Dzisiaj jest 23 lut 2019, 19:26

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: HAME MPR-A1
Post: 22 maja 2012, 15:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
TP-Link TL-MR3040 jest nowością na naszym rynku, od kilku ładnych tygodni MR11U jest dostępny na niektórych rynkach. Wbudowana bateria była przewagą tych routerów. Ale - nie są one najmniejsze. Są jeszcze inne urządzenia, np. taki HAME MPR-A1: http://www.dealextreme.com/p/hame-mpr-a ... gle-122121

Czy da się z tego zrobić coś normalnego - nie wiem, czekamy aż ktoś go rozbierze i zobaczy co siedzi w środku.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 22 maja 2012, 16:12 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2074
Lokalizacja: Warszawa
Obstawiam 2MB flash i będzie d...a :) Znacznie mniejszy niż TP-Link, a bateria 1800mAh.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 22 maja 2012, 16:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
Ralink 5350F :) w środku, na forum openwrt znaleźli:

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php ... 21#p167921

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 22 maja 2012, 16:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2074
Lokalizacja: Warszawa
Jak Carambola... tylko ni cholera na mogę odczytać oznaczenia kostki flash...

Tylko 16 MB RAM-u.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 22 maja 2012, 17:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
Właśnie też nie widzę jaka kość jest.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 22 maja 2012, 20:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 8 sie 2011, 20:01
Posty: 32
Wydaje mi się że jest tam 25Q32SIP czyli produkt GigaDevice GD25Q32 - no to już w 4MB flasha Openwrt wejdzie. Tylko portu szeregowego nie widać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 22 maja 2012, 20:14 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2074
Lokalizacja: Warszawa
Port może być pod baterią w formie punktów testowych.
No to teraz potrzebny nam chętny, który to zamówi i "przebada"...

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 4 cze 2012, 22:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sie 2010, 18:21
Posty: 93
Lokalizacja: Beskid Mały
Widzę, że już jest wątek na temat tego routerka ;) - więc dodam swoje 3 grosze.
Port szeregowy oczywiście jest, pod baterią - testpointy od strony portu USB: masa, TX/RX, VCC.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze nie podpinałem kabla, na chwilę obecną nie mam czego podpiąć.
Działa telnet (login/pass: hame/hame), więc trochę pooglądałem:

# cat version
Linux version 2.6.21 (root@localhost) (gcc version 3.4.2) #107 Sat Mar 31 02:09:35 EDT 2012

# cat mtd
dev:    size   erasesize  name
mtd0: 00400000 00010000 "ALL"
mtd1: 00030000 00010000 "Bootloader"
mtd2: 00010000 00010000 "Config"
mtd3: 00010000 00010000 "Factory"
mtd4: 000c615b 00010000 "Kernel"
mtd5: 002e9ea5 00010000 "RootFS"
mtd6: 003b0000 00010000 "Kernel_RootFS"

# cat cpuinfo
system type             : Ralink SoC
processor               : 0
cpu model               : MIPS 24K V4.12
BogoMIPS                : 239.61
wait instruction        : yes
microsecond timers      : yes
tlb_entries             : 32
extra interrupt vector  : yes
hardware watchpoint     : yes
ASEs implemented        : mips16 dsp
VCED exceptions         : not available
VCEI exceptions         : not available


# cat meminfo
MemTotal:        13784 kB
MemFree:           896 kB
Buffers:          1064 kB
Cached:           3956 kB
SwapCached:          0 kB
Active:           2948 kB
Inactive:         3248 kB
SwapTotal:           0 kB
SwapFree:            0 kB
Dirty:               0 kB
Writeback:           0 kB
AnonPages:        1204 kB
Mapped:           1184 kB
Slab:             4224 kB
SReclaimable:      572 kB
SUnreclaim:       3652 kB
PageTables:        184 kB
NFS_Unstable:        0 kB
Bounce:              0 kB
CommitLimit:      6892 kB
Committed_AS:     3240 kB
VmallocTotal:  1048404 kB
VmallocUsed:      2136 kB
VmallocChunk:  1045184 kB
# cat meminfo
MemTotal:        13784 kB
MemFree:           896 kB
Buffers:          1064 kB
Cached:           3956 kB
SwapCached:          0 kB
Active:           2948 kB
Inactive:         3248 kB
SwapTotal:           0 kB
SwapFree:            0 kB
Dirty:               0 kB
Writeback:           0 kB
AnonPages:        1204 kB
Mapped:           1184 kB
Slab:             4224 kB
SReclaimable:      572 kB

# cat mounts
rootfs / rootfs rw 0 0
/dev/root / squashfs ro 0 0
proc /proc proc rw 0 0
none /var ramfs rw 0 0
none /etc ramfs rw 0 0
none /tmp ramfs rw 0 0
none /media ramfs rw 0 0
none /sys sysfs rw 0 0
none /dev/pts devpts rw 0 0
none /proc/bus/usb usbfs rw 0 0



Jak widać, 16 MB RAM i 4 MB flash.

Dmesg niestety nie ma.

Ogólnie router świetny jak na sprzęt za 80 zł. Minus: oryginalne firmware wyłącznie po chińsku (w necie widać - choćby na YT - że starsze wersje FW miały przełącznik CN/EN, tutaj niestety tego nie uświadczymy).

_________________
TL-WR1043NDv2 + Banana Pi M1 + wiele innych :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 4 cze 2012, 22:33 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
Noo, sprawiłeś sobie zabawkę fajną. Wygląda na zwykłego ralinka. Skompiluj,wgraj zobacz czy działa :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 4 cze 2012, 22:40 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2074
Lokalizacja: Warszawa
A potem wymiana RAM na 64MB i flash na 8MB! :)

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 4 cze 2012, 22:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
@Patryk: zrób jeszcze teścik mały ile toto na tej wbudowanej bateryjce trzyma. Bez modemu czy czegoś takiego na usb, sam goły system z włączonym wifi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 4 cze 2012, 22:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sie 2010, 18:21
Posty: 93
Lokalizacja: Beskid Mały
Wróci do mnie kabelek i przede wszystkim będzie czas to się pobawię i potestuję :)

_________________
TL-WR1043NDv2 + Banana Pi M1 + wiele innych :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 5 cze 2012, 13:17 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2074
Lokalizacja: Warszawa
Wrzuć log z procesu bootowania jak będziesz miał kabel.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 5 cze 2012, 13:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sie 2010, 18:21
Posty: 93
Lokalizacja: Beskid Mały
pepe2k pisze:
Wrzuć log z procesu bootowania jak będziesz miał kabel.


To pierwsze co zrobię ;)

Przeglądając dogłębnie oryginalne firmware (dzięki telnetowi) odkryłem że tłumaczenie angielskie nie zostało usunięte i można jednak na nie przełączyć, modyfikując zmienną w nvramie.

nvram_set 2860 Language en


Restart, i gotowe.

Test wytrzymałości baterii in progress :)

_________________
TL-WR1043NDv2 + Banana Pi M1 + wiele innych :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 5 cze 2012, 13:45 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
nvram zaimplementowali? Kto z oemów się do tego przyznaje? Znalazłeś w źródłach stron?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 5 cze 2012, 16:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sie 2010, 18:21
Posty: 93
Lokalizacja: Beskid Mały
obsy pisze:
nvram zaimplementowali? Kto z oemów się do tego przyznaje? Znalazłeś w źródłach stron?


Nie.
W katalogu /bin znalazłem narzędzia nvramowe, do tego jest też jakiś nvram_daemon.
To od razu cat /dev/mtd2 (partycja opisana jako Config) |grep cn i znalazłem zmienną Language.
Cały konfig opiera się tu na nvram.

----- Dodano ----- 5 cze 2012, o 16:48 -----

obsy pisze:
@Patryk: zrób jeszcze teścik mały ile toto na tej wbudowanej bateryjce trzyma. Bez modemu czy czegoś takiego na usb, sam goły system z włączonym wifi.


Jak na razie godzina dziobania via telnet + 4 godziny robienia za router ADSL z ciągłym transferem 10 Mbps i nadal dwie "kreski" (diody) baterii się palą (na 4).

_________________
TL-WR1043NDv2 + Banana Pi M1 + wiele innych :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 5 cze 2012, 17:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
No to bardzo ładnie trzyma.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 6 cze 2012, 10:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sie 2010, 18:21
Posty: 93
Lokalizacja: Beskid Mały
No i zdechł.
Prawie równo 6 godzin - godzina telnetowania i 5 godzin przerzucania 10 Mbps.

Z modemem 3G (Aero2 - ciągłe 512 kbps w przyzwoitych warunkach radiowych) 2 h 40 min.
Bardzo fajnie działa keepalive w oryginalnym firmware, nie to co w openwrt :(

_________________
TL-WR1043NDv2 + Banana Pi M1 + wiele innych :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 6 cze 2012, 10:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13312
Lokalizacja: Warszawa
W sensie z tym keepalive?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: HAME MPR-A1
Post: 6 cze 2012, 10:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sie 2010, 18:21
Posty: 93
Lokalizacja: Beskid Mały
W takim sensie że tu działa po prostu jak należy, w przeciwieństwie do openwrt, gdzie nie działa w ogóle przy połączeniu 3G (przynajmniej mi nie działa, może coś źle robię ?), tylko trzeba stosować protezy z pingowaniem co minutę, itp.

_________________
TL-WR1043NDv2 + Banana Pi M1 + wiele innych :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info