Dzisiaj jest 19 lis 2017, 10:41

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 16:01 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Chodzi o podłączenie konsoli w tym modelu:

Na razie udało mi się jedynie słuchać ale nie wiem jak można pisać

Standardowo brakuje jednego rezystora obok SoC:
Obrazek


Jak podłączę pin Rx z konwertera do pinu 5 z układu U25 to widzę co router wysyła jednak przez nie podłączony Tx nie mogę mu nic wysłać.

Obrazek




Czy możliwe aby U25 był jakimś konwerterem 1wire - rs232?
W internecie są tylko urządzenia rs232-1wire ale czy to zadziała w drugą stronę?

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 16:15 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
A tak w ogóle to brawa, jak udało Ci się to znaleźć?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 16:40 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Szukałem "od tyłu". Ze złącza JP4 sygnał Tx i Rx wchodzą na piny 1 i 8 układu U25 oczywiście po drodze brakuje też rezystorów. Do U25 przydzodzi zasilanie i masa oraz wyjścia na rezystory i kondensatory obok, a jedna linia kierowała się w stronę procesora tylko nic na niej nie było.
Śledziłem ścieżki aż znalazłem brakujący R87.
Tam po włączeniu zaczęły się pojawiać znaki.

Sugerowałem się też fotką ze www.smallnetbuilder.com :
Obrazek

Gdzie złącze jest przylutowane i układ się znajduje.

Tutaj też wrzuciłem bootlogi: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=54973&p=10

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 16:49 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Muszą być dwie linie - TX i RX, w tym układzie jest normalnie konsola UART.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 16:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Dziwna sprawa bo nie znalazłem drugiej linii która idzie gdzieś dalej niż do układu U25 a w złączu jest pin RX.

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 17:06 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Heinz pisze:
Dziwna sprawa bo nie znalazłem drugiej linii która idzie gdzieś dalej niż do układu U25 a w złączu jest pin RX.

To nie oznacza, że jej nie ma. Tam masz PCB z minimum 4 (raczej 6) warstwami, a CPU jest w BGA.
Jak masz oscyloskop, to sobie zmierz na jakich poziomach napięć pracuje tam konsola - jeżeli dobrze pamiętam, to tam jest 1,8V i dlatego najpewniej brakujący układ to konwerter poziomów logicznych. Ten układ obok (U18) wygląda na jakiś konwerter od Texasa: http://www.ti.com/product/txs0102, oznaczenie "NFE" by się zgadzało.

I teraz smutna wiadomość - jak podłączałeś gdzieś na ślepo sygnał TX ze swojego adaptera, to mogłeś trafić na RX i go upalić w CPU.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 17:15 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Na szczęście nie Tx'a nigdzie nie przykładałem, bo też nie ma gdzie. w pinach od U25 jest tylko 3v3 oraz Gnd. Te Tx na 5 pinie zadziało dopiero po mostku na r87. całkiem możliwe że brakuje jeszcze czegoś na spodniej warstwie PCB

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 5 lut 2016, 17:17 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Heinz pisze:
Na szczęście nie Tx'a nigdzie nie przykładałem, bo też nie ma gdzie. w pinach od U25 jest tylko 3v3 oraz Gnd. Te Tx na 5 pinie zadziało dopiero po mostku na r87. całkiem możliwe że brakuje jeszcze czegoś na spodniej warstwie PCB

Opisz dokładnie z czym są połączone nogi tego brakującego U25.

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 6 lut 2016, 00:30 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
@pepe2k muszę Ci przyznać rację.
Przysiadłem do tego dokładniej i widać że linia z pinu 4 idzie w stronę procesora. jest gdzieś podłączona ale nie ma na niej żadnego napięcia. Rezystancja wg masy to ~19kΩ.

Obrazek

Zielony - Tx 3v3
Żółty - Rx 3v3
Jasny zielony - Tx 1v8
Jasny zółty - Rx 1v8
Pomarańczowy - VccB - 3v3
Niebieski - VccB - 1v8

Piny idealnie pasują do układu który podałeś wyżej.

R298, R300 - 0Ω?
R301 - Rx pullup - 10kΩ?
C447, C448 - 100nF
R299, R87 - 0Ω?
R297 - 0Ω?
Obrazek



Widzę że układ jest do zdobycia.

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 6 lut 2016, 11:04 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
No i super!

Napięcia Vcc A/B zmierzyłeś (dla pewności)?

Heinz pisze:
R298, R300 - 0Ω?
C447, C448 - 100nF

Tak.

Heinz pisze:
R301 - Rx pullup - 10kΩ?

Ten układ ma już wbudowane rezystory podciągające 10k (zobacz na stronie 13).
Może obejdziesz się bez niego. Gdyby tylko to zdjęcie z zamontowanymi elementami było w większej rozdzielczości, to byłoby widać czy coś tam jest zamontowane...

Heinz pisze:
R299, R87 - 0Ω?
R297 - 0Ω?

Tutaj nie mam pewności - nie rozumiem dlaczego R299 jest w mniejszej obudowie.
Ale wygląda na to, że to tylko miejsca na zworki.

Dla pewności, możesz sobie pomierzyć rezystory przy układzie U18 - dobrze mi się wydaje, że wykorzystują go do przycisków (jeśli tak, to po co... jakby nie mogli zrobić przycisków na tej same logice)?

Muszę przyznać, że tym razem TP-Link się postarał żeby utrudnić ludziom dostęp do konsoli.
Pomijając brak całej części od translacji napięć (cięcie kosztów), to z tym brakującym rezystorem przy CPU pojechali. Ciekawe jak serwisanci się do tego dobierają? Na górze nie widzę żadnego dodatkowego złącza (ani przelotowego, ani stykowego), może coś jest na spodzie?

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 6 lut 2016, 11:49 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
pepe2k pisze:
No i super!

Napięcia Vcc A/B zmierzyłeś (dla pewności)?


Tak zmierzone i pokazują dokładnie 1,8V i 3,3V

pepe2k pisze:
Pomijając brak całej części od translacji napięć (cięcie kosztów), to z tym brakującym rezystorem przy CPU pojechali. Ciekawe jak serwisanci się do tego dobierają? Na górze nie widzę żadnego dodatkowego złącza (ani przelotowego, ani stykowego), może coś jest na spodzie?

Z jednej strony cięcie kosztów a z drugiej dołożony układ do przycisków... Brzmi logicznie :) Pewnie gady nie chcą żeby ktoś im błędy znalazł.

Na linii Tx jak i Rx nie ma żadnego odczepu na górnej i dolnej warstwie. Tego sprzętu raczej nikt naprawiać nie będzie, jak się zepsuje to do utylizacji. Czas naprawy tego sprzętu w 99% przekroczy wartość produkcji kolejnego sprzętu.


W sumie jest mi potrzebna tylko logika 1,8V do nadawania. Idzie zbudować jakiś uproszczony układ na jakiś tranzystorach/diodach?

Zastanawia mnie jeszcze kwestia wgrania openwrt które przygotowali na forum openwrt.org Działa one na wersji 1.0 ale na 1.1 przerywa ładowanie.

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 6 lut 2016, 14:17 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Zobacz że w ogóle flash nie został wykryty:
[    0.967674] m25p80 spi32766.0: unrecognized JEDEC id c22539

I dalej nie ma nic o wykryciu partycji i tym samym nie montuje roota. Może w 1.1 jest po prostu inny chip zastosowany niż 1.0.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 6 lut 2016, 14:27 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lut 2012, 22:24
Posty: 2040
Lokalizacja: Warszawa
Heinz pisze:
W sumie jest mi potrzebna tylko logika 1,8V do nadawania. Idzie zbudować jakiś uproszczony układ na jakiś tranzystorach/diodach?

Możesz sobie coś takiego na szybko złożyć: https://www.sparkfun.com/products/12009

Heinz pisze:
Zastanawia mnie jeszcze kwestia wgrania openwrt które przygotowali na forum openwrt.org Działa one na wersji 1.0 ale na 1.1 przerywa ładowanie.

m25p80 spi32766.0: unrecognized JEDEC id c22539

Kernel nie zna tej kości, dodaj i powinno działać.
Jak dobrze widzę, nie ma tam NAND, czy jest? Bo U-Boot informuje o ładowaniu z "nand1". Coś namieszali znowu?

_________________
Modyfikacja U-Boot dla routerów (gotowe obrazy)
Overclocking ZyXEL NSA310

Podejmę się naprawy każdego routera, wymienię RAM i FLASH na większy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 6 lut 2016, 14:47 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Nandu w tym routerze nie ma. Widać po to nie dali uartu żeby nikt nie widział podstawowych błędów.


Spróbuję dodać ten jedec id, będzie to chyba z 5 podejście do kompilacji - jak narazie 4 poprzednie zakończone porażką :)

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 7 lut 2016, 15:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Próbowałem zbudować ten konwerter napięć ale zajrzałem na allegro - szkoda czasu. Kupiłem go za 5zł

pepe2k pisze:
m25p80 spi32766.0: unrecognized JEDEC id c22539

Kernel nie zna tej kości, dodaj i powinno działać.


Te dodaj jest nie do zrobienia dla mnie. Poddaję się.

Poczekam może @obsy coś ciekawego wymyśli.

Jak coś to chętnie przetestuję firmware.

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 7 lut 2016, 17:52 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Prawdopodobnie
    { "mx25u25635f", INFO(0xc22539, 0, 64 * 1042, 512, SPI_NOR_DUAL_READ | SPI_NOR_QUAD_READ) },

W drivers/mtd/spi-nor/spi-nor.c o ile dobrze datasheet wygooglowałem. Jeżeli nie złapie to SPI_NOR_DUAL_READ | SPI_NOR_QUAD_READ zastąp 0 (zerem, tak jak w pozostałych).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 7 lut 2016, 23:17 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Niestety dopisanie tej linijki nic nie daje. czy z SPI_NOR_DUAL_READ | SPI_NOR_QUAD_READ czy z zerem, nie działa tak samo.
Mam nadzieję że tam zamiast 1042 jest tylko literówka i miało być 1024 bo z 1042 nie próbowałem.
Błąd cały czas ten sam:
[ 0.968301] m25p80 spi32766.0: unrecognized JEDEC id c22539


edit:
znalazłem w SDK ze strony tplink że ma być:
{ "mx25u25635f", INFO(0xc22539, 0, 64 * 1024, 512, 0) },
tylko w pliku drivers/mtd/devices/m25p80.c

jednak też nic to nie zmienia ( zamieniłem cały plik)

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 7 lut 2016, 23:34 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
1024 oczywiście. Gdzie łatkę wprowadziłeś i czy zrekompilowałeś kernel po niej?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 7 lut 2016, 23:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2013, 19:52
Posty: 201
Lokalizacja: Zawadzkie
Łatkę? Ja tylko dopisałem tą linijkę między całkiem identyczne że plik wygląda jak przed zmianami:
   { "mx25l12855e", INFO(0xc22618, 0, 64 * 1024, 256, 0) },
   { "mx25l25635e", INFO(0xc22019, 0, 64 * 1024, 512, 0) },
   { "mx25l25655e", INFO(0xc22619, 0, 64 * 1024, 512, 0) },
   { "mx25u25635f", INFO(0xc22539, 0, 64 * 1024, 512, 0) },
   { "mx66l51235l", INFO(0xc2201a, 0, 64 * 1024, 1024, SPI_NOR_QUAD_READ) },
   { "mx66l1g55g",  INFO(0xc2261b, 0, 64 * 1024, 2048, SPI_NOR_QUAD_READ) },


pewnie tego kernela nie zrekompilowałem.
Wpisywałem tylko make
Sorki ale ja głąb jestem w sprawie kompilacji

Czy wystarczy ze wpiszę make kernel_menuconfig coś tam zmienię i zapiszę zmiany a potem make czy jakoś inaczej trzeba?

_________________
tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer C2600 - co to może być za układ?
Post: 7 lut 2016, 23:49 
Online
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 12975
Lokalizacja: Warszawa
Właśnie chodzi o to że mogłeś nie mieć tego skompilowanego. Najlepiej właśnie żebyś zrobił z tego łatkę. położył to w target/generic/patches i zrobić make target/linux/clean przed ponowną kompilacją.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Baidu [Spider] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info