Dzisiaj jest 26 cze 2017, 12:17

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" sieci
Post: 15 sie 2011, 15:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Zadanie: przedłużyć dostępną sieć bezprzewodową, umożliwiając komputerom połączenie przez kabel lub wifi.

Obrazek

Konfiguracja -> Podstawowa, kluczem jest zmiana trybu urządzenia z "Gateway" na "Wireless Bridge" (most bezprzewodowy).
Zakładając że adres routera z wifi to 10.1.1.1 (wpisujemy go w pole "Adres IP AP/Gateway"), wybieramy adres naszego routera z tej samej klasy (tu: 10.1.1.10) i wpisujemy go w pole "Adres IP bridge".
Jeżeli włączymy "Repeater" zostanie utworzona dodatkowa sieć o nazwie wprowadzonej w "Rozgłaszane SSID" i będzie dostęp przez wifi i przez kabel. Jak wyłączymy - tylko przez kabel.

Parametry interfejsu radiowego należy ustawić jak dla klienta, czyli wybieramy odpowiednią sieć, wpisujemy typ szyfrowania i hasło. Przy ustawieniu Repeater na włączony nowa sieć dostanie takie same hasło.

Podłączone komputery (przez wifi lub kabel) dostaną adres z puli AP/Gatewaya (czyli z tym przypadku z 10.1.1.1).

UWAGA1: po zmianie adresu nasz router nie będzie już dostępny pod standardowym 192.168.1.1 tylko tym nowym wprowadzonym. Natomiast w trybie failsafe będzie to nadal 192.168.1.1

UWAGA2: po przestawieniu interfejsu radiowego w tryb klienta nie będzie można ponownie skanować otoczenia radiowego.

UWAGA3: Gargoyle używa do tego trybu tzw "arp-nat", całkowicie nie wspieranego i niedostępnego w normalnym OpenWrt (tam jest rozwiązanie na relayd bazujace, opisane na tym forum).

AKTUALIZCJA
Powyższe ustawienia są aktualne tylko do wersji 1.9.0 (EN) / 1.9.0.1 (PL). Wszystkie nowsze wersje używają relayd zamiast arp-nat, rozwiązania które jest stosowane w normalnym OpenWrt. Ustawienia są trochę inne:

Obrazek

Jako "Lokalny adres IP" należy podać adres z innej puli adresowej niż przydziela router (tu na obrazku: 192.168.100.1), odwrotnie jest było poprzednio.
Jeżeli jest potrzebna dostania się do routera to można zrobić to na dwa sposoby:
- po adresie który został przydzielony routerowi przez dhcp przez router nadrzędny
- przez ustawiony adres (np. 192.168.100.1) pod warunkiem że podłączonymi się kablem i na stałe ustawimy na karcie sieciowej adres IP np. 192.168.100.2 (nie będzie wtedy komunikacji z routerem nadrzędnym)
Są to identyczne ustawienia jak w przypadku konfiguracji w "czystym" OpenWrt.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 lis 2012, 16:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:21
Posty: 4
Witam, próbuję zrobić bridge powyższym sposobem z routera TP-Link MR3240
no i sukces połowiczny
Otóż router (bridge) widzi mój router wifi i ma dostęp za jego pośrednictwem do internetu, natomiast nie działa DHCP dla urządzeń podłączonych do bridge kablem (siecią bezprzewodową bridge-a również, jeśli ją włączyć)
Czy można jakoś zdiagnozować o co chodzi z dhcp?
RG


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 lis 2012, 16:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Nie dostają w ogóle? Jak wersja softu?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 lis 2012, 16:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:21
Posty: 4
soft 1.5.2
laptop na kablu nie dostaje dhcp, po jakims czasie ustawia sie 'losowy' IP windowsowy z ktorym oczywiscie łączność nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 lis 2012, 16:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Więc zacznij od aktualizacji softu do najnowszej wersji.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 lis 2012, 17:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:21
Posty: 4
Dzieki! z najnowszym softem po prostu zadzialalo od razu


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 12 gru 2012, 03:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 gru 2012, 03:43
Posty: 1
Witajcie,
Skonfigurowałem na dwóch TP-Linkach 740N najnowszego Gargoyle w trybie klienta. o ile u mnie w domu podłączając się jako klient do 1043 również z Gargoyle działało pięknie, to jak go ustawiłem u koleżanki gdzie był klientem routera TP-link WR5430 ze standardowym softem DHCP nie działało :(
Po wprowadzeniu IP etc. do TV z ręki wszystko poszło - czyli sam bridge działa...

Ktoś wie może dlaczego?

Dzięki
Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 31 maja 2013, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 lip 2011, 00:15
Posty: 27
Mam podobny problem, przez WiFi DHCP działa natomiast przez kabel już nie. Router to 740N Gargoyle 1.5.10
Czy może jest jeszcze jakaś nowsza wersja?

EDIT
Wysyczenie konfiguracji pomogło. Więc jak ktoś ma podobne problemy to chyba najprościej wgrać firmware na nowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 lis 2013, 04:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 19 lip 2011, 09:36
Posty: 139
Używam obecnie Netgeara WNDR3700 jako repeater'a gdzie mam najnowszy Gargoyle 1.5.11.2.
Jak zrobić, żeby Netgear działał jako repeater zarówno na 2.4 GHz jak i 5GHz, bo wykorzystując samo GUI mogę albo do jednego, zakresu, albo do drugiego, ale nie do obydwu?
Czy jest również opcja włączenia filtrowania MAC dla połączeń Wifi w trybie repeatera?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 23 lis 2013, 20:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
W gui się nie da (robi tylko na 2.4G). Konfiguruj to ręcznie w konsoli. Nie ma filtrowania, w tym trybie pół rzeczy nie ma.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 30 wrz 2015, 16:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 mar 2015, 17:19
Posty: 2
Próbuję zmienić opcję z bramy sieciowej na most bezprzewodowy i nie mogę tego zrobić, ponieważ nie mogę przejść z jednej opcji na drugą.

http://zapodaj.net/709171ed1e5d5.jpg.html[img]


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 30 wrz 2015, 16:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Dostałeś już odpowiedź na eko.one.pl.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 20 gru 2016, 00:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 gru 2016, 13:13
Posty: 10
Odkopuje temat

Mam trochę takie może głupie pytanie ale chce ustawić na Nexx WT3020F Gargoyle 1.9.1.2 by obsy tryb Most bezprzewodowy/przekaźnik, znajduje Mi siec bezprzewodową z k którą chce się połączyć znam hasło tylko skąd mam wiedzieć jakie IP ustawić w polu Zdalny IP (AP/Bram) ? Miałem wcześniej WR743ND z softem od producenta i tam skanowało się w poszukiwaniu sieci jak coś znalazło to się wpisywało hasło i działało nie trzeba było podawać IP tym bardziej że mam kompa stacjonarnego bez karty Wi-Fi to trochę kłopotliwe. Czy Gargoyle jest dalej rozwijany a jeśli tak mogę zasugerować dodanie kilku opcji ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 20 gru 2016, 07:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Przecież jak się połączysz (nawet jako zwykły klient) do ap to dostajesz adres ip i w konfiguracji widzisz jaki jest adres ip bramy. I to jest właśnie to.

Zasugerować możesz, soft nadal jest rozwijany.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 20 gru 2016, 22:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 gru 2016, 13:13
Posty: 10
Chyba dalej się nie rozumiemy


Zakładamy taką sytuacje, mam komputer stacjonarny bez wi-fi a internet mogę mięć tylko po kablu no ale stacja nadawcza wysyła tylko przez wi-fi Co tu zrobić...mam przecież WT3020F który może pobierać internet z stacji nadawczej również przez wi-fi i przesyłać dalej do mojego komputera po kablu Znam hasło do stacji nadawczej ale nie znam jej ip. Teraz docieramy do sedna, czy aby pobierać internet przez WT3020F muszę znać hasło i również ip stacji nadawczej ? Jeśli tak to w jaki sposób mam je zdobyć skoro stacjonarka nie ma wi-fi


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 20 gru 2016, 23:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
No własnie do czego ci wifi na stacjonarce. Masz nexxa to go podłącz do "stacji nadawczej" i wszystkiego się dowiesz.

Masz dwa tryby pracy - jeden do zwykły klient, gdzie poza nazwą sieci i hasłem nie musisz znać innych danych (ale je dostaniesz po połączeniu) i drugi, wireless bridge, który powoduje że nexx stanie się prawie przezroczysty, ale musisz tam podać trochę więcej danych.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 20 gru 2016, 23:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 gru 2016, 13:13
Posty: 10
Chcąc połączyć się z stacją nadawczą przez Nexx w trybie repeater poza hasłem muszę podać jej IP w polu Zdalny adres IP ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 21 gru 2016, 07:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Tak, musisz odpowiednio ustawić adresację IP na nexxie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 21 gru 2016, 20:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 4 gru 2016, 13:13
Posty: 10
Dziękuję, własnie o to Mi chodziło Tylko czym taki wymóg jest spowodowany bo dla przeciętnego użytkownika jest to dość niewygodne, pomijam fakt że przeciętny Kowalski nie wie nawet skąd ma odczytać wartość ip. W softach producentów nie ma takiego wymogu, wystarczy podać hasło do wi-fi a urządzenie samo pobiera potrzebne dane


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: [HOWTO] - Gargoyle: wireless bridge, "przedłużenie" siec
Post: 21 gru 2016, 21:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12855
Lokalizacja: Warszawa
Z tym że te adresy gargoyle ustawia sobie jako adres dns/gatewaya żeby router też mógł komunikować się z internetem.

Pisałem już - zrób zwykłego klienta który robi nata to nie będziesz musiał tego podawać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info