Dzisiaj jest 23 wrz 2017, 09:16

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 5 mar 2011, 14:16 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Chipy Broadcoma posiadały pewien tryb pracy wykorzystywany przez niektórych - WET, pozwalający na uzyskanie trybu Bridget Client - czyli interfejs radiowy pracujący w trybie klienta połączony z LAN. Była to właściwość natywnych sterowników Broadcoma, i tym samym, niemożliwe było uzyskanie go w innych sterownikach, np. ath9k. Jednym z trybów był za to Routed Client - czyli interfejs radiowy pracujący w trybie klienta połączony do WAN, zachodził proces natowania pakietów które przechodziły do LAN.

Gargoyle posiada własną implementacje tego trybu, tzw. ARP-NAT. Nie jest on oficjalnie wspierany przez OpenWrt, wymaga też odpowiedniego łatania źródeł systemu.

Jakiś czas temu w repozytorium OpenWrt pojawił się daemon relayd, pozwalający na programowe uzyskanie tego trybu.

Zmianie ulegają pliki:
/etc/config/network
/etc/config/wireless
/etc/config/firewall
/etc/config/dhcp

0. Instalacja

opkg update
opkg install relayd


Interfejsy:
1. Tworzymy nowy interfejs, który będzie skojarzony z wifi. Zakładamy że wifi w trybie klienta dostanie adres z dhcp:

uci set network.wwan=interface
uci set network.wwan.proto=dhcp
uci commit network


2. Tworzymy nowy interfejs relay

uci set network.stabridge=interface
uci set network.stabridge.proto=relay
uci set network.stabridge.network="lan wwan"
uci commit network

3. Sieć radiowa
Ustawiamy radio w trybie klienta skojarzone ze zdalnym AP, przypisane do interfejsu wwan

uci set wireless.@wifi-device[0].disabled=0
uci set wireless.@wifi-iface[0].mode=sta
uci set wireless.@wifi-iface[0].ssid=moja_siec
uci set wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2
uci set wireless.@wifi-iface[0].key=super_tajne_haslo
uci set wireless.@wifi-iface[0].network=wwan
uci commit wireless


4. Wyłączamy dhcp na routerze.
W tym trybie mostu klient dostanie adres ze zdalnego AP, więc tu nie jest potrzebny

uci set dhcp.lan.ignore=1
uci commit dhcp


5. Zmieniamy firewall
Umożliwiamy przejście każdego pakietu przez interfejsy

uci set firewall.@zone[0].forward=ACCEPT
uci set firewall.@zone[0].network="lan wwan"
uci commit firewall


6. Restart usług

/etc/init.d/dnsmasq restart
/etc/init.d/firewall restart
wifi



I to wszystko. Jeżeli teraz podłączymy kablem komputer, to dostanie on IP z AP "głównego", a nasz router będzie robił za zwykły most.

Inne tryby pracy opisane są tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy

UWAGA: jeżeli AP "zdalny" do którego się łączymy ma adres z klasy 192.168.1.0/24, czyli takiej interfejs lan w naszym routerze, to trzeba go zmienić na inny, np. 192.168.2.1.

uci set network.lan.ipaddr=192.168.2.1
uci commit network
reboot


Na podstawie http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridget Client w OpenWrt
Post: 5 mar 2011, 16:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2011, 17:15
Posty: 28
Chyba powinno być "bridged client" :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 5 mar 2011, 17:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 sty 2011, 11:59
Posty: 17
dobrze rozumiem że to działa jak samodzielny APClient podpięty da samodzielnego switcha?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 5 mar 2011, 17:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Bridged Client to taki "beprzewodowy swicz".

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 5 mar 2011, 18:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
@agravator, tak, takie normalnie przedłużenie sieci. Tyle ze bez nata itd, po drugiej stronie może być cokolwiek na czymkolwiek w Ap.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 6 mar 2011, 10:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lut 2011, 23:01
Posty: 7
Przyszedł Netgear 3700v2, wgrałem obraz arokh'a polecony przez Ciebie w innym wątku i spróbowałem zrobić bridga z wl500gpv2, na którym jest jakiś stary obraz olega z jądrem 2.4 . Nie poszło, podejrzewam, że nie tylko dlatego, że w luci w 3700 nie ma zakładki do wpisania maca drugiego ap - próbowałem wpisywać w /etc/wireless option 'bssid' 'xx:xx:...' i też nie szło. I stąd moje pytanie - czy wpisywanie bssid drugiego ap w obu routerach jest niezbędne tylko dla wds, a dla bridged client nie? I czy do zabawy w łączenie w bridge lepszy interfejs to Gargoyle czy Luci (mogę wpisywać w konfigi, ale vi mnie wkurza ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 6 mar 2011, 10:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
1. To nie za wiele ma to wspólnego z tematem
2. Nigdzie dla ath9 nie wpisuje się bssid.

Albo wgraj sobie Gargoyle i wyklikaj albo zrób ręcznie j/w i tyle.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 7 mar 2011, 16:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 lut 2011, 09:06
Posty: 12
Jak dla powyższej konfiguracji zrobić, aby podłączone do portów LAN routera komputery (mające adresy ip z klasy AP zdalnego) miały dostęp do udostępnianych przez router zasobów (ftp, samba)?

Rozwiązałem to sprzętowo łącząc komputer z routerem drugą kartą sieciową i ustawiając na niej ip ręcznie z tej samej klasy co interfejs LAN routera.

_________________
---
Staszek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 7 mar 2011, 17:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Teoretycznie możesz nadać temu drugiemu routerowi adres z puli pierwszego - nie testowałem tego, ale powinno działać chyba.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 15 mar 2011, 11:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 mar 2011, 11:17
Posty: 2
Witam. Moje pytanie jest podobne do pytania Fistaszka, jednak od 'drugiej strony'. Otóż zgodnie z zamieszczoną tu instrukcją podłączyłem TP-Linka WR-1043ND (świeży Backfire od Obsy'ego), do routera AirLive (główny). Wszystko działa jak należy - urządzenia podłączone po kablu do tp-linka otrzymują ip z routera głównego (z puli 192.168.0.0/24), jest na nich dostęp do Internetu. Interfejs wireless w tp-linku dostał również adres z tej puli (przyjmijmy że 192.168.0.5), natomiast adres lanowy przypisałem tp-linkowi na sztywno (192.168.0.254).

Jednakże dostęp do tp-linka (ssh, samba) jest możliwy tylko dla komputerów, które są do niego podłączone bezpośrednio po kablu (dostęp poprzez adres 192.168.0.254). Komputery podłączone do routera głównego nie mają do tp-linka dostępu (poprzez 192.168.0.5).
Eksperymentowałem z ustawieniami firewalla, ale nie udało mi się uzyskać dostępu do tp-linka z komputera podłączonego do routera głównego.
Czy mógłbym prosić o wskazówki odnośnie rozwiązania tego problemu?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 15 mar 2011, 12:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
A możesz pingować 192.168.0.254 z komputera podłączonego do głównego?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 15 mar 2011, 14:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 mar 2011, 11:17
Posty: 2
obsy pisze:
A możesz pingować 192.168.0.254 z komputera podłączonego do głównego?

Nie mogę. Sprawa z pingami wygląda następująco:

Z komputera podłączonego do głównego mogę pingować tylko komputer podłączony do tp-linka.
Samego tp-linka nie mogę ani na 192.168.0.5, ani na 192.168.0.254.

Z komputera podłączonego do tp-linka mogę pingować główny router, komputer do niego podłączony oraz tp-linka na 192.168.0.254. Gdy chcę spingować tp-linka przez 192.168.0.5 z komputera do niego podłączonego (192.168.0.10) otrzymuję odpowiedź: "Odpowiedź z 192.168.0.10: Host docelowy jest nieosiągalny" (a pingowałem 192.168.0.5).

Natomiast z konsoli tp-linka da się pingować tylko komputer do niego podłączony i serwery spoza sieci lokalnej (google itp.).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 11 maja 2011, 22:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 kwie 2011, 17:47
Posty: 7
udało się komuś skonfigurować router z relayd tak aby był do niego dostęp z lan'u jak i poprzez wifi ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 11 maja 2011, 23:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Nie sprawdzę Ci tego bo nie mam takiego układu, ale ostatnio relayd dostało nową opcją - ipaddr która odpowiada za lokalny adres ip (http://wiki.openwrt.org/doc/uci/network?s[]=relayd#protocol.relay.relayd.pseudo.bridge - tu jej jeszcze nie ma w opisie). Sprawdzić możesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 12 maja 2011, 11:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 kwie 2011, 17:47
Posty: 7
faktycznie opcję to widziałem ale opisu nie było, ale po testach okazało się że działa :)

w konfiguracji /etc/config/network w interfejsie stabridge trzeba dodać opcję ipaddr z adresem ip z interfejsu wwan
config 'interface' 'stabridge'
        option 'proto'      'relay'
        option 'network'    'lan wwan'
        option 'ipaddr'     '192.168.1.30'


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 6 mar 2012, 20:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 mar 2012, 20:21
Posty: 1
Witam,
chciałbym odświeżyć nieco ten temat i prosić o pomoc w sprawdzeniu konfiguracji. Właśnie rozpocząłem swoją przygodę z openwrt i staram się uruchomić MR3020 w trybie wifi client - lan brigdge. Tak skonfigurowany ruterek ma się połączyć z istniejącym już AP i bridge-ować neta na ethernet. Już drugi wieczór z tym walcze bez sukcesu. Konfigurację wykonuję w oparciu daemon relayd opisany w tutorialu. Wcześniej próbowałem innych opisanych w tym temacie tutków, lecz bez skutku.

moja konfiguracja wygląda tak:

TP-Link TL-MR3020 v1
OpenWrt Firmware Attitude Adjustment (r30744) / LuCI Trunk (trunk+svn8323)
kernel 3.2.9

root@OpenWrt:~# cat /etc/config/network


config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option proto 'static'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ipaddr '192.168.2.1'
        option type 'bridge'

config interface 'stabridge'
        option proto 'relay'
        option network 'lan wwan'
        option ipaddr '192.168.1.188'


config interface 'wwan'
        option proto 'dhcp'

root@OpenWrt:~# cat /etc/config/wireless

config wifi-device 'radio0'
        option type 'mac80211'
        option channel '11'
        option macaddr 'f8:d1:11:a0:2b:10'
        option hwmode '11ng'
        option htmode 'HT20'
        list ht_capab 'SHORT-GI-20'
        list ht_capab 'SHORT-GI-40'
        list ht_capab 'RX-STBC1'
        list ht_capab 'DSSS_CCK-40'
        option txpower '18'
        option country 'PL'

config wifi-iface
        option ssid 'Qlin'
        option encryption 'psk2'
        option device 'radio0'
        option mode 'sta'
        option key '1122334455qwerty0099887766'
        option network 'wwan'


Niestety efekt tej konfiguracji jest mizerny

root@OpenWrt:~# ifconfig
br-lan    Link encap:Ethernet  HWaddr F8:D1:11:A0:2B:10
          inet addr:192.168.2.1  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1479 errors:0 dropped:205 overruns:0 frame:0
          TX packets:463 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:177150 (172.9 KiB)  TX bytes:66010 (64.4 KiB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr F8:D1:11:A0:2B:10
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1919 errors:0 dropped:95 overruns:0 frame:0
          TX packets:793 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:319533 (312.0 KiB)  TX bytes:83314 (81.3 KiB)
          Interrupt:4

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:556 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:556 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:37824 (36.9 KiB)  TX bytes:37824 (36.9 KiB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr F8:D1:11:A0:2B:10
          inet addr:192.168.1.188  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1790 errors:0 dropped:510 overruns:0 frame:0
          TX packets:207 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:32
          RX bytes:648293 (633.0 KiB)  TX bytes:18794 (18.3 KiB)

root@OpenWrt:~# iwconfig
lo        no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bgn  ESSID:"Qlin"
          Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: B0:48:7A:D1:21:34
          Bit Rate=58.5 Mb/s   Tx-Power=18 dBm
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=51/70  Signal level=-59 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:10  Invalid misc:23   Missed beacon:0

eth0      no wireless extensions.

br-lan    no wireless extensions.

root@OpenWrt:~# brctl show
bridge name     bridge id               STP enabled     interfaces
br-lan          8000.f8d111a02b10       yes             eth0


czemu bridge nie chce się zestawić ? Błąd w założeniach?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 7 mar 2012, 13:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Nie wiem, nie próbowałem tego robić w obecnym trunku, więc nawet nie potrafię powiedzieć czy działa czy nie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 10 mar 2012, 01:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 lut 2012, 23:53
Posty: 51
coś z tym trybem jest nie bardzo. Podłączyłem się wr703n w tym trybie do swojego ISP, i pchąłem pakiety do wr1043nd. W wr703n ustawiłem swój oryginalny mac z bacy ISP, na wr1043nd sprawdzałem ten sam, inny (sąsiada przy jego radiu na off), oryginalny AP. W pierwszych dwóch trybach udało mi się przepchnąć 1 ping, a potem destination network ureachable. Nie wiem czy nie spróbować trybu wbudowanego w gargulca? Ponoć działa inaczej niż relayd.

----- Dodano ----- 10 mar 2012, 00:53 -----

spróbowałem nawet podłączyć się do mojego wifi w domu i nie mogę dostać nic z wifi po kablu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 10 mar 2012, 07:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Czekaj, to na czym to robiłeś? Na 1043 i backfire?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [howto] Bridged Client w OpenWrt
Post: 10 mar 2012, 09:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 lut 2012, 23:53
Posty: 51
Na trunku byl relayd (wr703N), a klientem byl backfire (wr1043nd).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info