Dzisiaj jest 18 cze 2018, 06:09

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 8 mar 2018, 15:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Możesz też po prostu pod lupą sprawdzić gdzie (do jakich chipów) prowadzą ścieżki od ledów. Tym sposobem też można wydedukować do czego są one podłączone.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 08:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Modem to WNC D19QA jak łatwo zauważyć, działa przez qmi. Dane przez qmi się czytają, więc jak masz jakąś kartę sim to możemy przetestować połączenie.

Zła wiadomość jest inna - w oryginalnym sofcie są procedury wykrywające typy modemów i ustawiające parametry połączenia. Wynikało by z tego że w urządzeniu mogą być różne modemu w zależności od kraju/serii/pogody na marsie, więc jeżeli ktoś go kupi to niech się nie przyzwyczaja do myśli że to będzie właśnie ten konkretny model.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 09:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
Obsy do 8:40 będzie jeszcze osiągalny pod adresem co Ci wysłałem. Wkładam za chwile kartę. Możesz próbować odpalać. Ja sobie w Luci będę obserwował Twoje poczynania :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 09:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
Hmm... coś zmieniałeś z dhcp i ustawieniach? Bo dostaję po LAN-nie adres z routera sprzed dwr-960. A Dwr miał 192.168.40.0/24?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 09:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli nie wgrywałeś softu to nie, ustawień sieci nie zmieniłem żebym nie odciął sobie dostępu. Modem się bawiłem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 10:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
Na tym sofcie z katalogu wifi - radio działa. I nadaje i skanuje. Jak odpalić modem?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 10:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Bomba. Następny krok:
- w /sys/class/leds masz wyeksportowane ledy. Sprawdź ich działanie (w sensie: czy 1 zapala czy 0 gasi)
- sprawdź działanie przycisków.
- sprawdź czy przez cat /sys/kernel/debug/usb/devices widzisz modem. Powinien być bo gpio od modemu też eksportuje. Jeżeli tak to zrób:
echo "1435 d191" > /sys/bus/usb/drivers/qmi_wwan/new_id

A później ustaw po prostu qmi zgodnie z moim poradnikiem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi
- sprawdź sysupgrade, też powinno już działać

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 12:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
root@LEDE:/# cat /sys/kernel/debug/usb/devices

T: Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 1
B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0001 Rev= 4.04
S: Manufacturer=Linux 4.4.120 ohci_hcd
S: Product=Generic Platform OHCI controller
S: SerialNumber=101c1000.ohci
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr= 0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms

T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1
B: Alloc= 0/800 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 4.04
S: Manufacturer=Linux 4.4.120 ehci_hcd
S: Product=EHCI Host Controller
S: SerialNumber=101c0000.ehci
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr= 0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 4 Ivl=256ms

T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 2 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1435 ProdID=d191 Rev=ff.ff
S: Manufacturer=Android
S: Product=Android
S: SerialNumber=0123456789ABCDEF
C:* #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=42 Prot=01 Driver=(none)
E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=(none)
E: Ad=84(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=00 Prot=00 Driver=(none)
E: Ad=86(I) Atr=03(Int.) MxPS= 10 Ivl=32ms
E: Ad=85(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=qmi_wwan
E: Ad=88(I) Atr=03(Int.) MxPS= 8 Ivl=32ms
E: Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E: Ad=89(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
root@LEDE:/# echo "1435 d191" > /sys/bus/usb/drivers/qmi_wwan/new_id
[ 1239.581339] qmi_wwan: probe of 1-1:1.0 failed with error -22
[ 1239.593141] qmi_wwan: probe of 1-1:1.1 failed with error -22
[ 1239.604610] qmi_wwan 1-1:1.2: bogus CDC Union: master=0, slave=0
[ 1239.616639] qmi_wwan: probe of 1-1:1.2 failed with error -1
[ 1239.627871] qmi_wwan 1-1:1.3: bogus CDC Union: master=0, slave=0
[ 1239.639895] qmi_wwan: probe of 1-1:1.3 failed with error -1
root@LEDE:/#

Play zapina się niedaleko placu Hallera na 30/10. Tyle samo było na OFW. Dobra robota Obsy. Czy ten modem obsługuje wymuszanie pasm?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 12:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Technologię można przez qmi, pasmo - nie wiem. W sumie nic o nim nie wiem, nie znalazłem żadnych informacji o nim. Oryginalny soft ma w gui wybór/wymuszenie pasm?

Sprawdź te ledy i przyciski.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 12:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
W OFW nie ma pasm. Technologia jest. Ok w wolnej chwili sprawdzę. Teraz to dziwnie się palą.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 12:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
Mogę na weekend Ci go wystawić. Ale będzie bez karty SIM jak chcesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 12:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
smereka pisze:
W OFW nie ma pasm. Technologia jest. Ok w wolnej chwili sprawdzę. Teraz to dziwnie się palą.

No własnie sprawdź czy polaryzacji nie przekręciłem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 12:53 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
smereka pisze:
Mogę na weekend Ci go wystawić. Ale będzie bez karty SIM jak chcesz.

Nie, jest to w sumie zbędne :) potwierdziłeś że modem działa, nie ma tu żadnej kosmicznej technologii która należy rozpracować to nie ma nad czym się już znęcać.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 12:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
Nie działa też dalej port 4. Te fikuśne dziwadło rzekomo 1Gb. Nie rozumiem po jaką cholerę wstawić 1 port inny niż pozostałe - nie nie mogę tego pojąć! to są dopiero projektanci inżynierowie, u których pewnie nad głową stoją marketingowcy żeby najlepiej z mchu i paproci zrobili sprzęt :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 13:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Po co tak zrobili też nie wiem. Choć można przypuszczać że skoro masz modem 300Mbps, skoro masz AC do 433, to zostawienie fastethernetu było by lekkim przegięciem (z marketingowego puntu widzenia, bo w praktyce i tak
pewnie nikt większych transferów nie zobaczy). A tak jest port gigabiowy i mówią "no co, chcesz szybciej to się podłącz pod port 4".

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 13:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
W /sys/class/leds jest pusto. To ja mam je wyeksportować czy już w Twoim sofcie być powinny?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 13:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Powinny już być. Pokaż cały bootlog, zobaczymy co go boli.

I wynik cat /sys/kernel/debug/gpio

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 13:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
Troszkę złe wieści. Twój ostatni soft ten zwykły (nie wifi) wgrał się poprzednio zrebootował, włączył się no i wówczas robiłem te operacje z modemem. Chciałem go zrebootować. I już się nie podniósł. Cały czas paliła się dioda signal strenghth na pomarańczowo. W konsoli zero logów. Myślę sobie to to amen. Kumpel przelutował wgrałem oryginalny wsad no i znowu żyje. Obsy wysyłam Ci cały wsad z którym pacjent nie wstawał.


Ostatnio zmieniony 9 mar 2018, 13:45 przez smereka, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 13:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13204
Lokalizacja: Warszawa
Przypadek? jboot nie jest tam dotykany...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 9 mar 2018, 13:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 311
Nie wiem właśnie. Ty lepiej się na tym znasz. Porównaj jak chcesz. Wyślę CI i oryginalny wsad i wsad z Twoim softem. Jeśli będą takie same no to przypadek jeśli inne hmmm może coś się nadpisało nie w tej partycji co trzeba jak robiłem z modemem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info