Dzisiaj jest 21 lut 2017, 08:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 1 paź 2013, 21:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
Doczytałem w którymś wątku że aby zrobić extroot na zewnętrznym nośniku musi on być sformatowany na ext4. U mnie z poziomu GUI wskazałem zewnętrzny nośnik w FAT32 i działa, tzn. jest załaożony katalog "plugin_root" czyli niby wszystko ok. Zainstalowałem kilka dodatków z poziomu GUI i to też się udało. Są widoczne, można je ustawić.
Problem mam z Webcam Support for Gargoyle (PL) i DLNA Support for Gargoyle (PL). Z poziomu GUI próbuję instalować, coś się robi i wraca do punktu wyjścia. Miejsce na pendrivie jest więc w czym jest problem?
Nie mogę się przekopać przez forum bo być może jest jakieś rozwiązanie już podane. Prosiłbym o radę albo o link z jakimś rozwiązaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 01:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 01:43
Posty: 425
Też tak zawsze mam z tymi dodatkami, instaluje je z konsoli
 opkg install plugin-gargoyle-webcam
i
 
opkg install minidlna
:)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 05:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
I jeszcze to: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73553#p73553

Przynajmniej do wydania następnej wersji, później będzie można instalować już to z gui (w sensie "da się").

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 17:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
Rozumiem, że aby instalować coś z konsoli to muszę ustawić router w tryb failsafe?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 17:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
Nie, absolutnie nie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 17:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
W takim razie proszę o wskazówkę jak instalować dodatki z konsoli.

-----------

Już doszedłem, przez PuTTy, zobaczymy czy instalacja się uda


Ostatnio zmieniony 2 paź 2013, 17:56 przez synology, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 17:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
Było już to napisane

opkg update
opkg install plugin-gargoyle-webcam

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 18:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
wszystko poszło ale mimo podłączonej kamerki zgłasza że nie wykryto żadnej kamery USB. Czy muszę zainstalować najpierw jakieś sterowniki do niej?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 18:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
Pewnie że tak. plugin nie instaluje domyślnie wszystkich możliwych sterowników.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 18:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
mile widziana by była szersza odpowiedź, np jak zainstalować taki sterownik i ew. skąd go wziąć w odpowiedniej wersji. Dodatki to jedno a zewnętrzne pliki to inna historia :) Liczę na jakąś podpowiedź :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 18:22 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
A ja jestem wróżka i akurat wiem jaką kamerę posiadasz, prawda? :)

VID/PID z usb musisz odczytać i znaleźć jaki sterownik ją obsługuje. Opisane jest to m.in u mnie: http://eko.one.pl/?p=openwrt-webcam#ins ... sterownikw

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 18:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
i taka odpowiedź na początek wystarczy a wróżką oczywiście nie jesteś, ja też nie czego czasem żałuję :)

----- Dodano ----- 2 paź 2013, 19:52 -----

i chyba się udało, jeden z Twoich sterowników wykrył kamerkę, zobaczymy czy dalej pójdzie jak trzeba, dzięki :)

----- Dodano ----- 2 paź 2013, 20:27 -----

i jest problem...
kamerka wykryta, dało się wejść do opcji i coś postawiać, pokazał się podgląd z kamerki i przywiesiło router, po restarcie kamerki już nie widać i net jakoś się ślimaczy :(
natomiast co do DLNA to w ustawieniach jest tak jak trzeba, wskazany jest katalog z plikami ale TV nic nie pokazuje :(
Co się pokopało?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 19:27 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
Logi zobacz...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 20:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
mógłbyś zerknąć na te logi i napisać co jest nie tak? Niby kamerkę widzi ale jej nie pokazuje

Oct 2 20:58:51 Gargoyle kern.info kernel: [ 797.450000] usb 1-1.1: new high-speed USB device number 10 using ehci-platform
Oct 2 20:58:52 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1.1:1.0: Manufacturer=Vimicro_Corp. Product=USB2.0_Web_Camera Serial=?
Oct 2 20:58:59 Gargoyle kern.info kernel: [ 805.900000] usb 1-1.1: USB disconnect, device number 10
Oct 2 20:59:00 Gargoyle kern.info kernel: [ 806.150000] usb 1-1.1: new high-speed USB device number 11 using ehci-platform
Oct 2 20:59:01 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1.1:1.0: Manufacturer=Vimicro_Corp. Product=USB2.0_Web_Camera Serial=?
Oct 2 20:59:36 Gargoyle authpriv.info dropbear[12446]: Child connection from 192.168.1.212:1561
Oct 2 20:59:44 Gargoyle authpriv.warn dropbear[12446]: Bad password attempt for 'root' from 192.168.1.212:1561
Oct 2 20:59:51 Gargoyle authpriv.notice dropbear[12446]: Password auth succeeded for 'root' from 192.168.1.212:1561
Oct 2 21:00:07 Gargoyle kern.info kernel: [ 872.980000] usb 1-1.1: USB disconnect, device number 11
Oct 2 21:00:07 Gargoyle kern.info kernel: [ 873.230000] usb 1-1.1: new high-speed USB device number 12 using ehci-platform
Oct 2 21:00:08 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1.1:1.0: Manufacturer=Vimicro_Corp. Product=USB2.0_Web_Camera Serial=?
Oct 2 21:04:03 Gargoyle kern.info kernel: [ 1109.270000] usb 1-1.1: USB disconnect, device number 12
Oct 2 21:04:12 Gargoyle kern.info kernel: [ 1118.730000] usb 1-1.1: new high-speed USB device number 13 using ehci-platform
Oct 2 21:04:13 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1.1:1.0: Manufacturer=Vimicro_Corp. Product=USB2.0_Web_Camera Serial=?
Oct 2 21:04:21 Gargoyle kern.info kernel: [ 1126.930000] usb 1-1.1: USB disconnect, device number 13
Oct 2 21:04:21 Gargoyle kern.info kernel: [ 1127.180000] usb 1-1.1: new high-speed USB device number 14 using ehci-platform
Oct 2 21:04:21 Gargoyle kern.err kernel: [ 1127.220000] hub 1-1:1.0: unable to enumerate USB device on port 1
Oct 2 21:04:21 Gargoyle kern.info kernel: [ 1127.460000] usb 1-1.1: new high-speed USB device number 15 using ehci-platform
Oct 2 21:04:21 Gargoyle kern.err kernel: [ 1127.500000] hub 1-1:1.0: unable to enumerate USB device on port 1
Oct 2 21:04:21 Gargoyle kern.info kernel: [ 1127.740000] usb 1-1.1: new high-speed USB device number 16 using ehci-platform
Oct 2 21:04:22 Gargoyle user.notice usb-modeswitch: 1-1.1:1.0: Manufacturer=Vimicro_Corp. Product=USB2.0_Web_Camera Serial=?
Success


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 21:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
Masz informację że cały czas jest w kółko podłączana i rozłączana. Kabel, inne urządzenie na usb, hub, wyłącz zbędne procesy itd.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 21:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
to chyba moje działania bo sprawdzałem kamerkę w kompie, odłączałem, podłączałem ponownie pod router, kamerka jest ok ale nad tym jeszcze posiedzę. A co może być z moim DLNA? Sprawdzałem ustawienia sieci w TV i wszystko jest ok, przechodzi diagnostykę ale nie pokazuje mi podłączonego nośnika. Pokazuje mi server dlna spod windowsa więc chyba wszystko jest ok ale routera nie widzę.
Jak klikam w konfigu routera na status DLNA to wyskakuje mi "Firefox nie może nawiązać połączenia z serwerem 192.168.1.1:8200."


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 21:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
To uruchomiłeś w ogóle ten serwer dlna?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 21:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
jest zainstalowany, w menu się zgłasza i mogę go włączyć ale teraz z kolei nie wyświetla mi nośnika. Nie wiem co się dzieje


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 21:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12782
Lokalizacja: Warszawa
Więc dodaj nośnik i zapisz...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wdr3600 na openwrt problem z instalacją przez GUI
Post: 2 paź 2013, 21:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 wrz 2013, 13:48
Posty: 46
nie wiem czy dobrze rozumiem, nośnik jest podłączony i na nim instaluje dodatki, na tym samym nośniku mam pliki które chcę udostępniać przez DLNA ale w zakładce DLNA go nie wyświetla i nie mogę go ustawić. Nie wiem czy dobrze to napisałem. W TV DLNA działa bo teraz uruchomiłem PS3 Media Server na kompie i TV go pokazuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info