Dzisiaj jest 26 mar 2017, 10:13

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 64  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 17:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
przedstawiam projekt który pierwotnie zakładałem że zajmie dwa wieczory a zajął mi ponad tydzień (i w związku z tym byłem trochę nie obecny na forum).

Projektem jest kompletne polskie tłumaczenie interfejsu Gargoyle. Ponieważ samo Gargoyle nie posiada mechanizmu obsługi wielu języków, tłumaczeniu musiały być poddane zarówno pliki źródłowe z kodem jak i same strony html. Z tego też powodu wgrane firmware jest zawsze w języku polskim (nie można w locie zmienić tłumaczenia). Można za to zainstalować/nadpisać jeden z pakietów i tym samym uzyskać standardowy język. Wbrew pozorom jest bardzo wiele elementów do przetłumaczenia, łatka dodająca polskie komunikaty liczy sobie prawie 300KB tekstu.

Starałem się aby tłumaczenie były spójnie, niestety jak to zwykle bywa w wielu miejscach trzeba było iść na kompromis i skracać tłumaczenia lub próbować dostosować je do określonej sekcji na stronie. Jeżeli ktoś znajdzie jakieś nieścisłości lub coś jest niejasnego w tłumaczeniu - proszę zostawić odpowiedni komentarz. Moje zmiany odejmują samo tłumaczenie interfejsu, nie ma zmian funkcjonalnych w kodzie, nie ma dodatkowych opcji i zakładek.

Jeżeli używaliśmy wcześniej Gargoyle może się zdarzyć że się przeglądarka trzyma w cache pliki js i część komunikatów jest po staremu. Należy wyczyścić cache przeglądarki po prostu.

Obrazy można pobierać z adresu http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/, zaś opis ich zawartości można znaleźć tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl

Domyślne hasło w gargoyle to "password". Instalacje przeprowadza się tak samo jak w normalnym przypadku - przez gui, sysupgrade, mtd czy bootloader.

Gargoyle jest tylko nakładką na OpenWrt, w związku z tym - czego nie można ustawić w gui można ustawić korzystając z konsoli; wszystkie poradniki są aktualne.

Przed zgłoszeniem błędu związanego z funkcjonowaniem a nie tłumaczeniem proszę sprawdzić czy na oryginale to w ogóle działa.

Link do łatki dającej spolszczenie (dla tych którzy samodzielnie kompilują - dla gałęzi master gargoyle): http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ . W nazwie łatek można znaleźć numer wersji git dla której są one przeznaczone).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 19:38 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
Kawał dobrej roboty. Teraz tylko zachęcić Eryka do dodania funkcji wielu języków.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 20:57 
Offline
Przyjaciel openrouter.info

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 475
Lokalizacja: Wolbórz
jestem w szoku :)

_________________
rpcWiki - http://rpc.one.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 21:12 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 20:28
Posty: 694
obsy pogubiłem się z twoimi obrazami ;) Trzeba przyznać że szalejesz ostatnio i nie nadążam ....
Może głupie pytanie ale:Czy powyższe obrazy mają extroot?
Używam openwrt bez nakładki bo luci to nędza ale w Gargoyle kilka rzeczy mi się podoba i myślę czy się nie przesiąść na stałe.

_________________
WRT160NL, WNDR3700v2 i OpenWRT, Funbox ;), WRT1200AC


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 22:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:39
Posty: 392
Mam problem z tym obrazem, na tplinku

pomimo ustawienia po swojemu pliku /etc/config/fstab router montuje partycje wg twojego pierwotnego konfigu, czyli co znajdzie montuje jako /mnt/sda3 itd...

Czy jeszcze gdzieś jest ten fstab? Do tej pory wystarczyła edycja /etc/config/fstab i montowało mi tak jak chciałem.

Co do PL, to niezła robota :)

ps. podzielcie się jakie macie wyniki transferów, nie sprawdzałem na tym wcześniejszym gargoyle, ale teraz mam odczyt maks 5,6-6mb a zapis 1.7-2.5mb, uruchomione tylko samba i vsftpd bez transmission, dysk i partycja cały czas te same, ext3


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 22:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Nie mają extroota, te nie mają. Chcesz to zainstaluj te poprzednie i zainstaluj paczkę gargoyle.

fstab normalnie przez /etc/config/fstab. Co @SynC Ci nie chce zrobić?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 22:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:39
Posty: 392
fstab mam taki
config global automount
   option from_fstab 1
   option anon_mount 1
   
config global autoswap
   option from_fstab 1
   option anon_swap 0
   
config mount
   option target   /hdd
   option device   /dev/sda3
   option fstype   ext3
   option options   rw,sync
   option enabled   1
   option enabled_fsck 0

config swap
   option device   /dev/sda1
   option enabled   1


a mimo to montuje mi tak
/dev/sda2               247.9M     10.0M    225.1M   4% /mnt/sda2
/dev/sda3                72.9G     68.4G    768.5M  99% /hdd


Oczywiście nie mam żadnych pretensji, tylko chciałem dać znać że mi coś nie gra :)
obsy pisze:

Co @SynC Ci nie chce zrobić?
nie rozumiem


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 22:29 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
To było pytanie co fstab nie chce Ci zrobić :)

Dobrze zrobił. /dev/sda3 masz określone to Ci to pod /hdd podmontował bo tak chciałeś. A że masz anon_mount włączone to bez pytania domyślnie zamontował także /dev/sda2, takiej sekcji nie znalazł to zrobił to tak jak umie - czyli pod /mnt/sda2.

Chyba że o coś innego pytasz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 22:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:39
Posty: 392
Aaaa, to się czegoś dowiedziałem znowu (o ten anon_mount mi chodzi)
to już wszystko jasne, dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 18 wrz 2010, 22:36 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
FYI: http://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd#montowaniezasobw

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 19 wrz 2010, 07:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 kwie 2010, 06:53
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
;) dobra robota Obsy. Czy możesz jeszcze uzupełnić obrazy o target Atherosa (AR231x)? Przydało by się coś dla userow Fonerki oraz D-Linków.
Z czasem również zabierałem się do tłumaczenia, lecz "dziecko" wygrało rezerwację mojego wolnego czasu. Heh nie wiem jak ty Obsy na to czas znajdujesz. :mrgreen:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 19 wrz 2010, 14:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Oo właśnie, zapomniałem o Tobie napisać. Tak, tyle że nie dokończyłeś pracy :)

Dla fonerki (czyli w ogóle atherosa) się buduje. Gryzie się to z moimi łatkami od przycisków, więc wymaga to więcej pracy nad tą platformą.

----- Dodano ----- 19 wrz 2010, o 09:40 -----

Eric zaktualizował źródła, dodał przerobiony po swojemu patch na obsługę wyboru standardu b/g/n (który nb. nadesłał arteq). Zaktualizowałem tłumaczenia i pierwszy post. Dodałem także domyślną konfigurację samby i ftp do obrazów dla asusa wl-500gp.

----- Dodano ----- 19 wrz 2010, o 15:11 -----

Dodałem pakiety dla atherosa-2.6. Flashowanie przez redboota jest standardowe:
fis init
load -r -b %{FREEMEMLO} openwrt-atheros-vmlinux.lzma
fis create -e 0x80041000 -r 0x80041000 vmlinux.bin.l7
fis free
load -r -b %{FREEMEMLO} openwrt-atheros-root.squashfs
fis create -l 0x06E0000 rootfs
reset

Działa, sprawdzałem (kumpel się bardzo bulwersował, ale poświęcił fonerkę). PS. Zapomniałem już jak bardzo wolna jest to maszynka...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 19 wrz 2010, 14:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
inny sposób to http://openwrt.pl/doku.php/uzytkowanie: ... sposob_iii

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 22 wrz 2010, 10:53 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:10
Posty: 537
dziś już spolszczenie patchuje sie z bledami

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 22 wrz 2010, 11:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
ale przecież to jest normalne, zmiany zachodzą tak szybko, na pewno obsy to uaktualni w wolnej chwili.

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 22 wrz 2010, 11:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Mam już aktualizację, będzie dostępna po południu. Parę rzeczy znalazłem w tłumaczeniach przy okazji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 22 wrz 2010, 12:23 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:10
Posty: 537
arteq pisze:
ale przecież to jest normalne, zmiany zachodzą tak szybko, na pewno obsy to uaktualni w wolnej chwili.


zdaje sobie z tego sprawe. Poprostu licze na dobrodziejstwo obsego :) Sam leze w lozku z goraczka i ledwo co udezam w klawiature :)

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 22 wrz 2010, 12:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 12:13
Posty: 1935
Lokalizacja: Suwałki
heh i sie dodatkowo grzejesz kompilując OpenWrt/Gargoyle :)

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 22 wrz 2010, 12:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 21:10
Posty: 537
taaa chyba chce udupic swoj routerek :P Bo trzeba byc "pogrzanym" by w takim stanie kompilowac softy ;)

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Polskie tłumaczenie Gargoyle
Post: 22 wrz 2010, 21:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Zaktualizowałem tłumaczenia oraz zbudowałem nowe obrazy dla ar71xx. Wersja "mieszana" - openwrt z gałęzi backfire z backportowanymi driverami najnowszymi oraz Gargoyle PL też z bieżącej gałęzi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1269 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 64  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info