Dzisiaj jest 19 wrz 2018, 01:11

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1884 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 5 lis 2016, 23:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 paź 2016, 17:53
Posty: 8
cj_clon pisze:
Panowie mam kabelek serwisowy i łączy się wszystko poprawnie z nas.. mogę wyadawać komendy i przyjmuje..

Odpaliłem sobie poradnik i wedle instrukcji zawartej http://forum.nas-central.org/viewtopic.php?f=249&t=5145 dochodzę do momentu kiedy jest próba pobrania pakietów do instalacji ale niestety pokazuje mi że nie widzi poprawnie serwera żeby pobrać dane do instalacji..
Podpowiecie jak za pomocą kablka, oraz wykorzystaniem plików które znajdują się w tym watlku można postawić linuxa??
Próbowałem także wrócić do OMF, ale niestety po wydaniu polecenie
setenv mainlineLinux no
saveenv
reset
Pokazuje się taki komunikat..
** Bad partition 1 **
** Bad partition 1 **
## Booting image at 00800000 ...


Bad Magic Number

Prośba o rady..

Jest mi wstanie ktoś pomóc?? Czy mam wywalić nsa310?
Mam kabelek, odpalam instalację Debiana z jego wykorzystaniem..
Dochodzę do etapu sprawdzania serwerów i koniec.. nie może nic znaleźć i mogę tylko przerwać instalację..
Obrazek
Znalazłem problem że też jest zły Adres MAC 00.00.00.00.00.00.30.. tylko jak na tym poziomie mam to podmienić..?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 6 lis 2016, 02:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
Odpisałem na OL. Zły mac to normalka.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 19 gru 2016, 20:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lut 2013, 23:49
Posty: 8
Cześć.

Od dłuższego czasu używam NSA 310 z debianem :).
Ostatnio zbieg okoliczności natknął mnie żeby go sobie zupgradować (jako, że była tam wersja squeeze z dość leciwym jądrem 2.6).
Wrzuciłem sobie potrzebne pliki do /boot według opisu stąd: http://forum.doozan.com/read.php?2,12096 (według opisu bez zmiany wersji u-boota)

Wszystko było by fajnie gdyby nie to, że po restarcie system nie wstał. Więc zaistniała potrzeba podłączenia kabelka :). Użyłem kupionego kiedyś konwertera USB to TTL na chipie PL2303HX. Wszystko zadziałało (widziałem logi ze startu systemu i mogłem później wysyłać komendy w trybie initramfs) ale niestety z rozpędu podłączyłem też pin VCC, co spowodowało, że zanim cokolwiek zdążyłem zrobić konwerter się nagrzał i przestał działać. Niestety już nie działa, system nie rozpoznaje urządzenia. Trudno. Zakupiłem nowy konwerter, tym razem na polecanym przez Was chipie cp2102 ( link: http://allegro.pl/cp2102-usb-uart-konwe ... 41564.html). Podłączyłem i co się okazuje: mogę czytać konsole (logi ze startu u-boota oraz ładowania systemu), niestety nie mogę nic pisać. Nie wiem dlaczego. Próbowałem kilku terminali jak minicom, miniterm.py. Czy jest to związany z samym typem konwertera (niby sam powinien wiedzieć czy używać 3.3V czy 5V [pomiary dały 3.3V]) czy może mogłem uszkodzić port RX w Zyxelu ?

Ogólnie naprawa startu systemu nie powinna być trudna. Okazuje się, że u-boot wczytuje nowy kernel ale z jakiegoś powodu (zapewne złe adresy w zmiennych u-boota) wczytuje stary initramfs co powoduje póxniej nie znalezienie różnych katalogów itp.

Może ktoś poleci niedrogi konwerter sprawdzony z Zyxelem ?

Sam juz nie wiem co dalej. Pomóżcie :)

Pozdrawiam
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 20 gru 2016, 10:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 7 sie 2013, 16:00
Posty: 74
Odłącz konwerter od zyxela i zrób na nim zworkę między tx i rx. Jak zaczniesz coś smarować w terminalu będziesz widział "echo". Wtedy wiesz, że oba kierunki w konwerterze są sprawne, ale jednocześnie (i niestety) oznacza to problem z RX w zyxelu...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 23 gru 2016, 00:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lut 2013, 23:49
Posty: 8
Dzięki. Juz tego próbowałem i nie zadziałało. Moze rzeczywiście jest problem z konwerterem :). Sprawdzę po powrocie do domu po świętach. Dzięki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 29 gru 2016, 20:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 lut 2013, 23:49
Posty: 8
Otrzymałem dziś nowy konwerter. Posiada on diody podłączone do RX i TX. Dioda od TX się cały czas świeci :( i problem będzie niestety po stronie Zyxela :(. Sprawdzałem multimetrem i rzeczywiście zarówno na VCC jak i TX ciągle jest napięcie 3,3V.
Bez możliwości wysyłania poleceń przez kabelek chyba nie zrobię nic :(.
Jeśli ktoś wie co mogło się stać i jak to ewentualnie naprawić będę wdzięczny za pomoc.

EDIT:

Udało mi się przywrócić do życia Zyxela bez użycia możliwości pisania przez kabelek :).
Podpiąłęm dysk do komputera i użyłem chroota (i qemu do emulacji ARMa) do naprawy pliku initrd :). System wstał, ssh działa i mogę wszystko :D. Jednak muszę mieć z tyłu głowy, że w razie czego nie będę mógł użyć kabelka :(.
Pozdrawiam

PS: Niech Was nie korcą updaty jeśli nie są na prawdę potrzebne/konieczne ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 21 mar 2017, 21:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
Więc co teraz lepiej instalowac openwrt czy debiana?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 21 mar 2017, 21:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
uzi18 pisze:
Panowie na dzien dzisiejszy przetestowalbym sobie cos innego niz oryginalny soft wiec puscilbym go z flasha na usb.
Aby moc wygodnie wrocic do oryginalu,
ktory w pewnych miejscach jest upierdliwy.
Pytanie jak zlozyc maciez spod oryginalnego softu aby byla widoczna pod systemem.
No i jaki system proponujecie?
Openwrt/debian/arch?

Do terminala i u-boota sie dostane i raczen poradze jak tylko znajde gdzie sie wlutowac ...


Skladanie oryginalnej maciezy:
mdadm --assemble /dev/md0 /dev/sda2
mkdir -p /tmp/disk
mount /dev/md0 /tmp/disk


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 21 mar 2017, 21:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 27 paź 2011, 23:55
Posty: 38
Ktory system ma jakies wsparcie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 21 mar 2017, 23:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13263
Lokalizacja: Warszawa
LEDE :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 29 mar 2017, 20:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 mar 2017, 20:20
Posty: 11
Witam,
Proszę o pomoc jestem tutaj nowy - miałem działającego Zyxla NSA 310 z Debianem- wymieniony został dysk na 2 T miał być od nowa postawiony Debian , jednak zostałem sam z tym tematem. Obecmie ma kabelek połączyłem go z ZYXLEM i jest

| \/ | __ _ _ ____ _____| | |
| |\/| |/ _` | '__\ \ / / _ \ | |
| | | | (_| | | \ V / __/ | |
|_| |_|\__,_|_| \_/ \___|_|_|
_ _ ____ _
| | | | | __ ) ___ ___ | |_
| | | |___| _ \ / _ \ / _ \| __|
| |_| |___| |_) | (_) | (_) | |_
\___/ |____/ \___/ \___/ \__|
** MARVELL BOARD: RD-88F6281A LE

U-Boot 1.1.4 (Feb 22 2011 - 10:31:35) Marvell version: 3.4.19

U-Boot code: 00600000 -> 0067FFF0 BSS: -> 006CFEE0

Soc: 88F6281 A1 (DDR2)
CPU running @ 1200Mhz L2 running @ 400Mhz
SysClock = 400Mhz , TClock = 200Mhz

DRAM CAS Latency = 5 tRP = 5 tRAS = 18 tRCD=6
DRAM CS[0] base 0x00000000 size 256MB
DRAM Total size 256MB 16bit width
Addresses 10M - 0M are saved for the U-Boot usage.
Mem malloc Initialization (10M - 7M): Done
NAND:128 MB
Flash: 0 kB

CPU : Marvell Feroceon (Rev 1)
Kernel address is 0xc80000.

Streaming disabled
Write allocate disabled

Module 0 is RGMII
Module 1 is TDM

USB 0: host mode
PEX 0: PCI Express Root Complex Interface
PEX interface detected Link X1
Net: egiga0, egiga1 [PRIME]
Hit any key to stop autoboot: 0

Reset IDE:
Marvell Serial ATA Adapter
Integrated Sata device found
[0 0 0]: Enable DMA mode (6)
Device 0 @ 0 0:
Model: ST2000DL003-9VT166 Firm: CC32 Ser#: 1
Type: Hard Disk
Supports 48-bit addressing
Capacity: 1907729.0 MB = 1863.0 GB (-387938128 x 512)


** Unable to read "/uImage-3.2" from ide 0:1 **
## Booting image at 00800000 ...
Bad Magic Number
NSA310>>

Potrzebował bym pomocy kogoś z Krakowa ( lub bliskich okolic i to byłoby najlepsze rozwiązanie ) , kto by mi zainstalował jeszcze raz Debiana ,lub przywrócił Zyxla do oryginalnego softu ( to gorsza opcja )Gwarantuje zimne napoje :)

Opcja kolejna jak postępować krok po kroku by go odblokować ( nadmienię ,że jestem laik więc proszę o wyrozumiałość )


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 31 mar 2017, 11:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
@focus.krakow
Jak masz kabelek i nic nie "nagrzebałeś" we flashu to się łączysz, przerywasz w uboocie i wydajesz polecenia
"resetenv"
a potem
"reset"
i przywróciłeś do stanu fabrycznego. Jeśli był grzebany flash to jest trochę trudniej
Edit: spisz sobie adres mac swojego zyxela, bo po resecie trzeba go jeszcze raz ustawić


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 31 mar 2017, 18:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 mar 2017, 20:20
Posty: 11
problem w tym ,że już kiedyś działał na nim Debian i było ok , lecz zmieniałem dysk na większy i trzeba było stawiać Debiana od początku nie robiłem tego ja lecz inna osoba z którą obecnie nie mam kontaktu . Instalacja się nie zakończyła .
łączę się przez kabelek - jednak nie mogę przerwać bootowania (zyxel to ignoruje ,tak jakby tego nie widział dalej trwa bootowanie ) wyżej jest informacja jaka się tylko pojawia
* Unable to read "/uImage-3.2" from ide 0:1 **
## Booting image at 00800000 ...
Bad Magic Number
NSA310>>


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 1 kwie 2017, 16:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
jeśli nie możesz przerwać, to sprawdź jeszcze raz połączenie. konsola zwraca coś jak połączysz tx z rx-em?
Jaka wersja uboota? oryginalna czy "własna"?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 1 kwie 2017, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 mar 2017, 20:20
Posty: 11
info z konsoli po podpięciu przez kabelek , brak możliwości przerwania bootowania

| \/ | __ _ _ ____ _____| | |
| |\/| |/ _` | '__\ \ / / _ \ | |
| | | | (_| | | \ V / __/ | |
|_| |_|\__,_|_| \_/ \___|_|_|
_ _ ____ _
| | | | | __ ) ___ ___ | |_
| | | |___| _ \ / _ \ / _ \| __|
| |_| |___| |_) | (_) | (_) | |_
\___/ |____/ \___/ \___/ \__|
** MARVELL BOARD: RD-88F6281A LE

U-Boot 1.1.4 (Feb 22 2011 - 10:31:35) Marvell version: 3.4.19

U-Boot code: 00600000 -> 0067FFF0 BSS: -> 006CFEE0

Soc: 88F6281 A1 (DDR2)
CPU running @ 1200Mhz L2 running @ 400Mhz
SysClock = 400Mhz , TClock = 200Mhz

DRAM CAS Latency = 5 tRP = 5 tRAS = 18 tRCD=6
DRAM CS[0] base 0x00000000 size 256MB
DRAM Total size 256MB 16bit width
Addresses 10M - 0M are saved for the U-Boot usage.
Mem malloc Initialization (10M - 7M): Done
NAND:128 MB
Flash: 0 kB

CPU : Marvell Feroceon (Rev 1)
Kernel address is 0xc80000.

Streaming disabled
Write allocate disabled

Module 0 is RGMII
Module 1 is TDM

USB 0: host mode
PEX 0: PCI Express Root Complex Interface
PEX interface detected Link X1
Net: egiga0, egiga1 [PRIME]
Hit any key to stop autoboot: 0

Reset IDE:
Marvell Serial ATA Adapter
Integrated Sata device found
[0 0 0]: Enable DMA mode (6)
Device 0 @ 0 0:
Model: ST2000DL003-9VT166 Firm: CC32 Ser#: 1
Type: Hard Disk
Supports 48-bit addressing
Capacity: 1907729.0 MB = 1863.0 GB (-387938128 x 512)


** Unable to read "/uImage-3.2" from ide 0:1 **
## Booting image at 00800000 ...
Bad Magic Number
NSA310>>


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 2 kwie 2017, 01:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 mar 2017, 20:20
Posty: 11
Dzięki za podpowiedź zimny napój się należy :)

błąd był w ustawieniach minicoma Sprzętowa kontrola przepływu była na tak - nie zauważyłem tego


Proszę o poradę czy w takim razie dam sobie rady,chciałem instalować na podstawie tego forum http://forum.nas-central.org/viewtopic.php?f=249&t=5145 - Uimage: NSA310 uImage-3.2 , Debian installation ramdisk: Debian 6, link trochę archiwalny , ale za jego pomocą był instalowany za pierwszym razem Debian . Pytanie czy instalować z tego linka ( czy odnajdę repozytoria podczas instalacji )?

Drugie pytanie czy jest jakaś aktualna instalacja z turtorialem dla laika :)

Obecna sytuacja :)

NSA310>> printenv
baudrate=115200
loads_echo=0
eth1addr=00:19:CB:00:51:82
ipaddr=10.4.50.165
serverip=10.4.50.5
rootpath=/mnt/ARM_FS/
netmask=255.255.255.0
nandEcc=1bit
PRODUCT_NAME=NSA-310
FEATURE_BIT=00
CONTRY_TYPE=FF
VENDOR_NAME=ZyXEL Communications Corp.
run_diag=yes
ethaddr=50:67:F0:69:9D:4E
MODEL_ID=A203
console=100000
=ttyS0,115200 mtdparts=nand_mtd:0xc0000@0(uboot)ro,0x7f00000@0x100000(root)
CASset=min
ethprime=egiga1
bootargs_root=root=/dev/nfs rw
bootargs_end=:::DB88FXX81:eth0:none
image_name=uImage
standalone=fsload 0x2000000 $(image_name);setenv bootargs $(console) root=/dev/;
ethmtu=1500
eth1mtu=1500
mvPhoneConfig=mv_phone_config=dev0:fxs,dev1:fxs
mvNetConfig=mv_net_config=(00:11:88:0f:62:81,0:1:2:3),mtu=1500
usb0Mode=host
yuk_ethaddr=00:00:00:EE:51:81
netretry=no
rcvrip=169.254.100.100
loadaddr=0x02000000
autoload=no
MALLOC_len=3
bootdelay=5
bootargs=console=ttyS0,115200 root=/dev/sda1
ootcmd=ide reset; ext2load ide 0:1 0x800000 /uImage-3.2; bootm 0x800000
arcNumber=4022
stdin=serial
stdout=serial
stderr=serial
nandEnvBase=100000
mainlineLinux=yes
enaMonExt=no
enaCpuStream=no
enaWrAllo=no
pexMode=RC
disL2Cache=no
setL2CacheWT=yes
disL2Prefetch=yes
enaICPref=yes
enaDCPref=yes
sata_dma_mode=yes
netbsd_en=no
vxworks_en=no
disaMvPnp=no
hddPowerCtrl=no
enaAutoRecovery=yes
kernel_addr=0xc80000
pcieTune=no
ethact=egiga1

Environment size: 1421/131068 bytes
NSA310>>


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 3 kwie 2017, 22:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
pierwsza sprawa..
bootargs=console=ttyS0,115200 root=/dev/sda1
ootcmd=ide reset; ext2load ide 0:1 0x800000 /uImage-3.2; bootm 0x800000
arcNumber=4022

i dlatego nie bootuje
Zrób
resetenv
reset

i wrócisz do oficjalnego softu.
A jak chcesz debiana, to nie pchaj się w staroć na 3.2 (wheezy) tylko celuj w jessie
Polecam przejrzeć http://forum.doozan.com/read.php?2,12096,page=1


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 4 kwie 2017, 10:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 mar 2017, 20:20
Posty: 11
Zrobiłem jak sugerowałeś :)

resetenv
reset

obecny stan :(

| \/ | __ _ _ ____ _____| | |
| |\/| |/ _` | '__\ \ / / _ \ | |
| | | | (_| | | \ V / __/ | |
|_| |_|\__,_|_| \_/ \___|_|_|
_ _ ____ _
| | | | | __ ) ___ ___ | |_
| | | |___| _ \ / _ \ / _ \| __|
| |_| |___| |_) | (_) | (_) | |_
\___/ |____/ \___/ \___/ \__|
** MARVELL BOARD: RD-88F6281A LE

U-Boot 1.1.4 (Feb 22 2011 - 10:31:35) Marvell version: 3.4.19

U-Boot code: 00600000 -> 0067FFF0 BSS: -> 006CFEE0

Soc: 88F6281 A1 (DDR2)
CPU running @ 1200Mhz L2 running @ 400Mhz
SysClock = 400Mhz , TClock = 200Mhz

DRAM CAS Latency = 5 tRP = 5 tRAS = 18 tRCD=6
DRAM CS[0] base 0x00000000 size 256MB
DRAM Total size 256MB 16bit width
Addresses 10M - 0M are saved for the U-Boot usage.
Mem malloc Initialization (10M - 7M): Done
NAND:128 MB
Flash: 0 kB

CPU : Marvell Feroceon (Rev 1)
Kernel address is 0xc80000.

Streaming disabled
Write allocate disabled

Module 0 is RGMII
Module 1 is TDM

USB 0: host mode
PEX 0: PCI Express Root Complex Interface
PEX interface detected Link X1
Net: egiga0, egiga1 [PRIME]
Hit any key to stop autoboot: 0

NAND read: device 0 offset 0xc80000, size 0xa00000

Reading data from 0x167f800 -- 100% complete.
10485760 bytes read: OK
## Booting image at 02000000 ...
Image Name: Linux-2.6.31.8
Created: 2012-07-20 10:11:05 UTC
Image Type: ARM Linux Kernel Image (uncompressed)
Data Size: 6061476 Bytes = 5.8 MB
Load Address: 00008000
Entry Point: 00008000
Verifying Checksum ... OK
OK

Starting kernel ...

Uncompressing Linux.............................................................
Linux version 2.6.31.8 (root@Neo) (gcc version 4.3.2 (sdk3.3-ct-ng-1.4.1) ) #4 2
CPU: Feroceon 88FR131 [56251311] revision 1 (ARMv5TE), cr=00053977
CPU: VIVT data cache, VIVT instruction cache
Machine: Feroceon-KW
Using UBoot passing parameters structure
Memory policy: ECC disabled, Data cache writeback
Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping off. Total pages: 65024
Kernel command line: console=ttyS0,115200 mtdparts=nand_mtd:0x100000(uboot),0x8t
PID hash table entries: 1024 (order: 10, 4096 bytes)
Dentry cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
Inode-cache hash table entries: 16384 (order: 4, 65536 bytes)
Memory: 256MB = 256MB total
Memory: 244608KB available (5300K code, 300K data, 3164K init, 0K highmem)
Hierarchical RCU implementation.
NR_IRQS:128
Console: colour dummy device 80x30
Calibrating delay loop... 1199.30 BogoMIPS (lpj=5996544)
Mount-cache hash table entries: 512
CPU: Testing write buffer coherency: ok
NET: Registered protocol family 16
Feroceon L2: Enabling L2
Feroceon L2: Cache support initialised.

CPU Interface
-------------
SDRAM_CS0 ....base 00000000, size 256MB
SDRAM_CS1 ....disable
SDRAM_CS2 ....disable
SDRAM_CS3 ....disable
PEX0_MEM ....base e0000000, size 128MB
PEX0_IO ....base f2000000, size 1MB
PEX1_MEM ....no such
PEX1_IO ....no such
INTER_REGS ....base f1000000, size 1MB
NFLASH_CS ....base fa000000, size 2MB
SPI_CS ....base f4000000, size 16MB
BOOT_ROM_CS ....no such
DEV_BOOTCS ....no such
CRYPT_ENG ....base f0000000, size 2MB

Marvell Development Board (LSP Version KW_LSP_5.1.3_patch18)-- RD-88F6281A SE

Detected Tclk 200000000 and SysClk 400000000
Marvell USB EHCI Host controller #0: c8040740
PEX0 interface detected Link X1
pci 0000:00:01.0: PME# supported from D0 D1 D2 D3hot D3cold
pci 0000:00:01.0: PME# disabled
PCI: bus0: Fast back to back transfers disabled
mvPexLocalBusNumSet: ERR. Invalid PEX interface 1
bio: create slab <bio-0> at 0
SCSI subsystem initialized
usbcore: registered new interface driver usbfs
usbcore: registered new interface driver hub
usbcore: registered new device driver usb
cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
NET: Registered protocol family 2
IP route cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
TCP established hash table entries: 8192 (order: 4, 65536 bytes)
TCP bind hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 8192 bind 8192)
TCP reno registered
NET: Registered protocol family 1
rtc mv_rtc: rtc core: registered kw-rtc as rtc0
RTC registered
cpufreq: Init kirkwood cpufreq driver
XOR registered 4 channels
XOR 2nd invalidate WA enabled
mvCesaInit: sessions=640, queue=64, pSram=f0000000
Warning: TS unit is powered off.
gpio_dev = fd00000
LED_SET_CTL_IOC_NUM= 6702
High gpio polarity = 50
High gpio polarity = 70
Enable Interrupt
mv88f6281_wdt: Watchdog Timer timeout = 8 sec.
mv88f6281_wdt: HW Watchdog timeout = 15 sec.
VFS: Disk quotas dquot_6.5.2
Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir@monad.swb.de).
JFFS2 version 2.2. (NAND) �© 2001-2006 Red Hat, Inc.
fuse init (API version 7.12)
SGI XFS with security attributes, large block/inode numbers, no debug enabled
SGI XFS Quota Management subsystem
msgmni has been set to 478
alg: No test for cipher_null (cipher_null-generic)
alg: No test for ecb(cipher_null) (ecb-cipher_null)
alg: No test for digest_null (digest_null-generic)
alg: No test for compress_null (compress_null-generic)
alg: No test for stdrng (krng)
Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 252)
io scheduler noop registered
io scheduler cfq registered (default)
Serial: 8250/16550 driver, 4 ports, IRQ sharing disabled
serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0xf1012000 (irq = 33) is a 16550A
console [ttyS0] enabled
brd: module loaded
loop: module loaded
Integrated Sata device found
IRQ 21/mvSata: IRQF_DISABLED is not guaranteed on shared IRQs
Wake up disk0......
Wake up disk1......
scsi0 : Marvell SCSI to SATA adapter
scsi1 : Marvell SCSI to SATA adapter
scsi 0:0:0:0: Direct-Access Seagate ST2000DL003-9VT1 CC32 PQ: 0 ANSI: 5
EnablePowerSaving
PowerSavingTime = 15
sd 0:0:0:0: [sda] Sector size 0 reported, assuming 512.
sd 0:0:0:0: [sda] 3907029168 512-byte logical blocks: (2.00 TB/1.81 TiB)
sd 0:0:0:0: [sda] 0-byte physical blocks
sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
Loading Marvell Ethernet Driver:
o Cached descriptors in DRAM
o DRAM SW cache-coherency
o 0 Giga ports supported
o Single RX Queue support - ETH_DEF_RXQ=0
o Single TX Queue support - ETH_DEF_TXQ=0
o TCP segmentation offload (TSO) supported
o Large Receive offload (LRO) supported
o Receive checksum offload supported
o Transmit checksum offload supported
o Network Fast Processing (Routing) supported - (Disabled)
o Driver ERROR statistics enabled
o Proc tool API enabled
o SKB Reuse supported - (Disabled)
o SKB Recycle supported - (Disabled)
o Rx descripors: q0=128
o Tx descripors: q0=532
o Loading network interface(s):

mvFpRuleDb (c8fd2000): 2048 entries, 8192 bytes
Counter=0, opIdx=6, overhead=16
Counter=1, opIdx=2, overhead=0
Counter=2, opIdx=1, overhead=18
Counter=3, opIdx=2, overhead=0
sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FA
sd 0:0:0:0: [sda] Sector size 0 reported, assuming 512.
NAND device: Manufacturer ID: 0xec, Chip ID: 0xf1 (Samsung NAND 128MiB 3,3V 8-b)
Scanning device for bad blocks
Bad eraseblock 518 at 0x0000040c0000
9 cmdlinepart partitions found on MTD device nand_mtd
Using command line partition definition
Creating 9 MTD partitions on "nand_mtd":
0x000000000000-0x000000100000 : "uboot"
0x000000100000-0x000000180000 : "uboot_env"
sda:
0x000000180000-0x000000200000 : "key_store"
0x000000200000-0x000000280000 : "info"
0x000000280000-0x000000c80000 : "etc"
0x000000c80000-0x000001680000 : "kernel_1"
0x000001680000-0x000004640000 : "rootfs1"
0x000004640000-0x000005040000 : "kernel_2"
sda1 sda2
0x000005040000-0x000008000000 : "rootfs2"
sd 0:0:0:0: [sda] Sector size 0 reported, assuming 512.
ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
ehci_marvell ehci_marvell.70059: Marvell Orion EHCI
ehci_marvell ehci_marvell.70059: new USB bus registered, assigned bus number 1
sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
ehci_marvell ehci_marvell.70059: irq 19, io base 0xf1050100
ehci_marvell ehci_marvell.70059: USB 2.0 started, EHCI 1.00
usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice
hub 1-0:1.0: USB hub found
hub 1-0:1.0: 1 port detected
ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
uhci_hcd: USB Universal Host Controller Interface driver
usbcore: registered new interface driver usblp
Initializing USB Mass Storage driver...
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
usbcore: registered new interface driver ums-datafab
usbcore: registered new interface driver ums-freecom
usbcore: registered new interface driver ums-jumpshot
usbcore: registered new interface driver ums-sddr09
usbcore: registered new interface driver ums-sddr55
usbcore: registered new interface driver ums-usbat
mice: PS/2 mouse device common for all mice
i2c /dev entries driver
hwmon-vid: Unknown VRM version of your CPU
md: linear personality registered for level -1
md: raid0 personality registered for level 0
md: raid1 personality registered for level 1
sdhci: Secure Digital Host Controller Interface driver
sdhci: Copyright(c) Pierre Ossman
mmc0: mvsdio driver initialized, lacking card detect (fall back to polling)
usbcore: registered new interface driver hiddev
usbcore: registered new interface driver usbhid
usbhid: v2.6:USB HID core driver
TCP cubic registered
NET: Registered protocol family 10
lo: Disabled Privacy Extensions
Mobile IPv6
IPv6 over IPv4 tunneling driver
sit0: Disabled Privacy Extensions
ip6tnl0: Disabled Privacy Extensions
NET: Registered protocol family 17
RPC: Registered udp transport module.
RPC: Registered tcp transport module.
rtc mv_rtc: setting system clock to 2006-01-17 09:39:09 UTC (1137490749)
Freeing init memory: 3164K
*** Stage 1: Setup system and device drivers ***
usb 1-1: new high speed USB device using ehci_marvell and address 2
In hub_port_init, and number is 0, retry 0, port 1 .....
usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice
hub 1-1:1.0: USB hub found
hub 1-1:1.0: 4 ports detected
r8168 Gigabit Ethernet driver 8.023.00-NAPI loaded
r8168 0000:00:01.0: no MSI. Back to INTx.
Set LED ...
eth%d: RTL8168B/8111B at 0xd0900000, 00:19:cb:00:51:81, IRQ 9
r8168: This product is covered by one or more of the following patents: US5,307.
r8168 Copyright (C) 2011 Realtek NIC software team <nicfae@realtek.com>
This program comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY; for details, please see <http:
This is free software, and you are welcome to redistribute it under certain co
r8168: egiga0: link down
ADDRCONF(NETDEV_UP): egiga0: link is not ready
*** Stage 2: Prepare the root file system ***
Mount system partition...
yaffs: dev is 32505862 name is "mtdblock6" ro
yaffs: passed flags ""
bsname}: no internal volume available
1
WARNING: No valid partition on HDD or no HDD plugged!
Starting Pure-FTPd ...
/etc/init.d/rcS: line 243: /bin/pure-ftpd.official: not found
1 second...
2 second...
3 second...
4 second...
5 second...
6 second...
7 second...
8 second...
9 second...
10 second...
sda
checking sda
Trying to mount /dev/sda1
EXT4-fs (sda1): Unrecognized mount option "iocharset=utf8" or missing value
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so

Fail to mount /dev/sda1

Please press Enter to activate this console.



Czy można teraz coś z tym zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 4 kwie 2017, 11:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 21:55
Posty: 523
No to wróciłeś do oryginalnego softu.
Teraz masz "problem" w postaci braku partycji na dysku odpowiednich rozmiarów.
Ten dysk jest pusty? Musisz mieć co najmniej 1 partycję o określonym rozmiarze.
U mnie wygląda to tak
Disk /dev/sda: 2000.4 GB, 2000398934016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 243201 cylinders, total 3907029168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x000230e6

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1              63     1028159      514048+   8  AIX
Partition 1 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda2         1030144  3907028991  1952999424   83  Linux

Partycja sda1 jest w ext2 a nie AIX - tak po prosyu musi być ustawione. A sda2 zrobisz sobie sam w GUI


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 4 kwie 2017, 22:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 mar 2017, 20:20
Posty: 11
To jest nowy dysk 2 TB na którym miał być instalowany "Debian"

W jaki sposób mogę ( jakie polecenia ) utworzyć partycję sda1 , tak aby wystartował oryginalny system?

( jak już wczesnej pisałem jestem laik w tym temacie )


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1884 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info