Dzisiaj jest 18 lis 2017, 19:31

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 64  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 4 lut 2012, 22:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Dodaj sobie repo http://www.gargoyle-router.com/packages ... .6/ar71xx/ do /etc/opkg.conf

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 5 lut 2012, 13:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 172
Obsy mam pytanie

Na początku napiszę, ze przeczytałem co nieco na forum ale chciałbym się we wszystkim utwierdzić i zasięgnąć Twojej/Waszej opinii i mieć wszystkie odpowiedzi od razu w jednym miejscu (przepraszam za lenistwo bo tak to niektórzy mogą odebrać ale potrzebuję tego szybko bo muszę zakupić sprzęt)

Otóż, potrzebuje sprzętu do rozsyłania sygnału aero2. Modem e173u-2 już mam.

1. Co lepiej wybrać wr1043nd czy mr3420? – wr 1043nd wiem, że pracuje stabilnie a przynajmniej jako gateway+ ap bo już mi tu pomagaliście i Twoja wersja gargoyle działa znakomicie w sprzęcie mojej kuzynki który rok temu dzięki Waszej pomocy udało się skonfigurować pozatym ma 8mb flash
2. Czy jeśli wybiorę któryś z tych sprzętów będę potrzebował jakiegoś dodatkowego aktywnego huba po wybraniu któregoś z tych sprzętów?
3. Czy w najnowszej gargoyle można wszystkie ustawienia do aero2 można po prostu wyklikać czy trzeba będzie grzebać przez putty? (pomijam kwestie instalacji pakietów sterowników do huaweia czyli jak dobrze rozumiem opkg…. coś tam co jest na forum eko o tym wiem)
4. Czy opcja wznawiania połączenia po 60 minutach jest możliwa przy pomocy gargoyle czy trzeba to gdzieś przez putty ustawiać?


Coś jeszcze miałem ale wyleciało mi z głowy. Jak przypomnę to zapytam.

Jeszcze raz przepraszam jeśli zdublowałem jakiś temat. Z góry dziękuję za uzyskane odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 5 lut 2012, 13:59 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
1. Wszystko jedno, akurat z tym modemem i aero2 działa i ten i ten model
2. Nie, mi działa tak bezpośrednio
3. Wystarczy tylko wyklikać, nic nie trzeba robić. Oczywiście wcześniej modem musi pracować na 900.
4. Jest to zaimplementowane w systemie i działa "samo" Nie nie musisz robić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 5 lut 2012, 16:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 paź 2010, 15:16
Posty: 108
Podłączyłem przez huba drugi dysk przez USB. Wszystko poszło gładko. Format na ext2 .Zamontowałem go w Gargulcu.Odczyt i zapis włączony.

No i nie mogę nic za nim zapisać. Tylko odczyt. Wyskakuje nie że mam uprawnień do zapisu. Co to może być??.

Nie ważne czy ten nowy dysk jest widziany jak pierwszy (sda) czy jako drugi (sdb) to i tak nic nie idzie na nim zapisać. Oczywiście po podłączeniu do komputera zapis działa bez problemu.

Format w ext4 z poziomu Gargulca też nic nie zmienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 5 lut 2012, 16:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Zapisz w czym? Sambie?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 5 lut 2012, 20:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 18 paź 2010, 15:16
Posty: 108
Typ montowania CIFS, czyli Samba. Zrobiłem w Gargulcu wszystko jak trzeba i zapis nie działa przez SMB.

EDIT:

Musiałem ręcznie nadać uprawnienia drugiemu dyskowi poleceniem chmod 777, żeby zapis zaczął działać. Musi być jakiś błąd w Gargulcu, bo samemu powinno to robić jak montuje się w GUI.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 04:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2012, 03:57
Posty: 2
Próbowałem wrzucić minidlna na WR1043ND, lecz okazało się, że jest za mało pamięci i należy zastosować extroot'a. Próbowałem kiedyś i już z partycjonowaniem miałem problemy. Teraz widzę ładną nakładkę do formatowania z możliwością wyznaczenia miejsca na swap. Zauważyłem, że w zakładce status pojawiło "Użycie swap:0MB / 763.9MB (0%) ".
Fdisk wyrzuca coś takiego:
Disk /dev/sda: 16.0 GB, 16013852672 bytes
64 heads, 32 sectors/track, 15272 cylinders
Units = cylinders of 2048 * 512 = 1048576 bytes
Disk identifier: 0x000128c1

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1       14508    14856176   83  Linux
/dev/sda2           14509       15272      782336   82  Linux swap / Solaris

jakie kroki muszę teraz zrobić? bo nadal mam informację, "* verify_pkg_installable: Only have 420kb available on filesystem /overlay, pkg libffmpeg-full needs 2998"

Dodatkowo nie wykrywa mi urządzenia wielofunkcyjnego brother w "Drukarki USB".


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 09:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Chyba mylisz dwie rzeczy. Formatowanie w gui to formatowanie i nie ma nic wspólnego ze zrobieniem extroota. To po prostu formatuje dysk, robi swapa (i go Ci podłączył), ale extroota i tak musisz sobie zrobić ręcznie jak chcesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 19:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 mar 2011, 16:11
Posty: 41
czy w ostatnich obrazach dla mr3420 jest wszystko dobrze? bo interfejs www nie startuje sprawdziłem factory i sysupgrade


| Gargoyle 1.5.3 |
| Wersja Gargoyle: 63071b4 |
| OpenWrt Backfire 10.03.1 |
| Wersja OpenWrt: 30012 |
| Zbudowano: 2012-02-03 18:25 CET |


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 19:19 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
A proces http_gargoyle Ci się odpalił?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 19:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 mar 2011, 16:11
Posty: 41
odpaliłem ręcznie
i w logach
eb 10 18:28:52 Gargoyle daemon.crit httpd_gargoyle[3647]: bind 0.0.0.0 - Address already in use
Feb 10 18:28:52 Gargoyle daemon.crit httpd_gargoyle[3647]: can't bind to any address
Feb 10 18:29:28 Gargoyle daemon.crit httpd_gargoyle[3660]: bind 0.0.0.0 - Address already in use
Feb 10 18:29:28 Gargoyle daemon.crit httpd_gargoyle[3660]: bind 0.0.0.0 - Address already in use
Feb 10 18:29:28 Gargoyle daemon.crit httpd_gargoyle[3660]: can't bind to any address


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 19:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
No to nie odpaliłeś bo już jest uruchomiony.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 19:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 mar 2011, 16:11
Posty: 41
to czemu go nie widać?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 19:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
A sprawdzałeś na https lub/i inną przeglądarką? Wyłączyłeś antywirusa czy firewalla?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 20:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 mar 2011, 16:11
Posty: 41
sprawdzone na ie firefox chrome oba protokoły
firewall wyłączony
antywirus bitdefender 2012


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 20:16 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Na pocieszenie Ci powiem że aktualna wersja na mr3420 z mojego ecco ma GUI i jak najbardziej działa. Więc znów problem jest ten sam - w 99% jest to wina firewall lub antywirusa na windowsie i dzieje się tak zawsze jak użytkownik mówi że wgrał gargoyle i mu gui nie działa.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 20:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 mar 2011, 16:11
Posty: 41
dobra szukam opcji wykluczeń


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 21:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
A gargoyle idzie dalej. W najbliższym wydaniu będą na pewno dwie poprawki
- jedna pozwalająca na zachowanie konfiguracji podczas wykonywania upgrade systemu (fizycznie jest po prostu wykonywane sysupgrade z lub bez -n)
- druga to zmiany w qos na pobieranie - Paul wprowadzić możliwość oznaczenia klasy w celu zminimalizowania dla niej czasu podróży pakietów (ogólnie - czasu ping), choć dzieje się to kosztem transferów na wanie.

Jest jeszcze trzecia, z którą Eryk pewnie zdąży - plugin Tor doczekał się opcji pracy jako węzeł wyjściowy. Tylko ostrożnie z tym, żeby którego ranka nie zastukali do was o 6 rano smutni panowie z pytaniem co to za ruch wychodzi tego ip....

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 22:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 255
A ta możliwość skasowania bwmon z gui dojdzie czy zapewne niet?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 10 lut 2012, 22:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
A zapomniałem o tym. Zobaczymy co się da zrobić.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 64  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info