Dzisiaj jest 23 lut 2018, 08:25

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 29 sty 2018, 18:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
Tu bardziej chodzi o wygodę. W przypadku klient i serwer jednocześnie:
1. Jak jestem na nowym mieszkaniu to nie muszę się logować z windows do openvpn tylko jestem cały czas podłączony do serwera VPN w starym domu.
2. Jak jestem poza mieszkaniem to mogę się logować do serwera OpenVPN na mieszkaniu.

Testuję teraz oryginalny firmware TP-Linka. W porównaniu do DD-WRT o niebo szybciej działa WIFI na nim. Zrobiłem też serwer OpenVPN i jest coś co mi się podoba a nie mogłem tego uzyskać na gargoyle.
Jak się loguję z domu do serwera OpenVPN to mogę wejść na konfigurację routera. W gargoyle nie mogę. Nie mam dostępu. Nie wiem dlaczego.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 29 sty 2018, 18:55 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13040
Lokalizacja: Warszawa
Jaki adres wpisujesz żeby dostać się do serwera gargoyle? Pamiętaj że on ma dwa - jeden to lanowy (192.168.1.1) i jeden ten który podałeś w konfiguracji serwera (10.8.x.x)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 29 sty 2018, 21:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 lip 2010, 17:19
Posty: 85
obsy pisze:
Jaki adres wpisujesz żeby dostać się do serwera gargoyle? Pamiętaj że on ma dwa - jeden to lanowy (192.168.1.1) i jeden ten który podałeś w konfiguracji serwera (10.8.x.x)


Będąc podłączonym przez serwer VPN wpisuje ip lanowe serwera i nie wchodzi. Większość innych urządzeń działa ale nie router (Gargoyle). Jak zrobiłem Serwer OpenVPN na oryginalnym oprogramowaniu TP-Linka to po zalogowaniu się do niego wpisałem adres ip lan 192.168.0.1 i wszedł bez problemu.

Edit

Coś mu się odwiesiło i zaczął działać. Wcześniej było tak że jak się zalogowałem na 192.168.1.240 (gargoyle) to widziałem wszystko ale nie jego. Teraz nagle zaczął działać.

1. No to powiedzmy że chce się łączyć z serwerem VPN w starym domu z jednym urządzeniem które jest włączone 24h na dobę i też muszę mieć do niego dostęp 24h na dobę w nowym mieszkaniu. Chcę mieć do tego urządzenia bezpieczne połączenie więc wolę mieć VPN niż odblokowywać porty na routerze.
2. Oprócz tego chcę mieć również serwer OpenVPN na swoim nowym mieszkaniu żebym mógł się w każdej chwili dostać do sieci domowej.

Z grubsza dlatego chciał bym mieć serwer i klient na routerze.
Możesz podać jakieś tutoriale jak zrobić jednocześnie serwer i klient na routerze?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer c7 v4 + DD-WRT
Post: 30 sty 2018, 00:37 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13040
Lokalizacja: Warszawa
Zainstaluj na openwrt openvpn to będziesz miał domyślnie w konfigu dwie sekcje, klienta i serwera, włącz, ustaw odpowiednio parametry i masz. Nie muszę chyba dodawać ze każda ma mieć np. inną adresację.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info