Dzisiaj jest 18 paź 2017, 23:57

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Siec goscinna
Post: 21 wrz 2017, 16:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
Witam. Potrzebuje mieć wyodrębnioną siec wifi tak aby można było ograniczyć prędkość oraz dostęp do sieci lan. Da sie na LEDE z LUCI ? Czy tez lepiej drugi ruter podpiąc


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 21 wrz 2017, 16:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12941
Lokalizacja: Warszawa
Czytaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-guestnetwork

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 21 wrz 2017, 17:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
tak znam to, ale pytam czy można zrobić to w gui graficznym


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 21 wrz 2017, 18:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12941
Lokalizacja: Warszawa
Można. O ile naprawdę lubisz się zamęczać i przechodzić/szukać po luci gdzie co trzeba kliknąć żeby uzyskać identyczny efekt.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 21 wrz 2017, 22:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
fajnie by było jak by ktoś taki poradnik napisał. :-) To chyba szybciej drugi ruter postawic.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 25 wrz 2017, 18:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
Zrobiłem wg. poradnika, wszystko działa. Dzięki. Nawet po tym można pewne dane po www zmieniać. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 26 wrz 2017, 08:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
potrzebuję zamontować pamieć usb , czy ten poradnik tez jest pod LEDE
https://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 26 wrz 2017, 09:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12941
Lokalizacja: Warszawa
Dlaczego go w ogóle nawet nie przejrzałeś? Tak, ostatni rozdział.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 26 wrz 2017, 09:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
Czytałem. Pytam aby się upewnić.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 4 paź 2017, 17:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
witam. Zainstalowałem jeszcze raz lede 10.01 z luci i chce ograniczyć prędkość jednemu mac adresowi w sieci oraz wyłączyć dostęp do sieci i rutera. Pomoże ktoś.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 4 paź 2017, 17:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12941
Lokalizacja: Warszawa
Jake lede?

Czytaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-qos

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 4 paź 2017, 18:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
oczywiscie 17.01


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 4 paź 2017, 20:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
root@LEDE:~# opkg install simpleshaper
Unknown package 'simpleshaper'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package simpleshaper.

Taki mam błąd. Jak wyłączyć dostęp do sieci i rutera odpowiedniemu ip lub mac adresowi. Sorki że tak marudzę.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 4 paź 2017, 20:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12941
Lokalizacja: Warszawa
Po prostu nie czytasz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac ... ointernetu

Pakiet jest np. tu: http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71x ... -3_all.ipk

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 5 paź 2017, 20:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
ok cos mi nie wychodzi.
Mam ruter który ma adres 192.168.4.1 i do niego podpięte urządzenia i do tego rutera po lanie podpięty jest drugi ruter o adresie 192.168.2.1 Chciał bym aby komputery podpięte do rutera 192.168.2.1 nie miały dostępu do urządzenia ( serwera ) który jest podpięty do rutera 192.168.4.1, który ma adres 192.168.4.3.
Urządzenia podpięte do 192.168.2.1 maja mieć dostęp do internety który jest w ruterze 192.168.4.1.

Próbowałem tak:
config rule
option src 'lan'
option target 'REJECT'
option proto 'all'
option weekdays 'Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat'
option name 'BLOK_S'
option dest 'lan'
option dest_ip '192.168.4.3'
option monthdays '5 6 7 8 10 11'
option src_ip '192.168.2.0'


Ale coś mi nie działa


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 5 paź 2017, 22:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12941
Lokalizacja: Warszawa
Na "drugim routerze" zablokuj forward do adresu 192.168.4.3

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 6 paź 2017, 07:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
Znaczy na 2.1, nie wiem czy się da bo tam jest oprogramowanie tplinka. Zobaczę co tam można zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 9 paź 2017, 12:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
Jednak muszę zrobić to na ruterze nr.1( 4.1 ) czy ktoś może pomóc jaka miała by być reguła? w LEDE


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 9 paź 2017, 16:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12941
Lokalizacja: Warszawa
Router 2 robi maskaradę, ruch wychodzi z adresem 4.x, nie przechodzi w ogóle przez firewalla tylko przez switch idzie bezpośrednio do serwera

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Siec goscinna
Post: 10 paź 2017, 10:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 gru 2012, 01:51
Posty: 141
i przez to nie da się zablokować dostępu do danego ip w lan ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info