Dzisiaj jest 20 wrz 2017, 13:08

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 21:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 23:17
Posty: 56
Witam,

Mam Asusa WL500gp i powoli dochodzę do przekonania, że jest za słaby.
Najbardziej doskwiera mi wolne USB.
Przyglądałem się TP-Link'owi 1043 i Netgear'owi WNDR3700 mają chyba w swojej
klasie najwydajniejsze USB. Z tego co prześledziłem to Asusy generalnie mają cienkie
wyniki na USB.
Czy znacie jakieś inne routery z dobrym stosunkiem ceny do wydajności USB?
Wolałbym nie przekraczać 500 pln, ale jeśli będzie jakiś demon w wyższej cenie, to rozważę propozycję.

_________________
Pozdrawiam
Zyongoo


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 21:24 
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=14238


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 21:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 23:17
Posty: 56
Hmm... Widziałem tę recenzję.
Skok z 400 do 700 pln za niemal taką samą wydajność USB?
http://openrouter.info/index.php?option=com_content&view=article&id=314:netgear-wndr3700&catid=41:recenzje&Itemid=55
Jakieś argumenty za tą droższą opcją?

_________________
Pozdrawiam
Zyongoo


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 21:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Przemyśl też routerstation pro (jest oferta w dziale Giełda). RSpro to cos jak Netgear WNDR3700, tylko ze "golas" bez obudowy.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 21:46 
tu jest rspro w obudowie :) wndr3800
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?t=1508&p=14631#p14631


Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 22:11 przez house, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 21:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
w desparacko wysokiej cenie :P

Poza tym masz dział Giełda tam się reklamuj.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 22:01 
arteq pisze:
w desparacko wysokiej cenie :P

Poza tym masz dział Giełda tam się reklamuj.


Bez przesady z cena, a to byla odpowiedz nie reklama :) ale poprawilem link


Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 22:13 przez house, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 22:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Aż dziwne że nie padło pytanie o router z USB 3.0 :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 23:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 23:17
Posty: 56
Obsy: może jestem w błędzie, ale skoro dotychczasowe routery nie są w stanie wykorzystać możliwości USB 2.0 (chyba ze względu na wydajność procesorów), to nie wierzę aby nieliczne routery z USB 3.0 były znacząco szybsze. O wsparciu przez alternatywy nie wspomnę...
Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Jedno lamerskie pytanie: jeżeli do routera po LAN są wpięte urządzenia o różnej szybkości, np. 100 i 1000, to czy prędkość na wszystkich portach spadnie do tego najniższego? Czy też może każde z urządzeń będzie pracować ze swoją nominalną/wynegocjowaną prędkościa?

_________________
Pozdrawiam
Zyongoo


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 18 lut 2012, 23:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Zależy to od budowy danego switcha. Powinien się każdy port dostosować do danej prędkości.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 19 lut 2012, 10:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 23:17
Posty: 56
To zapytam konkretnie: czy ktoś może potwierdzić jak zachowuje się switch w Netgear WNDR3800?
Czy każdy port "trzyma" swoją wynegocjowaną prędkość, czy też wszystkie porty przyjmują prędkość najwolniejszego?

Jest to o tyle ważne, że ze względów technicznych musiałem jedną z linii poprowadzić sygnał telefoniczny do Neostrady. To oznacza że dwa druty w kablu ethernetowym nie są używane do transmisji danych i zgodnie ze specyfikacją nie będzie pracował jako ethernetowy.

Kochana TP postawiła mnie w takiej sytuacji, nie mam żadnej sensownej alternatywy...

_________________
Pozdrawiam
Zyongoo


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 19 lut 2012, 10:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Switch jest ten sam do 3700, więc tak - każdy trzyma swoją prędkość.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 19 lut 2012, 10:33 
obsy pisze:
Switch jest ten sam do 3700, więc tak - każdy trzyma swoją prędkość.

dokładnie tak, każdy orze jak może :)


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 19 lut 2012, 11:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 23:17
Posty: 56
Trzy pytania na forum, chwila nieuwagi i kupiłem nowy router do kolekcji :D
Jestem zadowolony.

To teraz będziecie mieli przechlapane, jeśli nie będę mógł czegoś uruchomić ;)

_________________
Pozdrawiam
Zyongoo


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Router z wydajnym USB?
Post: 19 lut 2012, 11:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12918
Lokalizacja: Warszawa
Zawsze możesz być zbywany milczeniem :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info