openrouter.info
http://openrouter.info/forum/

TP-LINK TD-W8970
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=18&t=2727
Strona 17 z 17

Autor:  maru [ 6 wrz 2016, 17:48 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Śledzę wątek i mam pytanie związane z projektem LEDE. W repo są pliki binarne, czy to oznacza, że w przypadku tego projektu już odpada konieczność lutowania do płytki i bez żadnych takich ceregieli można wgrać na oryginalny firmware TP-Linka? Czy ten projekt jest kompatybilny z Luci, bo chyba nie posiada gui?

Tak mi chodzi po głowie przesiadka z CC 15.05.1, ale czy warto? Pewnie wszystko należałoby konfigurować od nowa. Jak to wygląda z grubsza biorąc?

Autor:  obsy [ 6 wrz 2016, 17:57 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Zrób sysupgrade, później luci będziesz mógł sobie doinstalować. LEDE to jeszcze wersja rozwojowa, zmienia się z dnia na dzień.

Autor:  maru [ 6 wrz 2016, 18:12 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Na razie poczekam do wydania stabilnego, bo pewnie ten projekt zastąpi CC. Pytanie o możliwość wgrania na oryginalny firmware było z ciekawości, bo router i tak już mam z OpenWRT. Z tego co pamiętam, to właśnie brak kompilacji do plików binarnych wymuszał wgrywanie poprzez serial i UART.

Autor:  obsy [ 6 wrz 2016, 18:15 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Nie brak "kompilacji do plików binarnych" tylko brak znajomości formatu który by oryginalny obraz przyjmował.

Autor:  adex [ 6 gru 2016, 09:04 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Wykonywał ktoś w tym modelu flash moda?

Wgrałem kopię 1:1 do kostki W25Q128 ale U-Boot nie widzi flasha:


U-Boot 2010.06-LANTIQ-v-2.0.40-svn4806 (Jun 12 2014 - 10:34:17)

CLOCK CPU 500M RAM 250M
DRAM:  64 MiB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   Internal phy(GE) firmware version: 0x8434
vr9 SwitchFailed to initialize SPI flash at 0:3
No SPI flash selected. Please run `sf probe'


Type "run flash_nfs" to mount root filesystem over NFS

Hit any key to stop autoboot:  0
Failed to initialize SPI flash at 0:3
No SPI flash selected. Please run `sf probe'
No SPI flash selected. Please run `sf probe'
Failed to initialize SPI flash at 0:3
        Uncompressing ... LZMA: uncompress or overwrite error 1 - must RESET board to recover
VR9 #



---UPDATE---

Poradziłem sobie, jednak jest trochę z tym roboty - trzeba pozmieniać co nieco w U-Boot i kompilować całe LEDE (również z poprawkami w dtsi i mktplinkfw2).

---UPDATE2---

Wracam jednak do FunBoxa v1, na TP-Linku często zrywa połączenie DSL i synchronizacja leci coraz niżej...

Autor:  uzi18 [ 29 gru 2016, 12:08 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Zainstalowałem obraz luci CC 15.05.1 z dl.eko,one.pl, wszystko ładnie śmiga poza wifi.
Mam ustawione HT40 lecz wifi idzie tylko na 20MHz, niezależnie od wybranego kanału (próbowałem na 1,4,6,11,auto).
Czy cos trzeba tu jeszcze dodatkowo ustawić?

Autor:  uzi18 [ 29 gru 2016, 13:30 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

update:
doczytalem, wrzucilem LEDE - sporo nowszy kernel, router 2x szybciej sie restartuje
... i nic sie nie zmienilo w temacie 40MHz
mialem tylko maly problem z firmware do adsl ale symlink pomogl

niestety sysupgrade nie przyjmuje obrazu luci wiec bez tftp/kabelkowania nie ma odwrotu w tym momencie

Tak czy inaczej HT40 nie dziala

Autor:  pepe2k [ 29 gru 2016, 13:56 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

uzi18 pisze:
Tak czy inaczej HT40 nie dziala

Może nie masz miejsca w eterze i sterownik odmawia zajęcia pasma o takiej szerokości. Poczytaj sobie o opcji "noscan": https://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless

Autor:  uzi18 [ 29 gru 2016, 15:26 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Bingo!

root@OpenWrt:~# uci set wireless.radio0.noscan='1'
root@OpenWrt:~# uci show wireless
wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.path='pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0'
wireless.radio0.txpower='20'
wireless.radio0.hwmode='11g'
wireless.radio0.country='PL'
wireless.radio0.htmode='HT40'
wireless.radio0.channel='8'
wireless.radio0.noscan='1'
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device='radio0'
...
wireless.@wifi-iface[0].wmm='0'
wireless.@wifi-iface[0].network='wwan lan'
root@OpenWrt:~# uci commit wireless
root@OpenWrt:~# wifi


Dopiero teraz zauwazylem:

Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): wlan0: interface state UNINITIALIZED->COUNTRY_UPDATE
Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): wlan0: interface state COUNTRY_UPDATE->HT_SCAN
Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:31 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): handle_probe_req: send failed
Thu Dec 29 12:21:32 2016 daemon.notice netifd: radio0 (14817): 20/40 MHz operation not permitted on channel pri=8 sec=4 based on overlapping BSSes


Dzieki, a nie wiesz czemu nie mozna wrocic na obraz luci?
Komunikat jest ze fwtool check image failed ...
Moze sprobowac go pobrac raz jeszcze?

Autor:  Heinz [ 29 gru 2016, 16:57 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Pewnie nowy obraz sprawdza metadata a w starym tego nie ma. Jeśli jesteś pewny co masz to wgraj z parametrem -F

Autor:  kafarowski [ 26 mar 2017, 11:58 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Witam,
wczoraj też chciałem wrócić z LEDE do CC ale w moim przypadku z poziomu Luci:

The uploaded image file does not contain a supported format. Make sure that you choose the generic image format for your platform.


Próbowałem zmieniać rozszerzenie pliku i nazwę pliku. Czy w tym przypadku zostaje tylko commandline lub tftpd?

Autor:  obsy [ 26 mar 2017, 17:33 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Zmiana rozszerzenia nic nie da, to nie windows. Zawartość pliku jest sprawdzana. Możesz wymusić przez sysupgrade.

Autor:  m-s-x [ 11 kwie 2018, 14:54 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

Witam,
Poszukuję binarki oscama na LEDE 8970
http://downloads.lede-project.org/relea ... iq/xrx200/
wgrałem nowe IMAGE i nigdzie nie mogę znaleźć :)

Autor:  obsy [ 11 kwie 2018, 15:19 ]
Tytuł:  Re: TP-LINK TD-W8970

U mnie: https://dl.eko.one.pl/lede/17.01-SNAPSH ... 24kc/base/

Strona 17 z 17 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/