Dzisiaj jest 26 kwie 2017, 10:49

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 64  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 21 kwie 2012, 15:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 kwie 2012, 14:36
Posty: 147
Ale ze strony gargoyle-router.com będzie polski gargoyle ? Tzn ten Twój ?
Chodzi mi o to aby pobawić się na virtual-u przed zakupem routera.
Obecnie mam Tomato by Shibby, chce sobie porównać.
A kupić trzeba drugi router bo tam broadcom siedzi.
Ewentualnie czy są jakieś emulatory gargoyle ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 21 kwie 2012, 15:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
Nie - angielskie. Nie widziałem żeby ktoś emulator wystawił. Popytaj się na forum, może ktoś udostępni Ci gargoyle do poklikania i zapoznania się z systemem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 cze 2012, 14:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
Obrazek

Jeszcze ciepłe. Możliwość konfiguracji jako klient lub jak serwer, możliwość wgrania konfiguracji klienta jak również po skonfigurowaniu serwera można pobrać pliki certyfikatów i konfigurację dla określonego klienta. Tłumaczenie się robi, ale jeżeli ktoś będzie chciał to wgrywać to będzie musiał zaktualizować gargoyle do nowszych buildów, ponieważ wymagane są pewne zmiany w systemie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 cze 2012, 14:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 maja 2012, 21:45
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Czy OVPNa z gui można doinstalować czy trzeba upgrade gargolca zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 cze 2012, 14:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
Przeczytaj ostatnie zdanie :)

To jest plugin ale aktualizację i tak będziesz musiał zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 cze 2012, 18:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 maja 2012, 21:45
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Ok, mam wersję Gargulca 1.5.x (r29342), by obsy, do jakiej muszę zaktualizować i co zainstalować, aby mię ovpn?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 cze 2012, 18:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
1.5.5 (jeszcze jej nie ma), a później plugin-gargoyle-openvpn

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 25 cze 2012, 07:58 
obsy pisze:
Popełniłem nowy plugin, roboczo nazwany "Admin msg". Potrzebna mi była wiadomość dla danego hosta, więc szybko skleciłem wspomniany plugin. Wyświetla komunikat, nie ma natomiast jeszcze gui do dodawania samych komunikatów.

Instalacja:
opkg install http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/packages/plugin-gargoyle-msg_1.0-1_all.ipk

(lub przez manager dodatków). Po instalacji dobrze zrobić restart routera

Gui do wpisania komunikatu nie ma (jeszcze). Same komunikaty umieszczamy w pliku /www/msg.txt; jedna linia jeden komunikat. Format: adres ip<spacja>komunikat. Czyli np.

echo "192.168.1.166 Jutro płatność za dostęp" >> /www/msg.txt
echo "192.168.1.98 Przerwa w dostępnie do internetu, dziś 21.00 - 24.00" >> /www/msg.txt

Obrazek

PS. I nie ma to nic wspólnego z hostspotem. Nie robi przekierowania na stronę logowania gargoyle. Jak ktoś świadomie wejdzie na stronę to zobaczy, jak nie to nie.


Witam jako mało doświadczony użytkownik zainstalowałem sobie ten dodatek i wszystko ładnie działa pozatym że w komunikatach niema polskich liter tylko krzaczki ale to nie problem niewiem tylko jak usunąć te testowe komunikaty i dodać nowe bo aktualnie jak dodaje nowy komunikat to wyświetla mi wszystkie jakie wpisywałem jako jeden a jak usunąć te komunikaty aby można dodać nowe >??
Powód edycji:odpowiedź do postu poniżej
wielkie dzięki OBSY etytowałem plik edytorem vi tak jak kazałeś i wszystko jest jak trzeba


Ostatnio zmieniony 25 cze 2012, 09:19 przez Guest, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 25 cze 2012, 20:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
W utf-8 pisz. W dowolnym edytorze (vi) zmień sobie zawartość pliku /www/msg.txt

----- Dodano ----- 25 cze 2012, 21:07 -----

Gargoyle 1.5.5 wylądowało, a z nim i polska wersja tłumaczenia pluginu OpenVPN. Jeżeli ktoś go chce używać musi zaktualizować system do 1.5.5; do busyboxa dodany jest unzip i zmodyfikowane są niektóre funkcje w gui do obsługi tego pluginu. Więc bez aktualizacji po prostu może nie działać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 cze 2012, 14:57 
Witam na tym firmware 1.5.5 nie mogłem zainstalować tych powiadomień od administratora więc wróciłem do 1.5.4 - pozatym czy coś istotnego się zmieniło w wersji dla tl-wr741nd ?? Bo głównie to chyba poprawki dla wersji z usb


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 cze 2012, 15:03 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli używałeś moich obrazów to poza zmianami w synchronizacji czasu resztę już miałeś.

PS. A plugin normalnie się instaluje i działa.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 cze 2012, 16:32 
obsy pisze:
Jeżeli używałeś moich obrazów to poza zmianami w synchronizacji czasu resztę już miałeś.

PS. A plugin normalnie się instaluje i działa.

Jako mało doświadczony użytkownik instaluje tylko twoje obrazy a instalować próbowałem przez wklejenie tak jak wcześniej
Cytuj:
i niestety nie instalowało się i po każdej próbie niechciała mi się zgłosić strona konfiguracji i za każdym razem musiałem restartować przez wyłączenie z prądu - czy przy firmware 1.5.5 trzeba podać inną komende do instalacji ?? Poza tym po wgraniu aktualizacji wgrywałem też swoją konfiguracje z 1.5.4 czy to też mogło być powodem do takiego zachowania ??


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 26 cze 2012, 16:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
"i niestety nie instalowało się". A może napisał byś co się wyświetliło po takim poleceniu, co? Bo że się "nie instalowało" nie jest żadną odpowiedzią.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 29 cze 2012, 10:40 
Oczywiście napisałbym ci co pojawiało się przy próbie instalacji ale już zmieniłem wersje na 1.5.4 jak będe miał więcej czasu to zainstaluje ponownie 1.5.5 i wtedy podam ci co się pojawia przy próbie instalacji -ale to i tak niejest na tyle ważne co mnie interesuje -otóż czy na tej wersji gargoyle 1.5.4 można doinstalować coś takiego co sprawdza podszywanie się mac-adresu a dokładnie czy można zainstalować snort-wireless ??


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 29 cze 2012, 10:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
Jak ci starczy miejsca to sobie zainstaluj, masz normalnie to w pakietach.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 29 cze 2012, 16:18 
a czy mógłbyś podpowiedzieć jak zainstalować i skonfigurować ten pakiet ? Lub jakis opis bo szukałem bez skutku


Na górę
  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 29 cze 2012, 17:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
opkg update
opkg install snort-wireless

Konfiguracji szukaj już na sieci, skoro akurat jego potrzebujesz to zakładam że pracę domową odrobiłeś i wiesz co dalej z nim zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 30 cze 2012, 12:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 cze 2012, 11:48
Posty: 13
Witam.

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu OpenVPN.

Posiadam:
- router TP-LINK Wr1043ND - wgrane bez problemu: Gargoyle 1.5.5 (32191), by obsy
- komputer w sieci LAN (windows 7 64bit)
- laptop w sieci WiFi (windows 7 64bit)

Uruchomiony jest serwer DHCP, który przyporządkowuje obu komputerom dynamiczne IP (pula wcześniej określona).

Problem: Po uruchomieniu routera w trybie Serwer OpenVPN, nie mogę pobrać plików konfiguracyjnych dla obu komputerów w sieci. Chcę, aby router pracował jako serwer, natomiast obie maszyny mogły się z nim łączyć, jako klienci (laptop czasami z domu, czasami z pracy, komputer tylko z domu).

Po wybraniu opcji POBIERZ (serwer OpenVPN: klienty), pojawia się komunikat: BŁĄ„D: Podany Client ID nie istnieje.

Co robię nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 30 cze 2012, 12:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12821
Lokalizacja: Warszawa
Odinstaluj ręcznie pakiet openvpn-easy-rsa (bo masz go teraz z openwrt.org) i zainstaluj koniecznie ode mnie: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71 ... ar71xx.ipk

Później znów zainstaluj plugin-gargoyle-openvpn bo pewnie zostanie odinstalowany w pierwszym kroku bo ma openvpn-easy-rsa w zależnościach.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 30 cze 2012, 12:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 cze 2012, 11:48
Posty: 13
Dziękuję za odpowiedź.

Czy odinstalowanie pakietu openvpn-easy-rsa mogę zrobić z panelu gui Gargoyle (System/Dodatki/ opcja odinstaluj)?

Jak mogę wgrać wskazany pakiet ... ar71xx.ipk.

Czy potem mam ponownie zainstalować pakiet openvpn z panelu gui Gargoyle (System/Dodatki/ opcja instaluj)?

Przepraszam, za może banalne pytania. Dopiero zaczynam przygodę z tym systemem. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 64  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info