Dzisiaj jest 16 gru 2018, 20:15

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wol over internet
Post: 5 paź 2018, 13:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 sty 2011, 09:35
Posty: 73
Przeszedłem ostatnio na światłowód i taka dupa, że mam teraz funboxa 3.0.
Trybu bridge brak, więc kombinuję.
Podłączyłem do funboxa router z openwrt poprzekierowawałem porty, nie jest może idealnie, ale da się żyć.
I tu pojawia się problem miałem na openwrt zrobione wol over internet.
W rc.local dodałem ip neigh add 192.168.1.254 lladdr 00:00:00:00:00:00 nud permanent dev br-lan
i regułę na firewallu
config redirect
option src wan
option src_dport 9
option dest lan
option dest_ip 192.168.1.254
option dest_port 9
option proto udp

Wszystko fajnie działało.
Teraz mam fb na 192.168.1.1 i openwrt które w sumie robi za ap na 192.168.1.2
Przekierowałem na fb port 9 na 192.168.1.2
a na openwer zrobiłem regułę
config redirect
option src lan
option src_dport 9
option dest lan
option dest_ip 192.168.1.254
option dest_port 9
option proto udp

Niestety wol już przez internet nie działa.
Co dziwne z openwrt
wakeonlan -i 192.168.1.254 mac
nie działa
a wakeonlan mac
idzie na 255.255.255.255 i działa.
Jak to ugryźć?
Beznadzieny funbox nie ma nawet możliwości edycji arp

_________________


TP-Link Archer C7 v2
Netgear WNDR3700 v2 + hub USB Unitek Y-206P
Iomega IConnect



Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wol over internet
Post: 5 paź 2018, 13:25 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13297
Lokalizacja: Warszawa
Ale to wszystko masz w tej samej podsieci. Więc może na funboxie po prostu przekieruj od razu na 1.254?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wol over internet
Post: 5 paź 2018, 14:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 sty 2011, 09:35
Posty: 73
Na funboxie musiałbym do arpa dodać maca z tego co pamiętam, żeby to działało, ale tam nie ma takiej opcji, w ogóle mało tam czegokolwiek... Dziwne, że w ogóle działa.
Dziwna sprawa, zrestartowałem wszystko i zaczęło działać z ustawieniami j/w.
Sory za śmietnik, temat do usunięcia.

_________________


TP-Link Archer C7 v2
Netgear WNDR3700 v2 + hub USB Unitek Y-206P
Iomega IConnect



Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info