Dzisiaj jest 23 wrz 2017, 07:47

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 64  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 25 lip 2012, 23:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 02:43
Posty: 428
:D Pięknie, jeszcze chwila i Gargoyle od Cezarego będzie miało w GUI więcej funkcji od najbardziej zaawansowanych fabrycznych firmware. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 lip 2012, 07:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Lulo, nowy pakiet jest w repo już.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 lip 2012, 12:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 lip 2012, 12:36
Posty: 4
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Rozumiem, że Gargoyle PL by Obsy jest rozwijane tylko na AR71?
Czy byłaby szansa na wersję x86?

Maciek

_________________
3 x Alix 2d2, Ubnt Nanostation M5, 2 x WRT54GL


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 lip 2012, 21:16 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Tak, kompiluje tylko na ar71xx. Łatki które robią polską wersję są dostępne, więc możesz całość sobie kompilować.

----- Dodano ----- 26 lip 2012, 19:37 -----

Obrazek

(bieżąca wersja lekko odbiega już wyglądem)

Dodałem do repo plugin smsbox. Bazuje na obsłudze programu gnokii, więc podłączone urządzenie musi umożliwiać wysyłanie sms przez gnokii. Jeżeli gnokii nie będzie potrafiło wysłać/odebrać smsa to plugin tym bardziej sam tego nie zrobi. Gnokii współpracuje z większością modemów USB/3G i telefonów podłączonych przez USB.

Plugin umożliwia:
- ustawienie konfiguracji: wybór interfejsu urządzenia - i tu należy wybrać inny interfejs niż ten który używamy do połączenia. Jeżeli mamy modem Huawei i do połączenia jest używany ten pierwszy (/dev/ttyUSB0) to do wysyłania smsów może być wykorzystany ten ostatni (np. dla E3131 jest to /dev/ttyUSB2, tak samo jak przy ustawieniach 3ginfo)
- wybór typu pamięci - domyślnie jest to pamięć na karcie SIM. I mała uwaga: jeżeli modem przełożymy do komputera, programem dostawcy odczyta smsy, to są one zwykle przenoszone do programu i kasowane z karty. Więc na SIMie już ich nie będzie i router ich nie pokaże.

Zapis tych ustawień powoduje podczytanie listy smsów. Jeżeli ich nie ma to albo źle zostały ustawione parametry albo nie ma smsów na karcie :)

- wysyłanie smsów, tekst jest automatycznie konwertowany na ASCII (polskie litery są zamieniane na odpowiedniki bez ogonków). Numer telefonu pozbawiany jest wszelkich kresek i spacji, więc czy wprowadzimy +48 601 11-22-33 czy +48601112233 to i tak będzie dobrze.
- odczyt i wyświetlanie sms, w kolejności - najnowszy na górze
- kasowanie smsów

Znalazłem dwa problemy jak na razie:
- gnokii w openwrt nie obsługuje lokali, więc np. smsy po chińsku bardzo źle się wyświetlają (nie krzaczki a znaki poza ascii, tak gnokii to odczytuje)
- z jakiegoś powodu na modemie E156 na USB0 wyświetla więcej smsów niż na USB1. Samo gnokii tak działa, pluginowi nic do tego. Nie mam pojęcia dlaczego gnokii tak się zachowuje, na pierwszym jest np. 21 a na drugim tylko 9 wyświetlonych (nieaktualne, problem z modemem był).

I mała uwaga na koniec: pamięć karty SIM jest ograniczona, zywkle do 25 lub 50 pozycji. Jeżeli zapełnią się wszystkie to nowe smsy nie zostaną odebranie dopóki te stare nie zostaną skasowane i zwolni się miejsce na nowe.
Plus z LTE nie umożliwia wysyłania i odbierania SMSów!

Aktualizacja: smsy które są nieczytane będą wyświetlane na zielono. Nieczytane w sensie pierwszy raz wyświetlone, bo później modem traktuje je już jako odczytane...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 lip 2012, 22:35 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 mar 2012, 19:44
Posty: 22
Lokalizacja: Małopolskie
Brakuje możliwości ustawienia pinu

_________________
Netgear WNDR3800 => Gargoyle 1.9.0.3 (r49208) by obsy
https://github.com/Mari00/gargoyle-plugins


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 lip 2012, 22:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
O tego w sumie masz samo połączenie w network lub 3ginfo.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 lip 2012, 22:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 mar 2012, 19:44
Posty: 22
Lokalizacja: Małopolskie
Sorki pomyliło mi się z konfiguracją 3ginfo

_________________
Netgear WNDR3800 => Gargoyle 1.9.0.3 (r49208) by obsy
https://github.com/Mari00/gargoyle-plugins


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 lip 2012, 22:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
W 3ginfo jest.

PS. No właśnie - wersja gnokii z Backfire nie umożliwia wprowadzenia pinu, więc trzeba wcześniej SIM odblokować w inny sposób.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 27 lip 2012, 00:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 lis 2011, 18:56
Posty: 182
Lokalizacja: Bystrzyca Kłodzka / Opole
a po co blokować kartę SIM dla modemu? proste jak drut, wyciągasz kartę SIM z modemu wsadzasz do telefonu i wyłączasz blokadę SIM PINem. Od tej chwili nie trzeba bawić sie w pamiętanie PINu. I wsadzasz do modemu.

(odp. skierowania ogólnie)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 27 lip 2012, 06:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Bo niektórzy (np. orange) robi szalone problemy i nie można ściągnąć pinu. Serio.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 30 lip 2012, 18:54 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Czy ktoś używa mojego pluginu smsbox?

Jeżeli tak to niech zainstaluje nową (dzisiejszą) wersję oraz dodatkowo program ussd159 który jest u mnie w repo. Jak nazwa wskazuje - plugin dorobił się (opcjonalnie) obsługi kodów USSD - działa np. wysyłanie *100*1*2# dla orange free na kartę.

I tu mała uwaga - można wysłać kod ussd chyba na wszystkich interfejsach, ale odpowiedź pojawia się tylko na tych "diagnostycznych". Więc jak mamy ustawiony inny to zamiast odpowiedzi można dostać timeoutem z programu.

Obrazek

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 30 lip 2012, 19:04 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lis 2011, 14:51
Posty: 31
Lokalizacja: Szczecin
Zauważyłem ostatnio, że w sekcji "Status" -> "Ogólne" doszła pozycja "Model" a w nim mam "TP-LINK TL-WR741ND" choć to model 841. Jest to jakoś zapisane w obrazie dla konkretnego modelu czy tak to sobie interpretuje system?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 30 lip 2012, 19:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Tak, wzorowałem się na pomyśle Arteq. 841v5/v7 to jest de facto 741. Tak w /proc/cpuinfo masz i tak są dla nich obrazy tworzone.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 31 lip 2012, 21:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 lis 2011, 00:51
Posty: 18
Lokalizacja: Tychy
Mam TL-WR841N. Nie mam opcji dodatki w zakładce system. Coś mam nie tak?

_________________
TP-LINK TL-WR1043ND (openWRT Backfire by Obsy)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 31 lip 2012, 21:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Nie masz zainstalowanego tego pluginu.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 31 lip 2012, 21:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 lis 2011, 00:51
Posty: 18
Lokalizacja: Tychy
A jak zainstalować? Puściłem opkg install plugin-gargoyle-plugins i nadal nie widzę

_________________
TP-LINK TL-WR1043ND (openWRT Backfire by Obsy)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 31 lip 2012, 22:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
I jeszcze /etc/init.d/plugins start

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 8 sie 2012, 20:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 wrz 2010, 08:38
Posty: 29
Witam,
Mam router TP-LINK TL-WR741ND z oprogramowaniem Gargoyle PL próbowałem zrobić połączenie typu 'bridge' i coś się popsuło bo nie mogę zalogować się na router przez przeglądarkę. A dokładniej to wygląda to tak router łączy się z innym routerem mój komputer wykrywa bezprzewodową sieć tego routera mogę sie do niego podłączyć nawet internet nie dział ( co dziwniejsze to ten router pobiera neta z drugiego poprzez wifi i poprzez wifi przesyła do mnie) mogę sie połączyć z tym drugim routerem ale z tym Gargoyle nie. bo mam poradzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 8 sie 2012, 20:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Tryb failsafe, opisany na eko.one.pl.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 sie 2012, 07:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Nowości w obrazie w 25 sierpnia - przy połączeniach modemowych dodałem możliwość wymuszenia technologii:
- cdma
- 4G/3G/2G, modem sam wybiera to na co jest ustawiony, system nic nie wymusza na modemie
- Preferowane 3G, wysłane jest polecenie nakazujące modemowi najpierw łączyć się na 3G, później szukać sieci 2G
- Preferowane 2G, wysłane jest polecenie nakazujące modemowi najpierw łączyć się na 2G, później szukać sieci 3G
- Tylko 3G, wymuszające połączenie tylko z sieciami 3G (od UMTS w górę)
- Tylko 2G, wymuszające połączenie tylko z sieciami 2G (GPRS/EDGE)

Wykonywane jest odpowiednimi poleceniami AT, w tej chwili odsługiwane są modemy Novatel, Option, Huawei i ZTE. Nie każdy typ modemu musi zareagować na te polecenia, w niektórych da się to wykonać tylko po uruchomieniu modemu, w niektórych w dowolnym momencie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 64  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info