No i mamy pierwsze sukcesy, jest dokładnie tak jak mówiłem. To są te same platformy i to co działa na RT3052 działać musi na RT3050.
Lan i Wifi już działają, należy wejśc do tej lokalizacji i zaznaczyć (kernel_modules --> Wireless_drivers -->kmod-rt2800-pci ), po skompilowaniu, wgrać obraz o nazwie [openwrt-ramips-rt305x-v22rw-2x2-squashfs-sysupgrade] zacznie działać LAN, którego nie trzeba już konfigurować, działa out-of-the-box, natomiast WLAN również działa ale jest wykrywaniy jako WLAN0, jednak w /etc/config/wireless jest radio0, należy więc zmienić nazwę w tym pliku na wlan0, oraz usunąć linie
list ht_capab SHORT-GI-20
list ht_capab SHORT-GI-40
list ht_capab RX-STBC1
No i oczywiście option disabled też

, o tym każdy wie. Po tym zabiegu wifi działa i edimax pojawia się w naszej sieci domowej. Można się z nim połączyć po wifi lub lanie bez najmniejszych problemów.
Jednak są pewne problemy, które uważam za nieznaczące, ale mogą się okazać trudne do rozwkłania, wciąż nie działa USB, z tego co widzę to w trunku backfire, bo z niego korzystałem nie ma obsługi USB

, i nic nie wskazuje na to, by się pojawiła.
Ale...kod źródłowy openwrt na fonerę 2.0n ze strony fonosfery, da się odpalić na edimaxie, kernel wywala się w momencie porównywania tablicy mtd z tym co ma skompilowane, jednym słowem wystarczy w źródłach fonery zmienić adresację partycji pamięci oraz ich nazwy i obraz powinien się odpalić, dodatkowo wypadałoby, bo ja tak zrobiłem, w źródłach przestawić obsługę ramu z 64MB na 32MB. bo tyle ma edimax.
Aha i skompilowany obraz fonery ma aż 5,9MB a (edimax ma tylko 4MB pamięci), bo obraz jest przepakowany wszystkimi możliwymi bajerami podobnymi do funkcji jakie znajdziemy w oryginalnym firmware od fonery, jednak mi nie udało się go odchudzić o więcej niż 900KB, tak czy siak teraz nad tym trzeba usiąść.
Będzie więc zadanie dla was, później poproszę was o zmodyfikowanie tak patcha (zmianę adreacji mtd) i o pomoc w odchudzeniu źródeł fonery, bo warto.
Uff, wiele mógłbym jeszcze napisać, ale jestem zmęczony, idę się wyspać.