Dzisiaj jest 24 wrz 2017, 17:52

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 28 wrz 2010, 22:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Openwrt One-Page Setup to prosty skrypt CGI pozwalający szybko ustawić router. Absolutne podstawy: radio on/off, wireless, network, system, dhcp. Napisany w kilka godzin z dokumentacja haserl'a, trochę CSSa i jQuery. Więc jest to lekkie. Będę rozwijał i dodawał ew. sugestie. Testowane na RSPro z Backfire 10.03.X z Chrome i Firefox, również dobrze wyświetla się na Androidze 2.2.1. Pakiecik uniwersalny -all platform.
Screenshot v0.07-2:

Obrazek

Changelog:
v0.07-2
- usuniecie przycisku przeładuj z fstab

v0.07
- dodano proste zarządzanie montowaniem dysków, z extroot włącznie. Wymaga rozszerzenia dodawania większej ilości partycji.

v0.06
- znaczne zmiany w wyglądzie(jQuery) (mam nadzieje, że nie przekombinowane)
- dodany load.avg do Informacji
- częściowe spolszczenie (nadal brak "ludzich" opisów pól)
- weryfikacja hasła
- odchudzenie paczki

v0.05
- poprawki w wyglądzie
- dhcp.lan.dhcp_option jako lista z możliwością dodawania i kasowania wpisów

v0.04
- usunięto 'lan.proto' przed przypadkowym ustawieniem dhcp :)
- nowa sekcja dhcp: jezeli opcja 'ignore' jest równa "0" to wyświetlane są dodatkowe opcje dla danego interfejsu, "1" ukrywa opcje
- nowa sekcja Information: ip wan, brama, wersja OpenWrt
- nowa sekcja SSH Password: możliwość ustawienia hasła tuż po wgraniu firmware, lub zmiana na nowe. (Hasło nie jest maskowane - do poprawy)

v0.03
- brak szyfrowania wyłącza możliwośc wpisania klucza
- oddzielny przycisk do przeładowania ust. bezprzewodowych (Reload-WiFi)
- wan.proto przyjmuje protokoły: static, dhcp, pppoe, 3g, none i wyświetla odpowiednio inne opcje
- poprawiono błąd z przegladarką Firefox w czasie ponownego ładowania danych (dzięki tytan)

v0.02
- pierwsza wersja

TODO:
- Ustawienia dla simpleshaper
- Pełne spolszczenie(opisy pól) w miarę możliwości
- Ewentualne usprawnienia w wyglądzie, obsłudze

Pobierz: http://openwrt.pl/dl/pakiety/one-page-s ... -2_all.ipk
Archiwum: http://openwrt.pl/dl/pakiety/

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 28 wrz 2010, 22:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
Ooo wizardzik :). Super. Tylko IMO już za dużo dajesz - strefa czasowa, lan type, może lan dns - to nie są już podstawowe i niezbędne elementy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 28 wrz 2010, 22:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
dzięki za sugestie.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 28 wrz 2010, 23:53 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Brawo :) To lepsze niz proponowalem jako skrypciki konsolowe.
Wlaczanie extroot poproszę koniecznie.
Lan DNS jednak postuluje zostawic i mozliwosc zmiany IP LAN (to jest jedna z trzech podstawowych zmian ktore zawsze robie- zmieniam na 192.168.1.2 bo gy wlaczam do tesotwania inny router to nei gdyzie sie z .1)
Generalnie jesli na jednej stronie sie miesci i nie generuje duzych skryptow niech bedzie wiecej okienek. Byle by dzialaly sprawnie i nie wymagaly korekt co wersja open...

Przepraszam - nie mam ogonkow..

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 28 wrz 2010, 23:59 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
no ja mam propozycje żeby jednak część opcji była z listy (typ bridge/none), mode, encryption, timezone, lan proto (static,dhcp)
to tak na początku to cos co pewnie nie będzie większym problemem a wszędzie jest stałe.

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 06:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12922
Lokalizacja: Warszawa
A ja się zakładam że jak to zobaczy mniej doświadczony user to pierwsze co zrobi to przekręci lan proto na dhcp i "uwali" router :).

Pytanie więc w jakim kierunku arteq chce iść - czy to jeden ekran z konfiguracją systemu czy to jeden ekran z najważniejszymi parametrami do konfigruacji systemu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 07:12 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
dlatego proponowałem część parametrów zrobić z listy. To ma być wizard czyli opcje podstawowe. Jak ktoś chce więcej to se doczyta

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 08:22 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Proponuję, skupić się na założeniach projektu aby nie wyszło z tego kolejne luci.
Dla mnie to powinny być podstawowe najczęściej używane nastawy najlepiej z podpowiedziami z listy.
W ten sposób ułatwiamy, życie sobie a dla początkującego będzie też proste i zachęcające.
Można też podzielić ekran na sekcje: Podstawowa, zaawansowana z dopiskiem tylko dla orłów :)


Zastanawiam się czy dodanie passwd root by było sensowne aby już nie trzeba było telnetem włazić.


Przy okazji mam jeden pomysł.
Ten panel można zastosować jako domyślna strona www po odpaleniu routera i włączeniu przeglądarki klienta na dowolny adres ;) itd itp. Kolejne wejście i po restarcie już normalnie.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 08:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
To ma być jedna strona z podstawowymi ustawieniami. Nic nie stoi na przeszkodzie dodać swego rodzaju ostrzeżenie, ze jak ustawi tak czy siak to router się unieruchomi,np. te dhcp na LAN lub zmiana IP na LAN ze będzie wtedy na innym.
Chciałbym również zamienić gdzie się da listy tekstowe na "radio wybór" czyli gdzie jest protokół, szyfrowanie. Dodam też możliwość wyłączania/włączania, przeładowania najważniejszych skryptów init.d.
Wszystko chodzi szybko i sadze ze wszystko pozostanie na jednej stronie.

Dodatkowe opcje jako podstawowa i zaawansowana całkiem ciekawe, jakiś radio button coś w tym stylu- aktywuje inne(zaawansowane) opcje w poszczególnych sekcjach. Zobaczymy.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 08:41 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Doping :lol:
Kiedy przewidujesz pierwszą betę do testowania?

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 14:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
Paczkę zrobię dziś - z tym co jest na skrinie.

----- Dodano ----- 29 wrz 2010, o 14:50 -----

Dodałem pakiet, i zaktualizowałem pierwszy post.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 15:28 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Ładnie to chodzi i szybko.
Pewnie jakieś korekty potrzebne:
- nie wczytało mi WAN IP (mam z DHCP)
- nie pokazało mi LAN DNS (mam dedykowany ustawiony dla klientów- lokalny który nie jest bramą)
- nie pokazało LAN GATEWAY (hmm to chyba wewnętrzny IP routera)
- nie wiem czy poprawnie pokazało LAN.TYPE bridge (mam normalnie sieć lokalną)

Instalacja przebiegła ładnie z tym, że jeśli to nie marudzenie można by dodać coś co sprawdzi czy uhttpd jest w rc.d a gdy nie niech by wyskoczył komunikat ostrzegawczy aby odpalić... Właśnie tak miałem.

EDIT: Na razie nie klikałem save bo testuję zdalnie :)

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 15:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
to odcztuje ustawienia z network, wiec np. ip po dhcp nie pokaze bo nie jest trzymany w /etc/config/network.

Pokaz uci show network

Cytuj:
Instalacja przebiegła ładnie z tym, że jeśli to nie marudzenie można by dodać coś co sprawdzi czy uhttpd jest w rc.d a gdy nie niech by wyskoczył komunikat ostrzegawczy aby odpalić... Właśnie tak miałem.


Ok.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 16:34 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.ifname=lo
network.loopback.proto=static
network.loopback.ipaddr=127.0.0.1
network.loopback.netmask=255.0.0.0
network.lan=interface
network.lan.ifname=eth0
network.lan.type=bridge
network.lan.proto=static
network.lan.ipaddr=192.168.1.2
network.lan.netmask=255.255.255.0
network.wan=interface
network.wan.ifname=eth1
network.wan.proto=dhcp
network.wan.macaddr=00:C0:26:XX:XX:XX
network.@switch[0]=switch
network.@switch[0].name=eth0
network.@switch[0].reset=1
network.@switch[0].enable_vlan=1
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device=eth0
network.@switch_vlan[0].vlan=1
network.@switch_vlan[0].ports=0 1 2 3 4 5
network.3g=interface
network.3g.device=/dev/ttyUSB0
network.3g.apn=internet
network.3g.service=umts
network.3g.proto=3g
network.3g.hotplug=1
network.3g.pincode=0000

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 16:36 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
nom, działa poprawnie z moimi założeniami. Odczytuje to co jest w network.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 29 wrz 2010, 17:03 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
jest jeszcze miejsca z prawego dolnego rogu małymi literkami jak jest dhcp domyślnie włączone aby wypisał z ifconfig dane połączenia (adres ip, gateway, maskę) to się da odczytać z ip route i ip addess.
Domyślnie jest dhcp na WAN więc też ciekawe info by było.

to tak na marginesie było

ale generalnie jakby się dało dążyć do tego aby user jak najmniej musiał wpisywać a w miarę jak najwięcej wybierać z listy lub zaznaczać buttona. To ma być dla laików.
Za zmianą hasła jak najbardziej fajny pomysł.

----- Dodano ----- 29 wrz 2010, o 17:01 -----

a jesio jedno
może jak to wizard to zrobić inaczej.
taki wizard jak w co niektórych routerach w stylu
wybierz typ sieci WAN (dhcp/static)
jeśli static to podaj adres wan
wybierz wifi (sta czy ap)
jeśli ap to podaj nazwę SSID
czy szyfrowane
jakie szyfrowanie
wpisz dane szyfrowania
nadaj hasło routera (i informacja tekstowa że dostęp do routerapod adresem http://192.168.1.1 luci lub ssh pod tym samym adresem)
zapisz zmiany i restart routera


i to wszystko
taki prosty wizardzik z kilkoma stronkami byłby fajniejszy bo poprowadził by usera za rękę
next->next->next->zapisz zmiany i restart routera

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 30 wrz 2010, 08:29 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Przy klikaniu save zapisuje nowy nastaw.
Jest tylko problem, że firefox po kliknięciu save melduje wyskakującym okienkiem, że musi ponownie przesłać dane a gdy klikam OK on znowu to samo -trzeba kliknąć anuluj to daje spokój.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 30 wrz 2010, 10:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
@tytan dzięki poprawiłem w v0.03

Aktualizacja posta pierwszego(foto,pakiet, chengelog)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 30 wrz 2010, 12:03 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:28
Posty: 699
Przetestowane.
Wygląda, że co miało być to jest i działa.
Spostrzeżenia:
- LAN.DNS nadal pusty (u mnie powinno czytać z pliku dhcp)
- LAN.GATEWAY pusty (to co powyżej) Jeśli dla dhcp przewidujesz osobne okno to się wyjaśni.
- TIMEZONE nie mieści się w okienku
- w firefox już ok.
- w przeglądarce IE v6 ;) wyskakuje kolorek tła jasnoniebieski a stopka która miała być na dole z prawej wędruje na górę po prawej. Stara przeglądarka więc może olać.

Głośno myślę czy LAN.PROTO ma sens bo jak często jest to używane inne niż static.
Przypuszczam, że kolejne sekcje będą miały configi dhcp oraz fstab :P

Interesuje mnie najbardziej:
dhcp.lan=dhcp
dhcp.lan.interface=lan
dhcp.lan.start=100
dhcp.lan.limit=150
dhcp.lan.leasetime=12h
[b]dhcp.lan.dhcp_option=3,192.168.1.2 6,192.168.1.20,192.168.1.2[/b]

oraz

fstab.@mount[0].target=/mnt/sda99
fstab.@mount[0].device=/dev/sda3
fstab.@mount[0].fstype=ext3
fstab.@mount[0].options=rw,sync
fstab.@mount[0].enabled=1
fstab.@mount[0].enabled_fsck=1
fstab.@mount[0].is_rootfs=1

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [projekcik] Openwrt One-Page Setup
Post: 30 wrz 2010, 12:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1937
Lokalizacja: Suwałki
dzieki, tak dodam takie "okienka" oraz jedno informacyjne. Widziałem co sie dzieje na IE6, to juz w CSS zabawa (głupiego)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info