 queue=only-hardware-queue
set ether5 queue=only-hardware-queue
set ether6 queue=only-hardware-queue
set ether7 queue=only-hardware-queue
set ether8 queue=only-hardware-queue
set ether9_GOSC queue=only-hardware-queue
set ether10_GOSC queue=only-hardware-queue
/radius incoming
set accept=no port=3799
/routing bfd interface
set [ find default=yes ] disabled=no interface=all interval=0.2s min-rx=0.2s multiplier=5
/routing mme
set bidirectional-timeout=2 gateway-class=none gateway-keepalive=1m gateway-selection=no-gateway origination-interval=5s \
    preferred-gateway=0.0.0.0 timeout=1m ttl=50
/routing rip
set distribute-default=never garbage-timer=2m metric-bgp=1 metric-connected=1 metric-default=1 metric-ospf=1 \
    metric-static=1 redistribute-bgp=no redistribute-connected=no redistribute-ospf=no redistribute-static=no \
    routing-table=main timeout-timer=3m update-timer=30s
/snmp
set contact="" enabled=no engine-id="" location="" trap-generators="" trap-target="" trap-version=1
/system clock
set time-zone-name=manual
/system clock manual
set dst-delta=+00:00 dst-end="jan/01/1970 00:00:00" dst-start="jan/01/1970 00:00:00" time-zone=+00:00
/system identity
set name=MikroTik
/system logging
set 0 action=memory disabled=no prefix="" topics=info
set 1 action=memory disabled=no prefix="" topics=error
set 2 action=memory disabled=no prefix="" topics=warning
set 3 action=echo disabled=no prefix="" topics=critical
/system note
set note="" show-at-login=yes
/system ntp client
set enabled=no mode=broadcast primary-ntp=0.0.0.0 secondary-ntp=0.0.0.0
/system resource irq
set 0 cpu=auto
set 1 cpu=auto
set 2 cpu=auto
/system routerboard settings
set boot-device=nand-if-fail-then-ethernet boot-protocol=bootp cpu-frequency=600MHz force-backup-booter=no silent-b
/system routerboard usb
set mode=automatic
/system upgrade mirror
set check-interval=1d enabled=no primary-server=0.0.0.0 secondary-server=0.0.0.0 user=""
/system watchdog
set auto-send-supout=no automatic-supout=yes no-ping-delay=5m watch-address=none watchdog-timer=yes
/tool bandwidth-server
set allocate-udp-ports-from=2000 authenticate=yes enabled=yes max-sessions=100
/tool e-mail
set address=0.0.0.0 from=<> password="" port=25 starttls=no user=""
/tool graphing
set page-refresh=300 store-every=5min
/tool mac-server
set [ find default=yes ] disabled=no interface=all
/tool mac-server mac-winbox
set [ find default=yes ] disabled=no interface=all
/tool mac-server ping
set enabled=yes
/tool sms
set allowed-number="" channel=0 keep-max-sms=0 receive-enabled=no secret=""
/tool sniffer
set file-limit=1000KiB file-name="" filter-ip-address="" filter-ip-protocol="" filter-mac-address="" filter-mac-pro
    "" filter-port="" filter-stream=yes interface=all memory-limit=100KiB memory-scroll=yes only-headers=no \
    streaming-enabled=no streaming-server=0.0.0.0
/tool traffic-generator
set latency-distribution-scale=10 test-id=0
/user aaa
set accounting=yes default-group=read exclude-groups="" interim-update=0s use-radius=no
[admin@MikroTik] >

_________________
Pozdrawiam, Paweł


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 28 maja 2014, 13:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lut 2013, 20:17
Posty: 110
Ten poradnik działa na Gargoyle PL 1.6.0.5? Zrobiłem tak jak jest napisane i w sieci gościnnej połączenie mam ograniczone. Jak widziałem, to nie przydzieliło mi bramy domyślnej.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 28 maja 2014, 13:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
To jest zwykły VAP, więc tak. Tylko pamiętaj żeby później w gui nic nie ruszaj bo konfig wireless zepsuje.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 8 lis 2014, 21:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 48
Gdyby ktoś szukał ustwień sieci gościnnej pod LuCI, to podaję link http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/guest-wlan-webinterface.
Ustawiałem wg tego poradnika, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o konfigurację sieciową, ale zadziałało :D
Jedną sieć mam szyfrowaną WPA2, a dla gości ustawiłem WEP. Byłem ciekaw czy będzie chodzić, jest OK.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 8 lis 2014, 21:11 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 13:49
Posty: 9
W QoS możesz sobie ograniczyć jeszcze prędkość dla guest w zależności od potrzeb i możliwości twojego łącza.

Przykład:
config interface guset
   option classgroup  "Default"
   option enabled      1
   option upload       512
   option download    1024

_________________
@tplinkforumpl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 9 lis 2014, 18:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 48
Oczywiście myślałem, też o ustawieniu transferu, ale na razie skupiłem się na stronie powitalnej dla gości. Wybrałem nodogsplash, ale jakoś nie za bardzo mogę sobie z tym poradzić. Niby się udało, "niby" bo pojawiło się przy podstawowej sieci, wrrrrr... :twisted: ale sprawa jest rozwojowa i myśle, że w końcu połapię jak to funkcjonuje.
Znalażłem jeszcze kilka różnych poradników, bez użycia gotowych rozwiązań typu nodogsplash.
Docelowo chciałbym, aby na stronie powitalnej było widoczne logo OpenWRT, a co... niech ludziska wiedzą, że Linux to nie zaraza... choć kto wie :lol: 7 Lat temu przesiadłem się na niego i teraz wszędzie chciałbym mieć Pingwiny. Z drugiej strony wszechobecny w telefonach i tabletach Anroid, to przecież nic innego jak Linux. Ale chyba odbiegłem od tematu, za co przepraszam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 9 lis 2014, 18:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Nodogsplash jest bardzo prosty i działa od strzała. Masz u mnie poradnik. Inna sprawa że transferu nie uzyskasz bo on z imq korzysta (w openwrt tego nie ma), ale wondershaperem można to zastąpić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 9 lis 2014, 21:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 9 paź 2014, 20:14
Posty: 48
Już jest OK, brakowało mi jednego klocka układanki. Nie wiedziałem co mam podać jako interfejs, a sprawa była banalna. Oczywiście pomógł ten post, przeczytany jeszcze raz od początku linia w linię.
GatewayInterface wlan0-1


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 15 gru 2014, 13:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 gru 2014, 13:11
Posty: 23
Witam serdecznie
mam takie pytanie...występuje sobie sytuacja...
router brzegowy
WAN IP
LAN IP_192.168.1.1

do tego potrzebuję ustawić kilka routerów jako AP z tym, że chce zastosować dodatkowo dwa SSID
WiFi (dla pracowników) 192.168.1*
Hotspot (dla klientów) 10.100.100.*

konfiguracja jaka jest podana w tum tutku zakłada ustawienie Hotspot na routerze brzegowym...(tak mi się wydaje) bo w momencie gdy zrobię po mojemu zwykły zjadacz chleba połączy się z Hotspot i będzie korzystać z netu...ale jak się trafi cwaniak to w takim układzie będzie mógł mieć dostęp do całej sieci... jak uniknąć takiej sytuacji??? czy powinienem dany stały adres IP jakie przyznam dla AP w regułach przekierować tylko na WAN czy może jakoś inaczej się to da załatwić??

dzięki za pomoc i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 15 gru 2014, 19:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Możesz zablokować gadanie pomiędzy sieciami jeżeli o tym piszesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 15 gru 2014, 20:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 gru 2014, 13:11
Posty: 23
chyba tak to można by ująć....
a mógłbyś podpowiedzieć jak tego dokonać??
z góry dzięki!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 15 gru 2014, 21:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Konfiguracja z pierwszego postu tak ma. Jak chcesz to musisz zezwolić na forwarding pomiędzy guest i lan.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 16 gru 2014, 16:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 gru 2014, 13:11
Posty: 23
kurcze chyba nie to napisałem co myślałem
jeszcze raz...
czy mogę zastosować (jest opcja) aby z routera zrobić wzmacniacz sygnału WiFi z drugą siecią dla gościa??
Tak aby gość nie miał dostępu do zasobów LAN


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 16 gru 2014, 17:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Robisz 'wzmacniacz' na daną sieć gościnną po prostu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 30 gru 2014, 12:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 gru 2014, 13:11
Posty: 23
muszę dalej podtrzymać wątek..ma router brzegowy....
LAN 10.10.0.0

dokładam drugi router jako AP
wyłączyłem w nim WAN, dodałem go jako dodatkowy port do SWITCH'a wyłączone DHCP i super działa poprawnie...w macierzystej sieci działa jak należy
dodatkowo na tym routerze skonfigurowałem sieć dla GOŚCI...lecz niestety nie chodzi mi net...przyznaje adres z puli DHCP według konfiguracji ale nie mam dostępu do świata...gdzie leży błąd?? może powinienem dodać coś do tablicy ROUTE??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 30 gru 2014, 12:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Bo jak masz ap i zrobisz na nim gościa to co ma udostępnić jak "wanu" nie masz na nim? A jak złączysz gościa z lanem to będzie to samo jak byś go do lanu wpuścił.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 30 gru 2014, 13:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 gru 2014, 13:11
Posty: 23
no dobra ale da się to jakoś pożenić tak aby działało?? abym miał rozstawione kilka ap a na nich siec macierzystą i gościa??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Sieć Wi-Fi "gościnna" dla obcych
Post: 30 gru 2014, 13:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Ja widzę tylko dwa rozwiązania: albo z lanu uczynisz wan i robisz routing lan<>guest (ale to tak jak byś gościa wpuścił do lanu), albo vlanani ruch z gościa zrobić i rozpakować to na routerze brzegowym.
Albo w ogóle postawić jeszcze jeden ap i jakoś to na brzegowym ogarnąć.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info