Dzisiaj jest 28 maja 2016, 23:59

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 6 wrz 2010, 17:46 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
Witajcie
Kiedyś uparłem się, że znajdę sposób na załadowanie tomato oraz openwrt na ovislinka wl-1600gl. Jak większość z was wie, udało się po wielu dniach ciężkiej i wytężonej pracy :), przy udziale osób, którzy chętnie pomagali. Teraz ovisek rozwija się własnym życiem. Całość przejął MaruiuszM z OE. I słusznie bardzo mnie to cieszy ;).

Teraz czas na Edimaxa i choćby mnie co strzeliło obiecuję, że ruszę to dziadostwo z miejsca. Router dopiero kupiłem dzisiaj, i przez noc zamierzam bawić się w kompilację obrazów. Będę tu umieszczał w miarę postępu informacje oraz wszelkie prośby zapytania co do pomocy w opanowaniu urządzenia. Konsolę juz przylutowaną mam, rozpoczynam zabawę i jutro zdaję pierwsze relacje z zabaw, owocnych lub nie :) Jedyne co wiem na 100% RT3050F to ta sama architektura co RT3052, ten pierwszy jest jedynie okrojony z 300MB wifi, i nic więcej ! Dlatego też jestem dobrej myśli, że coś uda mi się wymodzić.

Życzcie mi szczęścia, i przydałyby sie osoby które taki sprzęt posiadaja, żeby mogły ewentualnie, jeśli mi się uda, testować przygotowane obrazy.


==EDIT==

Od lipca 2012 router jest już w pełni wspierany, prace nad nim zostały zakończone, patche też są gotowe, szczegóły http://wiki.openwrt.org/toh/edimax/3g-6200n


Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, 14:00 przez lgolebio, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 6 wrz 2010, 19:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
Oczywiście że życzymy szczęścia. I często zdawaj relacje w pola bitwy.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 6 wrz 2010, 19:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 kwie 2010, 07:53
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
Igolebio może pomogą ci informacje oraz z źródła z innego projektu na RT3050F:
http://www.sadnet.ru/?WR-NL_RT3050%282%29
oraz źródła:
http://www.sadnet.ru/?WR-NL_RT3050%282% ... :Skachatmz

Zbudowali swój projekt na bazie kodu z Fonery, która również jest na bazie RT305x.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 6 wrz 2010, 20:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
Obsługa rt305x jest już w trunku, trzeba tylko dodać wsparcie dla platformy jak już.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 07:33 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
No i mamy pierwsze sukcesy, jest dokładnie tak jak mówiłem. To są te same platformy i to co działa na RT3052 działać musi na RT3050.

Lan i Wifi już działają, należy wejśc do tej lokalizacji i zaznaczyć (kernel_modules --> Wireless_drivers -->kmod-rt2800-pci ), po skompilowaniu, wgrać obraz o nazwie [openwrt-ramips-rt305x-v22rw-2x2-squashfs-sysupgrade] zacznie działać LAN, którego nie trzeba już konfigurować, działa out-of-the-box, natomiast WLAN również działa ale jest wykrywaniy jako WLAN0, jednak w /etc/config/wireless jest radio0, należy więc zmienić nazwę w tym pliku na wlan0, oraz usunąć linie

list ht_capab   SHORT-GI-20
        list ht_capab   SHORT-GI-40
        list ht_capab   RX-STBC1


No i oczywiście option disabled też ;), o tym każdy wie. Po tym zabiegu wifi działa i edimax pojawia się w naszej sieci domowej. Można się z nim połączyć po wifi lub lanie bez najmniejszych problemów.

Jednak są pewne problemy, które uważam za nieznaczące, ale mogą się okazać trudne do rozwkłania, wciąż nie działa USB, z tego co widzę to w trunku backfire, bo z niego korzystałem nie ma obsługi USB :(, i nic nie wskazuje na to, by się pojawiła.

Ale...kod źródłowy openwrt na fonerę 2.0n ze strony fonosfery, da się odpalić na edimaxie, kernel wywala się w momencie porównywania tablicy mtd z tym co ma skompilowane, jednym słowem wystarczy w źródłach fonery zmienić adresację partycji pamięci oraz ich nazwy i obraz powinien się odpalić, dodatkowo wypadałoby, bo ja tak zrobiłem, w źródłach przestawić obsługę ramu z 64MB na 32MB. bo tyle ma edimax.

Aha i skompilowany obraz fonery ma aż 5,9MB a (edimax ma tylko 4MB pamięci), bo obraz jest przepakowany wszystkimi możliwymi bajerami podobnymi do funkcji jakie znajdziemy w oryginalnym firmware od fonery, jednak mi nie udało się go odchudzić o więcej niż 900KB, tak czy siak teraz nad tym trzeba usiąść.

Będzie więc zadanie dla was, później poproszę was o zmodyfikowanie tak patcha (zmianę adreacji mtd) i o pomoc w odchudzeniu źródeł fonery, bo warto.

Uff, wiele mógłbym jeszcze napisać, ale jestem zmęczony, idę się wyspać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 11:15 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 22:10
Posty: 527
za moich czasow (gdy ja zabieralem sie za edimaxa) nie bylo wsparcia ani dla radia ani dla lanu. Nie mozna bylo tez zaznaczyc oblsugi usb (opcja byla nieaktywna)

To co ci podpowiem to powinienes korzystac z trunka a nie backfire! Wkoncu to platforma rozwojowa a nie juz obsługiwana.

w make kernelconfig powinienes zmienic obsluge ram na 32MB i obsluge radia na (bodajze) 1T1R RT3050. Dokladnie nie pamietam teraz.

_________________
http://openlinksys.info
http://tomato.groov.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 11:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
W backfire w ogóle nie ma obsługi ramipsa, więc był to trunk z pewnością...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 12:31 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
Tak tak był to trunk, zamiast napisać, trunk, napisałem trunk backfire, taka literówka ze zmęczenia...cholera chciałem pospać, ale ciekawość nie pozwala, walczę dalej.

Shibby ja wiem o tym że mam ustawić 32MB i tak dalej i tak dalej. z resztą o tym napisałem !!! I shibby nie prawda, że nie było wsparcia, z ciekawości sprawdziłem jaki był trunk wtedy jak Ty się za to brałeś i to co było potrzebne do kompilacji sterownika już było w trunku. Poprostu nie zaznaczyłeś tego o czym pisałem.

Obsy mam problem, tak wygląda sterownik do flasha stosowany w oryginalnym sofcie edimaxa http://chomikuj.pl/lgolebio/openwrt/ralink-flash.c natomiast tak wygląda ten sterownik w źródłach fonery http://chomikuj.pl/lgolebio/openwrt/301-mtd.patch

Mógłbyś ten sterownik dla fonery tak przerobić by pasował do edimaxa ? Ja chyba jestem zbyt zakręcony juz dzisiaj by coś wymodzić. :) Będę wdzięczny.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 12:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
Ile ten edimax ma flasha? 8M?

Przelicz hexy tak żeby się zgadzało. Jeżeli odpaliłeś oryginał to zostaw partycje bootloadera i konfiguracyjne tak jak były, reszta to rootfs i już.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 12:43 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
Ma 4MB.

Ja napewno coś źle policzę :) dzisiaj już nie myślę, liczę, że przygotujesz mi gotowy plik ;P


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 12:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
Więc teoretycznie tak:
static struct mtd_partition ramips_partitions[] = {
   {
      name: "Bootloader",
      size: 0x30000,
      offset: 0,
   }, {
      name: "Config"
      size: 0x10000,
      offset: MTDPART_OFS_APPEND,
      mask_flags: 0
   }, {
      name: "Factory",
      size: 0x10000,
      offset: MTDPART_OFS_APPEND,
   }, {
      name: "rootfs",
//      size: CONFIG_MTD_KERNEL_PART_SIZ,
   size: 0x400000 - 0x50000
      offset: 0x50000,
   }
};

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 13:00 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
A przypadkiem rozmiar bootloadera nie jest za mały w Twoim pliku ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 13:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
Nie mam pojęcia. Ty to wiesz :) Taka wartość była i w pliku fonery i w pliku ramipsa dla mniejszej ilości flash.

Jak pisałem - jeżeli odpaliłeś oryginał to on wypisał gdzie jest co i powinieneś to zapisać. Wiedział byś czy się zgadza.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 13:52 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
Nie kompiluje się...
http://pastebin.com/EjWHiKhU

Tak wygląda obecnie 301-mtd.patch
http://pastebin.com/p8QcUp77


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 14:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1933
Lokalizacja: Suwałki
niespodziewany koniec pliku :-)
w paczu na koncu daj jeden enter (linie wolną)

EDIT: 2 linie bo 307

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 21:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:



Starting kernel ...





LINUX started...



THIS IS ASIC

Linux version 2.6.21 (lukasz@xpsm1530) (gcc version 4.1.2) #1 Tue Sep 7 17:54:42 CEST 2010



The CPU feqenuce set to 320 MHz

CPU revision is: 0001964c

Determined physical RAM map:

memory: 02000000 @ 00000000 (usable)

Built 1 zonelists. Total pages: 8128

Kernel command line: console=ttyS1,57600n8 root=/dev/mtdblock4 init=/etc/preinit

Primary instruction cache 32kB, physically tagged, 4-way, linesize 32 bytes.

Primary data cache 16kB, 4-way, linesize 32 bytes.

Synthesized TLB refill handler (20 instructions).

Synthesized TLB load handler fastpath (32 instructions).

Synthesized TLB store handler fastpath (32 instructions).

Synthesized TLB modify handler fastpath (31 instructions).

Cache parity protection disabled

cause = 90800070, status = 1100ff00

PID hash table entries: 128 (order: 7, 512 bytes)

calculating r4koff... 0030d400(3200000)

CPU frequency 320.00 MHz

Using 160.000 MHz high precision timer.

Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)

Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)

Memory: 29676k/32768k available (2070k kernel code, 3092k reserved, 537k data, 104k init, 0k highmem)

Mount-cache hash table entries: 512

NET: Registered protocol family 16

Generic PHY: Registered new driver

SCSI subsystem initialized

usbcore: registered new interface driver usbfs

usbcore: registered new interface driver hub

usbcore: registered new device driver usb

NET: Registered protocol family 2

Time: MIPS clocksource has been installed.

IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)

TCP established hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)

TCP bind hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)

TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)

TCP reno registered

ramips_gpio: done

squashfs: version 3.2-r2 (2007/01/15) Phillip Lougher

squashfs: LZMA suppport for slax.org by jro

Registering mini_fo version $Id$

JFFS2 version 2.2. (NAND) (SUMMARY) (C) 2001-2006 Red Hat, Inc.

io scheduler noop registered

io scheduler deadline registered (default)

ramips_wdt: loaded

Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.3 $ 2 ports, IRQ sharing disabled

serial8250: ttyS0 at I/O 0xb0000500 (irq = 37) is a 16550A

serial8250: ttyS1 at I/O 0xb0000c00 (irq = 12) is a 16550A

Ralink SoC physically mapped flash: Found 1 x16 devices at 0x0 in 16-bit bank

Amd/Fujitsu Extended Query Table at 0x0040

number of CFI chips: 1

cfi_cmdset_0002: Disabling erase-suspend-program due to code brokenness.

ramips_mtd: kernel size is 850859

Creating 4 MTD partitions on "Ralink SoC physically mapped flash":

0x00000000-0x00030000 : "Bootloader"

0x00030000-0x00040000 : "Config"

0x00040000-0x00050000 : "Factory"

0x00050000-0x00400000 : "rootfs"

mtd: partition "rootfs" set to be root filesystem

split_squasfs: no squashfs found in "Ralink SoC physically mapped flash"

ramips_mtd: 0x1000000 at 0xbf000000

Initializing USB Mass Storage driver...

usbcore: registered new interface driver usb-storage

USB Mass Storage support registered.

usbcore: registered new interface driver libusual

Registered led device: gpio7

Registered led device: gpio9

Registered led device: gpio11

Registered led device: gpio14

nf_conntrack version 0.5.0 (256 buckets, 2048 max)

ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team, Type=Linux

TCP cubic registered

NET: Registered protocol family 1

NET: Registered protocol family 17

802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear <greearb@candelatech.com>

All bugs added by David S. Miller <davem@redhat.com>

VFS: Cannot open root device "mtdblock4" or unknown-block(0,0)

Please append a correct "root=" boot option

Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)


Co może być nie tak ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 7 wrz 2010, 22:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
split_squasfs: no squashfs found in "Ralink SoC physically mapped flash"

funkcja split_squashfs m.in. szuka po znanym sobie obszarze flash sygnatury systemu plików sqiashfs. Jak ją znajdzie to znaczy że wie gdzie jest rootfs i wie skąd uruchomić system. Pewnie potrzeba jest jeszcze jakaś modyfikacja w kodzie żeby wiedział gdzie ma ma szukać.

----- Dodano ----- 7 wrz 2010, o 22:42 -----

PS. Czemu używasz kody z fonery ze starym kodem a nie trunka? Za chiny nie przeniesiesz później tego do aktualnych źródeł - nie skompletujesz wszystkich patchy które ma openwrt na archiwalne 2.6.21.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 8 wrz 2010, 08:11 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 kwie 2010, 10:19
Posty: 481
Lokalizacja: Wrocław
Obsy, z prostego względu......nie ma obsługi usb. A jak sam wiesz bez usb to jak bez nogi, wówczas edimax będzie bezwartościowy.
Chociaż masz rację z tego co tu widzę moduł ra_usb odpowiedzialny za usb w fonerze powinien dać się skompilować w trunku,bo nie ma tam binarek.....interesujące:)

Bez pośpiechu tak czy siak wiem, że skoro działa wifi i lan to musi też wkrótce usb. Będzie git.

----- Dodano ----- 8 wrz 2010, o 08:11 -----

Ok, Obsy kolejne zadanie dla Ciebie, tym razem przechodzimy do trunka. DWC_OTG to jest ten moduł odpowiedzialny za usb w edimaxie, problem w tym, że jest w źródłach trunka, ale dla innej platformy, a dokładnie dla "octeon" dałbyś radę to jakoś przeportować ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 8 wrz 2010, 08:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12386
Lokalizacja: Warszawa
O ile kernele są tej samej serii to po prostu skopiuj żywcem, dodaj inicjację w inicie w module obsługi danej platformy i to w wszystko. Nie ma co tu nawet portować :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Edimax 3G-6200N openwrt
Post: 8 wrz 2010, 08:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 13:13
Posty: 1933
Lokalizacja: Suwałki
dokładnie :D

_________________
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info