Dzisiaj jest 21 lis 2017, 23:01

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 18 gru 2010, 23:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 gru 2010, 22:00
Posty: 6
Panowie przypuszczam ze coś musiałem spierniczyć w routerze.

Posiadam asus wl 500 g Premium v2. Miałem na nim wgrane jakieś tomato, ale nigdy nie udało mi się go skonfigurować w sieci.
Dzisiaj postanowiłem wgrać openwrt. Robie tak że ustawiam na połączeniu lokalnym.

IP Address: 192.168.0.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1

Click the Advanced button in the TCP/IP setup window and in the IP Address section click the ADD button to add the following 2nd IP Address to the adapter:

IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0

Później uruchamiam tftp

Server: 192.168.1.1
Password: <leave blank> raz wpisuje hasło admin raz zostawiam puste
File: <path to your Gargoyle Image> Tutaj wybieram plik openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx

Odłączam zasilanie od routera. Wciska długopisem reset button i podłączam zasilanie. Czekam chwile trzymając jeszcze reset button i puszczam, wciskam udgrade na tftp i pisze flashing, ale 3 razy próbuje i bez skutku.

Co teraz panowie ? Chyba zepsułem router.

Pingować pinguje, ale co z tego.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 18 gru 2010, 23:36 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli router miał 192.168.1.1 to masz ustawić np. 192.168.1.2 na karcie sieciowe. Co .0.2 tam robi?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 18 gru 2010, 23:57 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 gru 2010, 22:00
Posty: 6
eh juz sam nie wiem co mam gdzie wpisać. wpisuje 1.2 a mi wyskakuje
Obrazek
Pomóż obsy bo ja nie wiem co mam wpisać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 00:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
no przeciez jak wół masz dwa razy przypisane 192.168.1.2 w Panelu Ustawienia protokołu IP -Adresy IP. Jak jest kilka sieciówek adresy nie moga być takie same.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 11:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 gru 2010, 22:00
Posty: 6
No to Panowie, skoro router przyjmuje w diagmode 192.168.1.1 to:

Ja mam sieć lokalną, w ustawieniach ustawiam jak na screenie.
Bramą ma być router czy nie ? o_O
Pomóżcie bo ja zielony jestem w tym ustawianiu, kiedyś nie miałem takich problemów, wszystko ładnie poszło.:mrgreen:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 11:36 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Wyłącz całkowicie inną sieć. Nie możesz być do niej podłączony, tym bardziej że ma taką samą inną adresację jak router.

Całkowicie odłącz kable. Ustaw tylko jedną kartę sieciową, na 192.168.1.2 maska 255.255.255.0 brama może zostać pusta lub 192.168.1.1

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 11:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Spokojnie jeszcze raz:
- ustawiasz diag mode
- uploadujesz plik http://openwrt.pl/dl/backfire/brcm-2.4/ ... uashfs.trx
- czekasz kilka minut 5-8min

potem ustawiasz komp na 192.168.1.2 lub inny niż 192.168.1.1, bez bramy bo nie jest ona potrzebna w tej fazie, później ustawisz DHCP i tak. PO poprawnym zbotowaniu ma sie palic Power, Wireless nie i odpowiedni port LAN. Jak nie działa z moim obrazem wrzucaj RC4.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 12:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 gru 2010, 22:00
Posty: 6
uff uff weszło, ustawiałem na połączeniu sieciowym a nie na karcie :))) Dziękuje

Obrazek

Teraz musze jakąś nakładke graficzną na to wrzucić. Tak się wszystko robi jak kiedyś przez winscp ?
Sciagam nakładke i wrzucam do katalogu ? Póżniej chmod restart i ma banglać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 12:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
arteq daje domyślnie onepagesetup, odpal to przez http://192.168.1.1/wizard.html.

Jak chcesz możesz normalnie luci/x-wrt/gargoyle zainstalować.

A - nie nie robisz tego "przez wrzucanie plików" tylko normalnie przez instalacje pakietów.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 14:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 gru 2010, 22:00
Posty: 6
Próbowałem pod ssh instalować opkg install luci/x-wrt/gargoyle ?
Ale chyba się tak nie instaluje ?
Ja na razie nie mam internetu na routerze, więc raczej jakieś łączenie ze stronami nie jest możliwe.
Czyli te pakiety musze najpierw sciagnąć na router a póxniej instalowac ?

Łączę się z siecią przez karte wifi, z routerem kumpla.
Moje dane na karcie dla połączenie sieci bezprzewodowej są takie:

Obrazek
Obrazek

Da się jakoś przez tego wizzarda standardowego zobaczyć jakie są sieci w zasięgu ?
Ten gargoyle będzie miał coś takiego, żeby mi pokazało i żebym mógl skonfigurowac przez niego ?

na karcie sieciowej mam takie ustawienia

192.168.1.2
255.255.255.0
192.168.1.1

Jak ktoś ma do mnie cierpliwość, to proszę o pomoc, jak ustawić żeby na routerze odbierało mi wifi kolegi, a żebym mógł wyłączyć karte wifi u siebie.

Co mam wpisać i gdzie :)) Jestem zielony, prosze o wyrozumiałość :))


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 15:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
nie ma co Ciebie męczyć ssh, telnetami i innymi pierdołami bo na dajesz rady :-)

Zainstaluj ponownie nowy firmware ten: http://www.gargoyle-router.com/download ... uashfs.trx

Jest tu gargoyle dla brcm-2.4 i masz wypasne gui.

Uprzedzam pytanie "Domyślne hasło w Gargoyle" to password :-)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 19 gru 2010, 15:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
U mnie jest też polska wersja http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/brcm-2.4/ , z końca listopada.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 20 gru 2010, 15:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 gru 2010, 22:00
Posty: 6
Panowie, dziwna sprawa, bo na karcie wifi mam sygnał 78% a na routerze ta sama antena, jedynie odbiera mi na 20%. Kumpel mówi że to wina starych sterowników i mówi żebym zmienił soft na tomato.

Doradzcie co mam robić ?

ps. obsy wrzuciłem Twój soft.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx updaing problem.
Post: 20 gru 2010, 15:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
W backfire jest tylko jedna wersja sterowników, 4.150.10.5.3, innej nie ma.

Więc albo przeniesiesz się na coś nowego, np. trunka, ale wtedy stracisz gargoyle, ale faktycznie przenieś się na tomato - będziesz miał najnowsze co jest.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info