openrouter.info
http://openrouter.info/forum/

Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoczesn
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=4666
Strona 1 z 1

Autor:  blacksh4dow69 [ 21 lut 2019, 22:05 ]
Tytuł:  Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoczesn

Witam, potrzebuję zrealizować dość nietypowe zastosowanie routera z OpenWRT i liczę na drobną pomoc:D
Otóż, mam sieć w której posiadam już sporo urządzeń, router, serwer DHCP itp. Do routera z openwrt mam doprowadzony kabel, natomiast on miałby za zadanie rozsyłać 2 sieci Wi-Fi:
1. Sieć wifi która byłaby jedynie mostem dla wspomnianej sieci, bez dodatkowego routingu, dhcp itd. Czyli coś w stylu dumb AP.
2. Wi-Fi jak w klasycznym routerze, z osobną siecią, routingiem, czyli coś jak typowy router z siecią wpiętą w WAN. Dodatkowo chciałbym tam mieć izolację klientów. Chodzi o to żeby sieć była tylko do Internetu, bez dostępu do lokalnej sieci.

O ile oczywiście nie mam problemu żeby zrobić to na 2 osobnych routerach, o tyle nie mam pomysłów jak mogę to skonfigurować na 1 urządzeniu bez ingerencji w wewnętrzną sieć.

Z góry dziękuję za pomysły.

Autor:  obsy [ 21 lut 2019, 22:22 ]
Tytuł:  Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc

Chcesz mieć dodatkowy router po kablu - to standardowa konfiguracja.
Chcesz mieć dodatkowy AP na tym samym kablu? Tak? Zrób bridge tego interfejsu z wifi pracującym w trybie ap.

Autor:  blacksh4dow69 [ 21 lut 2019, 22:27 ]
Tytuł:  Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc

Chyba się nie zrozumieliśmy, zależy mi na tym żeby na jednym radiu mieć 2 sieci WiFi, z różnymi właściwościami - jedna sieć "przezroczysta" a druga goscinna z własnym DHCP itp.

Autor:  obsy [ 21 lut 2019, 22:30 ]
Tytuł:  Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc

Dokładnie to napisałem. Możesz zrobić wiele interfejsów na jednym radiu (choć tylko na tym samym kanale).

Autor:  blacksh4dow69 [ 21 lut 2019, 22:32 ]
Tytuł:  Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc

Ale w takim razie wpinam sieć w port WAN czy LAN routera? I jakaś podpowiedź jak to zbridgowac z poziomu ssh?

Autor:  obsy [ 21 lut 2019, 22:41 ]
Tytuł:  Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc

Do wanu. A przez ssh - po prostu przerabiasz sekcję wan dodajesz option type bridge, dodajesz do wireless nową sekcję wifi-iface skojarzoną z wan (nie lan).

Możliwe że będzie działać; późno już i nie chce mi się sprawdzać.

Autor:  blacksh4dow69 [ 21 lut 2019, 22:44 ]
Tytuł:  Re: Router jako "przezroczyste" AP i klasyczny router jednoc

Teraz rozumiem, dziękuję bardzo, jutro będę walczył:)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/