openrouter.info
http://openrouter.info/forum/

ubiquiti rocket m5
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=4446
Strona 1 z 1

Autor:  smereka [ 11 paź 2017, 17:55 ]
Tytuł:  ubiquiti rocket m5

Posiadam rocket m5 w wersji XW. Od razu postanowiłem wgrać openwrt lub lede. Jest problem na alternatywnym sofcie i nie ważne czy CC czy LEDE. Zakładamy konfigurację taką, ze jest zrobiony mostek pomiędzy LAN z wifi. Ubiquiti podpięte do switcha cisco i dalej router i internet. Komputerem z kartą 5GHz łączę się jako klient. Dostaję adres z sieci za ubiquiti. Łącze jakim dysponuję to 180/20. Podczas speedtestu na paczkordzie (1m) łączącym ubiquiti z zasilaczem wyciągam 90/20. Oczywiście docelowo ubiquiti ma pójść na dach. No to fik zaniosłem go na dach (połączenie około 20m skrętka UTP kat. 5e Bitnera) i tam z laptopem. Drugi laptop będący w sieci do której wpięty jest rocket cały czas go pinguje. Robię speedtesta. Download ponownie 90 a przy uplodzie... kupa komunikacja pada. Ping z drugiego laptopa na dole pada na 30 sekund po czym ponownie wraca i znowu przez rocketa działa net. I tak za każdym razem. Pomyślałem, ze sprzęt zwalony. No to to wgrałem najnowsze OFW od producenta. Wszystko śmiga jak trzeba zarówno przy downloadzie jak i uploadzie.

Pomiary miernikiem pokazały, ze przy max downloadzie oraz uploadzie napiecie spada na LEDE do 23,30V a na OFW do 22,27. Prąd zarówno na LEDE jak i OFW przy downloadzie wzrasta do około 300mA a przy uploadzie na około 100mA. W stanie spoczynku wynosi około 65-75mA.

Żeby nie było dokładnie na tej samej skrętce (20m) z tym samym zasilaczem (24V, 1A oryginalny z zestawu) ale z ubiquiti air grid M5 wersja XM również z LEDE (nieważne czy Cezarego czy inne jak również openwrt) wszystko śmiga jak trzeba 90/20 i pingi działają non stop.

Czy ktoś z czymś takim się spotkał?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/