Dzisiaj jest 24 kwie 2018, 16:41

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie mogę zupdatować skryptu w uci-defaults
Post: 9 kwie 2018, 16:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2017, 23:18
Posty: 40
Mam problem z prostym skryptem w jednej z moich paczek. Paczka ustawiała mi nazwę urządzenia na jej adres MAC. Działało. Chciałem dodać jeszcze ustawienie timezona (dopisałem linijkę do skryptu w uci-defaults) ale o dziwo po wgraniu nowej wersji roma w ogóle nie widzę żadnych zmian w pliku /rom/etc/uci-defaults/99_dominik_settings_set (ani oczywiście w /etc/config/system który on ustawia)

Co już robiłem
1 (standardowo) kasowałem cały folder TOPDIR/bin/ar71xx/packages/dominik_feed który się odtwarza podczas kompilacji.
2. Rozpakowywałem paczkę w ww. folderze i oczywiście skrypt jest zupdatowany
3. (standardowo) po wgraniu obrazu resetowałem do ustawień fabrycznych
a) szpilką
b) poleceniem
mount_root
mtd -r erase rootfs_data


Robiłem też update feedów, sejwowałem .config wiele razy ale po stronie hosta wydaje mi się że nie ma problemu. Raczej po stronie routera jest.

Paczka jest w tym pliku.
https://ufile.io/0ooyz

PS. Ostatecznie wezmę jakiś inny firmware (producenta), wgram go i jeszcze raz wgram swój. Może pomoże. Ale wydaje mi się że gdzieś popełniam czeski błąd


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nie mogę zupdatować skryptu w uci-defaults
Post: 9 kwie 2018, 18:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13160
Lokalizacja: Warszawa
Nie ustawiaj w skrypcie prawa +x tylko od razu nadaj plikowi taki uprawnienia jakie chcesz. Podczas tworzenia pakietu i obrazu one się przeniosą.

Mała uwaga - strasznie miotasz się w tym makefile. Robisz katalogi, kopiujesz pliki, zmieniasz nazwy. Najprościej jest po prostu utworzyć wszystko co potrzeba i w makefile zrobić jeden prosty CP do $(1). Wszystko się przeniesie i nie musisz nic kombinować, ale i utrzymać jest to o wiele prościej.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nie mogę zupdatować skryptu w uci-defaults
Post: 9 kwie 2018, 21:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2017, 23:18
Posty: 40
Skrypt nosi ślady poprzednich zmian i dlatego czasem wygląda chaotycznie. To kopiowanie z pliku na plik to z czasów gdy mieliśmy swoje nazwy w paczkach i nadawaliśmy im właściwe nazwy przy kopiowaniu. Nie wiem po co to było ale to nie za mojej kadencji. Teraz raczej robie odpowiednie katalogi a ścieżki przypisuję do zmiennych (szczególnie przy bardziej rozbudowanych sekcjach postinst i wtedy łatwiej jest zapanować na różnymi sekcjami i skryptami, mniej byków literówkowych i łatwiej wprowadzać zmiany.
A prawa nadawałem bo niewiedzieć czemu nie kopiowały się przy tworzeniu skryptów dla init.d.
I tak trzeba będzie zrobić porządki, rozbudować opisy żeby wiadomo było co i jak. W pierwszej kolejności przerabiamy działanie, likwidujemy bugi i dziwne zachowania. Np. mamy problem że po restarcie długo nie można się wbić przez ssh, odrzuca połączenie. Trzeba się wstrzelić albo poczekać dobrych kilka minut od wstania interfejsów. Pewnie coś dropbear psuje sprawę ale to osobna sprawa którą zajmiemy się w następnej kolejności. Wcześniej trzeba napisać jakiś skrypt do statycznego DHCP w OpenVPNie (bo w zabbixie jest chaos), wyodrębić ze skryptów wspólne zmienne do pseudo-bibliotek (żeby je zaciągać ) i przede wszystkim w jakiś sposób przekształcić sposób wysyłania danych tekstowych które wysyłamy do serwera z cyklicznego (co minutę) na ciągły. Później w zależności od czasu będziemy się zajmować mniejszymi i większymi refaktoryzacjami.

A próbowałeś to zainstalować? Wiesz gdzie może być błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nie mogę zupdatować skryptu w uci-defaults
Post: 9 kwie 2018, 21:24 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13160
Lokalizacja: Warszawa
Nie nie próbowałem. Strzelam że to właśnie przez prawo wykonywania jak wkompilujesz to w obraz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nie mogę zupdatować skryptu w uci-defaults
Post: 9 kwie 2018, 21:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2017, 23:18
Posty: 40
Właśnie w domu skompilowałem i tym razem poszło. Bardzo dziwne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nie mogę zupdatować skryptu w uci-defaults
Post: 10 kwie 2018, 11:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2017, 23:18
Posty: 40
W komputerze roboczym:
1. Wgrałem oryginalne firmware
- w /rom/etc/uci-defaults nie było moich skryptów
2. Wgrałem rom z moimi settingsami (w paczkach upewniłem się że są aktualne settingsy)
- wgrały się stare settingsy kij wie skąd
3. Skompilowałem roma bez paczki settings (wcześniej dla pewności skasowałem folder packages) i wgrałem
- W /rom/etc/uci-defaults nadal były moje skrypty settings
4. Zrobiłem factory-reset (zarówno szpilką jak i poleceniami)
- w /rom/etc/uci-defaluts nadal były moje skrytty settigns (WTF???)
5. Znów wgrałem oryginalne firmware i zrobiłem f-reset dla pewności
6. Wrzuciłem roma bez paczki settings, zrobiłem f-reset
- w /rom/etc/uci-defaluts nadal były moje skrytty settigns (WTF??????)

Chyba muszę zrobić
make distclean


//EDYCJA
Okazało się że miałem ten plik w TOP_DIR/files/etc/uci-defaults czyli nadpisywał mi ten z paczki. Zapomniałem skasować folder files :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info