Dzisiaj jest 19 mar 2019, 04:32

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1927 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 23 sty 2018, 23:38 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 145
Dzięki za podpowiedź.
Zainstalowałem już ffp jednak nie wiem jakby tu dalej rozwiązać ten problem ponieważ sama konsola nic nie da gdyż wszystko co stworze przez ssh (katalogi, konta itp.) po restarcie NAS'a niestety znika.
Mnie zadowalałoby, aby zwykłe konto, które utworzę w GUI miało ograniczony dostęp po SSH tylko do jednego wybranego katalogu (obojętnie jakiego, może to być domowy katalog).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 19 mar 2018, 12:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 31 sty 2015, 18:40
Posty: 3
wgrałem debiana do tego serwera, a teraz bym chciał wrócić do oryginału. Nie mogę znaleźć dobrego opisu. Trzeba wgrać najpierw stockowy uboot, a dopiero potem soft?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 11 kwie 2018, 20:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 284
Mój NSA310 wisi.. jakby odpowiada, ale jak przyjdzie co do czego to nie załaduje nic... Soft 4.70 jak dobrze pamiętam. Jakieś rady? Restarty nie pomogły.. :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 12 kwie 2018, 16:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 22 mar 2018, 18:59
Posty: 1
Skubi - zakup sobie kabelek, np taki http://allegro.pl/cp2102-usb-uart-konwe ... 41564.html (ja nie mam seriala w laptopie, tylko usb, dlatego tego typu) - podłącz i sprawdź co pokazuje się, wtedy wklej to tu, ktoś powinien pomóc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 18 gru 2018, 00:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 284
Pojawiło się repo: http://zyxel.diskstation.eu/Users/Mijze ... s/0.7/arm/

oraz
http://zyxel.diskstation.eu/Users/Mijze ... EADME.html


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 sty 2019, 00:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 284
Coś tam ostatnio bawiłem się tym NSA310 i była przerwa w dostawie prądu.
NAS startuje, mam wjazd do panelu admina, ssh, ale nie mam dostępu do dysku czy to przez sambe, czy FTP czy ten wbudowany panel Zyxcela :O

Pliki wszystkie są na miejscu, bo po ssh wszystko jest.

Ktoś może poprowadzić za rączkę i wskazać przyczynę problemu oraz jak to naprawić?

EDIT:

W FTP mam taką dziwną linijkę przy połączeniu:
[23:14:28] [R] BIND 192.168.0.220:0 - Error: (10049): Nie można przypisać wymaganego adresu

I nie bardzo wiem z czego ona wynika...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 sty 2019, 10:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13340
Lokalizacja: Warszawa
Że na adresie 192.168.0.220 już coś słucha i nie może uruchomić binda na nim?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 sty 2019, 12:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 284
Tylko nie bardzo wiem co z tym zrobić. Ten adres jest zupełnie z poza mojej puli sieciowej..
W którym pliku szukać tego babolca?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 sty 2019, 16:01 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13340
Lokalizacja: Warszawa
To już w ogóle dziwne jak adres nie jest Twój. I chyba nie chodzi o binda (w sensie demona dns) tylko bind w sensie nasłuchiwania na porcie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 4 sty 2019, 10:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 284
Jak bezpiecznie przywrócić go do fabrycznych, żeby zacząć od początku? Już dawno chciałem to zrobić..
Najlepiej tak żeby wymazać wszystko co było dodatkowo instalowane pod ffp itd...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 9 sty 2019, 16:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 145
Panowie, w jaki sposób ustawić cykliczne uruchamianie skryptów w NSA310?
Chodzi mi o to, żeby dopisać gdzieś po SSH skrypt, który uruchamiałby każdorazowo się przy starcie oryginalnej dystrybucji systemu.
Nie wiem jednak gdzie to zrobić gdyż na pokładzie jest oryginal FW i wszystkie zmiany jakie wprowadzę po restarcie znikają.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 10 sty 2019, 22:42 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 wrz 2012, 11:26
Posty: 131
Lokalizacja: Gniezno/Wrocław
gorus1 pisze:
Panowie, w jaki sposób ustawić cykliczne uruchamianie skryptów w NSA310?
Chodzi mi o to, żeby dopisać gdzieś po SSH skrypt, który uruchamiałby każdorazowo się przy starcie oryginalnej dystrybucji systemu.
Nie wiem jednak gdzie to zrobić gdyż na pokładzie jest oryginal FW i wszystkie zmiany jakie wprowadzę po restarcie znikają.


W crontabie z prefixem @reboot :)

_________________
RB750G/RB750, RB951G-2HnD, RB260GS, 1043ND
linuxiarz.pl - mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 17 sty 2019, 20:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 lis 2017, 21:29
Posty: 2
Witam
Trafił do mnie NSA310, jedyna reakcja jaka była to czerwone diody na froncie. Przez kwboot uruchomiłem gada i wgrałem do nand uboota. Ale niestety utknąłem, chciałem uruchomić Archlinux ale wszystkie linki zdechły. Inne opisy bazują na działającym oryginalnym sofcie ale u mnie oryginał się nie odpala. Czy może mnie ktoś pokierować co zrobić dalej aby uruchomić na nim Debiana albo Archa??
Aktualny stan
Log ze startu u-boota:
Cytuj:
U-Boot 2013.07 (Sep 20 2013 - 15:45:03)
ZyXEL NSA310 1-Bay Power Media Server


SoC: Kirkwood 88F6281_A1
DRAM: 256 MiB
WARNING: Caches not enabled
NAND: 128 MiB
In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: egiga0
PHY reset timed out
MV88E1318 PHY initialized on egiga0
Hit any key to stop autoboot: 0
NSA310>


Printenv:
Cytuj:
NSA310> printenv
CONTRY_TYPE=FF
FEATURE_BIT=00
MODEL_ID=A203
PRODUCT_NAME=NSA-310
VENDOR_NAME=ZyXEL Communications Corp.
arcNumber=4022
baudrate=115200
bootargs=console=ttyS0,115200 root=/dev/sda2
bootcmd=usb start;fatload usb 0:1 0x800000 /uImage; fatload usb 0:1 0xd00000 /initrd.gz; bootm 0x800000 0xd00000;ide reset;ext2load ide 0:1 0x800000 /uImage;ext2load ide 0:1 0xd00000 /initrd.img;bootm 0x800000 0xd00000
bootdelay=3
ethact=egiga0
ethaddr=50:67:F0:69:4E:39
kernel_addr=480000
mainlineLinux=yes
nandEcc=1bit
nandEnvBase=100000
stderr=serial
stdin=serial
stdout=serial

Environment size: 600/131068 bytes


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 18 sty 2019, 11:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 526
https://forum.doozan.com/read.php?2,12096


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 19 sty 2019, 22:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 5 lis 2017, 21:29
Posty: 2
Też właśnie wykopałem ten temat i debian już uruchomiony z pena :)
Jest jeszcze temat oryginału do nanda. Czy ktoś dysponuje opisem jak przywrócić oryginalny fw, zeby w razie czego był w nand orginał bo póki co to nawet uboot nie widzi partycji na nandzie a nand nie jest uszkodzony zbytnio bo ma tylko 2 bady :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 20 sty 2019, 23:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 526
ftp://ftp.zyxel.it/guide/nas/nsa320_rec ... rmware.pdf

Dla nsa310 jest tak samo.
Chyba nawet mam gdzieś na dropboxie wyodrębnione pliki z firmware, więc jakbyś uwalił - daj znać.
Edit: bo potem zapomnę
https://www.dropbox.com/sh/9nt8w2z91lat ... OsY1a?dl=0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 21 sty 2019, 11:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 145
zdzichu6969 pisze:
W crontabie z prefixem @reboot :)

W crontab mam przykładowy wpis
47 9 * * * (sh /sbin/public_htmlbackup.sh) >> /i-data/beadda5d/root/.ssh/debug.log 2>&1

jest to uruchomienie skryptu do kopii zapasowych, który wygląda tak:

#!/bin/bash
# CONFIG
#
LOGFILE=/i-data/beadda5d/root/.ssh/BackupVPS.log
#
ZRODLO=root@111.22.33.44:/home/hpc/domains
KLUCZ="ssh -p 1111 -i /i-data/beadda5d/root/.ssh/keypair"
CEL=/i-data/beadda5d/backupy/test
EXCLUDEFILE=/i-data/beadda5d/root/.ssh/ExcludeVPS.list
#
# END CONFIG

#---- ALGORYTM
#
echo "Dnia $(date) backup domen rozpoczęty" >> "${LOGFILE}"
sleep 1s
#
# i teraz możesz użyć mojego algorytmu (przetestowany lokalnie działa poprawnie
# jak będzie z "kluczem" tego nie wiem)
#
#### rsync -r -t -p -o -g -v --progress --delete --modify-window=1 -l -H --exclude-from="${EXCLUDEFILE}" "${KLUCZ}" "${ZRODLO}" "${CEL}"
#
# albo Twojego (odpowiednio dopasowałem)
#
rsync -chavzP --stats -e "${KLUCZ}" --exclude-from="${EXCLUDEFILE}" "${ZRODLO}" "${CEL}"
#
#---- ALGORYTM
#
echo "Dnia $(date) backup domen zakończony pomyślnie" >> "${LOGFILE}"
sleep 1s
#
exit

jeżeli ręcznie wywołuję skrypt to wszystko jest ok - kopia się pobiera zgodnie z ustawieniami w skrypcie natomiast poprzez crontab nie uruchamia się dając taki komunikat:
sleep: invalid number '1s'
ssh: error while loading shared libraries: libcrypto.so.0.9.7: cannot open shared object file: No such file or directory
rsync: safe_write failed to write 4 bytes to socket [Receiver]: Broken pipe (32)
rsync error: remote command not found (code 127) at io.c(320) [Receiver=3.1.1]
sleep: invalid number '1s'

Czy mógłby ktoś pomóc rozwikłać tę zagadkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 21 sty 2019, 16:50 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13340
Lokalizacja: Warszawa
Skrypt wymaga basha z ty wołasz go przez sh. sh masz zlinkowany z bashem czy jest to link do dash/ash z busyboxa? Komunikaty wyglądają tak jak by nie było ustawionych ścieżek PATH czy LD_LIBRARY_PATH.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 21 sty 2019, 17:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 gru 2011, 02:57
Posty: 145
Miałeś rację z tymi ścieżkami - dzięki za naprowadzenie.
W tym dziwolągu zyxel wszystko jest inaczej niż domyślnie w linux więc pozmieniałem ścieżki i dodałem do skryptu to:
#!/ffp/bin/bash
HOME=/i-data/beadda5d/root
LOGNAME=root
PATH=/ffp/usr/local/sbin:/ffp/usr/local/bin:/ffp/sbin:/ffp/bin:/ffp/usr/sbin:/ffp/usr/bin
LANG=en_US.UTF-8
SHELL=/bin/sh
PWD=/i-data/beadda5d/root

i wszystko działa jak należy.
Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 22 lut 2019, 15:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 kwie 2016, 14:00
Posty: 10
Zastanawiam sie czemu nie przepniesz sie na OpenWrt. Nawet 4.19 kernel jest juz sprawdzony i działa. Masz nowy Uboot 2019.1 itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1927 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info