openrouter.info
http://openrouter.info/forum/

CC -> LEDE i zmiana architektury
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=4467
Strona 1 z 1

Autor:  krokodyl [ 24 lis 2017, 14:35 ]
Tytuł:  CC -> LEDE i zmiana architektury

Czołem wszystkim
Mam pytanko odnośnie zmienionej architektury. Chodzi konkretnie o Archera C7 v2, który w CC jest w ar71xx a w LEDE mips_24kc.
Mam kilka pakietów, które na CC uruchamiałem ze starszych wersji BB a nawet AA. Teraz jest to niemożliwe.

Doczytałem w dokumentacji LEDE, że jest możliwe wymuszenie na opkg instalacji pakietów z innej architektury
https://lede-project.org/docs/user-guid ... hitectures

Czy to może zadziałać w moim przypadku?
Jak powinien wyglądać opkg.conf (w moim nie ma żadnej dyrektywy arch)

Czy wystarczy dodać:
arch all 100
arch ar71xx 200
arch mips_24kc 300

Pakiery, które usiłuję uruchomić to min: nagios, gnuplot, gnokii, digitemp

A może zamiast kombinować z opkg próbować wypakować z ipk binarki i próbować je uruchamiać na LEDE?


Z góry dzięki za pomoc

Autor:  obsy [ 24 lis 2017, 14:48 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Generalnie nie jest możliwe, ponieważ lede jest kompilowane z musl a bb/cc z uclibc. Nie ta biblioteka systemowa, i jak jest bardziej skompilowany program to abi się nie zgadza na poziomie binarnym i nie działa.

Kompiluj od początku na lede.

Autor:  krokodyl [ 1 gru 2017, 13:54 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Cezary, czy jest szansa na żebyś udostępnił .config z Twojego obrazu dla tego modelu? Chodzi o gołe LEDE

Z góry dziękuję

Krokodyl

Autor:  obsy [ 1 gru 2017, 14:07 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

krokodyl pisze:
Cezary, czy jest szansa na żebyś udostępnił .config z Twojego obrazu dla tego modelu? Chodzi o gołe LEDE

Z góry dziękuję

Krokodyl

Cały czas każdy o to pyta, a pliki z konfigiem od początku leżą tam gdzie są obrazy. Patrzyłeś?

Autor:  krokodyl [ 1 gru 2017, 14:29 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Ale wtopa ;)
Wytłumacz jeszcze proszę czy config.seed.usb8m oznacza że dotyczy modeli z usb o rozmiarze flash 8MB i wiecej? Bo mój archer ma 16..
I jeszcze jedno, moze głupie pytanie: dlaczego obrazy dla Archera C7 są w targets/ar71xx a pakiety do niego w mips24_kc. Nie bardzo łapię z czego wynika ta różnica

Pozdrawiam

Autor:  obsy [ 1 gru 2017, 14:33 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Tak, ja buduję obrazy dzieląc je na pewne kategorie, w tym przypadku archer łapie się do usb8m.

Pakiety w lede są podzielone na dwie części: jedna to pakiety specyficzne dla danej architektury i danego buildu (i to są np. moduły i parę bibliotek/narzędzi systemowych) oraz drugie specyficzne dla architektury, które możesz uruchomić na innych routera o tej samej architekturze. Np. ar71xx/generic to mips_24kc, a tym samym jest lantiq/xway. Oszczędność miejsca po prostu :)

Autor:  krokodyl [ 2 gru 2017, 14:07 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Próbuję samodzielnie skompilować potrzebne mi pakiety i napotkałem problemy:

dodałem do feeds.conf.default repozytoria interesujących mnie pakietów:
src-svn lcd4linux https://ssl.bulix.org/svn/lcd4linux/trunk lcd4linux
src-git digitemp https://github.com/bcl/digitemp
src-git gnuplot https://github.com/gnuplot/gnuplot

wykonałem ./scripts/feeds update -a
oraz ./scripts/feeds install -a
a następnie make defconfig

Teraz w make menuconfig widzę tylko pakiet lcd4linux, zaś gnuplota ani digitempa nie ma (wyszukiwanie w make menuconfig pokazuje mi tylko odpowiadające im feeds).
Czyli na razie 1/3 sukcesu ale dalej: dla pakietu lcd4linux zaznaczam interesujący mnie driver "dpf" oraz wszystkie potrzebne pluginy.
Kompilacja kończy się bez błędów. Jednak po zainstalowaniu pakietu binarka lcd4linux nie pokazuje dostępnego drivera dpf a zaznaczone wcześniej pluginy już tak.

Czy ktoś ma jakąś podpowiedź?

Pozdrawiam

Autor:  obsy [ 2 gru 2017, 14:39 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Dodałeś repozytoria ze źródłami projektów. Ale w nich nie ma makefile które są specyficzne dla openwrt. Jednym słowem - źle zrobiłeś, bo masz w źródłach dodać sobie katalogi z makefile dla openwrt lub znaleźć repo gdzie takie makefile występują (np. oldpackages z BB).

Autor:  maru [ 25 lut 2018, 14:52 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Pozwólcie, że się dołączę do tematu i zapytam, jak najprościej przejść CC na LEDE? Chodzi mi głównie o wszystkie ustawienia w systemie, zarówno związane z połączeniem sieciowym jak i serwerem lighttpd. Na eko.one.pl nie widzę pakietu pod TP-Link'a TD-W8970, ale pobrałbym sobie wszystko ze strony projektu LEDE. Zakładam, że pakiety pod lantiqa to mips_24kc.

Teraz najważniejsza rzecz to pliki konfiguracyjne, czy będą kompatybilne z LEDE? W routerze mam spalony ADSL i łączę przez dodatkowy modem. W tym celu musiałem dodać dodatkowy interfejs eth0.2 i switch, oczywiście dzięki pomocy na forum.
Oprócz tego mam postawiony serwer lighttpd i stronę www. Na początku trochę z tym walczyłem, zanim zaczęło to działać jak należy. Stąd głównie moje obawy, związane z poprawną konfiguracją wszystkiego. Najprościej byłoby podmienić pliki konfiguracyjne, ale obawiam się, że to nie wchodzi w grę.

Autor:  obsy [ 25 lut 2018, 15:08 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

Nie, nie są. Niektóre rzeczy się zmieniły (łącznie ze sposobem konfiguracji), więc najbezpieczniej będzie jak zrobisz sobie kopię ustawień, zrobisz upgrade bez zachowania konfiguracji i ręcznie ustawisz całość.

Autor:  maru [ 25 lut 2018, 19:51 ]
Tytuł:  Re: CC -> LEDE i zmiana architektury

No cóż, czyli podmiana plików nie wchodzi w grę. Kopie tych plików ewentualnie posłużą mi jako pomoc do ustawień. Trzeba będzie się przełamać i poświęcić jeden dzień na poustawianie wszystkiego.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/