Dzisiaj jest 9 gru 2019, 14:55

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 12:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 00:51
Posty: 171
Witam

Mam TP-Link Archer C7 v2 i zainstalowane LEDE17.01. do wanu idzie kabel z medemu.
wan ma byc 1Gb i jak podepnę lapka do kabla z modemu to prędkość jest ok 800mb i ok taka prędkość mi wystarcza, ale jak wan podepnę do rutera to z lanu rutera prędkość jest max 350mb. Co zmienić aby była większą prędkość?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 12:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
Zainstalować mój obraz lede i zrobić to: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? ... 59#p192459

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 17:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 00:51
Posty: 171
z komputera do laptopa które są podłączone do tego samego rutera na złączach lan

C:\iperf>iperf3.exe -c 192.168.4.5
Connecting to host 192.168.4.5, port 5201
[ 4] local 192.168.4.11 port 50378 connected to 192.168.4.5 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 84.8 MBytes 711 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 84.6 MBytes 710 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 84.5 MBytes 709 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 84.6 MBytes 710 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 84.8 MBytes 711 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 84.5 MBytes 709 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 84.5 MBytes 709 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 84.8 MBytes 711 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 84.8 MBytes 710 Mbits/sec
[ 4] 9.00-10.00 sec 84.6 MBytes 710 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-10.00 sec 846 MBytes 710 Mbits/sec sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 846 MBytes 710 Mbits/sec receiver


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 17:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
Ruch z komputera do laptopa podłączonego do tego samego gniazda lan nie przechodzi przez cpu. Więc taki test jest po prostu bez sensu.

Jeden do wanu, drugi do lanu i dopiero tak testujesz, dokładnie to co było w opisie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 18:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 00:51
Posty: 171
tak robiłem, lapek ip 192.168.4.20 do wanu, ruter wan 192.168.4.2 i pc do lanu ip 192.168.4.30 i nie łaczył sie iperf. Na lapku uruchomiłem go z opcją -s 192.168.4.20. Chyba że źle zrobiłem ustawienia ip ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 18:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 00:51
Posty: 171
LEDE ma takie LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3876-efb6ca1 / LuCI lede-17.01 branch (git-18.098.72829-575e327). Dziwne że na tplinku 2600 sytuacja jest taka sama , a tam wgrałem openwrt 18 z tej strony
http://eko.one.pl/?p=openwrt-luci


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 18:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
Przecież to ma pracować jako router z natem, więc musisz mieć inną adresację na wanie. Złe ustawienia adresów zrobiłeś.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 18:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 00:51
Posty: 171
znaczy że? Lapek 192.168.4.20, wan w ruterze 192.168.4.30 do niego podpięty jest lapek, a komp do lanu i 192.168.3.10 ? np tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 23 lut 2019, 18:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
wan tak jak napisałeś, komputer dołącz do lanu i ma mieć dhcp lub adres 192.168.1.x bo taki domyślnie daje openwrt.

Zanim zmienisz adresację podłącz laptopa i komputer bezpośrednio i sprawdź czy w ogóle ten gigabit wyciągasz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 3 mar 2019, 12:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 00:51
Posty: 171
test zrobiłem na archer c2600 z wgranym openwrt 18.06

C:\iperf>iperf3.exe -c 192.168.2.2
Connecting to host 192.168.2.2, port 5201
[ 4] local 192.168.1.177 port 53794 connected to 192.168.2.2 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 57.1 MBytes 479 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 60.0 MBytes 503 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 56.0 MBytes 470 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 60.0 MBytes 503 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 58.8 MBytes 493 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 58.4 MBytes 490 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 60.0 MBytes 503 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 57.0 MBytes 478 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 59.0 MBytes 495 Mbits/sec
[ 4] 9.00-10.00 sec 57.1 MBytes 479 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-10.00 sec 583 MBytes 489 Mbits/sec sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 583 MBytes 489 Mbits/sec receiver

Chyba trochę słabo


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: tplink archer c7 lede predkosc lan
Post: 3 mar 2019, 12:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13469
Lokalizacja: Warszawa
włącz sobie flow offload a nie "chyba trochę słabo".

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 26 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info