Dzisiaj jest 18 wrz 2018, 19:22

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 22 sty 2018, 19:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Witam wszystkich.

Sprawa wygląda następująco. Zamówiłem sobie właśnie TP-Link Archer c7 ale jeszcze go nie odebrałem. Teraz doczytałem że przez openwrt wspierana w całości jest wersja tylko Archer c7 v2. Domyślam się że niema szans żeby to co przyjdzie było wersją v2. Wyczytałem na forum DD-WRT że jeden gość zrobił działającą wersję DD-WRT pod ten router.

Czy ktoś zna ten temat?
Czy ma ktoś wersję Archer c7 v4 z wgranym DD-WRT i może potwierdzić że router działa stabilnie na tym firmware?
Czy działa WiFi w AC?

Może jakiś inny router zaproponujecie?
Do tej pory miałem Tp link WDR3600 z wgranym gargoyle ale teraz muszę coś kupić. Główne założenie jest takie:

1. Wan 1Gb
2. 4x Lan Gb
3. Wifi 2.4Ghz, 5Ghz i najlepiej żeby było AC no chyba że wyjdzie więcej niż 350zł to dam sobie spokój.
4. Musi być Dynamiczny DNS no-ip.com
5. OpenVPN server i client.

Czy DD-WRT posiada język polski?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 22 sty 2018, 19:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 8 lis 2015, 15:03
Posty: 16
https://downloads.lede-project.org/snapshots/targets/ar71xx/generic/
archer-c7-v4-squashfs-factory.bin   081ee90cfb133c43674e2b04325ccada2a78c0b56b0b01b78dcbf2e7581e8bf5   3677.8 KB   Sun Jan 21 04:52:11 2018


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 22 sty 2018, 23:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Nie wiele mi to powiedziało. Rozumiem że lede jest odłamem openwrt. Czy to ma jakiś interfejs graficzny wbudowany w siebie? Działa stabilnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 14:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 36
Nie, to do obsługi przez konsolę.

Tryb graficzny ma dopiero LuCi: http://dl.eko.one.pl/luci/lede/17.01-SN ... x/generic/

Tyle, że nie ma tego modelu na liście.

Jak ostatnio korzystałem z DD-WRT to nie był po polsku.

Jaką masz prędkość Internetu?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 14:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13263
Lokalizacja: Warszawa
DD-WRT może być po polsku: Administration/Management/Language Selection

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 16:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 36
Owszem. Przestawiałem, ale 7/8 rzeczy nie było przetłumaczonych.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 17:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13263
Lokalizacja: Warszawa
destroyer pisze:
Owszem. Przestawiałem, ale 7/8 rzeczy nie było przetłumaczonych.

I nikt od wielu lat się tym nie zajmuje...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 17:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Tam dokąd zabieram ten router będzie internet 100/10Mb/s. Już kupiłem i mam właśnie go na biurku. Zastanawiam się co wgrywać ale biorąc pod uwagę że niema lede z interfejsem graficznym chyba wgram dd-wrt.

Szkoda że nikt nie rozwija już gargoyle. Bardzo bo lubiłem bo był bardzo łatwy w obsłudze interfejs. No i zrobienie serwera openvpn nieziemsko proste. Po ustawieniu wszystkiego w interfejsie graficznym sam wszystko robił i na koniec dawał spakowane konfigi gotowe do wgrania na inny sprzęt. Tu jak zacząłem czytać jak trzeba się nakombinować w dd-wrt albo w lede to masakra.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 19:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13263
Lokalizacja: Warszawa
Wręcz przeciwnie. Gargoyle rozwija się cały czas, choć nie jest to szybki proces.

Na lede możesz zainstalować sobie luci. Więc nie mów że "nie ma".

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 19:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Zainstalowałem DD-WRT. Na ten moment zacząłem testować. Spolszczone to jest bardzo słabo. Bawię się teraz jeszcze w gargoyle na starym wdr3600 i zauważyłem że tam jest do wyboru w openvpn opcja albo serwer albo klient. Niema opcji żeby było jednocześnie oba. W DD-WRT można mieć oba a przynajmniej tak mi się wydaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 23 sty 2018, 19:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13263
Lokalizacja: Warszawa
Tak, w gui w gargoyle możesz mieć tylko jedno lub drugie. Zaś ręcznie możesz zrobić co chcesz i ile chcesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 24 sty 2018, 09:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Mam jeszcze pytanie. Czy Gargoyle to jest po prostu nakładka graficzna na LEDE?
Czy jak się pojawi stabilne LEDE to Gargoyle będzie kwestią wgrania interfejsu graficznego do LEDE?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 24 sty 2018, 10:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 07:27
Posty: 87
Gargoyle bazuje na OpenWRT - najnowszy na wersji 15.05.

Stabilne LEDE jest od roku (17.01).

Natomiast Gargoyle nie da się doinstalować do OpenWRT/LEDE, to trochę więcej niż nakładka graficzna.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 24 sty 2018, 23:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Panowie walczę z DD-WRT. Już dużo poustawiałem ale mam problem. Zrobiłem sobie na no-ip.com domene dla mnie i przypisałem ją w interfejsie DD-WRT w opcji DDNS.
W DD-WRT w statusie DDNS pisze że zrobił update i na stronie no-ip.com też widzę że dostał adres 192.168.1.135.

Nie mogę go z zewnątrz pingować. Z telefonu próbowałem pingować adres i nie odpowiada.
Najpierw w interfejsie graficznym firewalla wyłączyłem opcję "Block Anonymous WAN Requests (ping)"
Nic to nie dało
Potem cały firewall wyłączyłem ale dalej brak odpowiedzi.

Zastanawiam się czy coś nie jest spieprzone z interfejsem graficznym i chociaż wyłączam on tego nie robi?
Jak mogę to sprawdzić ręcznie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 24 sty 2018, 23:28 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13263
Lokalizacja: Warszawa
Zły adres ip. 192.168.1.135 to nie jest adres publiczny który możesz pingować z internetu.

Nie pamiętam czy dd-wrt ma taką opcję, ale powinieneś użyć sprawdzenia adresu w internecie a nie brać adres z interfejsu.
Teraz już wiesz dlaczego mało osób używa dd-wrt, tam co chwila coś jest zwalone.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 24 sty 2018, 23:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Hmmm. Zastanawiam się czy router Netii do którego będę chciał podpiąć ten router ma opcję bridge. Bo jak nie to nie wiem w jaki inny sposób uzyskać zewnętrzny adres na routerze żeby wszystko chodziło jak trzeba. Zastanawiam się już nad sprawdzeniem jak działa LEDE na tym routerze.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 26 sty 2018, 00:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Udało mi się odpalić bridge. Musiałem ręcznie wymusić za 1 razem w dd-wrt żeby pobrał ip i już chodzi. Jedynie mam problem z OpenVPN. Nie umiem odpalić ani servera ani klienta. Niby utworzyłem jakoś te certyfikaty i wklejam je w odpowiednie pola ale nic się nie łączy w statusie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 26 sty 2018, 22:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Pomoże ktoś w zrobieniu tego VPNa?

Na ten moment walczę z klientem.

Pliki z certyfikatami pobrałem z mojego routera z gargoyle. Na komputerze z windows i klientem openvpn działaja bezbłędnie.

https://zapodaj.net/efe0973d16c9f.jpg.html

To log ze statusu

Cytuj:
Clientlog:
20180126 21:45:11 W WARNING: file '/tmp/openvpncl/client.key' is group or others accessible
20180126 21:45:11 I OpenVPN 2.4.4 mips-unknown-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [LZ4] [EPOLL] [MH/PKTINFO] [AEAD] built on Jan 19 2018
20180126 21:45:11 I library versions: OpenSSL 1.1.0g 2 Nov 2017 LZO 2.09
20180126 21:45:11 MANAGEMENT: TCP Socket listening on [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:45:11 W WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
20180126 21:45:11 W NOTE: the current --script-security setting may allow this configuration to call user-defined scripts
20180126 21:45:11 I TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]77.254.136.48:1194
20180126 21:45:11 Socket Buffers: R=[172032->172032] S=[172032->172032]
20180126 21:45:11 I UDPv4 link local: (not bound)
20180126 21:45:11 I UDPv4 link remote: [AF_INET]77.254.136.48:1194
20180126 21:45:31 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:45:31 D MANAGEMENT: CMD 'state'
20180126 21:45:31 MANAGEMENT: Client disconnected
20180126 21:45:31 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:45:31 D MANAGEMENT: CMD 'state'
20180126 21:45:31 MANAGEMENT: Client disconnected
20180126 21:45:32 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:45:32 D MANAGEMENT: CMD 'status 2'
20180126 21:45:32 MANAGEMENT: Client disconnected
20180126 21:45:32 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:45:32 D MANAGEMENT: CMD 'log 500'
20180126 21:45:32 MANAGEMENT: Client disconnected
20180126 21:46:11 N TLS Error: TLS key negotiation failed to occur within 60 seconds (check your network connectivity)
20180126 21:46:11 N TLS Error: TLS handshake failed
20180126 21:46:11 I SIGUSR1[soft tls-error] received process restarting
20180126 21:46:11 Restart pause 5 second(s)
20180126 21:46:16 W WARNING: No server certificate verification method has been enabled. See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
20180126 21:46:16 W NOTE: the current --script-security setting may allow this configuration to call user-defined scripts
20180126 21:46:16 I TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]77.254.136.48:1194
20180126 21:46:16 Socket Buffers: R=[172032->172032] S=[172032->172032]
20180126 21:46:16 I UDPv4 link local: (not bound)
20180126 21:46:16 I UDPv4 link remote: [AF_INET]77.254.136.48:1194
20180126 21:46:41 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:46:41 D MANAGEMENT: CMD 'state'
20180126 21:46:41 MANAGEMENT: Client disconnected
20180126 21:46:41 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:46:41 D MANAGEMENT: CMD 'state'
20180126 21:46:41 MANAGEMENT: Client disconnected
20180126 21:46:41 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:46:41 D MANAGEMENT: CMD 'status 2'
20180126 21:46:41 MANAGEMENT: Client disconnected
20180126 21:46:41 MANAGEMENT: Client connected from [AF_INET]127.0.0.1:16
20180126 21:46:41 D MANAGEMENT: CMD 'log 500'
19700101 01:00:00


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 29 sty 2018, 18:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Piszę właśnie na forum Gargoyle. Piszą że w ciągu 12 miesięcy pojawi się Gargoyle na Archer C7 V4. Długo trzeba czekać.

Mam pytanie osby. Napisałeś:
obsy pisze:
Tak, w gui w gargoyle możesz mieć tylko jedno lub drugie. Zaś ręcznie możesz zrobić co chcesz i ile chcesz.


Można kilka serwerów VPN i kilku klientów używać jednocześnie?
Mi co prawda by pasowało serwer VPN w moim nowym mieszkania i Klient VPN do domu i żeby jednocześnie działały.
Jak napisałem o tym że może jednocześnie działać serwer i klient to wywołałem zdziwienie na forum Gargoyle.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 29 sty 2018, 18:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13263
Lokalizacja: Warszawa
A kto Ci zabroni? O ile konfiguracje są różne to możesz uruchomić ile chcesz.

Inna sprawa czy ma sens razem klient i serwer openvpn. Do czego to by miało służyć? Przecież możesz bezpośrednio łączyć się do serwera openvpn, zamiast do serwera który robi też za klienta.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info