Dzisiaj jest 18 sty 2017, 09:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: TP-LINK TD-W8970
Post: 6 sie 2013, 15:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12739
Lokalizacja: Warszawa
Wymieniony w tytule TP-LINK jest modemem ADSL z dwoma portami USB i gigabitowym switchem. A właściwą wiadomością jest to, że dziś pojawiły się kolejne łatki w repozytorium OpenWrt dające wsparcie dla tego urządzenia. Ponieważ jest ono dostępne w naszym kraju, może to być dobra wiadomość dla osób które mają łącze ADSL, a chciały by mieć jedno urządzenie pełniące rolę routera, jednocześnie wspierane przez alternatywne oprogramowanie (modem adsl działa na tej platformie).

Jeżeli ktoś ma ten modemo-router i pokusi się o kompilację i wgranie OpenWrt niech podzieli się wrażeniami.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TDW8970
Post: 6 sie 2013, 15:31 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 21:24
Posty: 2013
Lokalizacja: Warszawa
Jeden z użytkowników eko.one.pl ma TP-Link TD-W8980. Czym one się różnią?

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TDW8970
Post: 6 sie 2013, 15:32 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12739
Lokalizacja: Warszawa
TD-W8980 ma dodatkowo radio 5GHz. TD-W8970 ma tylko 2.4.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TDW8970
Post: 9 sie 2013, 08:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 08:14
Posty: 59
obsy pisze:
TD-W8980 madodatkowo radio 5GHz. TD-W8970 ma tylko 2.4.



A czy OpenWrt jest na oba.
Czy jest tam możliwość ustawiania SNR.

A tu test urządzenia http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -test.html

Wypada b.dobrze ciekawe jakie zużycie energii.


Ostatnio zmieniony 9 sie 2013, 08:59 przez pasza, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 9 sie 2013, 08:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12739
Lokalizacja: Warszawa
Na TD-W8970 jest.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 9 sie 2013, 09:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 08:14
Posty: 59
Ja tam z chęcią pozbył bym się WDR4300 + modemo router,na rzecz tego jednego urządzenia.

128Mb ramu jest mi całkowicie zbędne (wszystko robi MyBookLive)
Tyle że WDR4300 stoi wysoko na szafie a modemorouter na samym dole w tej samej szafie więc kabel do modemu musiał by mieć zamiast 1metra 3 metry a to by oznaczało mały spadek synch połączenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 9 sie 2013, 10:10 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12739
Lokalizacja: Warszawa
Nie mam pojęcia czy długość kabla na coś wpłynie, niech się wypowie ktoś kto modemu adsl używa.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 9 sie 2013, 11:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 gru 2010, 01:43
Posty: 423
pasza pisze:
Ja tam z chęcią pozbył bym się WDR4300 + modemo router,na rzecz tego jednego urządzenia

Nic bardziej złudnego, zwłaszcza w zastosowaniu z modemem ADSL (w sezonie burzowym jest niszczonych setki takich urządzeń). Kolejną kwestia jest jakość zastosowanego AP (w WDR3600/4300 też są zastosowane kompromisy aby się zmieścić w określonych ramach cenowych). Sam koszt takiego urządzenia spełniający ww założenia wyniósłby ok. 1000zł. Sprzeda się się w setkach tysięcy, milionach, urządzenie w takiej cenie? Zresztą produkty Fritz idą w tym kierunku-z ceną również. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 9 sie 2013, 12:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12739
Lokalizacja: Warszawa
Tzn? ten tplink - modem adsl, radio 2.4, 2x usb, gigabit - jest za 220zł na allegro. A czy coś jest warty to niech użytkownicy się wypowiedzą :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 12 sie 2013, 20:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 08:14
Posty: 59
jarek7714 pisze:
Nic bardziej złudnego, zwłaszcza w zastosowaniu z modemem ADSL (w sezonie burzowym jest niszczonych setki takich urządzeń). Kolejną kwestia jest jakość zastosowanego AP (w WDR3600/4300 też są zastosowane kompromisy aby się zmieścić w określonych ramach cenowych). Sam koszt takiego urządzenia spełniający ww założenia wyniósłby ok. 1000zł. Sprzeda się się w setkach tysięcy, milionach, urządzenie w takiej cenie? Zresztą produkty Fritz idą w tym kierunku-z ceną również. :)


Szczerze to nie rozumiem, dlaczego 1000zł?

W tym przypadku modem ADSL to tylko dodatek który ich kosztuje wręcz grosze.
Nie jestem fachowcem ale jak pierdyknie to i Fritz idzie z dymem tak jak wszystko inne?

Jedyna zaleta że szlak trafi modem a router się ostoi, chociaż ja używam modemów od ponad 20 lat i jeszcze żadnego szlak nie trafił.
( choć z drugiej strony obecnie sieć energetyczna" jak i reszta" w wolnej sprywatyzowanej Polsce to jedna wielka tragedia)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odp: TP-LINK TD-W8970
Post: 13 sie 2013, 08:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 8 sty 2012, 22:49
Posty: 21
Co do burzy wcale tak nie jest ze przez sieć energetyczną urządzenia padają, mnie upalily się wszystkie urządzenia które miałem w Lanie podłączone skretka (oprócz NSA310). Także jak przyjdzie burza to każde z urządzeń jest narażone na zniszczenie /uszkodzenie jeżeli fizycznie się nie odłączy od zasilania i sieci LAN

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 15 wrz 2013, 10:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 kwie 2010, 21:56
Posty: 22
Czy już ktoś posiada to urządzenie i jak wygląda wsparcie openwrt w praktyce ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 17 paź 2013, 06:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 06:27
Posty: 83
Teoretycznie jest trunk - nie sprawdzałem jeszcze w praktyce, natomiast będę walczył o przeportowanie obsługi na AA. Ponadto chyba znalazłem firmware do VDSL2 Annex A.

Dodam że oryginalne oprogramowanie producenta bazuje na OpenWRT.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 17 paź 2013, 06:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12739
Lokalizacja: Warszawa
Lantiq ma za dużo zmian żeby to wszystko przeportować AA.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 19 paź 2013, 19:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 06:27
Posty: 83
Jak dla Ciebie za dużo, to wcale nie znaczy że się nie da - może nie umiesz.
Na Netiaspota się prawie udało (problemy są tylko z brakami od strony dostępności źródeł i brakiem czasu na to).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Odp: TP-LINK TD-W8970
Post: 19 paź 2013, 19:15 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 12739
Lokalizacja: Warszawa
Portuj więc, zobaczymy co wyjdzie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 22 paź 2013, 14:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lis 2012, 20:24
Posty: 413
Lokalizacja: Wojnicz
@lpm11 testowałeś OpenWRT na tym routerze? Jeśli tak pisz co na dzień dzisiejszy nie działa w trunku ? Albo sprawia problemy.

_________________
Turris Omnia 2GB
WR1043ND


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 24 paź 2013, 12:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 06:27
Posty: 83
No to mam w tej chwili gotowy obraz AA, tylko problem mam z konsolą po RS232 (według opisu ze strony OpenWRT). Lampki na adapterze migają (czyli UART jest aktywny), tylko na konsoli nie ma nic. Przeportowałem sterownik platformy (reset, definicje, zegary, sterowanie zasilaniem USB), NAND, USB, Ethernet, ładowanie firmware do Ethernetu, ładowanie firmware do wifi (z ostatnich 64K), sterowniki do VDSL2 (tak, dobrze napisałem - to jest modem VDSL2), ATM, PTM, DEU.. ostatecznie firmware VDSL2 Annex A. To ostatnie znalezione w obrazach z FritzBox, mają podobny sprzęt.
No i w zasadzie to się boję. Wgranie złego/uszkodzonego oprogramowania nie będzie groźne, pod warunkiem dostępu przez RS232, lub możliwością wgrania obrazu przez TFTP.
Częściowym rozwiązaniem jest aktualizacja uboot, ale bardziej niebezpiecznym.

W skrócie: Ostatnim problemem jest KONSOLA.
Jeżeli komuś się to udało podłączyć, to niech mi da znać, będziemy testować :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 24 paź 2013, 23:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 23 maja 2013, 08:14
Posty: 59
lpm11 pisze:
No to mam w tej chwili gotowy obraz AA, tylko problem mam z konsolą po RS232 (według opisu ze strony OpenWRT). Lampki na adapterze migają (czyli UART jest aktywny), tylko na konsoli nie ma nic. Przeportowałem sterownik platformy (reset, definicje, zegary, sterowanie zasilaniem USB), NAND, USB, Ethernet, ładowanie firmware do Ethernetu, ładowanie firmware do wifi (z ostatnich 64K), sterowniki do VDSL2 (tak, dobrze napisałem - to jest modem VDSL2), ATM, PTM, DEU.. ostatecznie firmware VDSL2 Annex A. To ostatnie znalezione w obrazach z FritzBox, mają podobny sprzęt.
No i w zasadzie to się boję. Wgranie złego/uszkodzonego oprogramowania nie będzie groźne, pod warunkiem dostępu przez RS232, lub możliwością wgrania obrazu przez TFTP.
Częściowym rozwiązaniem jest aktualizacja uboot, ale bardziej niebezpiecznym.

W skrócie: Ostatnim problemem jest KONSOLA.
Jeżeli komuś się to udało podłączyć, to niech mi da znać, będziemy testować :D


Bravo,widać jednak się da? a zważając na ilość twego dostępnego czasu, to wręcz w tempie ekspresowym,da się

Ciekawe co teraz?
Ty sobie z tymi pierdołami na pewno poradzisz ,ale czy wątek nie zostanie zapominany a być może i "za prawdę czytaj bezczelność" twe konto zostanie skasowane?


----
Wreszcie coś konkretnego w tym temacie i jak brak zaintresowania?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: TP-LINK TD-W8970
Post: 1 lis 2013, 00:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 paź 2013, 06:27
Posty: 83
Mam trochę ostatnio mniej czasu..

Konsola działa w połowie. Problem jest z TX na routerze, RX DZIAŁA.
Obraz można wgrać przez u-boota i ethernet, ale testowanie image który nie bootuje bez konsoli jest praktycznie niewykonalne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info