Dzisiaj jest 25 mar 2017, 12:38

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 10:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Opisana "integracja" z Dropboxem czy z Dyskiem Google, mimo że jest funkcjonalna, to zawierała jedną wadę - do działania niezbędne były odpowiednie skrypty.
Istnieją serwisy, które udostępniają swoje zasoby chmury przy pomocy tzw WebDav. A dzięki temu można je prosto zamontować w systemie i korzystać z nich w taki sam sposób jak z normalnego dysku (w podobny sposób, choć przez zewnętrzny serwis da się podmontować Dysk Google). Jednym z takich serwisów jest Box.com oferujący na start przestrzeń 5GB.

0. Rejestrujemy się w Box.com, zapamiętujemy użytkownika (adres mejlowy) i hasło.

1. Instalujemy pakiet davfs2 (dostępny jest u mnie w repozytorium dla ar71xx)
opkg update
opkg install davfs2

Zmieniamy też w pliku konfiguracyjnym identyfikator użytkownika na którym będzie działać davfs:
sed -i 's/.*dav_user.*/dav_user\tnobody/' /etc/davfs2/davfs2.conf
sed -i 's/.*dav_group.*/dav_group\tnogroup/' /etc/davfs2/davfs2.conf


Dla niektórych serwisów (np. 4Shared.com) trzeba wyłączyć jedną z opcji:
echo "use_locks 0" >> /etc/davfs2/davfs2.conf

2. Robimy niezbędne katalogi:
mkdir -p /var/cache/davfs2
mkdir -p /mnt/box


3. Montujemy zasób
mount.davfs https://www.box.com/dav/ /mnt/box

Zostaniemy zapytani o kilka rzeczy:
 Please enter the username to authenticate with server
https://www.box.com/dav/ or hit enter for none.
  Username:
Wprowadzamy adres mejlowny na który rejestrowaliśmy się z box.com
Please enter the password to authenticate user xxxxxx with server
https://www.box.com/dav/ or hit enter for none.
  Password: 
Wprowadzamy hasło do serwisu box.com
mount.davfs: the server certificate is not trusted
  issuer:      GeoTrust, Inc., US
  subject:     Box.net, Inc., Palo Alto, California, US, ts5jamwzcjWP0oTyh2m74yh0zsB2zyOR
  identity:    *.box.com
  fingerprint: ca:bd:64:fd:6b:84:5f:5d:35:98:12:fe:a6:1c:4e:55:5e:7f:57:f5
You only should accept this certificate, if you can
verify the fingerprint! The server might be faked
or there might be a man-in-the-middle-attack.
Accept certificate for this session? [y,N]

y i akceptujemy certyfikat. I to wszystko.

Po wykonaniu mount powinniśmy zobaczyć:
https://www.box.com/dav/ on /mnt/box type fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,max_read=16384)


Teraz po prostu wystarczy zapisywać i odczytywać pliki w /mnt/box, żeby automatycznie znalazły się w chmurze.

Dla przypomnienia: ownCloud także eksportuje system plików WebDav.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 11:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 sie 2012, 04:14
Posty: 708
Proste pytanie na początek - czy da się ten odległy zasób wykorzystać w ścieżce montowania zasobu samby w naszym lanie na gargoyle a.a. ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 11:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Generalnie tak, bo jest to widoczne jako normalny katalog w systemie.

W gargoyle - nie, bo plugin wymaga zamontowanego dysku i udostępniania katalogu z dysku. Jak ręcznie sobie konfigurację zmienisz to tak.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 11:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 sie 2012, 04:14
Posty: 708
Ok. dzięki za odp. i o ile dobrze myślę prawidłowo gargoyle musi mieć w tym przypadku zastosowany trick "przywrócenie normalnego montowania w gargoyle" ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 11:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Niekoniecznie. Fstab z openwrt nie obsługuje niczego innego jak urządzenia blokowe, więc taki coś (tak samo jak nfs czy cifs) musisz "ręcznie przez skrypt" zrobić, bo fstab tego nie zrobi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 14:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2010, 09:32
Posty: 116
Cześć,

Zgodnie z instrukcją wszystko działa:)

Pytanie: jak po restarcie uruchomić automatyczne montowanie dysku?
Jak w tle odpowiedzieć na pytanie o akceptację certyfikatu tak by po starcie można było bez manualnej pracy korzystać z zasobu /mnt/box?

pozdrawiam
Kacper

_________________
______________________________________
WD My Net N750 - Gargoyle v1.6.1.1 by obsy
______________________________________


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 15:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Wg manuala - możesz to do /etc/davfs2/secrets włożyć, montowanie sobie gdzieś w skrypcie zrobić (np. hotplug na interfejsie wan).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 17:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2010, 09:32
Posty: 116
faktycznie jest niezły manual.

Poradziłem sobie z podaniem loginu i hasła.

Problem mam jednak z certyfikatem. Nie rozumiem o co w nim chodzi.
Chcę ustawić wszystko tak, żeby po podaniu komendy
mount.davfs https://www.box.com/dav/ /mnt/box

nie wyskakiwało zapytanie o to czy certyfikat jest zaufany.

Z tego co wyczytałem to muszę mieć jakiś klucz certyfikatu ale nie ogarniam tych certyfikatów.
Wgrałem certyfikat z firefoxa ten, który bierze udział w autoryzacji do box.com przez www ale nie pomaga podanie go w ./davfs2.conf.

Proszę o jakieś namiary na manual w tym obszarze. Google zawodzi albo nie potrafię zadać zapytania.


pozdrawiam
Kacper

_________________
______________________________________
WD My Net N750 - Gargoyle v1.6.1.1 by obsy
______________________________________


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 24 lis 2012, 17:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Najprościej zrób po prostu tak:

echo "y" | mount.davfs https://www.box.com/dav/ /mnt/box

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 30 lis 2012, 09:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 kwie 2010, 09:32
Posty: 116
obsy - dziękuję za pomoc.

Montowanie po starcie ładnie działa. Nie trzymam na box.com żadnych wrażliwych danych wiec zatwierdzanie w tle za pomocą "echo "y" mnie nie martwi (podobno jest nie zalecane).

Mam natomiast problem, którego nie rozumiem.

Kopiowanie
cp /tmp/usage.db /mnt/box

i ogólnie kopiowanie
cp nazwa_pliku /mnt/box

działa ale mam duże problemy z kopiowaniem

cp * /mnt/box


zazwyczaj kończy się to błędem
cp: cannot create '/mnt/box/bdist2-download-900-24.bw': Permission denied
cp: cannot create '/mnt/box/bdist3-download-hour-24.bw': Permission denied
cp: cannot create '/mnt/box/total1-download-2-449.bw': File exists
cp: cannot create '/mnt/box/total2-download-minute-359.bw': File exists
cp: cannot create '/mnt/box/total3-download-180-479.bw': Permission denied


Uprawnienie do plików podobne
root@Gargoyle:/tmp/data/bwmon$ ls -l -h /tmp/usage.db
-rw-------    1 root     root          300 Nov 30 09:05 /tmp/usage.db
root@Gargoyle:/tmp/data/bwmon$ ls -l
-rw-------    1 root     root          409 Nov 30 08:00 bdist1-download-minute-15.bw
-rw-------    1 root     root          364 Nov 30 08:00 bdist2-download-900-24.bw
-rw-------    1 root     root          679 Nov 30 08:00 bdist3-download-hour-24.bw
-rw-------    1 root     root         1854 Nov 30 08:00 total1-download-2-449.bw
-rw-------    1 root     root         1494 Nov 30 08:00 total2-download-minute-359.bw
-rw-------    1 root     root         1974 Nov 30 08:00 total3-download-180-479.bw


Czy problem może tkwić w wielkości cache?

_________________
______________________________________
WD My Net N750 - Gargoyle v1.6.1.1 by obsy
______________________________________


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 30 lis 2012, 09:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Może tak być. Plik nie jest bezpośrednio do boxa kopiowany, najpierw do cache leci, a później z niego do chmury.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 29 kwie 2014, 11:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 kwie 2014, 11:35
Posty: 1
Właśnie zestawiłem połączenie według tego poradnika i mam kilka uwag.
Punkt "3. Montujemy zasób" należy zmienić na:
mount.davfs https://dav.box.com/dav/ /mnt/box
stary adres prowadzi do przekierowania które w konsoli zwraca komunikat "302 Found"

W /etc/davfs2/davfs2.conf należy zwrócić uwagę na parametr
 cache_size      50                # MiByte"
ponieważ wcześniej zdefiniowana ścieżka
cache_dir       /var/cache/davfs2 # system wide cache
znajduje się w RAM. /var jest linkiem symboliczny do /tmp.

Dlatego domyślne ustawienie 50MB może być problematyczne przy małej ilości RAMu.

_________________
Moje artykuły o OpenWRT na routerach TP-Link i iConnect:
http://www.pawelwozniak.info/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 29 kwie 2014, 11:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki za aktualizację. Sorry, ale pisane to już było jakiś czas temu, więc adresy mogły się pozmieniać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 3 lut 2015, 15:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 lut 2013, 13:49
Posty: 2
skąd popbrać pakiet davfs2 działający pod BB? bo wyskakuje
pkg_run_script: package "davfs2" postinst script returned status 127.
?
Ok. już naprawiłem
użyłem pakietu z AA
http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen ... ar71xx.ipk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 15 mar 2016, 23:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 sie 2013, 14:14
Posty: 7
Sorry za odgrzewanie starego tematu.
Zainstalowałem wszystko i niby działa, ale cokolwiek co skopiuję do zamontowanego katalogu ma 0 bajtów. Niby się kopiuje, w cache jest, ale po odmontowaniu i ponownym zamontowaniu, jak i przez przeglądarkę wielkość pliku to 0 bajtów.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 16 mar 2016, 06:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12807
Lokalizacja: Warszawa
Nie robisz tego odmontowania za szybko? On jakoś cachował i wysyłał to w tle, więc chwilę to może potrwać zanim się pojawi zawartość.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Integracja OpenWrt z Box.com
Post: 16 mar 2016, 21:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 sie 2013, 14:14
Posty: 7
Czekałem całą noc i nic. Pliki były małe po kilka kB.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info