Dzisiaj jest 22 wrz 2017, 13:30

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 11:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Opisana "integracja" z Dropboxem czy z Dyskiem Google, mimo że jest funkcjonalna, to zawierała jedną wadę - do działania niezbędne były odpowiednie skrypty.
Istnieją serwisy, które udostępniają swoje zasoby chmury przy pomocy tzw WebDav. A dzięki temu można je prosto zamontować w systemie i korzystać z nich w taki sam sposób jak z normalnego dysku (w podobny sposób, choć przez zewnętrzny serwis da się podmontować Dysk Google). Jednym z takich serwisów jest Box.com oferujący na start przestrzeń 5GB.

0. Rejestrujemy się w Box.com, zapamiętujemy użytkownika (adres mejlowy) i hasło.

1. Instalujemy pakiet davfs2 (dostępny jest u mnie w repozytorium dla ar71xx)
opkg update
opkg install davfs2

Zmieniamy też w pliku konfiguracyjnym identyfikator użytkownika na którym będzie działać davfs:
sed -i 's/.*dav_user.*/dav_user\tnobody/' /etc/davfs2/davfs2.conf
sed -i 's/.*dav_group.*/dav_group\tnogroup/' /etc/davfs2/davfs2.conf


Dla niektórych serwisów (np. 4Shared.com) trzeba wyłączyć jedną z opcji:
echo "use_locks 0" >> /etc/davfs2/davfs2.conf

2. Robimy niezbędne katalogi:
mkdir -p /var/cache/davfs2
mkdir -p /mnt/box


3. Montujemy zasób
mount.davfs https://www.box.com/dav/ /mnt/box

Zostaniemy zapytani o kilka rzeczy:
 Please enter the username to authenticate with server
https://www.box.com/dav/ or hit enter for none.
  Username:
Wprowadzamy adres mejlowny na który rejestrowaliśmy się z box.com
Please enter the password to authenticate user xxxxxx with server
https://www.box.com/dav/ or hit enter for none.
  Password: 
Wprowadzamy hasło do serwisu box.com
mount.davfs: the server certificate is not trusted
  issuer:      GeoTrust, Inc., US
  subject:     Box.net, Inc., Palo Alto, California, US, ts5jamwzcjWP0oTyh2m74yh0zsB2zyOR
  identity:    *.box.com
  fingerprint: ca:bd:64:fd:6b:84:5f:5d:35:98:12:fe:a6:1c:4e:55:5e:7f:57:f5
You only should accept this certificate, if you can
verify the fingerprint! The server might be faked
or there might be a man-in-the-middle-attack.
Accept certificate for this session? [y,N]

y i akceptujemy certyfikat. I to wszystko.

Po wykonaniu mount powinniśmy zobaczyć:
https://www.box.com/dav/ on /mnt/box type fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,max_read=16384)


Teraz po prostu wystarczy zapisywać i odczytywać pliki w /mnt/box, żeby automatycznie znalazły się w chmurze.

Dla przypomnienia: ownCloud także eksportuje system plików WebDav.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 12:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 sie 2012, 05:14
Posty: 708
Proste pytanie na początek - czy da się ten odległy zasób wykorzystać w ścieżce montowania zasobu samby w naszym lanie na gargoyle a.a. ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 12:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Generalnie tak, bo jest to widoczne jako normalny katalog w systemie.

W gargoyle - nie, bo plugin wymaga zamontowanego dysku i udostępniania katalogu z dysku. Jak ręcznie sobie konfigurację zmienisz to tak.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 12:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 sie 2012, 05:14
Posty: 708
Ok. dzięki za odp. i o ile dobrze myślę prawidłowo gargoyle musi mieć w tym przypadku zastosowany trick "przywrócenie normalnego montowania w gargoyle" ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 12:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Niekoniecznie. Fstab z openwrt nie obsługuje niczego innego jak urządzenia blokowe, więc taki coś (tak samo jak nfs czy cifs) musisz "ręcznie przez skrypt" zrobić, bo fstab tego nie zrobi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 15:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2010, 10:32
Posty: 116
Cześć,

Zgodnie z instrukcją wszystko działa:)

Pytanie: jak po restarcie uruchomić automatyczne montowanie dysku?
Jak w tle odpowiedzieć na pytanie o akceptację certyfikatu tak by po starcie można było bez manualnej pracy korzystać z zasobu /mnt/box?

pozdrawiam
Kacper

_________________
______________________________________
WD My Net N750 - Gargoyle v1.6.1.1 by obsy
______________________________________


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 16:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Wg manuala - możesz to do /etc/davfs2/secrets włożyć, montowanie sobie gdzieś w skrypcie zrobić (np. hotplug na interfejsie wan).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 18:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2010, 10:32
Posty: 116
faktycznie jest niezły manual.

Poradziłem sobie z podaniem loginu i hasła.

Problem mam jednak z certyfikatem. Nie rozumiem o co w nim chodzi.
Chcę ustawić wszystko tak, żeby po podaniu komendy
mount.davfs https://www.box.com/dav/ /mnt/box

nie wyskakiwało zapytanie o to czy certyfikat jest zaufany.

Z tego co wyczytałem to muszę mieć jakiś klucz certyfikatu ale nie ogarniam tych certyfikatów.
Wgrałem certyfikat z firefoxa ten, który bierze udział w autoryzacji do box.com przez www ale nie pomaga podanie go w ./davfs2.conf.

Proszę o jakieś namiary na manual w tym obszarze. Google zawodzi albo nie potrafię zadać zapytania.


pozdrawiam
Kacper

_________________
______________________________________
WD My Net N750 - Gargoyle v1.6.1.1 by obsy
______________________________________


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 18:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Najprościej zrób po prostu tak:

echo "y" | mount.davfs https://www.box.com/dav/ /mnt/box

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 30 lis 2012, 10:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2010, 10:32
Posty: 116
obsy - dziękuję za pomoc.

Montowanie po starcie ładnie działa. Nie trzymam na box.com żadnych wrażliwych danych wiec zatwierdzanie w tle za pomocą "echo "y" mnie nie martwi (podobno jest nie zalecane).

Mam natomiast problem, którego nie rozumiem.

Kopiowanie
cp /tmp/usage.db /mnt/box

i ogólnie kopiowanie
cp nazwa_pliku /mnt/box

działa ale mam duże problemy z kopiowaniem

cp * /mnt/box


zazwyczaj kończy się to błędem
cp: cannot create '/mnt/box/bdist2-download-900-24.bw': Permission denied
cp: cannot create '/mnt/box/bdist3-download-hour-24.bw': Permission denied
cp: cannot create '/mnt/box/total1-download-2-449.bw': File exists
cp: cannot create '/mnt/box/total2-download-minute-359.bw': File exists
cp: cannot create '/mnt/box/total3-download-180-479.bw': Permission denied


Uprawnienie do plików podobne
root@Gargoyle:/tmp/data/bwmon$ ls -l -h /tmp/usage.db
-rw-------    1 root     root          300 Nov 30 09:05 /tmp/usage.db
root@Gargoyle:/tmp/data/bwmon$ ls -l
-rw-------    1 root     root          409 Nov 30 08:00 bdist1-download-minute-15.bw
-rw-------    1 root     root          364 Nov 30 08:00 bdist2-download-900-24.bw
-rw-------    1 root     root          679 Nov 30 08:00 bdist3-download-hour-24.bw
-rw-------    1 root     root         1854 Nov 30 08:00 total1-download-2-449.bw
-rw-------    1 root     root         1494 Nov 30 08:00 total2-download-minute-359.bw
-rw-------    1 root     root         1974 Nov 30 08:00 total3-download-180-479.bw


Czy problem może tkwić w wielkości cache?

_________________
______________________________________
WD My Net N750 - Gargoyle v1.6.1.1 by obsy
______________________________________


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 30 lis 2012, 10:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Może tak być. Plik nie jest bezpośrednio do boxa kopiowany, najpierw do cache leci, a później z niego do chmury.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 29 kwie 2014, 12:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 kwie 2014, 12:35
Posty: 1
Właśnie zestawiłem połączenie według tego poradnika i mam kilka uwag.
Punkt "3. Montujemy zasób" należy zmienić na:
mount.davfs https://dav.box.com/dav/ /mnt/box
stary adres prowadzi do przekierowania które w konsoli zwraca komunikat "302 Found"

W /etc/davfs2/davfs2.conf należy zwrócić uwagę na parametr
 cache_size      50                # MiByte"
ponieważ wcześniej zdefiniowana ścieżka
cache_dir       /var/cache/davfs2 # system wide cache
znajduje się w RAM. /var jest linkiem symboliczny do /tmp.

Dlatego domyślne ustawienie 50MB może być problematyczne przy małej ilości RAMu.

_________________
Moje artykuły o OpenWRT na routerach TP-Link i iConnect:
http://www.pawelwozniak.info/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 29 kwie 2014, 12:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za aktualizację. Sorry, ale pisane to już było jakiś czas temu, więc adresy mogły się pozmieniać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 3 lut 2015, 16:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 lut 2013, 14:49
Posty: 2
skąd popbrać pakiet davfs2 działający pod BB? bo wyskakuje
pkg_run_script: package "davfs2" postinst script returned status 127.
?
Ok. już naprawiłem
użyłem pakietu z AA
http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen ... ar71xx.ipk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 16 mar 2016, 00:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 sie 2013, 15:14
Posty: 7
Sorry za odgrzewanie starego tematu.
Zainstalowałem wszystko i niby działa, ale cokolwiek co skopiuję do zamontowanego katalogu ma 0 bajtów. Niby się kopiuje, w cache jest, ale po odmontowaniu i ponownym zamontowaniu, jak i przez przeglądarkę wielkość pliku to 0 bajtów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 16 mar 2016, 07:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12920
Lokalizacja: Warszawa
Nie robisz tego odmontowania za szybko? On jakoś cachował i wysyłał to w tle, więc chwilę to może potrwać zanim się pojawi zawartość.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 16 mar 2016, 22:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 sie 2013, 15:14
Posty: 7
Czekałem całą noc i nic. Pliki były małe po kilka kB.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 10 lip 2017, 20:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 1 sty 2015, 12:13
Posty: 9
Odświeżę temat, ale niestety mam to samo co xury.

Wcześniej wszystko działało super, niestety pendrive z exrootem nawalił i musiałem konfigurować od nowa. Teraz każdy plik ma wielkość 0B (nawet po długim czasie). Myślałem ze to może kwestia wielkości cache, jednak po zmniejszeniu go do 5MB (łącznie pliki zajmują 8MB), nadal na box.com widać wszystkie pliki jako 0B, a te 8MB znajduje się w katalogu cache routera.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info